Slovenija

Bodo poslanci izglasovali zaupnico?

Ljubljana, 15. 11. 2007 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Premier Janez Janša je državnemu zboru poslal zahtevo za glasovanje o zaupnici vladi. Opozicija zaupnice ne namerava podpreti.

Premier Janša predlaga glasovanje o zaupnici vladi
Premier Janša predlaga glasovanje o zaupnici vladi FOTO: POP TV
Kot je za 24ur.com potrdil tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak, je premier zahtevo za glasovanje o zaupnici vladi že poslal v parlament.

Predsednik vlade je v nocojšnjem televizijskem pogovoru za Televizijo Slovenija napovedal, da bo predlagal glasovanje o zaupnici vladi. Glede na rezultat glasovanja se bo premier odločil o naslednjih korakih.

Za premierjeve obtožbe ni kriva opozicija. Premier želi z zaupnico preveriti, če še uživa podporo svojih vladnih partnerjev. Borut Pahor (SD)

"Odvisno od rezultata se bom odločal o naslednjih korakih," je še dodal premier Janša. "Že vnaprej pa lahko povem, da glasov, kot je glas vodje poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča, ki eno govori, drugo pa dela, pri glasovanju ne bom štel kot glasove, ki jih lahko smatram kot trdno podporo vladi," je še poudaril Janša.

Janša je povedal, da je imel danes pogovor s tistimi predsedniki koalicijskih strank, ki so želeli pogovor. Predsednik DeSUS Karl Erjavec takšne želje ni izrazil, je dodal.

Če kdo misli, da je boljši od nas, se bomo umaknili. Mi bomo, kar se tiče predsedovanja, konstruktivna opozicija. Janez Janša

Na vprašanje, ali je glede na to DeSUS že zunaj vlade, je Janša odgovoril, da "nikogar ne naganjajo iz vlade, v tem trenutku še posebej ne". "Nasprotno, vrata koalicije so odprta, če želi še kdo pomagati," je povedal Janša. "Sprejmemo tudi to, da so do vlade maksimalno kritični tudi v času predsedovanja EU. Prosimo pa, da upoštevajo, da isti ljudje ne morejo biti v istem času na dveh mestih, da ne grozijo z referendumskimi kampanjami v prvi polovici prihodnjega leta in ne vlagajo interpelacij zaradi stvari, za katere vsi vemo, da ministri niso krivi."

Razlogi za zaupnico

Razlogov za takšno odločitev je po mnenju premierja Janše več, do nje pa je pripeljalo stanje, ko vlada težko dela in se je odločil, da je treba nekaj narediti.

Prišlo je do nenavadne situacije, ko se je celotna kampanja pred predsedniškimi volitvami usmerila v obračun z vlado, vlada pa se ni mogla braniti. To je šlo čez mejo nekih demokratičnih norm, ko se je vlado z drastičnimi lažmi skušalo pred predsedovanjem Slovenije Evropski uniji diskreditirati tudi v tujini, je še dejal Janša.

Janša nezadovoljen s koalicijskimi partnerji

Janša je izrazil nezadovoljstvo nad koalicijskimi partnerji. V pogovoru je pričakovano izpostavil DeSUS, poleg njih pa tudi NSi ter SLS. Omenjene stranke kljub koalicijski pogodbi "ne glasujejo v podporo vladi“, je dejal Janša. Izrazil je tudi nezadovoljstvo nad slovenskimi mediji in novinarji, saj je 570 le-teh podpisalo peticijo, ki je škodovala ugledu Slovenije.


Opozicija zaupnice ne bo podprla

Gosti v oddaji Trenja
Gosti v oddaji Trenja FOTO: POP TV

Prve odzive na odločitev premierja Janeza Janše smo zbrali v oddaji Trenja. Na vprašanje, ali bodo podprli zaupnico vladi, je Borut Pahor dejal, da ga je odločitev Janše presenetila, ker je odločitev za zaupnico povezana z delom in odnosi znotraj koalicije. "Zaupnico bo dobil in vse bo rešeno,“ komentira Pahor in dodaja, da bo Janša "preveril zaupanje, ki ga bo tudi dobil in to bo vrnilo politiko v neke dokaj urejene tire“. "SD pa zaupnice ne bo podprla," tako Pahor.

Katarina Kresal: 'Te igre z zaupnico so malce preveč prozorne.'
Katarina Kresal: 'Te igre z zaupnico so malce preveč prozorne.' FOTO: POP TV

To pa pomeni, da za krizo, ki je po besedah Kresalove ni, ni kriva opozicija, pač pa odnosi in delo znotraj koalicije, pojasnjuje Katarina Kresal. "Glasovanje o zaupnici je nesmiselno. Dokler imajo vso večino v DZ je to nek navaden manever, ki odmika pozornost od resnih problemov,“ pravi Kresalova.

Predstavniki opozicijskih strank so se v oddaji Trenja strinjali, da nismo priča vladni krizi, pač pa bolj nekemu negotovemu stanju vladajoče koalicije. Na vprašanje, če so pripravljeni prevzeti vodenje vlade, je Borut Pahor dejal, da Slovenija potrebuje predčasne volitve in ne neko tehnično vlado.

Gregor Golobič glede podpore zaupnici odgovarja: "Janša želi preveriti, če še ima zaupanje poslancev koalicijskih strank. In mislim, da bo to dobil.“ Golobič meni, da se je premier zavedal resnosti svoje nepremišljene izjave, se umaknil in prevzel odgovornost. "Predsednik vlade je z napovedjo glasovanja o zaupnici vladi dal vedeti, da ima težave v koaliciji, in ne zunaj nje," dodaja Golobič.

O tem, ali bodo glasovanje odločili glasovi poslancev stranke DeSUS, je Karel Erjavec dejal, da bodo zaupnico podprli, če je vezana na koalicijsko pogodbo. "Mi glasujemo za tisto, kar smo zapisali v koalicijski pogodbi,“ dodaja Erjavec. Opoziciji je očital, da vlade ne pusti delati v miru. Če Pahor, ki je dejal, da ne misli prevzeti mandatarstva pred naravnim iztekom mandata, tega ni pripravljen storiti, potem je prav, da se omogoči vladi delo pod normalnimi pogoji, Erjavec odgovarja Pahorju.

Zmago Jelinčič Pl. v imenu SNS pravi, da poslanci te stranke zaupnice ne bodo podprli.

Pahor: Brez mandata volivcev nočemo v vlado

Borut Pahor: 'Sedaj je na vladni koaliciji, da dokaže svojo trdnost.'
Borut Pahor: 'Sedaj je na vladni koaliciji, da dokaže svojo trdnost.' FOTO: POP TV

Predsednik največje opozicijske stranke pravi, da brez mandata volivcev ni pripravljen vstopiti v nobeno vlado, niti v Janševo, niti v tehnično vlado. "Bolje je iti na predčasne volitve," je še povedal. Prepričan pa je, da bi bilo za Slovenijo najboljše, če bi vlada ostala in opravila svoje delo do konca.

Presečnik: SLS bo glasovala za zaupnico vladi

Poslanec SLS Jakob Presečnik je povedal, da je po izjavi, ki jo je premier Janša podal pred dvema dnevoma, današnja odločitev logična posledica. "SLS bo glasovala za zaupnico vladi, je pa bilo veliko napadov, predvsem v tujini, in obnašanje opozicije doma, ki je mogoče presegalo normalno opozicijsko obnašanje. Zato je bilo potrebno potegniti črto, da bo vlada delovala normalno, predvsem v času predsedovanja," je še dodal Presečnik.

Poslanec NSi Anton Kokalj zatrjuje, da bo njegova stranka podprla zaupnico vladi. Po njegovih besedah je NSi najbolj zvest partner v vladi, čeprav je bila zamenjana že polovica njenih ministrov. NSi podpira izpeljavo mandata trenutne vlade, pravi Kokalj in dodaja, da sta po 12 letih vladavine LDS potrebna "vsaj en ali dva mandata sprememb".

"Mislim, da na današnjem koalicijskem sestanku še ni bilo govora o predlogu glasovanja zaupnici vladi," je mnenja Presečnik, ki je prepričan: "Če pride v naslednjih dneh do glasovanja, bo zaupnica izglasovana."

Presečnik je tudi mnenja, da bo v času predsedovanja potrebno postaviti domače dogodke na stran in da ne bi bilo dobro, da je v tem času vladi izglasovana nezaupnica.

"Na današnjem pogovoru predsednika vlade s predsedniki koalicijskih strank ni bil prisoten predsednik DeSUS Karel Erjavec, ker ni bil izpostavljen interes, da bi ta stranka prisostvovala sestanku," je po besedah Presečnika to nesodelovanje pojasnil predsednik SLS Janez Podobnik.

Kako naprej?

Pravni strokovnjak Miro Cerar je dejal, da bo predsednik vlade šel v državni zbor, kjer bo predlagal, da poslanci glasujejo o tem, ali vladi še zaupajo v zadostni meri ali ne. O zaupnici se glasuje najhitreje v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh od vložitve zahteve. Pred glasovanjem ima premier pravico obrazložiti svojo zahtevo.

Poslanec NSi Alojz Sok je prepričan, da bo NSi glasovala za zaupnico vladi. "Veliko vprašanje pa je, kako bodo glasovale druge stranke, saj je glasovanje tajno."

Nato se mora odviti naslednje: ali bodo poslanci podprli vlado. Če dobi vlada ob glasovanju podporo večine glasov vseh poslancev, to je 46 poslancev, potem vlada normalno funkcionira naprej.

Če pa ne dobi potrditve, potem je predsedniku vlade izrečena nezaupnica. Državni zbor ima nato 30 dni časa, da bodisi izvoli novega predsednika vlade, ki bo potem imenoval ministre. Ali pa državni zbor, v primeru če ne dobi novega predsednika vlade, ponovi glasovanje o dotedanjem predsedniku vlade.

Če mine 30 dni in vlade ni, potem mora predsednik države razpisati predčasne volitve.

Tanko: Opozicija si ne upa prevzeti vodenja vlade

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je na novinarski konferenci dejal, da odzivi na izjavo premierja Janše o možnem odstopu vlade kažejo, da si opozicija ne upa prevzeti vodenja vlade. Po njegovem mnenju opozicija v medijih prikazuje lažno sliko razmer v državi. Pri tem je izpostavil zlasti opozicijske očitke o slabem stanju v gospodarstvu in v medijih. Takšna lažna slika razmer v državi pa se prenašala tudi v mednarodni prostor, je še prepričan Tanko.

Tanko je pojasnil, da si opozicija ne upa prevzeti vodenja vlade, čeprav nenehno očita koaliciji slabo delo in neuspehe na vseh področjih. "Sedaj je opozicija naenkrat ugotovila, da stanje v državi ni tako kritično," je poudaril in dodal, da "je s tem, sicer sramežljivo, pohvalila vlado".

Janša naj preneha z žuganjem z nekim kaosom in brezvladjem, je dejal Golobič
Janša naj preneha z žuganjem z nekim kaosom in brezvladjem, je dejal Golobič FOTO: Dare Čekeliš

Prepričan je, da je gospodarsko stanje v državi boljše kot kdajkoli prej. Ob tem je omenil nižanje davkov za podjetja in posameznike ter zmanjševanje proračunskega primanjkljaja. Pohvalil je tudi pregledno delo vlade in koalicije.

Jože Tanko ni želel vnaprej komentirati pobud o predčasnih volitvah. Prav tako je zatrdil, da je koalicija trdna.

Vodja poslancev SDS tudi očita opoziciji, da z "insceniranimi zgodbami" in neutemeljenimi očitki o oškodovanju državnega premoženja, škodljivih prodajah premoženja, slabih naložbah v zdravstvo, nerazvojnih proračunih in obvladovanju medijev slika lažne razmere v Sloveniji.

Poleg tega Tanko očita opoziciji, da z "internacionalizacijo minornih domačih zadev postavlja vlado v nemogoč položaj". Pri tem je med drugim omenil internacionalizacijo dogodkov v Ambrusu in na osnovni šoli v Bršljinu ter prodajo Mercatorja. "S tem se dela škoda državi," je dodal.

"V času, ko smo bili opozicija, smo bili trda opozicija, vendar nismo manipulirali s podatki," je povedal Tanko. Po njegovih besedah tudi opozicija in Borut Pahor nosijo odgovornost za stanje v državi. "Položaj v opoziciji jih ne odvezuje odgovornega ravnanja," je poudaril in dodal, da SD postavlja lasten uspeh nad državo, resnico in državne interese.

Bajuk: NSi zavesten član koalicije

Finančni minister Andrej Bajuk je že v sredo napovedal, da se bodo na seji vlade pogovarjali o razmerah v koaliciji ter se odločili o tem, ali naj vlada odstopi oziroma ali naj parlament glasuje o njeni zaupnici. Bajuk je ob tem poudaril, da je NSi zavestni član koalicije. "Prevzeli smo velike odgovornosti v tej vladi, delamo zavestno in zelo odgovorno in smo zelo zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Mi smo se zavestno odločili za to koalicijo in se ne igramo," je še poudaril.

Pogovore o prihodnosti vlade pričakujejo tudi v koalicijski SLS. Tako kot Bajuk pa tudi predsednik SLS Janez Podobnik poudarja, da je SLS pripravljena v celoti izpolniti koalicijsko pogodbo. V SLS jih skrbi predvsem prihajajoče predsedovanje Evropski uniji, ki ga bo od Portugalske 1. januarja prihodnje leto prevzela Slovenija.

Finančni minister je prepričan, da se pod pogoji, ko se načrtno spodkopava verodostojnost vlade nemogoče delati.
Finančni minister je prepričan, da se pod pogoji, ko se načrtno spodkopava verodostojnost vlade nemogoče delati. FOTO: POP TV

Podobnik je prepričan, da takšne razmere ne zagotavljajo kredibilnega vodenja EU in da se ne ravna v skladu s sporazumom za uspešno izvedbo priprav na predsedovanje.

KOMENTARJI (523)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moose1@email.si
16. 11. 2007 17.15
dej manja in prvoborec pejta se vidva slinit kam drgam!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mislim,..... to pa je za svetovni dan sladkorne bolezni!!!!
Tonček Balonček
16. 11. 2007 14.53
Samo slepcem ni jasno, da Janša izredno slabo prenaša demokracijo. V Bruslju se nihče ne sekira, naj gre, si mislijo, najbolj ga je peljal "scat" Golobič, kot že mnogokrat prej. Nekaj časa je bil Golobič na "študijskem dopustu", brž, ko se je pa vrnil, je Jenza spet prizemljil!!! Pahor je v tej igrii navaden statist!!!
Prvo Bore
16. 11. 2007 13.54
manca kdo me je zatožil, če pa vse piše. Ta pesem je za mojo cyber manco in ne za manjokranjc domobranko. Pa lep vikend Ti želim
manjakranjc@hotmail.com
16. 11. 2007 13.50
Sem te dopoldne opozorila, da ne bodi lump a si vseeno nagajal. So te zatožili veš! Sedaj vidiš PrvoBorec, kako smo desničarji opevani:) (milsim na tvoje kitice) Hvala ;)
Prvo Bore
16. 11. 2007 13.47
Pionirka MAJA Nekoč, že dolgo je tega, v deželi Slovenija, živela je pionirka Manja, imela lepo je ime Manca. Vsi, ki so jo poznali, so ji rekli Manca, mala, zvita in predrzna Manja, Manja, ki leti, leti kamorkoli se ji zdi. Spet danes z nami tu čebelica je Manja, mala, zvita in predrzna Manca, Maja, ki leti, leti okoli SDS Manca, Manca,Manca
Lahka konjenica
16. 11. 2007 13.43
Prvo Borec Janša je izjavil, da pod podpis 5000 novinarjev oziroma pod podpis peticije stoj SD, pod Lukšičevo raziskavo stoji Sd. Kot drugo je rekel, da je Barbika - Pahor le lutka v d, da on govori leporečje vodita pa jo gospoda Cvikl inb Rop. Pahor ima samo besede, dejanja pa so iz ozadja, predvsem Cvikla, Ropa in Kučana. Kotr je znano, je LDS in Kresalova izjavila, da bo vlada obstala in dobila zaupnico. Potem pa lahko ti in tvoji podporniki: doki007, prašek,meastmane: IZOBESITE ZASTAVO NA POL DROGA ALI PA KAR ČRNO ZASTAVI IN SI ZAIGRAJTE KAR MOTZARTOV REQUIEM.
Prvo Bore
16. 11. 2007 13.26
Dete milo umakn se s foruma, ker si od jokanja, ker izgubljate na celi fronti, postal sam dojenček, ki na glas navija. Dete milo !! Rajši se preimenuj v Zaveden domobranc, ker nam delaš sramoto !!
zavedno.slovenc@email.si
16. 11. 2007 13.19
Ja ampak mamice pravjo, da ne morjo spat zaradi joka. Nisi še nikoli slišal?
Prvo Bore
16. 11. 2007 13.17
zavedno.slovenc se vidi da si sam froc in da ne veš, kako lahko dojenčki spijo.
zavedno.slovenc@email.si
16. 11. 2007 13.04
Dojenčki zadnje čase slabo spijo in jokako cele noči. Vsaj tako je okol slišat.
Prvo Bore
16. 11. 2007 13.02
zavedno.slovenc To ti misliš ?? danes sem spal kot dojenček in že cel teden spim kot dojenček, ker vidim, da smo na dobri poti, da odletite skupaj z JJ. Prišli boste na Jožeta Pučnika in vzleteli boste iz Brnika. Tolk Hitro Vas bomo pozabili in potem se vidimo samo še na sodiščih.LOL
zavedno.slovenc@email.si
16. 11. 2007 12.42
Mene pa res zanima kje ti spiš... Kakovost spanja mora bti bolj slaba, vsaj po napisanem sodeč.. Tlačijo te more, Bog ve zakaj...
Prvo Bore
16. 11. 2007 12.39
zavedno.slovenc Za vašo politiko Vas skoraj ni več, za svobodnega Slovenca jih pa bo dosti, ko bomo prišli ven iz tega domobranskega tiranizma. Klerikalčki nikoli več na političnem prizorišču, pa če se s trepalnicami obesiš na "luster".
zavedno.slovenc@email.si
16. 11. 2007 12.23
Veseli me, da smo končno ugotovili, da se politika tiče vseh nas. Malo je tistih, ki jim zares ni mar. Itak ne berejo teh komentarjev... ali pač. Kmalu bo čas, da se dogovorimo kaj je nacionalni interes večine slovencev, prosim kvalificirane vsaj.
Prvo Bore
16. 11. 2007 12.02
Pionirka MAJA Nekoč, že dolgo je tega, v deželi Slovenija, živela je pionirka Manja, imela lepo je ime Manca. Vsi, ki so jo poznali, so ji rekli Manca, mala, zvita in predrzna Manja, Manja, ki leti, leti kamorkoli se ji zdi. Spet danes z nami tu čebelica je Manja, mala, zvita in predrzna Manca, Maja, ki leti, leti okoli SDS Manja, Manja,
Prvo Bore
16. 11. 2007 11.46
romy.zup dober dan želim Imamo cel dan za pisanje JJ laži , obljub in afer.LOL Ne prehitevaj !! Samo ne zamert !! LOL Naj clementia začne odgovarjati, pa počasi naprej . Pa lep dan naprej, pa upam , da nisi kadilc, ker mene svinjsko zebe.
Prvo Bore
16. 11. 2007 11.42
bonsai9 dober dan JJ je ugotovil, da v njegovi koaliciji nekja smrdi in to ne leti na Kahla, ampak na Lojzeta Peterleta, ki želi vreči Bajuka in ustanoviti novo stranko, ker vedo, da s temi strankami, ne bodo prišli v parlament. Politik je samo en velik hinavc, lažnivec, zahrbtnež in človek, ki ni nikolo nič delal, ampak se samo prilizoval ljudem, kaj jim bo vse napravil, potem jih je pa na cedilu pustu. Asociacija : JJ
bonsai9@email.si
16. 11. 2007 11.42
pika.poka: jst pogrešam tu gor V. Voduška, pa R. Pesek in Klemenc. Ko bom videl, da so tud oni gor napisani bom verjel, da lažejo.
romy.zup@gmail.comm
16. 11. 2007 11.42
clementia555, ko pa smo pri aferah ste pozabil dodati največjo afero to je prodajo orožja Hrvaški in Bosni, ki sta bili pod EMBARGOM, denar pa je izginil neevidentirano. KDO JE BIL TAKRAT GLAVNI ZA OROŽJE BIVŠE JNA SE PA VERJETNO VE.
Prvo Bore
16. 11. 2007 11.30
<))>< Prva laž od JJ Kraj dogajanja Roška Ulica Izjava : Slovenija ne potrebuje vojske.