Slovenija

Policista Glavič in Rupnik zanikala politične pritiske na njuno delo

Ljubljana, 26. 11. 2021 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Komisija DZ, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo Policije, je zaslišala nekdanjega vodjo oddelka za javni red in mir na ljubljanski policijski upravi (PU) Nermina Isića, direktorja PU Ljubljana Janeza Rupnika in nekdanjega direktorja PU Ljubljana Boštjana Glaviča. Tako Rupnik kot Glavič sta zanikala morebitne politične pritiske na njuno delo. Vodja komisije pa je sporočil, da je politika kadrovsko na vseh ključnih mestih v policiji že dosegla svoje, zato se boji, da bo v prihodnjih posredovanjih policije še več represije, da bi bila bolj všeč politiki.

Nermin Isić je takrat v operativnem štabu vodil varovanje neprijavljenega shoda. Po njegovi oceni so ukrepali strokovno, zakonito in sorazmerno ter z ukrepanjem preprečili množične kršitve javnega reda in miru. Po koncu shoda je po njegovih besedah nekdanji direktor PU Ljubljana Boštjan Glavič od generalnega direktorja Policije Anton Olaja dobil tudi sporočilo, da so dobro opravili delo.

Kmalu zatem, v nedeljo, je Olaj nad delom PU Ljubljana odredil strokovni nadzor, saj da se je pojavil dvom v nepristransko delovanje Policije in kršitev človekovih pravic vsem udeležencem shoda, je povedal. Dopolniti so morali tudi poročilo po končanem varovanju, in sicer z opredelitvijo, kdo je dal ukaz za posredovanje ob Prešernovem spomeniku. Tega je izdal Isić, je povedal in dodatno pojasnil, da z milejšimi ukrepi na javnem kraju niso uspeli vzpostaviti javnega reda in miru.

Predsednik preiskovalne komisije DZ Rudi Medved
Predsednik preiskovalne komisije DZ Rudi Medved FOTO: 24ur.com

Strokovni nadzor je po njegovih besedah ugotovil, da je Policija z ukrepi preprečila hujše in množične kršitve javnega reda in miru, ukrepi so bili zakoniti in sorazmerni, uporaba prisilnih sredstev je bila najmilejša, glede dvoma o nepristranskosti pa so ugotovili nekatere nepravilnosti. Kmalu zatem je Isić prejel opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Kot je pojasnil, so mu očitali kršitev načela enakopravne obravnave in enakopravnosti pred zakonom, ker naj bi bili njegovi ukazi usmerjeni samo zoper eno skupino.

Isića je omenjeni delovnopravni ukrep zelo prizadel. Povedal je, da v 37 letih dela v Policiji ni imel nobenih težav, nikoli ni bil v disciplinskem postopku, ocenjuje, da je vedno delal strokovno in zakonito. Prav tako ne ve, kako bi s svojimi odločitvami krnil ugled policije, kar so mu tudi očitali. Na izrečeni ukrep ni imel možnosti pritožbe, kar ga je privedlo do tega, da se je odločil za upokojitev.

Isić je še povedal, da sta se pred začetkom junijskega shoda v vodstvu varovanja oglasila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in Olaj. Seznanil ju je z ukrepi, ker pa sta se oglasila pred začetkom shoda, nista imela vpogleda v dogajanje, prav tako nista mogla vplivati na odločitve. Na vprašanje, ali bi lahko sama navzočnost ministra vplivala na njegovo ravnanje, je Isić zatrdil, da ne in da je sam sprejemal strokovne odločitve.

Na dodatno vprašanje, kakšna je sicer praksa Policije pri varovanju shodov, ko na njih vdre provokator ali skupina provokatorjev, je Isić pojasnil, da policisti kršitve poskušajo preprečiti že pred samim shodom, če pa do njih pride, pa odstranijo kršitelje, ki so z njimi začeli.

Boštjan Glavič
Boštjan Glavič FOTO: Bobo

Nekdanji direktor PU Ljubljana Glavič zanikal morebitne politične pritiske na njegovo delo

Boštjan Glavič, ki je PU Ljubljana vodil do 30. septembra, je na seji komisije DZ zanikal morebitne politične pritiske na njegovo delo. Opomin pred odpovedjo delovnega razmerja pa je dobil, ker je bila 25. junija na protestu na Prešernovem trgu ukazana odstranitev t. i. rumenih jopičev. Ukaz za posredovanje na protestu ob Prešernovem spomeniku je dal vodja varovanja Nermin Isić, ki je prav tako dobil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, je danes povedal Glavič, ki je ljubljansko policijsko upravo začel voditi konec marca.

Zagotovil je, da so policisti ob posredovanju na protestu delali strokovno in zakonito, hkrati pa so preprečili hujše kršitve javnega reda in miru. Poziv protestnika Jaše Jenulla policiji, naj odstrani t. i. rumene jopiče, pa na delo policije ni vplival, je poudaril na seji opozicijske preiskovalne komisije.

Nekdanji vodja sektorja uniformirane Policije na ljubljanski policijski upravi Dejan Čulk se je z današnjega zaslišanja opravičil zaradi bolezni. Komisija zaslišuje še sedanjega direktorja ljubljanske uprave Janeza Rupnika.

V času, ko je vodil ljubljansko policijsko upravo, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler nikoli ni prišel k njemu, minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa samo enkrat, in sicer skupaj z generalnim direktorjem policije Antonom Olajem pred protesti 25. junija. Zanikal je, da bi jim minister predlagal kakšne ukrepe, ampak je Hojsa le zanimalo, ali so pripravljeni na protest. Potrdil je, da so morali za Generalno policijsko upravo pripraviti seznam 30 policistov, ki so ukrepali proti rumenim jopičem. "To je bilo malce nenavadno," je priznal. A seznam so morali poslati na Generalno policijsko upravo, ne politiki, je opomnil ob vprašanju, ali bi lahko zahtevo po tem seznamu označil kot politični pritisk.

Na vprašanje o vlogi Alojza Sladiča v operativnem štabu 25. junija pa je dejal, da je bila njegova naloga kot predstavnika uprave uniformirane policije nuditi strokovno pomoč. Glaviču ni znano, zakaj prav on, prav tako ni vedel, da je bil Sladič v kadetski šoli leta 1990 in 1991 obravnavan kot ekstremist, ker naj bi nosil nacistične simbole in poveličeval nacizem.

Glavič je opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, ki se je po njegovih besedah zagotovo nanašal na dogajanje 25. junija, sprejel kot dokončnega. "Nisem ga želel problematizirati," je zatrdil. A osebno ga je doživel kot nezaupnico. Ocenil je, da je bilo zaupanje med njim in generalnim direktorjem policije Olajem porušeno in da bo zato težko še naprej opravljal delo na mestu direktorja ljubljanske policijske uprave. Olaja je zato prosil, da ga premesti. Tako je zdaj pomočnik direktorja Policijske akademije v Tacnu.

Direktor ljubljanske PU: Ukrepanje policije 5. oktobra je bilo strokovno in zakonito

Janez Rupnik je zanikal očitke, po katerih naj bi policija na protestih 5. oktobra prekomerno uporabila plinska sredstva in vodni curek. Ukrepanje policije je bilo strokovno in zakonito, je zatrdil. "Vsi primeri so bili pretehtani," je zatrdil Rupnik, ki je na čelu Policijske uprave (PU) Ljubljana od 1. oktobra. Protestniki so se nasilno upirali policistom, je pojasnil. Po njegovih besedah so protestniki na vseh lokacijah ves čas delovali proti policiji.

Na ugotovitve iz poročila strokovne komisije, da so bili plinski naboji uporabljeni nepravilno, pa je dejal, da se je zaradi stresne situacije lahko zgodila manjša nepravilnost. Določenih stvari pri uporabi prisilnih sredstev po njegovih besedah ni mogoče predvideti. Sicer pa so občane že dan prej posvarili pred neprijavljenim shodom. Ob tem je izpostavil, da zakonodaja ne sledi dogajanju v praksi, zato ima policija pri varovanju neprijavljenih protestov zelo težko nalogo.

V operativni štab sta po njegovih besedah 5. oktobra prišla tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler in generalni direktor policije Anton Olaj, da bi videla, "kakšna je situacija". Pri tem je Rupnik zanikal, da bi Kangler dal kakšna navodila policiji. Na vprašanje, ali bo zaradi ugotovljenih nepravilnosti odstopil z mesta direktorja PU Ljubljana, pa je zatrdil, da ne bo.

Po koncu seje je predsednik preiskovalne komisije Medved ocenil, da so tisti, ki so na protestih 5. oktobra odločali, kako bodo ravnali, zelo dobro vedeli, kaj se je zgodilo s tistimi, ki so 25. junija po prepričanju politike premalo ostro nastopili proti protestnikom.

"Da bi upravičili pričakovanja politike, so ravnali še ostreje, kot bi bilo treba, ter naleteli na aplavz politike in na pohvalo, da je policija, ki vsevprek strelja z naboji, končno moderna evropska policija," je dejal v izjavi za medije. Politika je kadrovsko na vseh ključnih mestih v policiji po Medvedovih besedah že dosegla svoje, zato se boji, da bo v prihodnjih posredovanjih policije še več represije, da bi bila bolj všeč politiki.

Komentiral pa je tudi nedavno objavljeno poročilo strokovne komisije, ki jo je po shodu 5. oktobra v Ljubljani imenoval generalni direktor policije Anton Olaj. Ocenila je, da so policisti prisilna sredstva uporabili strokovno in zakonito, kljub temu pa je opozorila na nekatere nepravilnosti. Slednje je izpostavil tudi Medved. "Tudi komisija, ki jo je ustanovila policija, ni mogla mimo nekaterih dejstev, na katere smo opozarjali, namreč da je šlo za prekomerno uporabo prisilnih sredstev, solzivca in vodnega topa. To je zapisala črno na belem," je dejal.

Komisija je danes z ugotovitvami poročila soočila direktorja ljubljanske policijske uprave Rupnika. "Frapantna je ugotovitev, da se njemu to ne zdi popolnoma nič sporno in na vprašanje, ali lahko v prihodnje, če bo prišlo do uporabe prisilnih sredstev, ponovno pričakujemo streljanje plinskih nabojev na prazne trge, skomigne z rameni, da je pač situacija na terenu takšna, da je težko odgovarjati, kaj in kje so bo zgodilo," je še izpostavil Medved.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
27. 11. 2021 14.30
+1
Kako lahko sindikata policistov in policije dovolita, da politika tako pometa z njimi ?
sinhron
27. 11. 2021 13.50
+2
Zakaj bi se izpostavila in izgubila službe !
sinister
27. 11. 2021 13.27
+3
Zanikala ker so jima tako dejali :D
franko žgavec
27. 11. 2021 12.59
-5
kaj vse nebi pisali ,da bi očrnili vlado rez žalostni posegi levičatjev in levih komentarjev.
MladInPerspektiven
27. 11. 2021 13.52
+3
franko, sam nisem podpornik ne LEVIH NE DESNIH nisem opranoglavec zato mi povej ali je vsak kakšen promil možnosti ( ker če bi rekel vasj 20% bi bilo nemogoče za vas), da je vsaj nekaj resnice v tem kar pišejo drugi. Pa tudi kako da v 30 letih vi desni NIKOLI niste rekli, da bilo kdo od desnih politikov dela nezakonito in ga je treba zamenjati????? Resnično me zanima kako je možno, da samo v Sloveniji so DESNI politiki tako pošteni... prosim lep odgovor ker otročarij je tu preveč
Mladen Mladen
27. 11. 2021 12.21
+0
Mene zanima sem že sebi tečen da to objavlam ,kdaj boste moje sosede aretirali v državne zaprte celice pa jih tam naučite kaj je dovoljeno čeprav živijo v svoji hiši da se na soseda ne sestreljuje z napravami,osciogrami,laserji,kršijo red in mir lopotanje z vrati takih imam 30 sosedov.Zakaj nena policija posluša misli pa imam policijo v ulici pa ko pride do sranja misli nisem policist več?????
serumresnice
27. 11. 2021 11.48
+2
Naredila bosta vse, samo da bosta še naprej prisesana!
No pasaran
27. 11. 2021 11.45
+5
Brezjajčna Hojsova podrepnika!
martinov
27. 11. 2021 11.32
+8
Zanikala sta, ker bi si sicer iskala novo zaposlitev !!
Kdorkoli Kakorkoli
27. 11. 2021 11.23
+1
Vprašanje, ki hkrati pomeni trditev, "da je bil Sladič v kadetski šoli leta 1990 in 1991 obravnavan kot ekstremist", je preprosto nevredno parlamentarne preiskave. Tudi če drži, da je bil prepoznan kot ekstremist v kadetnici, od tega je dobrih 30 let. Vprašanje, če je bil sploh polnoleten, ko je, če je počel, očitane traparije. In kaj ima to z današnjim delovanjem policije? Kdor misli, da bo s takim natlcevanjem okrepil prvano državo v policiji, se ji kvečjemu roga.
bc123456
27. 11. 2021 10.25
+7
TE IZJAVE SO IZREČENE POD PRITISKOM BOLANEGA DIKTATORJA
Jožajoža
27. 11. 2021 08.47
+10
kje si pa upata. to sta pudla janeza janše
Rookoko
27. 11. 2021 08.44
+11
Kaj ste pričakovali, da bosta priznala politični pritisk? Ostali zaposleni, sploh na NPUju pravijo, da takšnih pritiskov kot jih imajo sedaj, še nikoli niso imeli.
marre
27. 11. 2021 08.35
-6
Ce ni bilo pritiskov, si jih bomo pa izmislili..
provni
27. 11. 2021 08.18
+10
Zanikala politične pritiske ? Očitno gresta po liniji najmanjšega upora.
Naiven_od_rojstva
26. 11. 2021 21.43
-9
Medved bluzi in z lažmi napada generalnega direktorja policije.Medveda v zapor, saj v bistvu zagovarja nezakonite proteste.Tak niče sploh ne bi smel biti v Državnem zboru.Podn od podna.
jakec1575
26. 11. 2021 21.13
+10
Ze prisotnosr teh sds vipres je politicni pritisk, saj se polivist obnasa drugace. Ta sds diareja je v policiji naredila za najmanj 15 let skode
Naiven_od_rojstva
26. 11. 2021 21.43
-7
niktalop
26. 11. 2021 20.28
+15
Policista Glavič in Rupnik zanikala politične pritiske na njuno delo . Seveda ne. K obema je prišel Rok Snežič in jima prenesel pozdrave od ljubljenega vodje.
Petur
26. 11. 2021 20.27
+15
od kod neki se mi zdi priimek rupnik ze slisan...
VoxP
26. 11. 2021 19.53
+13
mi smo v pravno demokratični državi, kajneda??? prav(o)-ila ki izvaja demokratenje po nalogu vladnikov,
rb63
26. 11. 2021 19.49
+17
Pa kaj Glavič res misli, da se bo po tem, ko bo odpeketala ta kriminalna vlada, pozabilo na njegovo izdajstvo in da bo lahko nemoteno nadaljeval kariero na policiji. Na njegovem mestu bi si že sedaj iskala mesto drugje.