Slovenija

Kalvarija menjave upravnika: brez dobrega odvetnika si nemočen

Ljubljana, 15. 10. 2018 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
47

Ste vedeli, da je skoraj vsak četrti Slovenec lastnik etažne lastnine? To pa pomeni, da se okoli pol milijona Slovenk in Slovencev srečuje z enim od okoli 600 upravnikov večstanovanjskih stavb, kolikor jih je prijavljenih v Sloveniji. Menjave upravnika so nočna mora, saj se ti praviloma ne strinjajo z menjavo, ker branijo svoj posel. V ozadju so namreč ogromni zaslužki. A se da.

O težavah etažnih lastnikov večstanovanjskih stavb s svojimi upravniki smo že večkrat poročali. Velika večina je s svojim upravnikom nezadovoljna, kljub temu pa več let vztrajajo v neugodnem poslovnem razmerju, ker verjamejo, da je menjava upravnika misija nemogoče. Primeri stanovanjskih blokov, ki so uspeli zamenjati upravnika stavbe, so dokaz, da to ni nemogoče. Postopek je teoretično preprost, v praksi pa izredno zahteven, dolgotrajen, drag ter psihično naporen.

Upravnik praviloma ne dela v dobro lastnikov

Pogosto so kritike na račun upravnika povsem upravičene. Če stanovanjski zakon zahteva, da ima večstanovanjska stavba upravnika, pa od njega ne terja, da dela v dobro etažnih lastnikov. "Stanovanjska inšpekcija je brezzobi tiger in tega se upravniki zavedo," opozarja naš sogovornik A. S., ki je šel skozi celoten postopek menjave upravnika v enem večjih blokov v Ljubljani. "Noben upravnik ne dela v dobro stanovalcev. Najprej v svoje dobro. Zato pa potrebujejo etažni lastniki številčen in aktiven nadzorni odbor, ki bo bdel nad delom upravnika," pravi sogovornik. V njihovem bloku so se odločili za menjavo upravnika, ker so ugotovili številne sporne zadeve. A si nikoli niso mislili, da bo to tako zapleten postopek.

Upravnik nikakor ni želel sprejeti tega, da prekinjajo poslovanje, in se je na vse možne načine tega otepal.
Upravnik nikakor ni želel sprejeti tega, da prekinjajo poslovanje, in se je na vse možne načine tega otepal. FOTO: iStockphoto

Upravniki so, če malo karikiramo, zaščiteni kot polarni medvedi. Celotno razrešitev je treba izpeljati skladno z zakonom in pravilnikom, kar pa še ne pomeni, da bo vse teklo gladko. V bistvu se bo zapletalo ves čas, če se upravnik, s katerim bi radi prekinili pogodbo, ne bo s tem strinjal. In le malo verjetno je, da se bo strinjal, da izgubi posel.

Na vse načine se je otepal razrešitve

V bloku našega sogovornika so se za zamenjavo upravnika odločili, ker so ugotovili, da ne upravlja v njihovo korist, prav tako je bil upravnik (ki je eden večjih) veliko po sodiščih zaradi različnih nepravilnosti. "Menjava upravnika je za nas pomenila ogromno zahtevnih postopkov. Na eni strani imate običajne ljudi, lastnike etažne lastnine, ki se na to ne spoznajo, na drugi pa velike organizirane upravnike, ki imajo močno odvetniško podporo," pripoveduje sogovornik. Upravnik se seveda ni strinjal z menjavo, zato so se stvari zapletle. Upravnik nikakor ni želel sprejeti tega, da prekinjajo poslovanje, in se je na vse možne načine tega otepal. "Problem je, ker te lahko tudi upravnik toži, da mu poslovno škodiš z menjavo," opozarja sogovornik.

'Brez dobrega odvetnika si praktično nemočen'

Menjava upravnika se je zapletla tudi zato, ker so različni dobavitelji (elektro, plin, vodovod, toplovod …) vezani na upravnika oziroma računov ne prenesejo na novega upravnika. "Upravnik, ki ne želi prekiniti poslovanja, teh računov ne prenese na novega upravnika in potem nastopijo težave," pojasnjuje sogovornik in opozarja, da so etažni lastniki nemočni. Pri njih so imeli to srečo, da je ena od etažnih lastnic v bloku odvetnica v večji odvetniški pisarni. Ker se je spoznala na te zadeve, jim je pomagala skozi vse pravne zaplete. "Če bi morali še enkrat skozi vse to, potem bi najeli večjo odvetniško pisarno, ki ima izkušnje s tem, da to uredi od a do ž," je jasen sogovornik.

Od soglasja do vročitve

Ko so se lastniki etažne lastnine odločijo, da je čas, da zamenjajo upravnika, morajo najprej zbrati najmanj 50-odstotno soglasje etažnih lastnikov, da se strinjajo z menjavo upravnika, ki pa ni vezano na število etažnih lastnikov, pač pa na solastniške deleže etažnih lastnikov, ki so dali soglasje, opozarja sogovornik in dodaja, da je pomembno, da so podpisi na soglasju zbrani ustrezno in tudi potrjeni, saj imaš lahko v nasprotnem primeru težave na sodišču.

Prav tako je ključno, da se pravilno vročita odpoved in sklep o odstopu od pogodbe o opravljanju upravniških storitev prejšnjemu upravniku. "Upravnik ni želel prevzeti priporočene pošte in se je vse skupaj zavleklo," opozarja sogovornik, zato so morali najeti vročevalca. 

Starega upravnika so se znebili in izbrali novega. "Odločili smo se za manjšega, ker ga je lažje nadzirati," pravi sogovornik, podobno svetuje tudi drugim.
Starega upravnika so se znebili in izbrali novega. "Odločili smo se za manjšega, ker ga je lažje nadzirati," pravi sogovornik, podobno svetuje tudi drugim. FOTO: Reuters

Bitka za sredstva na rezervnem skladu

Stvari so se vlekle skoraj leto dni, vmes pa se je zataknilo še pri rezervnem skladu. Upravnik namreč ni želel vrniti sredstev, ki so se zbrali na računu, vmes pa je celo zamenjal številko transakcijskega računa in so sredstva za rezervni sklad prihajala na drug račun. Znesek okoli 100.000 evrov so morali pridobiti nazaj po sodni poti.

Ob vsem tem ne preseneča, da so za celotno kalvarijo potrebovali skoraj dve leti in veliko denarja ter predvsem živcev. "Vmes je upravnik celo skregal stanovalce, da bi preprečil menjavo," pripoveduje A. S. in dodaja, da so v ozadju res veliki zneski in s tem povezani veliki interesi upravnikov, ki bodo naredili vse, da ne ostanejo brez posla. Navadni ljudje se sploh ne zavemo, kako težko je zamenjati upravnika, pravi sogovornik. "Mislimo, da je to tako, kot da bi šel registrirati avto, pa temu ni tako."

(Kot običajno) inšpekcija brez pravih pristojnosti

Etažni lastniki so pomoč poiskali tudi na stanovanjski inšpekciji, kjer so jim pojasnili, da za te stvari niso pristojni. »So brezzobi tigri in upravniki se tega dobro zavedo,« pravi A.S.

Kako so se zaščitili?

Njim je misija nemogoče uspela. Starega upravnika so se znebili in izbrali novega. "Odločili smo se za manjšega, ker ga je lažje nadzirati," pravi sogovornik, podobno svetuje tudi drugim. Prav tako so se odločili za upravnika, ki je že upravljal sosednji blok in se je na stavbo spoznal. Se pa zave, da se le redki odločijo in zamenjajo upravnika, pa čeprav so zelo nezadovoljni z njim. "V devetih od desetih primerov se jim ga ne bo dalo zamenjati in to vedo tudi upravniki," pravi sogovornik.

Na vprašanje, kako preprečiti slabo izkušnjo z upravnikom, odgovarja: "Ves čas je potrebno upravnika opozarjati, da ne zaspi." Svetuje aktiven nadzorni odbor z dovolj člani, ki bodo usposobljeni vsak za svoje področje. Prav tako so novemu upravniku prepustili zgolj upravljanje, vse ostale dobavitelje pa imajo posebej. "S tem je lažje nekoga zamenjati, upravnika pa lahko imaš na 'povodcu'."

Nekaj korakov menjave upravnika:

1. Od pogodbe o opravljanju upravniških storitev lahko etažni lastniki kadarkoli odstopijo z odpovednim rokom najmanj treh mesecev, ki začne teči od dneva, ko je odpoved vročena upravniku. Če upravnik krši zakon ali pogodbo o opravljanju upravniških storitev, lahko etažni lastniki odstopijo od pogodbe brez odpovednega roka.

2. Etažni lastniki morajo po zakonu v tem času izbrati novega upravnika.

3. Izbira novega upravnika in razrešitev starega upravnika zahtevata večinsko soglasje etažnih lastnikov, torej več kot 50-odstotna večina po solastniških deležih. Ni dovolj zbrati več kot polovico podpisov lastnikov, temveč toliko podpisov, ki skupaj tvorijo več kot polovico solastniških deležev stavbe.

4. Pomembno je tudi, da za isto obdobje nista sklenjeni dve pogodbi o opravljanju, torej s starim in novim upravnikom. V takem primeru bi lahko namreč oba upravnika izstavljala lastnikom račune za isto obračunsko obdobje.

5. Upravnik mora na dan prenehanja pogodbe o opravljanju upravniških storitev izdelati končno poročilo in sestaviti končni obračun. Sredstva, zbrana na računu, pa mora na dan prenehanja pogodbe prenesti na račun, ki ga za večstanovanjsko stavbo vodi na novo izbrani upravnik.

6. Upravnik mora po prenehanju pogodbe izročiti novemu upravniku vse pogodbe, dovoljenja in druge listine, povezane z upravljanjem stavbe, ter obvestiti dobavitelje in izvajalce storitev.

7. Prejšnji upravnik mora tudi imenovati svojega zakonitega zastopnika (to je novi upravnik ali eden od etažnih lastnikov), ki je pooblaščen, da ob izteku depozitne pogodbe prevzame sredstva rezervnega sklada.

'Zakonodajo je potrebno prenoviti'

V Združenju etažnih lastnikov Slovenije opozarjajo, da je stanovanjska zakonodaja zaradi preohlapnih določb, pomanjkanja vsebin, neustrezno oziroma sploh neopredeljenih osnovnih pojmov, nedoločenih pristojnosti in odgovornosti etažnih lastnikov, upravnikov in stanovanjske inšpekcije, potrebna celovite prenove in ne zgolj dopolnitve. Od pristojnih zato pričakujejo pripravo popolnoma novega zakona o upravljanju vseh etažnih nepremičnin, tudi tistih, ki so iz aktualnega stanovanjskega zakona izvzete.

Več o stališčih združenja in njihovih predlogih za spremembo zakona pa v naslednjih dneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
16. 10. 2018 10.58
+2
predlagam da, dimnik fižično zaprete, kar bo neznaten znesek in tako, da ga boste lahko kdaj spet uporabljali. lep dan. Upravnik mora vedno it naproti plačnikom-vam. Drugače ni vaš upravnik ampak od nekoga drugega....srečno. pa mislim, da moramo začeti skupaj govoriti in ustvariti društvo, da se bo kaj spremenilo... v tej smeri moramo začeti komunicirati takoj...
Matiias
16. 10. 2018 08.25
+5
Se en dokaz modernega suzenjstva, dokler bo raja samo lajala toliko casa bo karavana nadaljevala!!
FIGEC
16. 10. 2018 07.53
+5
Stanujem v enem izmed blokov na Ptuju, kjer zadevo obvladuje upravnik, zaposlen na PSS Ptuj. Deluje točno kontra interesom stanovalcev, ne pa za njihovo dobro. Najbolj čudno pa je to. Od nekega časa dalje si je neka interesna skupina zlobirala izredno "donosen" zakon o pregledovanju in čiščenju dimnikov, potrebnih za zimsko ogrevanje. V našem bloku na trda goriva ni kuril nihče že 30 let. Nekateri ogrevajo na plin z individualnimi kurilnimi napravami, katerih dimniki so speljani horizontalno iz kopalnic na zunanjo stran bloka in nekdanjih dimnikov ne potrebujejo. Spet drugi se ogrevajo s toplotnimi črpalkami ali pa z elektriko. V dimnike v glavnem ne gre noben plin že tri desetletja. A naš vrli in žilavi upravnik J.V. še nas kar vsako leto ožmika za ne prav mali znesek za kobajagi pregled dimnikov. Ničkolikokrat mu je že bilo rečeno, da dimnikov nihče ne uporablja, on pa see vehementno sklicuje na neki zakon, ki baje odreja te preglede ne glede na uporabo in izceja iz nas denar. Dimniki so znotraj po moje že spolirani, a še vedno vsako leto prihajajo raufnkerarji s kamero in iščejo pajke ali kaj.., ne vem. Za "delo", ki je trajalo pol ure, so nam spipali sleherno krat cca. 850€, in to samo v našem vhodu, kjer je 16 stanovanj. Takih vhodov pa je v naši okolici nebroj (!). Model je samozavesten do amena in se o kakem odstopu niti noče pogovarjati. Tipa s takimi lastnostmi bi desetletja nazaj naši očetje že znali pravilno "usmeriti". No.., znal bi ga tudi jaz in danes, a kasta, imenovana policija, take na vse pretege ščiti. Ščiti pa ga tudi podjetje PSS, čeprav dela izrazito proti plačnikom njegovih "uslug". Sprašujem se, kdo in kdaj si je zmislil in zlobiral tako zakonodajo na tem področju, ki spet in spet iz malega človeka dela žrtev in sužnja. Še bolj pa se sprašujem, kdo jo je potrdil in sprejel. To me vse bolj spominja na porazno stanje v slovenskem zdravstvu, kjer človek, plačnik storitev, nemudoma dobi občutek, kot da bolniki služimo dohtarjem, ne pa dohtarji ljudstvu, IN TO V SKLADU S HIPOKRATOVO ZAPRISEGO!
slovenskidelavec
15. 10. 2018 19.49
+4
Moje izkušnje z upravniki iz leta 1991 - 2000, katastrofa . Ponarete pogodbe, laganje lasnikom, neopravljanje dela, kršenja pogodb le kasiranje
vomo
15. 10. 2018 16.27
+6
MGL upravnik na Čopovi v centru Ljubljane oddaja prostor za reklamne panoje in kasira 30 000-e na mesec. Ker je v lasti mol a, si lasti celoten dobiček in solastniki ne dobijo niti drobtinice. Kaj šele, da bi s tem denarjem vzdrževal objekt. Samo sprehodite se po pasaži, ki je bila pred parimi leti obnovljena, propada na polno. Za vzdrževanje mesečno kasira cca 5000-e, prau da so to 2,5 hišnikove plače. Za to mu ni potrebno v računu ničesar dokazovati ali prikazati s poročilom o opravljenem delu. Baje njihov račun lahko razloži samo sodni izvedenec-njihov izgovor, da pač ne znajo drugače napisati..Ni zainteresiran, da se objekt vzdržuje , ker so male investicije in sproti pa jih je zato lažje kontrolirati. Zato počaka, da pregorijo vse žarnice v pasaži in da propade cel objekt......Se ne sekirajo, itak vse to plačajo butasti davkoplačevlci....
MatejKorošec
15. 10. 2018 13.11
+9
Še dober pravnik ti danes ne pomaga več saj je sodstvo preveč uničeno strani levičarjev.
AmerikanischeFreund
15. 10. 2018 12.07
+17
debilna država...
martinov
15. 10. 2018 11.55
+16
Lobisti so za "UPRAVNIKE" naredili svoje ! Etažni lastniki so samo tisti, kateri plačujejo davke in prispevke za vsamogoča njihova in druga nedela, birokracijo !
PBlack
15. 10. 2018 11.25
+11
Tudi Stanovanjsko podjetje d.o.o. nateguje na polno. Najbolj žalostno pa je, da je v lasti države.
Karlo
15. 10. 2018 10.39
+27
Samo še en dokaz kako pravna država z zakonodajo ščtiti barabone! Se ni za bat da bi kdo od odgovorrnih ukrepal. So samu zavaljeni samozadostni birokrati na odgovornih položajih.
vomo
15. 10. 2018 10.32
+25
MGL upravnik na Čopovi v centru Ljubljane oddaja prostor za reklamne panoje in kasira 30 000-e na mesec. Ker je v lasti mol a, si lasti celoten dobiček in solastniki ne dobijo niti drobtinice. Kaj šele, da bi s tem denarjem vzdrževal objekt. Samo sprehodite se po pasaži, ki je bila pred parimi leti obnovljena, propada na polno. Za vzdrževanje mesečno kasira cca 5000-e, prau da so to 2,5 hišnikove plače. Za to mu ni potrebno v računu ničesar dokazovati ali prikazati s poročilom o opravljenem delu. Baje njihov račun lahko razloži samo sodni izvedenec-njihov izgovor, da pač ne znajo drugače napisati..Ni zainteresiran, da se objekta vzdržuje , ker so male investicije in sproti pa jih je zato lažje kontrolirati. Zato počaka, da pregorijo vse žastnice v pasaži in propade cel objekt......Se ne sekirajo, itak vse to plačajo butasti davkoplačevlci....
kajpavzdevek
15. 10. 2018 10.08
-4
🏃‍♂️
Ka pa mislis
15. 10. 2018 10.02
+42
nevem zakaj jih sploh potrebujemo?? Se ena vrsta pijavk ki samo denar pobirajo po zakonih...
asgard
15. 10. 2018 09.48
+32
Poznano. Smo ravno sredi menjave. In same komplikacije. Denarja s sklada pa verjetno ne bomo dobili nikoli nazaj. Ker ko smo raziskovali kdo je lastnik sedanjega upravitelja sta se pojavili dve podjetji kateri sta sumljivi. Nima kaj skrivati. Gre se za SGI iz Idrije. Pa naj se ve kakšni so.....
sagesse
15. 10. 2018 09.38
+44
180.000 javnega servisa, toda ko potrebuješ kakršnokoli pomoč je največkrat odgovor,, ja gospod, za to pa mi nismo pristojni.... Kdo pa je pristojen?? Najbolje da pokličete drug inšpektorat ali ministrstvo, morda oni vedo... In si te podajajo, ker prav nihče nima pojma. V kakšni državi živimo, če ne moreš zamenjati upravnika??..
KAPIBARA
15. 10. 2018 11.12
+4
Jih ne ščitim, kljub temu, da sem že 25 let v JS. Imam pa izkušnjo, da ko sem poslal vprašanje ( po njihovo) na napačno ministrstvo, so mi odgovorila, da oni niso pristojni za to, kar me je zanimalo, so pa pripisali, da so ONI ODSTOPILI vprašanje pripadajočemu ministrstvu, od katerega sem dobil odgovor, v zakonskem času.
Pikabalonca
15. 10. 2018 09.22
+7
Zakaj bi sploh morali imeti upravnika svoje lastnine, zakaj sploh zbornice, Sazas...in ostalo gulazen..?? Zakaj nekdo nasilno Fašistično komunistično vsiljuje svoje in ni možnosti razen strel v glavo, da se temu človek upre..Ali res ni drugega kot z orožjem braniti svoje in pravico do proste izbire..Ali res LEVIČARJI NE ZNAJI DRUGEGA KOT šIRITI SOVRAŠTVO, DELATI RAZDOR IN IZVAJATI NASILJE NAPOSAMEZNIKOM DRUŽINO IN OSEBNO LASTNINO..
Pikabalonca
15. 10. 2018 09.22
+6
Banke so že tako nasilne..da zahtevajo še Mobitel z naročnino za del uslug, ki se izvajajo..Rešit SE JIH PA NE MOREŠ..
poneumljanje
15. 10. 2018 09.38
+6
Kam pa ta komentar spada, kaj je to ?????????
poneumljanje
15. 10. 2018 09.40
+0
Dobro jutro ! Izgleda, da so nekateri včeraj žurali pa sedaj "maligani" še vedno vplivajo na pisanje komentarjev !
Valtari
15. 10. 2018 09.56
+3
Ej, Pikabalonca, stari moj, pomesal si vse skupaj...
Christi Miles
15. 10. 2018 08.50
+64
Za vsak malo večji administrativni opravek pri nas, potrebuješ gore papirja. Da o nerazumnih rokih sploh ne govorim. Govorimo o poenostavitvi postopkov, delamo pa vedno ravno nasprotno. Na višjih položajih tudi nikoli nobeden ne odgovarja. Idiotizem pravi, res
MKII
15. 10. 2018 09.18
+5
KAPIBARA
15. 10. 2018 08.31
+19
V našem bloku imamo vse položnice pisane na stanovalce, edino skupne so preko upravnika. preko tega ne moreš.. res pa je, da z upravnikom SZ UVG, nimamo težav
Pikabalonca
15. 10. 2018 08.29
-32
Slovenija postaja ena velika Psihiatrična KLINIKA (( novodobnega komunizma, kjer se novodobni Komunisti podprti z strici in Rdečo falango dobesedno izživljajo nad posamezniki in izvajajo rdeče poizkuse na ljudeh, to je zadnjo rdeči LABORATORIJ na svetu..Kaj bo še nastalo v mentalno motenih glavah novodobnih LEVIČARJEV je samo še vprašanje..FDV in ostali ((( diplomanti Kardeljevstva..so dokaz, da bo ta neumnost še trajala..ter se vlekla v nedogled..
Valtari
15. 10. 2018 08.39
+32
Pikabalonca, ali te za tvoje pisanje placujejo pavsalno, ali glede na stevilo objavljenih postov? Jaz bi tudi to honorarno delala. Kje se prijavis? Pises kar na SDS?
Pikabalonca
15. 10. 2018 08.54
-18
Js z SDS om nimam nič, smo Slovenska Partizanska ?? družina ( 4 spomenice.?? Aktivno sodelujoča v pri osamosvojitvi 12 priznanj ?? ki kot naša okolica v dna DUEŠE sovraži Komuniste rdeče domače izdajalce in Norce kot so Kordiš, Mesec Violeta in ostali..
poneumljanje
15. 10. 2018 09.08
+13
Žal nobene ženske z orožjem niti v TO, niti v milici v času osamosvojitve nisem videl. TO žensk v svojih enotah niti ni imel. Priznanja pa se da tudi kupit na bolhi.
Pikabalonca
15. 10. 2018 08.08
-15
V Državi kjer ropotajo Kordiši, Kjer grozijo z NACIONALIZACIJO in sistemom kjer bo Svetlana plesala KOLO v PRIVAT Firmah KAJ DRUGEGA NI MOGOČE, Samo v Slovenijji se je partijski sistem obdržal in kriminalci partije zasedajo vse Funkcije zato pa se nasilje nad človekom izvaja na vsakem koraku nacionalizacija se začne že pri otrocih saj so tudi njih NACIONALIZORALI in starše naredilo samo za BANKOMAT..
Pikabalonca
15. 10. 2018 08.10
-25
Komunista ne moreš spremenit, glave mu tudi ne moreš odšravfat..pogovor z nijimi pa ni mogoč, saj oni ničesar ne razumejo..Zato je to kar se jim je zgodilo v ZDA edina Opcija poberte se domov čimprej in po najkrajši poti..z vami ne želimo imeti ničesar..
poneumljanje
15. 10. 2018 08.16
+52
Jaz res ne razumem, kakšno zvezo sploh ima to nakladanje z samim člankom ????
Pikabalonca
15. 10. 2018 08.24
-29
Tu se vse začne in konča, partijska miselnost in zahodni tržni sistem ne gresta skupaj, posameznik je pri nas smet na zahodu pa osnova tam je posameznik njegova privat lastnina temelj države pri nas pa skupinski kotli in družbena lastnina saj so stanovanja praktično od vsakega samo od lastnika NE..
KaPi
15. 10. 2018 08.32
+19
zagor2
15. 10. 2018 08.33
+23
Živ primer tvojega komentarja je ljubljeni vodja, predsednik CK SĐS johan forint
matakokoyama
15. 10. 2018 08.41
+21
Če priznaš, da je tudi Janšev klan (Hilda, Petek...) del te partijske mislenosti in kriminalcev, potem imaš prav. Sicer pa ostanejo le še mali, družinski privatniki tipa Akrapovič in Pipistrel, ki nimajo velikega vpliva na splošno stanje v tej državi, so pa svetle izjeme.
tedoVV2HCmedo
15. 10. 2018 09.31
+6
Kje ste moderatočki (če ste v množini)? Če jaz napišem besedo Patria, se takoj moj komentar zbriše.
oježeš
15. 10. 2018 14.32
+1
Poneumljanje, spreobračanje od problema, v tem so desničarji prvaki. Ali pa mentalno nekje zadaj, da bralec ne razume članka, mora pa pisati kar ga duši, da si olajša dušo. Zraven pa še misli, da je najbolj pameten na netu.