Slovenija

Kaj prinaša memorandum o civilnem jedrskem sodelovanju z ZDA?

Washington/Ljubljana, 06. 12. 2020 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
54

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec bo med obiskom v ZDA podpisal memorandum o razumevanju glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA. Ta ni podlaga za konkreten posel, lahko pa služi kot katalizator za dodatno sodelovanju pri prenosu znanj in izkušenj.

"S podpisom memoranduma si želimo okrepiti že sicer tradicionalno dobre odnose med državama z namenom povečanja energetske varnosti in blaginje ter krepitve skupne politične in gospodarske vezi," je ob odhodu v ZDA dejal Jernej Vrtovec, ki ga na obisku v ZDA spremlja tudi državni sekretar Blaž Košorok.

Podpis dokumenta po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo predstavlja nadgradnjo že sicer tradicionalno dobrih odnosov med državama tudi na področju energetike. Vrtovec je pojasnil, da lahko podpis memoranduma služi kot katalizator za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj, izkušenj in dobrih praks na področju vzdrževanja in delovanja jedrskega objekta v Sloveniji in na ravni EU.

"Ameriško-slovensko civilno jedrsko sodelovanje lahko igra ključno vlogo pri spodbujanju varne in zanesljive oskrbe z energijo Slovenije in Nata ter za dosego ciljev razogljičenja," je poudaril.

Memorandum tako ne pomeni podlage za konkreten posel pri izbiri tehnologije za morebitni drugi blok Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Da gre za načelno dogovarjanje in izmenjavo informacij, podpis dokumenta razume tudi vodja oddelka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan (IJS) Leon Cizelj. Cizelj je danes pozdravil takšno dogovarjanje in ocenil, da bi ga bilo pametno opraviti tudi z drugimi državami, ki lahko dobavijo tehnologijo za drugi blok. Podrobnosti memoranduma Cizelj sicer ne pozna.

ZDA lahko po Cizljevih besedah ponudijo veliko. Pri klasičnih jedrskih elektrarnah je izpostavil Westinghouse, ki je že prisoten v Krškem, a ob tem opozoril: "Američani so načrtovalci, razvijalci, ukvarjajo se z inženiringom, medtem ko se oprema v glavnem dela na Kitajskem."

Po Cizljevih besedah lahko ponudijo tudi male modularne reaktorje – te je slovenskemu političnemu vrhu lani poleti predstavil ameriški minister za energetiko Rick Perry, a so ti šele v povojih. "Najbližje temu, da pride na trg, je modularni reaktor podjetja NuScale, polne zmogljivosti med 600 in 700 MW, kar je, recimo, moč današnje krške nuklearke," je pojasnil Cizelj.

Strokovnjak z IJS sicer meni, da bi bilo za Slovenijo pametno, če bi se o dobavi tehnologije za drugi blok Neka načelno dogovarjala tudi z drugimi državami, ki lahko dobavijo tehnologijo. Kar zadeva  klasične jedrske elektrarne, je tehnologijo mogoče dobiti le od Rusov, Kitajcev, Korejcev in Francozov.

"Lahko se pogovarjamo o tem, da gremo v igro s Francozi, pri čemer pa velja poudariti, da evropska bruseljska klima ni prav navdušena nad jedrskimi elektrarnami, kar Francozi zelo dobro čutijo doma," je dejal.

V zvezi z južnokorejsko tehnologijo je opozoril, da je njihov jedrski program pod pritiskom doma, kjer ustavljajo reaktorje. Zato je verjetnost, da bi Korejci karkoli prodali, po njegovih ocenah razmeroma majhna.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: Miro Majcen

Kot pravi Cizelj, lahko Slovenija počaka tudi na modularne reaktorje, kjer bo izbire zagotovo veliko, a trenutno takšne elektrarne še ni na trgu, z razvojem in znanjem pa trenutno prednjačijo Američani. "Lahko bi šli tudi v prototip reaktorja, ki bi ga lahko dobili tudi precej ceneje," je razmišljal Cizelj, pri čemer je poudaril, da je tako razmišljanje zgolj njegova špekulacija.

Slovenija sicer odločitve, ali bo gradila drugi blok Neka, še ni sprejela. To bo po napovedih storila najkasneje do leta 2027. Na ministrstvu za infrastrukturo poudarjajo, da Slovenija je in bo ostala jedrska država. "Treba bo opraviti strokovne in ne politikantske razprave, predstaviti argumente in poslušati. Ne pa igrati na čustva," je poleti v intervjuju za STA dejal Košorok.

Vlada je drugi blok Neka uvrstila na seznam pomembnih strateških projektov za okrevanje po koronski krizi, a to še ne pomeni, da je bila sprejeta končna odločitev o projektu. Prej bo treba namreč narediti vse potrebne ekonomske in druge strokovne analize.

Življenjska doba prvega bloka Neka se sicer izteče leta 2023, za načrtovano 20-letno podaljšanje obratovalnega dovoljenja pa je treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno dovoljenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krpati
07. 12. 2020 08.36
+0
NIČ DOBREGA ...SE VE!
kakafonijaprava
06. 12. 2020 21.32
+2
nIČ DOBREGA! PA VELIKE PROVIZIJE!
metulj?ek
06. 12. 2020 21.22
+4
Prinaša provizije in nič drugega.
55bojan
06. 12. 2020 20.37
-1
Ali bo vsak slovenski prebivalec dobili jodovo tableto za zaščito ščitnice zaradi strahu pred sevanjem ,tako kot ima to urejeno Belgija.
55bojan
06. 12. 2020 21.10
+1
-v mejah 100kilometrskega pasu okoli jedrske elektrane,dobi vsak prebivalec Belgije tableto joda -zahteve sosednjih držav po zaprtju jedrskih objektov v Belgiji ,domača javnost pod stalnim pritiskom,može ne sabotaže ( glede na terorističke aktivnosti v tem delu Evrope)...........
bmark_1
06. 12. 2020 19.57
+2
Hehehe, zdej pa siroka usta kaj vse se je zmenil ta logarcek, v bistvu je podpisal velik NIČ... kk se smesimo pred svetom, in to samo zato ker so izdajalci spustli izdajalca slo naroda na oblast...
Nimasmisla
06. 12. 2020 19.54
+3
nuklearna ja samo brez hrvatov
?ebula
06. 12. 2020 19.52
+1
Nuklearna elektrarna ja ampak ne več pri nas v Krškem - v Ljubljani naj bo!
Špartanec
06. 12. 2020 19.29
+8
A to bomo samo mi plačali pa hrvateki meli štrom zastonj al kako? 🙄
Aijn Prenn
06. 12. 2020 19.31
+9
Glede na to, da so tako navajeni že sedaj, drugače tako ali tako ne more biti. V zahvalo nam bodo pa še ladijski promet za Luko Koper blokirali.
Jožajoža
06. 12. 2020 19.26
+9
pompeo je zgodovina. ti naši janšisti so se spet osramotili pred svetom.
Aijn Prenn
06. 12. 2020 19.28
+9
Ne, ne. Oni so šli sedaj tja čisto zavestno in preračunljivo. Vedo, da jih Biden še pogledati ne bo hotel, pa so mu hoteli nastaviti past v obliki take malo bolj ohlapne predpogodbe za NEK2. Tega pa ne bo mogel prezreti, sicer ga bodo doma požrli.
Aijn Prenn
06. 12. 2020 19.23
+6
"Najbližje temu, da pride na trg, je modularni reaktor podjetja NuScale, polne zmogljivosti med 600 in 700 MW, kar je, recimo, moč današnje krške nuklearke," je pojasnil Cizelj. Močno dvomim, da je g. Cizelj takole povedal. Bi verjel, da g. Cizelj ve, da je max. toplotna moč krškega reaktorja cca 2GW, moč elektrarne na "pragu" je pa res tam nekje, cca 700MW.
Kollerik
06. 12. 2020 19.22
+2
Trenutno najboljša verzija je JEK2. Vse ostalo je za majhne brlivke.
AnnaDee
06. 12. 2020 19.17
+3
Nobene pogodbe in elektrarne dokler ne rešijo odpadke od te elektrarne. Tako vpijejo za narod, otroke pa bi vso svinjarijo pustili zanamcem pobrali mast njim pa sredinec...Skoraj 40 let stara zgodba..Odlagališče jedrskih odpadkov je potrebno. Ker je v primerjavi s količino energije, ki jo proizvede Nuklearna elektrarna Krško, količina odpadkov relativno majhna, če se hecamo, se tako pridobivanje energije vseeno splača. Saj za odpadke ne bomo skrbeli MI ? Za odpadke bo potrebno poskrbeti tako, da ne bodo vplivali ne na okolje ne na ljudi, ki bodo živeli z njimi. V prihodnje lahko pričakujemo, da bo izdana vsa potrebna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kdaj bodo prvič zaropotali stroji, pa ne ve nihče. Če sploh kdaj bo, zaenkrat pa je odpadkov za skladiščenje v NEKU za 4 milijarde dolarjev po današnji ceni za skladiščenje brez ostalih stroškov prevoza itd. Kdaj dogovor z HRVATI...ČEZ 100 LET..
Aijn Prenn
06. 12. 2020 19.26
-2
AnnaDee
06. 12. 2020 19.31
+2
Še nekaj z naslednjim letom je skladišče VRO polno ne vedo kam z njimi, z Hrvati se niso dogovorili 40. let o prevzemu, 40. let se niso dogovorili niti za lokacijo, niti za mesto vse so pustili tako kot je. Ni večjih EKO teroristov kot je jedrski lobi, ne vedo kje se jih glava drži in samo to vedo z odpadki se mi ne bomo ukvarjali z ceno tudi ne sploh pa nas nične skrb cena in vojaško varovanje VRO odpadkov v trajanju 10 000 let.
Aijn Prenn
06. 12. 2020 19.34
+4
To se da rešiti. Kolektor skoplje predor do zagreba, zbašemo robo notri in z naše strani zasujemo. Rešeno. ;-))
PrettyBird
06. 12. 2020 19.05
+9
"Kar se tiče klasičnih jedrskih elektrarn, je tehnologijo mogoče dobiti le od Rusov, Kitajcev, Korejcev in Francozov." Dobro Vrtovec kaj ti potem počneš v ZDA, si se izgubil na naše stroške?
grumf
06. 12. 2020 18.59
+3
Dragi moji, tole se bo začelo z referendumom, pred tem se lohka pogovarjate kar hočete. Tko da.. mogoče začnite najprej javno debato na temo Nek2. Da pride do družbenega konsenza. Kako zapravit 5 milijard.. bo znala katera koli politika.
el capitano
06. 12. 2020 18.58
+2
Popolnoma nič..
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 18.55
+4
To je edina pravilna pot, če hočemo razvoj in relativno poceni, ter zanesljiv vir električne energije. Primerjajte Nemčijo in Francijo. Francija na jedrski bazi ima v povprečju polovico cenejšo elektriko, Nemčija pa na alternativnih virih (veter, sonce ...) pa ima dražjo in v konicah kupujejo tujo po še višji ceni. Gre za dejstvo, da se energijo (če nimaš baterije) ne more skladiščiti, ampak se trenutno proizvedena energija mora porabiti v tem trenutku. To predstavlja velik problem, če je veliko sonca, ker imamo odvečno energijo v nekem trenutku, ponoči pa primanjkljaj, kar pomeni, da moramo zagnati plinsko elektrarno ali termo. Prav tako je veter nestanoviten in ne sledi našim trenutnim zahtevam po električni energiji. Jedrska je najboljša varianta, vse dokler ne postane fuzija stabilna (zlivanje devterija v helij).
PrettyBird
06. 12. 2020 19.15
+2
Res je. In potrebno je gledati tudi na to, da se bodo v naslednjih letih potrebe po električni energiji izjemno povečale zaradi prehoda na električna vozila. Drugih bolj zelenih virov, ki bi nam omogočali samozadostnost pač nimamo.
ratnup
06. 12. 2020 18.55
+7
Dva strovnjaka na sliužbeni poti... 😇😇
Banion
06. 12. 2020 18.49
+8
Turistična potovanja v času krize. Toliko o skrbi in delu 25 ur na dan
Smrekar1
06. 12. 2020 18.39
+8
V prvi vrsti prinaša zajetne kuverte za prvorazredne izbrance.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 18.57
+2
tudi to, ampak to bo pri vseh projektih, tudi drugi tir in tudi TEŠ6. Baje je čisto slučajno odkril 3 milijone evrov v svojem sefu in ko ga je FURS vprašal o izvoru premoženja, je ukradel priznanje. Dobil je samo pogojno. Beri rtvslo: Kako je izginil dokument za 3,3 milijona evrov prijavljene gotovine.
acromega
06. 12. 2020 18.34
+6
Kaj dela? Življenja rešuje! Predvsem sebi in svojim prijateljem.