Slovenija

Mengeški župan Jerič med ovadenimi zaradi zaprtja in porušitve vodovoda

Mengeš, 19. 11. 2019 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
25

Tomaž Štebe je skupaj s še okoli 80 sopodpisniki na Nacionalni preiskovalni urad vložil ovadbo zaradi zaprtja in porušitve magistralnega vodovoda medobčinskega vodovodnega sistema Krvavec ter zaradi odvzema vodnih pravic Občini Mengeš na virih pitne vode Izviri pod Krvavcem. Med osumljenimi ovadba izpostavlja mengeškega župana Franca Jeriča.

Tomaž Štebe, sicer občinski svetnik in predstavnik Civilne iniciative Mengeš, kot prvopodpisani v skupinski ovadbi problematizira zaprtje in domnevno porušitev primarnega magistralnega vodovoda v sklopu medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec občin Mengeš, Cerklje, Komenda, Šenčur, Vodice in Kranj v Topolah oz. na meji med občinama Mengeš in Komenda. Civilna iniciativa je pridobila pričanje dveh oseb, da so vodovod porušili, verjetno v letu 2016 ali 2017. Ali je temu res tako, pa naj pod površjem ugotavljajo kriminalisti, je dejal Štebe na današnji novinarski konferenci v Mengšu.

Gre za kazensko-odškodninsko porušitev, je prepričan Štebe, ki se je z zadevo obrnil tako na občinski svet kot na državno tožilstvo v Domžalah, a na nobenem od teh naslovov ni bil uspešen. Zato je svojo ovadbo naslovil na Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Ovadba izpostavlja tudi "sum nezakonitega kazensko odgovornega ravnanja" pri odvzemu vodnih pravic Občini Mengeš na virih pitne vode Izviri pod Krvavcem krvavškega medobčinskega vodovodnega sistema. Ta postopek je izvedla Komunala Kranj pri državnem direktoratu za vode, Občina Mengeš pa ga ni preprečila.

Občani so v času izgradnje vodovoda vanj vlagali tudi lastna sredstva in pomagali kopati.
Občani so v času izgradnje vodovoda vanj vlagali tudi lastna sredstva in pomagali kopati. FOTO: Thinkstock

Ovadba kot odgovorna osumljena izpostavlja mengeškega župana Jeriča ter direktorja javnega komunalnega podjetja Prodnik, ki naj bi bdelo nad porušitvijo vodovoda, Marka Faturja, kot odgovorne ter seznanjene pa dodaja še Komunalo Kranj, ministrstvo za okolje in prostor ter "druge seznanjene".

Voda izpod Krvavca je bistveno bolj kakovostne od tiste iz domžalskih črpališč, saj slednjo med drugim ogrožajo številne nesanirane gramozne jame, v katere so se v preteklih desetletjih odlagali odpadki, in tudi odlagališče odpadkov pri Suhadolah podjetja Publikus, je opozoril Štebe. Voda iz domžalskih črpališč je "od pet- do 10-krat bolj kontaminirana" od tiste izpod Krvavca, med drugim z nitriti in pesticidi, je poudaril. Prav tako je krvavška voda po njegovem prepričanju bolj ekonomična.

S prekinitvijo oskrbovanja z vodo s Krvavca se je "poseglo v premoženje, pravice in vrednote občanov občine Mengeš, državljanov in davkoplačevalcev", je dodal predstavnik Civilne iniciative Mengeš.

Ob tem je prekinitev oskrbovanja s to vodo v nasprotju s sklepi občinskega sveta iz leta 2009, ki se je izrekel za to, da Občina Mengeš ohrani dosedanjo oskrbo s pitno vodo izpod alpskega območja Krvavca ter da občina zagotovi svoj delež virov za modernizacijo in morebitno povečanje zmogljivosti obstoječega vodovodnega sistema.

Na drugi strani so, ker so se pravicam do vode izpod Krvavca odrekli v Mengšu, te povečale preostale občine, najbolj občina Cerklje, v manjših deležih pa še Šenčur, Vodice in Kranj, je poudaril Štebe. "Interes moramo iskati tam, kjer so pobrali največ vodnih pravic," je ob tem odgovoril na vprašanje, komu je sporno delovanje mengeške občine v interesu.

Občina: vodni vir je bil pogosto onesnažen, vodovodni sistem dotrajan

Iz Občine Mengeš so posredovali svoje argumente in odgovore v postopkih prijave te zadeve varuhu človekovih pravic ter sklep domžalskega oddelka okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ki je zavrglo kazensko ovadbo zoper Jeriča in Faturja. Med drugim so v teh predstavniki občine poudarjali, da je bil vodni vir Izviri pod Krvavcem pogosto mikrobiološko in fizikalno onesnažen, primarni vodovodni sistem pa dotrajan.

Domžalsko tožilstvo je v zvezi s tem vprašanjem januarja poudarilo, da bi se v primeru povečanja zmogljivosti vodooskrbnega sistema Krvavec dolgoročno lahko zagotavljala voda za le 30 odstotkov prebivalcev mengeške občine. Vključitev v projekt bi ob tem predstavljala "nesorazmerne in prevelike stroške za Občino Mengeš".

Avtorji ovadbe poudarjajo, da je voda izpod Krvavca bistveno bolj kakovostna od tiste iz domžalskih črpališč.
Avtorji ovadbe poudarjajo, da je voda izpod Krvavca bistveno bolj kakovostna od tiste iz domžalskih črpališč. FOTO: Shutterstock

Za navezavo na nove vodne vire na Mengeškem polju so se med drugim odločili na podlagi strategije oskrbe z vodo v občini, ki jo je izdelalo podjetje Hidroinženiring, izvedli pa so jo v okviru projekta, ki je bil podprt z evropskimi sredstvi. Navezava na nove vire je bila upravičena tako z vidika investicije kot obratovalnih stroškov, so lani pojasnjevali varuhinji človekovih pravic.

Kar se tiče vodne pravice na krvavškem vodnem viru je tožilstvo v Domžalah ugotavljalo, da "takšno prenehanje ... ne pomeni, da ne bi smela biti ponovno podeljena, če bi se Občina Mengeš kdaj v prihodnosti odločila za priključitev na krvavški vodovod".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
26. 11. 2019 09.20
+1
RTC Krvavec pelje svojo uspešno zgodbo naprej. Najboljše smučišče 2019! Super. Je na pravi poti. Samo vodo je treba dobiti izza Krvavca, iz vršacev za njim!! Oboje pa ne gre iz enega lonca.
Perivnik
20. 11. 2019 09.57
+6
Krvavška voda je onesnažena. Pa pika. S čim vse, verjetno niti NIHČE NE VE. Prav gotovo s fekalijami in ostalo komunalno odpadno vodo gostinskih in hotelskih kapacitet ter privat vikendov in stanovanjskih hiš, saj na Krvavcu in vaseh na pobočju Krvavca sploh ni zgrajene kanalizacije. Prav tako je onesnažena s kemikalijami za izdelavo umetnega snega, izpušnimi plin, mazivi, ipd. od teptalcev snega, ... in še z vso ostalo nesnago, ki jo na Krvavcu puščajo dnevni in nastanjeni turisti ter samo bog ve s čim še vse. Skratka to ni voda za uživanje. Seveda jo potem "čistijo" s klorom, ki povzroča raka in z žarčenjem (ustvari se mrtva voda). Ta voda ni ne za umivanje, ne za tuširanje, ne za pranje perila, ne za živali, kaj šele za vsakodnevno uživanje za ljudi. Kemične analize vode? Brez veze. Vemo, da so lahko zelo različne in tudi zakaj! Tako, da dragi komentatorji in koristniki pitne vode iz Krvavca, uporabljajte samo svojo zdravo logiko. Še posebej komentator: "ProtiSDSu" – Nobenega lova na čarovnice ni. Še enkrat, samo logiko je treba uporabiti. Ta voda nima več kaj izgubiti, ko potuje po dotrajanem vodovodu. Je že vse izgubila ob vznožju Krvavca. V dotrajanem vodovodu mogoče samo »še kaj pridobi«. Po moji »skromni« logiki je škoda vsakega evra (občinskega, državnega in tudi EU) za nov vodovod za takšno vodo, ki že na izvoru ni dobra. Da, to je »čista voda iz Krvavca«. V Kamniško Savinjskih Alpah je zagotovo dosti padavin in posledično vode v Kamniški Bistrici, samo treba je investirati in to vodo speljati v ustrezna zajetja in ustrezne (nove) vodovode. Za to investicijo bi se morali boriti vsi občani, ne samo iz Mengša, ampak tudi ostalih občin. Saj imamo menda v Ustavi zapisano pravico do čiste, neoporečne vode. To pa krvavška ni. Na Krvavcu naj pa živi in se razvija turizem, vsaj tako ali še boljše kot je zastavljen. Oboje, zajetje zdrave in čiste pitne vode in nastanitvene kapacitete z umetnim zasneževanjem, smučišči, …žal ne gre skupaj. Enako kot še povsem svež primer gradnje kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani. Na že omenjeni ustavni pravici do čiste vode se resnično ne bi smela meriti politična moč, ne v Ljubljani, ne v Mengšu, ne v Komendi, ne v Domžalah, ne v Cerkljah, ne … NIKJER!!!!
Uporabnik1146459
20. 11. 2019 10.30
-1
Tale članek je malo smešen, izpušni plini na Krvavcu( v Domžalah so vsi avtomobili na elektriko), maziva na Krvavcu hehe- na cesti Mengeš Domžale več olja iz motorjev steče, kot ga natočijo v vse ratrake v 10ih letih. Najbrž tudi pri menjavi olja tega ne spuščajo v naravo. Jerič časi so se spremenili odkar si ti v šolo za avtomehanika hodil.
Perivnik
20. 11. 2019 20.14
+1
Ali so ratraki , ki v zasneženi idili vse noči švigajo po Krvavcu gor in dol, na električni pogon? Verjamem, da odpadnega olja namerno ne spuščajo v naravo, lahko, da kdaj "kaj" odteče v zemljo, in z vodo pronicne do zajetja spodaj, kjer se klorira. Kdo ve, kdo kontrolira, kdo spremlja, ... kdo skrbi za (neodvisne) analize pitne vode?!? Če analiza ni narejena s strani neodvisne inštitucije, ni vredna nič.
Uporabnik1146459
20. 11. 2019 21.06
-1
heheheheheheheheh.......to je pa ze komedija hehehehehe ...... tale trditev je pa neverjetna hehehehe izpuhi ratrakov onesnažujejo podtalnico hehehhe. Pomoje sem jo jaz bolj onesnazil, ko sem šel med smucanjem za drevo na malo potrebo....hehehehehehe
retropil
19. 11. 2019 19.53
+1
Krvavška voda onesnažena? Temu Mengškemu županu se pa močno pozna, da ne pije več krvavške vode :D
SDS_je_poden
19. 11. 2019 19.57
+1
Voda lahko izgubi na svoji kvaliteti tudi ko potuje po dotrajanem vodovodu.
SDS_je_poden
19. 11. 2019 19.34
-2
Kje so pa kakšne kemične analize vode? Al to se kar na pamet trdi, da je ena voda boljša od druge? Kako je z dotrajanostjo prejšnjega sistema? Skratka mnogo trditev, brez kančka dokazov. Lov na čarovnice oz. prava slovenska žlehtnoba.
SDS_je_poden
19. 11. 2019 19.41
+4
Po dodeljenem minusu bi rekel, da sem kar zadel bistvo. Alpska voda? Lepo vas prosim, kvaliteto vode se meri z kemično in biološko analizo, ne pa pa kraju izvora.
Uporabnik1146459
19. 11. 2019 19.50
+3
SDS_je_poden
19. 11. 2019 19.55
Uporabnik1146459
19. 11. 2019 20.07
+3
prodnik.si Analiz vode po posameznih črpališčih kolikor hočeš, celo po letnicah.
SDS_je_poden
19. 11. 2019 20.24
-1
Cold jest trdim, da nasprotna stran, tista ki je ovadila župana nima nobene analize narejene za svoje trditve o alpski vodi.
Perivnik
20. 11. 2019 10.17
Ne "z kemično" ampak "s kemično". Izvir je pomemben, kje je in od kje. Seveda, če poznaš površje in globine. Bi bilo pa smiselno narediti nepristranske analize pred kloriranjem...
Uporabnik1146459
19. 11. 2019 19.09
+1
Jerić ima veliko masla na glavi. Naj še nekdo razišče kako je dal Mengeško zemljo okoli Ravbarjeva gradu lastniku le tega. Se mi zdi,da je del parka še vedno v lasti Mengšanov, kljub temu, da jo je finančno sumljivi lastnik zagradil. Obstaja posnetek občinske seje, ko je jerić predstavil občinskim svetnikom neki akt, ki ga je on sam (jerić)podpisal in dal pravico za to zemljo lastniku gradu. Zanimivo je pogledati posnetek, presenečenih in razburjenih občinarjev. Kljub temu je zemlja še vedno ograjena. Tudi to je primer podkupovanja za sodišče.
Uporabnik1792403
19. 11. 2019 17.30
+3
Komendator
19. 11. 2019 17.25
+13
Po zdravi logiki ima voda iz Krvavca veliko manj možnosti onesnaženja s pesticidi, herbicidi, insekticidi, fungicidi in raznimi gnojili, ki jih tretirajo po poljih, kjer so zajetja podtalnice.
štrudl
19. 11. 2019 16.15
+27
zdej so začel gradit športno dvorano. drgač pa je voda velik slabša odkr ni več s krvavca
Tretja Švica
19. 11. 2019 15.35
+24
Župan ima prav, krvavska voda je neptimerno boljša. Sem iz Komende in ko pridem v Mengeš, čutim veliko slabši okus vode., v Domžalah je pa vode se slabša kot v Mengšu!
Tretja Švica
19. 11. 2019 15.35
+17
Strela550
19. 11. 2019 16.47
+10
Pa ti veš da ma Komenda vodo iz Kamnika ze par let ni iz krvavca ;-)
Komendator
19. 11. 2019 17.22
+16
Komenda je zamenjala vodo s Krvavca za vodo iz Kamniške Bistrice, ki je vrhunska, s tem da si je ohranila možnosti oskrbe tudi z vodo iz Krvavca. Tako bi verjetno morali narediti tudi v Mengšu.
User1553709
19. 11. 2019 15.27
+41
Kdor je z Mengša, ve kakšen trol je Štebe.
kokicas
19. 11. 2019 15.56
+23
Točno tako pa se nekdanji ravnatelj osnovne šole, podoben kaliber.
SenecaLucius
19. 11. 2019 17.48
+12
Nekdanji ravnatelj se je vsaj boril in izboril za obvoznico, Štebe pa minira prav vse kar je mogoče in pod njegovima dvema županskima mandatoma se ni v Mengšu zgradilo prav nič omembe vrednega!