Slovenija

Meje pristojnosti Knovsa: 'Vpogledi v evidence niso prikriti preiskovalni ukrepi'

Ljubljana, 19. 02. 2020 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Knovs lahko po zakonu nadzoruje policijo le v delu, ki se nanaša na uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, pravi Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede. "Policija ne sme delati čisto nič drugega kot tisto, kar ji je dovoljeno z zakonom, isto pa velja tudi za nadzorstveno institucijo kot je Knovs," je komentiral nenapovedan nadzor članov Knovsa na NPU. Kot poudarja Anton Dvoršek s Fakultete za varnostne vede pa komisija ni brezzobi tiger in tudi zanjo veljajo zakonske omejitve, ne le za varnostno službo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo zlorablja policijo?
    04:43
    Iz 24UR: Kdo zlorablja policijo?
  • Iz SVETA: Spopad med Mahničom in policijo
    08:27
    Iz SVETA: Spopad med Mahničom in policijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Jerca Korče in Žan Mahnič o spopadu na političnem parketu
    09:41
    Iz 24UR ZVEČER: Jerca Korče in Žan Mahnič o spopadu na političnem parketu

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v sredo nenapovedano obiskala Nacionalni preiskovalni urad. Po besedah enega izmed trojice, ki je prišla na NPU, poslanca SDS Žana Mahniča, so želeli preveriti sum, da naj bi premier Marjan Šarec in državni sekretar Damir Črnčec obveščevalne službe zlorabila za uveljavljanje svojih političnih interesov. 

Obisk na NPU je sprožil oster odziv policije, še posebej izjava enega izmed članov komisije, Žana Mahniča iz SDS. Ta je namreč, kot so zapisali v odzivu na GPU, generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, naj pomisli na svojo prihodnost, ko ta ni želela odgovoriti na vprašanje o operativnem delu.
Obisk na NPU je sprožil oster odziv policije, še posebej izjava enega izmed članov komisije, Žana Mahniča iz SDS. Ta je namreč, kot so zapisali v odzivu na GPU, generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, naj pomisli na svojo prihodnost, ko ta ni želela odgovoriti na vprašanje o operativnem delu. FOTO: Bobo

Anton Dvoršek iz mariborske fakultete za varnostne vede pojasnjuje, da lahko komisija nadzoruje izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so določeni v Zakonu o kazenskem postopku (ZKP): ’’Se pravi tajno  opazovanje, nadzor elektronskih komunikacij, pisemskih pošiljk, prisluškovanje v tujem stanovanju, ali drugih tujih prostorih, tajno policijsko delovanje in navidezen odkup ali navidezno prejemanje ali dajanje daril.’’

Na vprašanje, katere dejavnosti lahko v nadzoru preverja komisija, je odgovoril, da lahko v prvi vrsti komisija preverja dejavnosti v zvezi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov: ’’So odrejeni, kot zahtevajo določila ZKP (se izvajajo samo za točno določene osebe, telefonske številke, čas trajanja, upravljanje z zbranimi podatki...). Ne morejo preverjati drugih/klasičnih policijskih postopkov, npr. opazovanja na javnem mestu, legitimiranja, zbiranja obvestil z razgovori...’’’

Kot dodaja, ’’če varnostna služba komisiji onemogoči nadzor v zvezi z izvajanje nadzora prikritih preiskovalnih ukrepov, je to morda zato, ker predstojnik varnostne službe meni, da bi bilo potrebno posamezni nadzor začasno odložiti ali odložiti dajanje podatkov, če bi to lahko ogrozilo samo izvedbo posameznih nadzorovanih ukrepov, kazenski postopek, ki še ni zaključen, če bi to lahko ogrozilo življenje ljudi, ali omogočilo razkritje zaščitenega vira informacij. O odložitvi odloči vlada. Če bi varnostna služba brez omenjenih pogojev preprečila komisiji nadzor izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, so lahko posledice politične za predstojnika službe.’’

Če komisija ugotovi kršitve, so posledice lahko politične in kazenskopravne, saj ima lahko izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov v nasprotju z določili ZKP znake kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja: ’’Sicer pa komisija nadzira tudi ali je dejavnost varnostne službe (v zvezi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov) skladna s politiko nacionalne varnosti, obravnava poročila o finančnem poslovanju varnostne službe, ki se povezuje z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, (jim je zagotovljenih dovolj sredstev, ustrezne opreme), kar pa vsaj po medijskih odzivih komisijo bolj malo zanima.... Komisija naj bi torej v skladu z intencijo zakona po eni strani preprečevala nepravilno uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, tudi pravilno porabo za to namenjenih sredstev, po drugi strani pa tudi zagotavljala ustrezne pogoje za zakonito in učinkovito delo, saj npr. obravnava tudi predloge zakonov in drugih aktov ki se nanašajo na delo varnostne službe’’, pojasnjuje Dvoršek.

Ima policija pravno podlago, da omogoči vpogled v konkretne primere?

Kot poudarja Dvoršak, komisija nima pravne podlage za takšne zahteve in če je šlo za operativne zadeve, ki po vsebini niso prikriti preiskovalni ukrepi, je policija upravičeno zavrnila dajanje podatkov. Kot dodaja, ’’če je varnostna služba brez razlogov, ki jih določa zakon, preprečila komisiji nadzor izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, so lahko posledice politične za predstojnika službe. V zvezi s tem še omenimo, da komisija poroča državnemu zboru o svojem delu in ugotovitvah nadzora in mu predlaga sprejem stališč in sklepov v zvezi z nadzori. Komisija torej ni brezzobi tiger, tudi zanjo veljajo zakonske omejitve, ne samo za varnostno službo. Nenapovedan nadzor varnostne službe kot oblika izvajanja dela je v skladu z zakonom o parlamentarnem nadzoru če gre za ogled naprav in prostorov za snemanje telekomunikacij. Sicer pa mora varnostna služba redno poročati komisiji o uporabi prikritih preiskovalnih ukrepov, tudi tistih, ki še niso zaključeni.’’

Knovs ne sme nadzorovati drugih področij, razen področja prikritih preiskovalnih ukrepov

"Knovs lahko kriminalistično policijo nadzoruje pri uporabi in eventuelni zlorabi prikritih preiskovalnih ukrepov. To so zakonske omejitve delovanja Knovs," pa pravi Branko Lobnikar, profesor na mariborski Fakulteti za varnostne vede.

Pojasnil je, da tako ne sme kot policija delati čisto nič drugega kot tisto, kar ji je dovoljeno z zakonom, isto velja tudi za nadzorstveno institucijo kot je Knovs, "kar pomeni, da nimajo pravice nadzirati drugih področij dela policije, npr. zlorabe uporabe evidenc, zaradi tega, ker obstajata vsaj dva druga organa, ki to delata."

Parlamentarni nadzor je absolutno pomembna stvar za zagotavljanje demokracije, vendar je omejen z zakonom ne pa z modrim nebom. Branko Lobnikar

"Eden je specializirano državno tožilstvo, ki se vedno aktivira v predkazenskem postopku, kadar obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in obstaja sum, da ga je storila pooblaščena uradna oseba oz. oseba s posebnimi pooblastili, v našem primeru gre tukaj za policijo," še pojasnjuje Lobnikar. Ker gre za evidence in vpogled v osebne podatke, je drugi tak organ po njegovem mnenju še informacijska pooblaščenka.

"Hkrati ima policija še notranje zaščitne ukrepe, kjer znotraj policije deluje posebna enota, ki neodvisno od prej omenjenih dveh, izvaja notranji nadzor in ugotavlja, ali so policisti kršili zakonodajo in pristojnost pri svojem delu."

Lobnikar: Vpogled v evidence niso prikriti preiskovalni ukrepi

Kot poudarja Lobnikar, so ti organi pristojni za to, kar je hotel včeraj preverjati Knovs, a za to ni pristojen: "Pristojnost Knovs se konča, kadar ne gre za preiskovanje prikritih preiskovalnih ukrepov."

"Vpogled v evidence niso prikriti preiskovalni ukrepi," opozarja Lobnikar. "Ne morejo gledati v evidence policije in ugotavljati, kdo je do teh evidenc policije dostopal. Tako kot niso mogli v Sovi gledati v kartoteke zaposlenih, je pa to storil inšpektorat za notranje zadeve."

Knovs lahko po zakonu nadzoruje policijo le v delu, ki se nanaša na uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, pravi Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede.
Knovs lahko po zakonu nadzoruje policijo le v delu, ki se nanaša na uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, pravi Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede. FOTO: POP TV

Ta sistem se imenuje sistem zavor in ravnovesij, pravi Lobnikar. "V tej državi imamo nadzorstvena pooblastila razdeljena ravno zaradi tega, da ne pride do zlorab ali do kopičenja pooblastil zgolj v enem organu."

'Vse to je zelo enostavno, razen kadar so skomine po zlorabi zelo velike.'

Obisk Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu, na katerem so preverjali sum, da naj bi premier Marjan Šarec in državni sekretar Damir Črnčec obveščevalne službe zlorabila za uveljavljanje svojih političnih interesov, je sprožil veliko odzivov.

Parlamentarni nadzor je, kot zatrjuje Lobnikar, po definiciji politični nadzor. "Kot vsak drug organ, v kolikor ugotovijo, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, ga naznanijo, potem pa organi v predkazenskem postopku, v tem primeru specializirano državno tožilstvo, zbere dokaze."

"Politično je, da lahko, potem ko bodo na oblasti, rečejo, bomo zamenjali generalno direktorico policije, zato ker pa tako hočemo. Ampak to je politični nadzor, to ni strokovni nadzor," pravi Lobnikar.

Kot dodaja, so nadzori strokovni, sodni in politični. "Vse tri oblike so pomembne. A politični nadzor ne more izvajati strokovnega, tako kot sodišče ne more izvajati strokovnega nadzora, ampak lahko samo sodnega."

"Vse to je zelo enostavno, razen kadar so skomine po zlorabi zelo velike. Na eni, drugi ali tretji strani. In tukaj se nihče ne 'špara'," zaključi Lobnikar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
20. 02. 2020 15.21
+2
Domobranci na krilih knovsa zlorabljajo demokracijo in potrpljenje državljanov ni neskončno ,,Petokolonaši so postali živčni ker jim je za petami roka pravice ,ki jih bo dosegla slej kot prej ,tud tega nadutega mahniča in hijeno iz novega mesta ,
pojtrarara
20. 02. 2020 11.34
-1
Lobnikar tudi nepooblaščeni vpogledi v evidence niso dovoljeni. Torej, če jih na policiji izvajajo, je to vsekakor neodgovono, nestrokovno in v nasprotju z zakonom. Torej taka policija ni zaupanja vredna in zanesljiv organ.
saturnsky23 saturnsky23
20. 02. 2020 10.10
-3
Lobnikar je tudi eden tistih, ki je dvakrat pečen, ravzaprav dobro sledi kosmatemu Rizmanu, ali pa Srbski Spomenki-Diklić-Hribar.
vinogradnik33
20. 02. 2020 09.07
+6
KNOVS se zlorablja za osebna obračunavanja , zato hodi po robu in včasih mu zdrkne čez !
pravica5
19. 02. 2020 20.37
+1
Komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi je odločila, da začenja s preiskovanjem morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti aktualnim poslancem in ministrom iz političnih namenov, je na Twitterju zapisal predsednik komisije in poslanec SDS Žan Mahnič. Od policije bo zahtevala podatke, ki jih Knovs ni dobil. Na tiskovni konferenci je zavrtel posnetek predsednika SD Dejana Židana, ki je v eni izmed informativnih oddaj izrazil skrb nad tem, da nekdo nenadzorovano zasleduje in prisluškuje slovenskim politikom in nad njimi izvaja pritiske.
komarec
20. 02. 2020 08.29
+7
Po besedah Dr. Lobnikarja je imela prav direktorica policije, tako da je več kot transparentno da se SDS že dokopati do nekaterih podatkov za vsako ceno. Vsi smo za to, da se take stvari ne dogajajo ni pa SDS tista, ki je pristojna za to.
pojtrarara
20. 02. 2020 11.37
-2
In zakaj drugi pristojni niso naredili nič, če se to dogaja? Dokler ni KNOVS zagnala gonje in se je začela gonja policije proti njej in vsa ta novinarska saga, ni niče od ostalih institucij naredil nič. IP je šele zdaj po vsem tem začel postopek - pred tem nič. zakaj natančno imajo ti organi svoja pooblastila., če jih ne izvajajo?
Nimasmisla
19. 02. 2020 19.52
+1
a mu ni mogla bognerjeva ene dve vzojne primazati okoli ušes debelinkotu iz sds
pravica5
19. 02. 2020 20.37
+0
kako rdečim živčki popuščajo , ti bi kar prtisnu a bejž no navlaka rdeča
Smalcat
20. 02. 2020 20.19
+1
Ja meni popuščajo imaš prav. Ko član državnega zbora in član KNOVSA (torej človek z ogromno moči) grozi policiji, ki upravičeno zavrne vpogled v nekaj do česar KNOVS nima pravice mi začnejo popuščati živci. Slovenija je pravna država ne absolutizem. Prav bi bilo da je Mahnič sankcioniran, vsekakor pa takega človeka nikoli voliti, ker maje temelje demokracije.
User1094863
19. 02. 2020 19.21
+3
edina meja pri nas je število pred sedmimi ničlami na računu
kolbek460
20. 02. 2020 15.16
+1
En milijon ,,od države tri od orbana vi se po pokoljite med sabo
bema1201
19. 02. 2020 19.09
+5
Tam kjer je dim je tudi ogenj to vemo če povem samo za en primer, afera Baričevič, ki še do danes ni razčiščena , ker so bile pač vpletene vplivne osebe takozvane leve elite. Iz preteklosti vemo po čigavih navodilih delujejo državni organi. Samo Mahnič ni niti približno dorasel vlogi ki jo ima in stem svojim vedenjem samo zbija priljubljenost svoji stranki.
nadali
19. 02. 2020 18.58
+11
Kakšno prihodnost pa nam državljanom namenjajo taki politiki...
noire
19. 02. 2020 18.48
-13
Lobnikarju ne gre verjeti.
krmeki
19. 02. 2020 18.25
+24
Pa kdo bo že ustavil tega Mahniča in Tonina pri zlorabah KNOVS. Več kot očitno je, da se jima sploh ne sanja kakšne so sploh pristojnosti.
Marjan h.1966
19. 02. 2020 18.23
+11
Domobranci spet v naletu
Maister1
19. 02. 2020 17.50
+28
To ti razlagas Mahnucu pa saj ne razume-dela po navodilih
marveb
19. 02. 2020 17.48
+28
Ocitno se nekdo hoce postaviti pred oz. nad zakon..To pa ni uredu, v nobenem pogledu!
pepe K bolcev
19. 02. 2020 17.43
+13
Ne igrajte se desnicarji!!!
zajebant2
19. 02. 2020 17.40
+10
nesposobneži delajo vse kaj jim trenutna oblast naroči zaposljujejo po klicih, prisluškujejo nedolžnim, hrvatom pustijo, da prisluškujejo to se je videlo iz arbitraže v glavnem nesposobni
Brakedirt
19. 02. 2020 17.44
+16
pepe K bolcev
19. 02. 2020 17.35
-1
takle Knovs bi vsekakor preprecil, da bi Magnifico tak skandal zakuhal na proslavi. Knovs bi uletel lepo na vaje in Magnifica bi lepo zaprli!
bandit1
19. 02. 2020 17.30
+13
Pa tega Mah niča bi morala babca v bolnici ob špampet vreč.
pravica5
19. 02. 2020 17.23
+5
oj,kaj dogaja kdo je kriv levaki ali desnjaki :))!!???da vem komentirat :(
reaf
19. 02. 2020 17.28
+10
Oboji zbunjeni in u iberturah ... tu se ne ve kdo je bolj nor in zmeden! Bolj kot ne, Butale...
Brakedirt
19. 02. 2020 17.30
+4
kje ti vidis desnake? imas levake in komunajzle.
burmi
19. 02. 2020 19.27
+0
reaf
19. 02. 2020 17.21
+22
Spet so vse podrli, še prededen so prišli na oblast... pravi amaterji!!! Rajš Venezuelo, Honduras, Belize ...kot sluzavo klerifašistično kvazidržavo!!!