Slovenija

Mejni spori, ki trajajo že skoraj četrt stoletja, ostajajo nerešeni

Ljubljana, 08. 07. 2019 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Tepina / Tea Šentjurc
Komentarji
74

Mejni spori med Slovenijo in njeno južno sosedo trajajo že skoraj četrt stoletja, pred odločitvijo arbitražnega sodišča pa je bilo na papirju spornih vseh 670 kilometrov meje, in sicer zaradi stališča, da meja med republikama v času Jugoslavije ni bila določena. Rešitve sta pred 18 leti iskala že Janez Drnovšek in Ivan Račan, a teh do danes še ni na vidiku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zgodovina mejnih sporov
    05:37
    Iz 24UR: Zgodovina mejnih sporov
  • Iz 24UR: Sporna mejna območja
    02:15
    Iz 24UR: Sporna mejna območja

Ko gledamo arbitražno odločitev o meji od severa proti jugu hitro vidimo, da gre za opisovanje neodločenega rezultata, eni dobijo, drugi izgubijo v približno enaki meri, morda je Slovenija izgubila za kanček več kot Hrvaška. Na Muri smo izgubili večino spornega ozemlja, označeno je z rdečo, toda uradno je v Sloveniji pristalo osem ljudi, ki so po odločitvi proslavljali veliko zmago.

Novo stanje je jasno kazalo, da je Hrvaška dobila večino zemlje, konkretno kar 700 hektarjev kmetijskih zemljišč in gozdov pa tudi protipoplavne zidove, ki branijo prebivalce Hotize. Smo pa dobili zaselek Mirišče, označeno je z zeleno, s samimi Slovenci, zaradi zgodovinske navezanosti na Slovenijo. Pri Razkrižju žal ni bilo niti takšnega razumevanja. Okoli 35 prebivalcev zdaj živi na Hrvaškem. 

Tudi v Beli krajini arbitri niso odstopali od načel. Strogo po katastru. V Sloveniji sta tako poleg oddajnika na Trdinovem vrhu ostali še vasi Drage in Brezovica, tam je meja še najbolj kaotična in neživljenjska. In pa še vasi južno od Dragonje, pa Jorasova hiša. Od nekdaj so bili zaselki Mlini, Bužini in Škodelin v našem katastru.

Po odločitvi arbitrov je meja potegnjena po Dragonji, te vasi so hrvaške. Najbolj pa se je" kadilo" okoli Piranskega zaliva - Slovenija je dobila 4/5 zaliva in tudi stik z odprtim morjem.

Janez Drnovšek in Ivan Račan.
Janez Drnovšek in Ivan Račan. FOTO: POP TV

Sporazum med Drnovškom in Račanom

Veliki senat Sodišča EU v Luxembourgu je danes zaključil ustno obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški glede neizvajanja arbitražne razsodbe. Generalni pravobranilec bo svoje sklepne predloge v primeru slovenske tožbe glede arbitraže predstavil 6. novembra.

Slovenija in Hrvaška sta že pred odločitvijo arbitražnega sodišča iskali rešitev za mejni spor, nekdanja premierja Janez Drnovšek in Ivica Račan sta sporazum celo že parafirala. Toda hrvaški parlament ga ni potrdil, mednarodna posredovanja pa niso več zalegla. Po strokovni skupini, mešani diplomatski komisiji pa mediaciji pod tedanjim ameriškim obrambnim ministrom Perryjem leta 2001 končno preboj. Tedanja premierja Drnovšek in Račan sta zmogla dovolj politične modrosti za sporazum o meji: Hrvaška bi popustila pri meji na morju, Slovenija na kopnem. 

A Račan ni imel dovolj politične podpore v saboru, ki že parafiranega sporazuma ni ratificiral. Sledilo je obdobje sporov, protestov, mednarodnih posredovanj, incidentov, provokacij, pa tudi notranjepolitičnih obračunavanj na obeh straneh meje. Leta 2009 nov premik, ker se nista mogli dogovoriti sami, sta se Slovenija in Hrvaška dogovorili, da bo mejo določilo arbitražno sodišče, kar je bil tudi ključen pogoj za hrvaški vstop v Evropsko unijo. 

Meja, ki jo je določilo arbitražno sodišče.
Meja, ki jo je določilo arbitražno sodišče. FOTO: POP TV

A ustanovitev sodišča in njegov zagon sta terjala časovni davek. Junija 2014 se je končno zdelo, da sta državi v ciljni ravnini maratonskega reševanja vprašanja meje. Obravnava se je začela. Leto kasneje pa kot strela z jasnega. Tuje tajne službe so prisluškovale pogovoru med slovenskim arbitrom in agentko. Njun pogovor je Hrvaška tolmačila kot kontaminacijo procesa in zahtevala opustitev arbitraže.

A arbitražno sodišče, ki je bilo edino pristojno za takšne odločitve, je menilo drugače in nadaljevalo z delom, dve leti kasneje pa določilo mejo med državama. 10 let po podpisu arbitražnega sporazuma je meja mednarodnopravno določena. Še najbolj podobna dogovoru Drnovšek-Račan. A ker ima hrvaška politika na mednarodno pravo drugačen pogled, v praksi razmejitev še ni implementirana. Državi pa sta znova na sodišču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
09. 07. 2019 19.21
+0
Če je Erjavec optimist potem lahko že danes nazdravimo.
Klotilda H
09. 07. 2019 16.19
+8
ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ORGAN OZN ŽE DESETLETJA. do sedaj so še vse države spoštovale odločitve sodišča, razen dveh: kitajske in hrvaške.
tron3
09. 07. 2019 11.20
-3
Kaj Vam je Šarkolin povedu včeraj, ker ni jasno določene meje med sosedi, da bo poslal na neko točko še npr. 10 vojakov, ter da bo s tem dejanjem meja neprepustno zaprta, ter naložil, da je strah pred migranti v Sloveniji nepotreben, ker pač ablast ima vse pod kontrolo, ter Vas poprosil za razumevanje, ob dogodku, ki se bo prej ali slej zgodil, ko se bo kakšnemu migrantu spet utrgalo. Niso važne žrtve, važn, da je Šarko na oblasti d.o.o,
krtofl
09. 07. 2019 11.49
+1
halo....ne jokat če tvojga klopotca nihče ne maraj...razumeš ti to...bili ste med obema vojnama in ste še sedaj..aja....pa nobene zmage niste izbojevali...
BUONcaffee
09. 07. 2019 10.39
+22
Ko človek pomisli na arbitražo pomisli le na piranski zaliv, ostalo pa kot da ne obstaja. Politiki dobro mečejo pozornost stran od celega problema in izgubljenega kopnega. Dragi moji, slovenska meja ni le piranski zaliv, to morate vedeti.
Kollerik
09. 07. 2019 11.06
-4
BUONcaffee
09. 07. 2019 10.34
+11
Lepo navijati za lastno državo, a brezglavo navijanje ne vodi nikamor. Poglejte koliko podpore so imeli naši pravniki in politiki vsa ta leta, a na koncu pobrali ogromno davkoplačevalskega denarja, rezultatov pa ni bilo nikjer. Tudi Pogačnik je požel priljubljenost med ljudmi a vidimo kako se je zgodba končala. Tudi Pahor je lisjak, če gledamo kako je zavozil zadevo že na samem začetku in svoj poraz unovčil sebi v prid med volivci. Politiki sedaj katastrofalno arbitražo jemljejo sebi v prid, ko pravijo, da jo Hrvati nočejo spoštovat, čeprav je pogubna za državo.
BUONcaffee
09. 07. 2019 10.20
+2
Očitno bo zopet nekdo od naših dobro zaslužil na račun mejnega spora, tako da zgodbi ne vidim konca. Ali je Evropska komisija pristojna za to ne vem, a do sedaj se ni izkazalo da je. Imam občutek da bo stvar šla na mednarodno sodišče in tam ne bomo rešili nič.
yaxscdvf
09. 07. 2019 10.16
+3
Hja, davnega leta 1991 smo se mičkeno za khmkhm glede hrvatov in meje med nami
yaxscdvf
09. 07. 2019 10.22
+3
Se lahko zahvalimo takratni, spomladanski, slovenski vladi
BUONcaffee
09. 07. 2019 10.12
-4
Sem skeptičen glede tega.
BUONcaffee
09. 07. 2019 10.11
-5
Kak fantastičen dan je danes.
Miran Vovk
09. 07. 2019 10.04
+19
Cinično bi rekel, da se morate zahvaliti Pahorju in njegovemu čudovitemu dnevu. Zaradi njega še sto let ne bo rešeno tisto, kar bi moralo biti že pred vstopom Hrvaške v EGS. Če bi bil še bolj ciničen, potem bi rekel, da država, ki imenuje živali za "osebek", človeka pa očitno tudi (le da ga ne zna spolno definirati in razmišlja o njem v jeziku pet, šest spolnikov) in se ne more dogovoriti niti o odstrelu ene kosmate, nedepilirane, nemanikirane in nekulturne medvedke, sploh ni prava in resna država. Če bi se izrazil v jeziku črnega humorja, ki ga imam vse bolj rad, potem ste vsi (z izjemo LMŠ - pa še njih nimam popolnoma pod mikroskopom) tetraplegiki, potrebni napotnice za Sočo na potrebno terapijo. Mimogrede, in za povrh vsemu, pa svetujem, ne igrajte se z Rapalsko in Trianonsko pogodbo, ker je garant za spoštovanje teh meja Rusija in če bosta Salvini in tam neki hekneš pekneš Orban kaj preveč lajala po Sloveniji, bo morala tudi Rusija povedati kje so njune meje in kje meje Slovenije. Zato bi svetoval, da ne iščete pomoč pri fašistih, ampak raje opravite s svojimi fašističnimi spogledljivci, ki bi morali biti že zdavnaj na smetišču slovenske politične zgodovine. Razen, če si želite postati podtriglavski Palestinci. Vseeno pa bi dal nasvet. Počakajte, da bo Republika Hrvaška potrebovala nekaj, kar ji pomeni več kot tiste pol lavorja slane vode v Piranskem zalivu. Kajti ne gre samo za tisti košček mlake, o katerem se prepirate že 25 let. Pred vstopom v Schengen, mora imeti Republika Hrvaška urejene meje z vsemi državami bivše Jugoslavije. Urejenih in medsebojno podpisanih pa nima. Ergo, stališče Slovenije pri odločitvi za Schengen, mora biti takšno, da bo jasno izrazilo zahtevo po urejenih mejah z vsemi temi nekdanjimi, bivšimi republikami Jugoslavije. In za zunanjega garanta teh meja iščite za garanta velesilo, tako kot je to naredil Tito in so zaradi tega zunanje meje bivše Jugoslavije nesporne. Vsaj toliko pameti kot je imel tisti diktator iz prejšnjega stoletja, bi lahko imeli tudi vi danes.
brabusednet
09. 07. 2019 09.58
+3
Vse bolj se kaže,da iz tega nebo NIČ.Bodo Hrvati še lobirali imaj dovolj časa in po novem letu bodo predsedovali EU.Spet bomo izviseli,kot v vseh postopkih do sedaj.Levičarji naši pa si ne upajo povedat,nema schengena,nema evra i.t.d.
BUONcaffee
09. 07. 2019 09.52
+0
ZAKAJ PRENOS IZ SODIŠČA NI JAVEN??? Naši novinarji sedaj dajaje neke vtise o dogajanju, pa vendar bi to morali videti vsi.
Nimasmisla
09. 07. 2019 09.48
+5
vse se da rešiti vendar rabiš poštenega sogovornika kar pa cro ni za širše ljudske množice da te volijo rabiš zunanjega sovražnika in ravno to počne ona ustaška hdz in to politiko želijo s thampsonom izvažat v slo kdor jim bo to dovolil bo politično truplo
BUONcaffee
09. 07. 2019 09.47
+5
Počakajmo da vidimo kaj bodo sodniki rekli. Brezglavo pametovanje in samo hvala vodi v jezo in razočaranje.
murinar
09. 07. 2019 09.45
+8
Zakaj so se sploh naši umaknili z tedanje REPUBLIŠKE MEJE ,katera je avtomatsko postala DEŽAVNA ? Povejte ; peterle ,bavčar ,janša in rupel ! rupel pa je modeoval ,da meja ni bila nikoli določena ! Kako ,da ne saj je razmejevala republiki !!! To so pravi IZDAJALCI ! PRODALI SO ! Pa tudi hrvati zahrbtno širijo svojo državo na račun drugih--velika hrvaška !
yaxscdvf
09. 07. 2019 10.07
+11
Točno tako. Naša takratna oblast se je umaknila iz meje in dovolila hrvatom, da so postavljal mejne kioske kjerkoli jim je pasalo.
BUONcaffee
09. 07. 2019 09.41
+2
Vidim, da so naši 100% prepričani, da nam bo uspelo. Sicer pa iz izkušenj vemo, da ta občutek vedno vara.
Malinha
09. 07. 2019 09.46
+1
Ti si en sam tranzistor, ki sam sebe poimenuje tranzistorji, na koncu koncev cel radio ("iz izkušenj vemo"), ali samo tisti pokvarjen Volvov akumulator?
Amasakul
09. 07. 2019 09.34
+1
Očitno bo trajalo še enkrat toliko...
BUONcaffee
09. 07. 2019 09.34
-2
Istra ni nikoli imela meje. Sedaj pa vsi pametujejo in vedo kje je.
BUONcaffee
09. 07. 2019 09.33
+0
Jugoslavija je urejala mejo z Italijo do leta 1974.
korintos23
09. 07. 2019 09.15
+5
Vse enkrat mine! AS ene hrvaške politike in stranke drži pri življenju, tudi naše. Ko bo zalaufal so gotovi, več ne bodo sami sebe v koleno streljali, jamrali in cvilili.
Malinha
09. 07. 2019 09.33
+5
Preveč si naiven, kakor jaz sam. Obdobja negativnosti se drže načela čim dlje, pri tem potegnejo za seboj milijone žrtev, obubožanih. Stara modra mati gospa Evropa začne tako srednjeveško stagnirati, da podeljuje nagrade ekspertnim morilcem (M. Friedman, Obama,..) populizem in neumnost preroško brusita nože, zlobni angel dejansko nima kaj početi, ker vse dela zanj, samo čakam še, kdaj bo mednarodno sodišče dobilo Nobelovo nagrado.