Slovenija

Melania ali ženskam se piše vse bolj črno

Ljubljana, 31. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
86

Ko je še bil predsednik ZDA Obama, se je na vsakoletnem velikem sprejemu za dopisnike malo pošalil iz Donalda Trumpa. Takrat se je že vedelo, da Trumpa zanima kandidatura, zato je medijem posredoval različne izmišljene bombice, kot je bila ta, da Obama sploh ne more biti predsednik, ker ni rojen na ameriških tleh, torej ker ni zares ameriški državljan.

"Mene res ne briga, kaj pa vas?"
"Mene res ne briga, kaj pa vas?" FOTO: AP

Obama je potem to mojstrsko izrabil, obrnil, uporabil odlomke iz Levjega kralja in cela dvorana se je smejala, tam na sredi pa je sedel Donald in bil videti tako nekako ubogo in osramočeno in nerelevantno, da bi se ti skoraj zasmilil. To je bila seveda velika napaka, kot je svet na svojo osuplost kmalu ugotovil.

In če je bilo dejstvo, da je predsednik ZDA postal Donald Trump, skorajda nepredstavljivo, je bilo še bolj težko dojeti, da je prva dama postala slovenska manekenka iz Sevnice. Prva dama ima nekaj vpliva in moči, prav gotovo. Kako je to izrabila Melanija? Ki se zdaj morda poslavlja s tega položaja.

Ampak za začetek nekaj zgodb, z vsega sveta, različne teže zagotovo, toda vsaka povedana na svoj način.

Nemalo so bile presenečene in ogorčene ženske, ki so jih pred dnevi zvlekli z letala katarske letalske družbe na poti v Avstralijo in jih podvrgli natančnemu in mučnemu telesnemu, natančneje ginekološkemu pregledu.

V Katarju so kasneje pojasnjevali, da so to storili zato, ker so na enem izmed stranišč na letališču našli v plastiko zavitega odvrženega novorojenčka, potem pa so kar povprek zgnali vse prisotne ženske na pregled, če ni morda katera izmed njih slučajno ravnokar rodila. Takšno vsaj je bilo njihovo pojasnilo. 

Zgodba iz Francije.

17-letno dekle so starši oziroma natančneje njeni sorodniki pretepli, potem pa obrili po glavi. Zato, ker je bil njen fant iz srbske družine, ona pa iz bosanske.

V Franciji je dogodek udaril še na posebej občutljive strune, saj so po drugi svetovni vojni tako, torej z britjem po glavi, zaznamovali tiste ženske, ki bile osumljene, da so se družile z nemškimi vojaki. Družino so izgnali, dekle pa bo lahko ostalo v Franciji. 

V ZDA so po hitrem postopku imenovali novo članico vrhovnega sodišča, Amy Barret Coney. Je skrajno konservativna, na vrhovnem sodišču, ki v Ameriki presoja o najpomembnejših zadevah, bo zdaj tehtnica odločna na strani desnega pola. To pa pomeni, da so lahko ogrožene številne, s težavo pridobljene pravice, na prvem mestu pravica do svobode odločanja, ki jo zagotavlja znamenita Roe/ Wade odločitev. Na udaru so lahko tudi pravice istospolnih, pravica do načrtovanja družine, pravica do porodniške odsotnosti, do enakega plačila za ženske in moške, pa tudi pravica do za vse dostopnega zdravstvenega zavarovanja.

Na Poljskem potekajo demonstracije in protesti proti odločitvi vrhovnega sodišča, da še bolj omeji pravico do splava. Splav je zdaj prepovedan tudi, ko raziskave pokažejo, da z zarodkom ni vse v redu. Pogosto v takšnih primerih tako ali tako pride do splava po naravni poti. Tudi tukaj bodo sumničavi oziroma so že. Poljakinja pripoveduje svojo zgodbo, ko je bila na tem, da spontano splavi, močno je krvavela, zdravniki ji niso želeli pomagati, zato se je morala odpeljati 300 kilometrov čez mejo v Nemčijo, do prve klinike. 

Kazen za splav bo lahko tri leta zapora. 

Na Poljskem potekajo množični protesti proti prepovedi splava.
Na Poljskem potekajo množični protesti proti prepovedi splava. FOTO: AP

Vse to so odlične novice, ki prihajajo z vsega sveta. Tako pa pravijo pri nas v Pohodu za življenje. Pričakujejo, da bo ta krutost, kot pravijo, ki se dogaja zadnjih 50 let, kmalu preživeta. Odpravo pravice do abortusa primerjajo z odpravo suženjstva, rasizma.

Pa ponovimo še enkrat. Splave so ženske opravljale vedno, prav gotovo ne samo zadnjih 50 let, le da so si v zadnjih desetletjih končno izborile, da to lahko, pa ne v vseh državah, počnejo na varen način. In z uspešno spolno vzgojo, učenjem o odnosih, kontracepciji so se v zadnjih desetletjih pokazali izjemni uspehi v zmanjševanju števila splavov, ne obratno. Na Poljskem pa bo po novem tudi vsaka razlaga spolnosti, kontracepcije mladoletnim kaznivo dejanje.

Seveda pa je, kot vedno, ključna pravica ženske, da odloča o svojem telesu. Če ji to preprečimo, smo spet pri stari zgodbi želje po ponovnem podrejanju žensk v družbi.

Vse to so že znani argumenti. Vedno znova pa me začudi, ko se sklicujejo na domnevno dobrobit otrok.

Če bi jih V RESNICI zanimala dobrobit otrok, bi se ukvarjali s temi podatki.

Več kot 40 držav še vedno novači otroke v vojsko, v nekaterih afriških državah se bojujejo otroci, stari manj kot 15 let, silijo jih v najbolj okrutna dejanja. Ogromno jih umre, ogromno jih ne bo preživelo kasneje, zaradi travm. 

Vsako leto se v dogovorjenih porokah poroči okoli 12 milijonov mladoletnih deklic, nekatere so stare šele 9 let, vsako leto je kar nekaj primerov, ko izkrvavijo že po prvi poročni noči. 

Okoli milijon jih vsako leto konča v nepredstavljivo grozljivem svetu seksualne trgovine z mladoletnimi.

Vsaka peta deklica in vsak 20 fant naj bi bila žrtev zlorab znotraj družine, kroga znancev.

Okoli 200 milijonov otrok mora delati, da sploh preživijo, v nekaterih afriških državah dela polovica otrok v starosti od 5 do 14 let. Tudi globoko pod zemljo, v rudnikih, tudi po 12 ur na dan

Okoli 800 milijonov otrok strada in vsako leto jih zaradi lakote umre več kot 3 milijone.  

Samo ne govoriti, da gre za otroke.

Splave so ženske opravljale vedno, prav gotovo ne samo zadnjih 50 let, le da so si v zadnjih desetletjih končno izborile, da to lahko, pa ne v vseh državah, počnejo na varen način.
Splave so ženske opravljale vedno, prav gotovo ne samo zadnjih 50 let, le da so si v zadnjih desetletjih končno izborile, da to lahko, pa ne v vseh državah, počnejo na varen način. FOTO: Shutterstock

Tudi Melania se je vmes posvečala otrokom. 

Tako je na primer obiskala afriške države, res da nekoliko nerodno oblečena, kot da je ravno priletela iz romana Karen Blixen in gre na safari. Z akcijo, ki jo je sama, morda tudi nesposobni ali pa zlobni sodelavci, poimenovala Be best, je tudi v Afriki opozarjala na nevarnosti in pasti na spletu. Čeprav, verjetno je tam, glede na podatke zgoraj, spleta za otroke bolj malo, drugih nevarnosti pa obilo.  

Šla je tudi na mejo z Mehiko, da bi v javnosti omilila potezo svojega moža, ki je ukazal staršem migrantom odvzemati otroke in jih same prepustiti, da se znajdejo v taborišču. Na stotine jih je izginilo, nihče ne ve, kje so, lahko pa, spet glede na podatke zgoraj, ugibamo, seksualni sužnji, zastonj delavci ali še kaj hujšega?

Tudi tokrat je bila v ospredju njena oprava. Za obisk otrok si je nadela jakno z napisom na hrbtu, nekoliko neprimernemu situaciji, zato pa toliko bolj primernemu Melanii, njenemu položaju, delu in pomenu. Pisalo je:

"Mene res ne briga, kaj pa vas?" 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja