Slovenija v stiski

Strokovnjaki, ki to niso: izguba denarja, predvsem pa časa

Ljubljana, 16. 06. 2021 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
82

Potreba po pomoči narašča, hkrati pa se pojavlja tudi čedalje več "strokovnjakov", ki to niso. Če svoje duševno zdravje položimo v roke šarlatana, se lahko naša stiska še stopnjuje, utrpimo lahko tudi finančne izgube. Čeprav si vse več ljudi upa poiskati pomoč, nekatere raziskave kažejo, da je obiskovanje psihoterapije še vedno precej stigmatizirano. S strokovnjaki na področju mentalnega zdravja smo se pogovorili o nasvetih influencerjev in knjig za samopomoč, vprašali pa smo tudi, kako "prebroditi" napad tesnobnosti.

Dr. Špela Hvalec, specialistka klinične psihologije in akreditirana vedenjsko-kognitivna terapevtka, je pojasnila, da je bilo napotitev na ambulantno obravnavo v prvem valu epidemije v resnici manj kot lani. "Seveda je za to več razlogov, toda eden od njih je gotovo tudi to, da so bili osebni zdravniki težje dostopni," je dejala in dodala, da je šlo za akutno stresno situacijo, v kateri je večina relativno dobro delovala. 

"Letos pa opažamo trend, da število napotitev narašča," je dejala in dodala, da opažajo, da se ljudje soočajo z drugačnimi težavami. "Več je motenj spanja, težav z izgorelostjo, pravzaprav stvari, ki jih povzroča kronični stres," je pojasnila. Največ tovrstnih težav (motnje spanja, izgorelosti) povzročajo spremembe. "Spremembe in negotovost ljudje težko prenašamo. Nekateri imamo pri tem več varovalnih dejavnikov, nekateri manj, a to so stvari, ki lahko zamajejo temelje duševnega zdravja," je pojasnila.

Ženska v stiski
Ženska v stiski FOTO: Shutterstock

Najpogosteje pri ljudeh stisko sicer povzročajo obremenitve, povezane z družbenimi pritiski (npr. obremenitve na delovnem mestu, neenakost, mobing, finančne obremenitve, negotovost v zvezi z zaposlitvijo in trgom dela, tesnoba v zvezi z zagotavljanjem preživetja v prihodnosti). Pri vseh povečanih obremenitvah se lahko stres prevesi v negativno smer – govorimo o negativnem in kroničnem stresu, pa pojasnjujeta Marta Jenko, prof. pedagogike, psihoanalitična psihoterapevtka, supervizorka, učna terapevtka in vodja Ambulante SFU Ljubljana, ter Miran Možina, psihiater in psihoterapevt, direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda Dunaj (SFU Ljubljana).

Družbena omrežja imajo čedalje večjo moč 

Vse več študij in podatkov kaže na slab vpliv družbenih omrežij na duševno zdravje otrok in mladostnikov, opozarjajo na SFU Ljubljana. Med drugim je zaradi družbenih omrežij prišlo do sprememb v preživljanju prostega časa, do več sedenja in manj gibanja, do nezdravega življenjskega sloga. V veliki meri tudi zaradi protikoronskih ukrepov, pa tudi sicer je med mladimi vse več virtualnega druženja in manj druženja v živo, posledično prihaja tudi do razpršenosti oz. t. i. "multitaskinga", kar lahko povzroča nemir in nervozo. 

Lahko se zgodi tudi, da otroci in mladostniki živijo "na avtopilotu", imajo torej avtomatske reakcije, hkrati pa izgubljajo stik s sabo in informacij ne znajo povezati z življenjem. Družbena omrežja lahko po nekaterih raziskavah vodijo tudi do zmanjšane zmožnosti prenašanja konfliktov in frustracij, do spletnega trpinčenja, nadlegovanja, motenj pozornosti, koncentracije, površnega branja, preletavanja besedil, hitrega in raztresenega razmišljanja ter površinskega učenja, pa tudi do novih oblik anksioznosti, fobij in motenj hranjenja.

Poznamo tudi nove oblike duševnih težav otrok in mladostnikov, ki večinoma še niso vključene v mednarodne klasifikacije bolezni, zato izrazi še niso povsem uveljavljeni: 
netoholizem (elektronski heroin) = zasvojenost z družbenimi omrežji/internetom/računalnikom,
fomo = strah, da nekaj zamujamo,  
nomofobija = strah, da bi ostali brez svojega mobilnega telefona, ter občutek tesnobe ali napetosti, če izgubimo mobilni telefon, imamo prazno baterijo ali nimamo omrežja,
ortoreksija nervoza = obsedenost z zdravo hrano,
bigoreksija nervoza = obsedenost z mišičastim telesom,
drunkoreksija = nadomeščanje obrokov z alkoholom.

Družbena omrežja imajo čedalje večjo moč, največjo v obdobju najstništva. Takrat sta primerjava z vrstniki in njihovo mnenje najbolj pomembna. Tisto obdobje je tudi izjemno pomembno za izgrajevanje samopodobe, pojasnjuje Hvalčeva. "Po drugi strani pa so te skupine ljudi, ki imajo težave, dovzetne tudi za takšne informacije," pravi in dodaja, da so informacije sicer lahko tudi dobronamerne in koristne. "Kadar so te informacije zavajajoče, pa lahko nastane precejšnja škoda," je dodala.

Spletni strokovnjaki, ki to niso: izguba denarja, predvsem pa časa

Glede na to, da potreba po pomoči narašča, se pojavlja tudi čedalje več "strokovnjakov", ki to niso. Na spletu, zlasti na družbenih omrežjih, se tako pojavlja veliko šarlatanov. "Kadar je človek v stiski, je izjemno občutljiv. Zato pogosto tudi težko loči zanesljive informacije od nezanesljivih ali nekih manj preizkušenih različic pomoči," je dejala Hvalčeva.

Zlasti če stisko čutimo prvič, težko presodimo, komu lahko zaupamo. To, da prisluhnemo nekomu, ki daje nasvete glede duševnega zdravja, čeprav za to ni pravilno usposobljen, ima namreč lahko tudi hude posledice. "Od tega, da se lahko naša stiska stopnjuje, pa do finančnih izgub," pravi Hvalčeva.

Čas in denar
Čas in denar FOTO: Shutterstock

"Danes lahko s. p. s psihoterapevtsko dejavnostjo v Sloveniji odpre vsak, ker je to pri nas na ravni zakonodajne podlage popolnoma neurejeno. Če nekoliko karikiram, nekdo lahko opravi tridnevni tečaj, nato pa že kar opravlja psihoterapijo," je pojasnila. "Opravljeni vikend tečaji niso dovolj za opravljanje psihoterapevtskega dela," so prepričani tudi na SFU Ljubljana, kjer dodajajo, naj se uporabniki prepričajo o usposobljenosti izbranega psihoterapevta z izkazanimi listinami. "Samo zaupanje v usposobljenost psihoterapevta ni dovolj," so odločni. 

Kot pravi Hvalčeva, tudi v hospitalno okolje včasih dobijo ljudi, ki so bili prej obravnavani pri različnih strokovnjakih. "Če ne drugega, so izgubljali čas," je prepričana. Po njenem mnenju je čas res pomembna komponenta, saj se lahko težave čez čas tudi kronificirajo. "Če dobimo osebo v obravnavo ob začetku težav, lahko pomagamo hitreje, predvsem pa učinkoviteje," je dodala.

Čeprav v Sloveniji še ni raziskave, ki bi natančneje osvetlila to problematiko, na SFU Ljubljana pravijo, da takih primerov ni malo. "Prav tako nimamo podatkov o tem, kakšni so slabi učinki strokovnjakov, ki menijo, da znajo svetovati oz. psihoterapevtsko obravnavati paciente, pa za to niso usposobljeni," pravijo in dodajajo, da se simptomatika zato ne izboljša, niti se ne izboljša kakovost življenja klientov oz. pacientov.

Kaj pa nasveti influencerjev in knjig za samopomoč?

Čedalje pogosteje nasvete o duševnem zdravju delijo tudi t. i. influencerji oziroma vplivneži, osebe, ki na področju duševnega zdravja niso strokovnjaki. Na SFU Ljubljana menijo, da mora v demokratični družbi svoboda izražanja mnenja obstajati na vseh področjih, tudi na področju duševnega zdravja.

Influencerka
Influencerka FOTO: Dreamstime

"Le iz raznolikosti lahko vznika kakovost. Zato prispevkov nestrokovnjakov ne bi smeli 'a priori' omalovaževati," so prepričani. Če je poskrbljeno za svobodo izražanja, bo resnica poskrbela sama zase, menijo in pojasnjujejo, da sta pri tem pomembna dialog in skrb za kakovost. "Dvolično je samo kritizirati šarlatane in influencerje, če tisti, ki naj bi bili zadolženi za nudenje kakovostnih psihoterapevtskih storitev in zdravstveno vzgojo za kakovostno skrb za duševno zdravje, v tej smeri naredijo veliko premalo," so dodali.

Hvalčeva je omenila tudi knjige za samopomoč, ki jih je na tržišču ogromno. "Število knjig se iz leta v leto povečuje, stisk pa je vseeno vsako leto več, kar nekako ni logično," je dejala. "Gre predvsem za to, da ni nujno, da bo nekaj, kar koristi nekomu drugemu, koristilo tudi nam," je pojasnila. 

Spremembe v življenju, torej v miselnem in vedenjskem vzorcu, je treba vpeljevati načrtovano in jih tudi utrjevati. "To ne gre z danes na jutri," je dodala. Kot je pojasnila, sicer lahko preberemo knjigo za samopomoč, ob kateri se bomo dobro počutili in dobili ogromno novih idej, toda če ne bomo vsaj delčka tega prenesli v svojo vsakodnevno prakso, ne bomo dosegli nobenih sprememb. 

V času, ko so naši stiki omejeni, pa se lahko vseeno spomnimo na prijatelje in znance, s katerimi se že nekaj časa nismo slišali, in preverimo, kako so. "Klic, SMS-sporočilo, že samo kakšen smeško lahko kdaj veliko pomeni," pravi Hvalčeva. Že samo občutek, da je nekomu mar, lahko močno vpliva na počutje. "Da nekdo ve, da smo tam, in da nas, če nas potrebuje, lahko tudi kontaktira," je dodala. 

Terapevt mora imeti 7. stopnjo izobrazbe in certifikat oz. diplomo

Če vas bo osebni zdravnik napotil k psihiatru ali kliničnemu psihologu, težav glede njegove usposobljenosti ne bi smeli imeti. "Pri študiju in hospitalizacijah, ki smo jih opravili, smo vendarle pridobili zelo široko znanje s področja psihopatologije, ki ga pri tem delu potrebuješ," je dejala Hvalčeva.

Vseeno pa je zaradi zakonske neurejenosti nekoliko težje zaupati psihoterapevtom oz. tistim, ki se zanje izdajajo. Na SFU Ljubljana svetujejo, da prisluhnete informacijam, ki so dostopne na spletni strani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo in spletni strani Združenja psihoterapevtov Slovenije. Ti organizaciji namreč povezujeta psihoterapevte, ki so po evropskih normativih usposobljeni za samostojno opravljanje poklica.

Ljudje včasih pričakujejo, da bo psihoterapevt rešil njihove težave, vendar je uspeh terapije v največji meri odvisen od njih samih, od njihove motivacije in virov, pravijo na SFU Ljubljana.

"Terapevt mora imeti 7. stopnjo izobrazbe in mora imeti certifikat oz. naziv psihoterapevt, pridobljen s specialističnim izobraževanjem," menijo na SFU Ljubljana. Po njihovem mnenju mora torej imeti certifikat društva ali inštituta, ki izvaja psihoterapevtsko izobraževanje po evropskih standardih za samostojno izvajanje poklica (Slovenske krovne zveze za psihoterapijo), ali diplomo fakultete, npr. diplomo FUDŠ za psihosocialnega svetovalca, diplomo Teološke fakultete iz relacijske družinske terapije ali diplomo SFU Ljubljana iz psihoterapevtske znanosti. 

Zakonsko urejena podlaga za izvajanje psihoterapevtskega poklica bi seveda morala urejati tudi pogoje glede pridobljene izobrazbe. A kot je bilo že večkrat omenjeno, poklic psihoterapevta v Sloveniji ni registriran in torej tudi ni reguliran.

Poznamo različne psihoterapevtske pristope

Ker poznamo različne psihoterapevtske pristope, se večkrat pojavlja vprašanje, kateri je za kliente najustreznejši. Različni pristopi imajo v ozadju različna teoretična izhodišča, različne poglede na osebnost in dajejo večje oz. manjše pomene različnim elementom človeške psihe, pojasnjujejo na SFU Ljubljana. 

Kot pojasnjujejo, mora biti pristop klientu blizu, da se počuti udobno. Tako npr. psihoanalitična psihoterapija razkriva skrite pomene naših doživljanj, želja, primanjkljajev, sanj in ranjenosti, medtem ko gestaltpsihologija in sistemska družinska psihoterapija pristopata z bolj razgibanimi tehnikami ter vključujeta tudi telesni aspekt in različna izrazna sredstva: risanje, igro, ponazoritve in gibanje v prostoru.

Še pomembnejše od pristopa pa je, da si izberemo psihoterapevta, s katerim bomo lahko vstopili v zaupen odnos, v katerem se bomo počutili varne in sprejete. "Tu nastopijo tudi učinki samozdravljenja: če bomo zaupali v odnos s terapevtom, bomo sčasoma zaupali sebi in svojim zmožnostim, ki jih bomo v neki točki realizirali, optimalno izkoristili, iz sebe bomo naredili več, kot smo iz sebe 'iztržili' do vključitve v psihoterapijo," pravijo.

"Glede dolžine ni predpisanih meril obravnave so lahko kratkotrajne (do 20 srečanj) ali dolgotrajne (več kot 20 srečanj)," pojasnjujejo na SFU Ljubljana.

Kakšne pa so cene?

Do zdaj smo res že večkrat pojasnili, da poklic psihoterapevta v Sloveniji ni registriran, posledično pa psihoterapije, ki bi jo izvajali samostojni psihoterapevti, ne krije zavarovalnica. Cene za uro psihoterapije se v Sloveniji gibljejo med 50 in 120 evri. 

 Se vam zdi, da je obiskovanje katerega izmed strokovnjakov danes še vedno stigmatizirano?

"Vse več ljudi si upa poiskati pomoč, zato mislim, da gre trend v pravo smer," glede stigmatizacije pravi Hvalčeva, a dodaja, da kljub temu obstajajo določeni segmenti družbe, kjer obiskovanje strokovnjaka še vedno ostaja zelo stigmatizirano. Zlasti v okoljih, kjer je več stereotipov o duševnem zdravju in duševnih motnjah, ter tam, kjer je informiranost slabša. "Morda v zunajmestnih okoljih in pri starejši populaciji," je dejala. 

A kljub temu raziskave iz leta 2015 kažejo, da so pogovorne terapije, med njimi svetovanje in psihoterapija, pri nas še vedno stigmatizirane, pravijo na SFU Ljubljana. To sta v okviru Fakultete za uporabne družbene študije na reprezentativnem slovenskem vzorcu 913 anketirancev potrdili Jana Krivec in Jana Suklan, ki sta ugotovili, da je v Sloveniji stigma še vedno zelo prisotna in predstavlja največji razlog za nizko stopnjo koriščenja storitev pogovorne terapije. 49,8 % anketirancev je menilo, da so psihoterapevtske storitve v Sloveniji dovolj dostopne, in 51 % jih je poznalo koga, ki je že dobil psihoterapevtsko pomoč. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A čeprav jih je kar 94,8 % razmišljalo, da bi potrebovali psihoterapevtsko pomoč oziroma svetovanje, ga je le 19,4 % že kdaj koristilo in 78,9 % od teh jih je ocenilo, da jim je to pomagalo. Izmed 697 anketirancev, ki so povedali, da so večkrat ali nekajkrat razmišljali o koriščenju psihoterapevtske pomoči, se je le 3 % vprašanih zanjo v resnici odločilo; 59,9 % anketirancev je izrazilo mnenje, da ljudje v Sloveniji psihoterapevtske pomoči ne koristijo pogosteje zaradi strahu, kaj bodo mislili drugi, 15,6 % pa jih je menilo, da je taka pomoč premalo dostopna. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Raziskava Ipsos MORI-ja, ki jo v svojem prispevku povzemata Krivčeva in Suklanova, je pokazala, da so najpogostejši uporabniki teh storitev osebe med 35. in 44. letom starosti. Glede starosti so zanimive tudi ugotovitve raziskave Rejca v brezplačni ambulanti za študente, ki kažejo, da se predsodki do psihiatrov in psihoterapije pri mlajši generaciji vse bolj izgubljajo, kar naj bi bila posledica dejstva, da ima vse več mladih s psihoterapevti neposredne izkušnje.

Glede spola se je pokazalo, da je še vedno prisotna stereotipna tradicionalna moška vloga, ki predvideva, da moški ne potrebujejo pomoči za svoje duševno zdravje. Na drugi strani rezultati kažejo, da so moški v večji meri razmišljali o koriščenju psihološke pomoči kot ženske, v resnici pa je pomoč poiskal le majhen delež moških (okrog 9,5 %). Očitno se moški soočajo z duševnimi težavami, o njih razmišljajo in bi jih radi rešili, vendar naj bi jih glede na tradicionalno spolno vlogo znali rešiti sami, brez tuje pomoči. Ta pričakovanja sčasoma ponotranjijo in sprejmejo kot svoja osebna doživljanja in mnenja. Ker je osebne psihološke konflikte marsikdaj težko razrešiti sam in je iskanje pomoči stigmatizirano, se od konfliktov, kolikor se da, vsaj začasno distancirajo ter preusmerijo pozornost na druge stvari, s katerimi kompenzirajo psihološke težave, je še zapisano v raziskavi. 

"Za duševno zdravje poskrbimo podobno kot za svoje telesno zdravje"

Temelj je zdrav življenjski slog, je prepričana Hvalčeva. "Zadostno in kakovostno spanje, struktura dneva, uravnoteženje dnevnih obveznosti na eni strani in prostočasnih aktivnosti na drugi. Dovolj gibanja," je naštela in dejala, da so pomemben dejavnik tudi kakovostni medosebni odnosi. 

Gibanje
Gibanje FOTO: Shutterstock

"Kar nekaj ljudi je na tem področju v času epidemije oškodovanih. Sicer je precej tudi od nas odvisno, ali nam uspeva obdržati neko bližino kljub prepovedim. Precej pa je to odvisno tudi od tega, kakšen tip osebnosti smo. Nekateri ljudje potrebujejo veliko stikov, so pa tudi taki, ki jim morda ustrezata le ena ali dve osebi, s katerimi imajo bližnje in intenzivnejše stike," je dodala. 

Hvalčeva pravi, da moramo za svoje duševno zdravje poskrbeti tako, kot sicer skrbimo za svoje telesno zdravje. "Če imamo na primer telesne težave, bomo dobro preverili, h komu bomo šli. Preverili bomo njegovo izobrazbo, kompetence in izkušnje," je dejala in dodala, da se ji te stvari zdijo pomembne tudi v kontekstu duševne stiske.

Nasvet: kako ravnati, če se počutimo tesnobno

"Ko sta strah in tesnoba manj intenzivna, je preusmerjanje misli in pozornosti na pozitivne vsebine lahko učinkovito. Ko njuna jakost naraste in doseže območje 'rdečega alarma', ko se nam torej zazdi, da gre za življenje in smrt, pa je pomembno, da se izogibamo izogibanju," svetujejo na SFU Ljubljana. 

"Ne bo nam več pomagalo, če bomo poskušali ne misliti na tisto, kar nas straši. Potrebno je soočenje, treba je strahu in tesnobi pogledati v oči," dodajajo in pojasnjujejo, da na tem mestu potrebujemo sočutje in oporo drugih, ki po eni strani nevarnosti ne zanikajo ali je minimalizirajo in ki je po drugi strani ne napihujejo.

Ženska v stiski
Ženska v stiski FOTO: Shutterstock

V kriznih situacijah je ena ključnih oblik samopomoči ta, da v sebi spodbujamo tiste notranje predstave in notranji dialog, ki na nas delujejo pomirjujoče, pravijo na SFU Ljubljana. "To seveda sploh ni preprosto, saj je naš telesni ustroj tak, da imamo v svojih možganih sistem za stalno preverjanje ogroženosti. Ta večino časa deluje na nezavedni ravni, v kriznih trenutkih pa lahko prevlada, se prebije v našo zavest kot neka oblika nelagodja, najpogosteje kot čustvo strahu in tesnobe, ter prevlada nad vsemi drugimi potrebami. Če nas je zelo strah, lahko na primer zlahka pozabimo na žejo in lakoto," sta opisala strokovnjaka s SFU Ljubljana.

Sistem za prepoznavanje ogroženosti nas ščiti, lahko pa deluje tudi v našo škodo, kar se jasno pokaže v situacijah, ko zaradi panike oziroma pretiranega strahu in tesnobe delujemo nerazsodno ter prav v poskusih, da bi se zaščitili, na protislovne načine še bolj ogrožamo sebe in druge. Ohranjati razsodnost v nevarnih situacijah, ko lahko naš sistem za uravnavanje ogroženosti podivja, je zato velik izziv. 

"Nikad nije bilo, da ne bi nekak bilo"

Na SFU Ljubljana so svetovali, kako "prebroditi" napad tesnobnosti. Prvi korak je, da se ustavimo, pogledamo vase in ugotovimo, s katerimi notranjimi predstavami in notranjimi dialogi spodbujamo svoj alarmni sistem. Ne moremo jih torej kar ugasniti, temveč si moramo najprej dati čas za sprejemajoče zavedanje trenutnega doživljanja, kakršno pač je, brez presojanja. 

Lahko nam je celo v pomoč, da se vprašamo, kaj je za nas najhujši, najgrozljivejši scenarij, in ga podrobno pregledamo. Pred svojim notranjim očesom si ga lahko vrtimo naprej in nazaj, predvajamo počasneje, ga zaustavljamo itn. Ko ugotovimo, katere predstave o prihodnosti najbolj napajajo našo tesnobo, se že lahko zgodi mali čudež, da že to drastično zmanjša naše nelagodje. Torej brez nekega posebnega samoprepričevanja, da ni treba, da nas skrbi – že zgolj natančen pregled tega, česar nas je najbolj strah, lahko učinkuje presenetljivo pomirjujoče. 

V drugem koraku bo zato lažje priklicati v ospredje naše zavesti pozitivne, spodbudne predstave ter besede in kratke stavke moči, kot so "bo že", "saj bo", "drži se", ali pa tisti nesmrtni Dudkov rek iz priljubljene humoristične serije, ki jo poznamo malo starejši: "Nikad nije bilo, da ne bi nekak bilo."

Psih pasica
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Škrat na kvadrat
16. 06. 2021 16.43
+1
Če se rodiš v okolje, kjer od malega poslušaš, da je vse narobe, da mora država poskrbeti za vse in jamranje, da so nizke plače, da moraš študirati in zaslužiti miljone.... je težko. Nismo vsi enaki, zato si mora vsak posameznik najti svoje mesto v družbi in ne sanjati o Švici.
scipio
16. 06. 2021 14.14
+3
Najboljša psihoterapevta sta lopata in kramp. To sta profesorja. Njuna asistenta sta motika in grablje. Nagrada, ki pride od intenzivne triurne interakcije z njimi je opravljeno delo, blaga mišična nabreklost in hlano pivo v senčki.
Škrat na kvadrat
16. 06. 2021 16.44
+1
JohannDoe
16. 06. 2021 12.49
+5
Ne potrebujemo mi strokovnjakov. MI smo strokovnjaki. Če ne verjamete, preberite komentarje na portalu.
First Last
16. 06. 2021 12.47
+0
Slišijo glasove komentatorji nabijačeki zarotniki dr znanstveniki kavč. Glasove morajo utišati z nabijanjem in ko dobijo potrditev sebi istih ki so se itak na ta način tukaj prefiltrirali jim je balzam za dušo in lajšanje psihološke stiske. To je glavni vir nabijanj, nestrpnost, neravnovesje, nezavednost, nasprotovanje vsakršnim znanstvenim dejstvom ki ne govori v prid njihovim slikam, ne raziskovanje dejstev direktno nabijanje traparij, vprašajmo se kdo to dela. Ne zavedajo se kako zelo je mišljenje pogojeno od podzavesti in stanja uma, po glavi bi se tolkli, tega ne morejo in nočejo sprejeti.
burekkafana78
16. 06. 2021 13.03
+0
vprašaj mojega dedka, ki je bil povsem normalen do leta 2011, potem je pa zaradi živčnega zloma pristal za par dni v Begunjah, kjer so ga nafilali s tabletam! Človek ni mogel več hoditi po tem brez bergle, po parih mesecih je obležal v postelji ter kasneje umrl! Pred živčnim zlomom je vozil še avto ter delal na njivi par dni pred tem, uglavnem ni imel nekih zdravstvenih težav!! Vprašaj enega znanca, ki ga kličejo sedaj ''Beto'', Beto je bil nomalen fant, hodil na faks, nekega dneva je pa dobil živčni napad ter se sam prijavil na psihiatrijo. Beto se je potem v parih mesecih povsem spremenil, recimo kot to, da je skoraj za vsako besedo začel uporabljati besedo ''stari'' ter začel hoditi okoli povsem zgrešeno, pač človeka so realno ubili! To ti je ta strokovnost, JA PA JA DE!!!
Madžaroš
16. 06. 2021 12.22
+2
Slovenija v stiski???? Ehhh ja da ne res?!!! Levičarji v stiski, pretreseni, streseni a nič jim ne manjka, naj razume kdor mora
burekkafana78
16. 06. 2021 12.12
-4
Veste kaj, po izkušnjah znancev ter po slišanem si večina vas ''psihoterapetev'', kateri ste dobili pri nas diplomo ter tisto 7. stopnjo, nekam lahko zatakne! Večina vas hodi sama na terapije, če imate opravka z malo hujšo ''enigmo'' ji kaj hitro predpišete neke tablete, ki vam jih je predstavil ''najboljši prijatelj'' iz farmacevtske družbe ter vam dal en kuli za nagrado! Prevečkolikokrat sem že imel diskuzije v Avstriji v Salzburgu ter na Dunaju o slovenskih psiho-terapevtih, od predpisovanja napačnih zdravil, do prevelikega vnosa dopamina pacientom, do povsem napačnih diagnoz ter prevečkolikokratnega zapostavljanja posameznih primerov katera so se na koncu končala s smrtjo! Lahko imate vi šole, samo bolj malo ven potegnete iz nje tisti kateri ste jo naredili, vsaj zaenkrat je tako in zaradi tega vam influencerji ''kradejo'' paciente. Pa še nekaj, na koncu bolje svetuje ena ''Magda'' s 3-letno trgovsko kot pa ena ''prof. dr. psih. Barbara'' katera se je na vse pretege piflala po cele noči do svojega 34. leta, da so se ji že možgani skisali preden je prišla do svoje 4x3m ordinacije!
mayjjya
16. 06. 2021 11.55
+8
"Strokovnjaki, ki to niso: izguba denarja, predvsem pa časa".. najprej sta mi na misel padli Beovička in Logarjeva. Res presežki strokovnjakov
Generacija56
16. 06. 2021 11.53
+5
Da ne bo samo pametovanje, nakladanje... Služil sem vojsko v kraju, kjer je na kasarno mejila bolnica za duševno prizadete. Nekega dne, ko sem bil komandir straže, me je poklical stražar, da čez poligon teče dekle, ki je preplezalo ograjo iz tiste smeri. Tekel sem za njo in jo ujel, preden bi zapustila območje. Pot nazaj se je seveda malo bolj vlekla... To dekle mi je povedalo stvari, ki so mi spremenile življenje. Ker je bila obdarjena z izjemnim zunanjim izgledom, so si jo vsi želeli... Ni našla načina, kako vse zavrniti, saj so nekateri imeli strahovit vpliv na njeno in življenje družine... Ker so se zadeve zakomplicirale, so jo dali na zdravljenje... In kaj se je zgodilo? Vsak večer je prišel kdo v sobo, omamljeni od zdravil... In je ušla. IN JAZ SEM JO MORAL PELJATI NAZAJ!!!!
zennn
16. 06. 2021 12.02
+2
Jp, to je ta uraden sistem, kjer so pravi strokovnjaki, ki pomagajo ljudem. Ne pa neki spletni šarlatani, ki samo jemljejo denar.
burekkafana78
16. 06. 2021 12.27
+1
res so bili/so ''strokovnjaki'', če je nekdo od pacientov vsak večer prišel k njej v sobo...to pa je ''dober'' uradni sistem...
Nobody75
16. 06. 2021 12.37
-1
Generacija56
16. 06. 2021 12.40
+2
burekkafana78
16. 06. 2021 12.48
+0
načeloma so psihiatrične ustanove zaklenjene ponoči, to pomeni, da je vsak oddelek in vsaka soba na tistih oddelkih zaklenjena in pacienti ne morejo kar tekati eden do drugega in to govorim za odprte oddelke, na zaprtih pa niti podnevi nimajo šans! Se pa dogajajo čudne reči na odnosu pacient-zdravstveni delavec, na to da je rekla da je ''vsak večer nekdo prišel v sobo''...
1k2m4im
16. 06. 2021 11.27
-1
Po mojem mnenju je, da je najboljša/i, če se lahko tako izrazim, tisti/a, ki je šel/la skozi tako preizkušnjo in ozdravel/a do te mere, da ji/mu stres in vse, kar je z njim povezano, ne pride več tako do živega. Taka oseba zna v prvi fazi pomiriti sebe, zato je lahko potem tudi uspešna, ko gre za pomiritev drugih. Taka oseba tudi pozna vse vzpone in padce, ki so na taki poti, zato ve, kaj lahko pričakuje od drugih in kaj jim ona lahko nudi kot pomoč. Taka oseba tudi ve, kje so njene šibke točke in zato dela na preventivi, ker se zaveda, da je tam največ, če lahko tako rečem, slabih občutkov. Ravno ta preventiva in poznavanje samega sebe pomagata, da se lažje sooči s tistim delom sebe, kjer se počuti šibko. v kolikor se taka situacija pojavi. Taka oseba tudi razume, da je najbolje, da se nauči zanesti sama nase, ker žal ni zmeraj možno, da bi lahko koga poklicali in takrat je, če se lahko tako izrazim, zlata vredno to, da se lahko zanese nase. Taka oseba je razvila tudi sočutje do sebe ob sprejemanju svojih napak, zato lahko tudi dobrodejno in blagohotno vpliva na druge. Taka oseba se tudi zaveda, da je negotovost stalnica življenja ter da popolne varnosti ni ter zaradi tega najde način, kako se počutiti varno tudi v negotovosti. Taka oseba tudi razume, da je ravno zaradi mixa slabosti in prednosti edinstvena oseba in kot taka tudi nepredstavljiva drugim, zato razume, da samota ni slaba in da je zato občutek, da se v svoji koži dobro počuti tisti, ki ji bo pomagal skozi življenje. Taka oseba tudi zna sprejeti spremembe, kadar pridejo, ker se zaveda tega, da je človekovo življenje konec koncev proces sprememb, ki jih doživlja od pravega trenutka pa vse do konca. Zato zame ni toliko pomembno, ali taka oseba prihaja iz strokovnih vrst ali pa laičnih. Sama sem tudi mnenja, da je dobro, če se vsak/a, ki pomaga drugim, zaveda tega, kar je omenila že gospa v članku in to je, da če nekaj pomaga njej/mu, še ne pomeni, da je to dobro tudi za druge. Eden od priznanih ljudi, ki se je zato tudi zavzemal, je bil tudi Jung. Pri vsaki/em pacientu/ki je štartal iz ničle, kar pomeni, da je sledil osebi, kje se čustveno nahaja, hkrati pa se je izogibal primerjav in zaključkov, ki jih je izkusil z drugimi osebami in kolikor mi je poznano, je bil kar uspešen pri tem. Zaradi vsega zgoraj napisanega, mi je pa v članku všeč to, da želijo vzpostaviti dialog tudi z laično skupino ljudi, ker kot sami priznavajo, je potreba po tem velika in s skupnimi močmi bi jim to šlo lažje od rok. Privoščim jim, da bi bili pri tem čimbolj uspešni, ker bi to omogočilo, da se postavijo nekateri novi kriteriji o tem, kdo lahko pomaga in predvsem kako. Na koncu bi dodala samo še to, da pozdravljam prizadevanja stroke, da bi poglede in rešitve, ki jih ponavadi povejo samo za štirimi stenami, prenesli bolj širši javnosti in na tak način dosegli tudi tiste, ki jih drugače ne bi. Hvala za pozornost ter lep dan še naprej.
1k2m4im
16. 06. 2021 11.30
+0
Prvega : )...se opravičujem ter hvala za razumevanje...lep pozdrav : )
Generacija56
16. 06. 2021 11.41
+0
Ta oseba je zdrava oseba. Ta oseba ne bo pomoči nikoli potrebovala. O njej ni govora. So pa osebe, ki jih dogajanje, ke ga sedaj projecira vlada Slovenije na prebivalstvo, PRITISK.... So osebe, ki trpijo IZJEMNO TRPINČENJE v svojem okolju, ali v službi, ali doma, KI SE NE MEREJO UPRETI TAKO RAZUMNO, kot je spisan komentar... In te osebe si vzamejo življenje... Saj jih ni "mnogo"... Le nakaj sto..... A prav zato, ker jih zdrave, močne osebnosti, ne razumejo, se to zgodi....... Hja, videl, doživel sem jih... Zgražal sem se, kako neumni so. NE NAPRAVI SAMOMORA ZDRAV ČLOVEK!!!! Tudi ne zboli za duševno boleznijo, če je tako krasno stabilen... So še tukaj dedno prenosljive lastnosti.... No, pa še pohvali stroko, hahahahaha... Če te zanima, kaj "stroka" v resnici počne, bi ti padla tvoja predstava o njej, da je nikoli več ne bi omenjala....
Malinha
16. 06. 2021 11.46
Prvi stavek zanika celotnega Freuda in z njim povezana dejstva. Enostavno ga izbriše. Ter nato: "Taka oseba tudi ve, kje so njene šibke točke." Pa lep pozdrav.
1k2m4im
16. 06. 2021 12.33
-2
Generacija56....pri 19 letih sem bila priča samomoru mojega fanta, ki ga nisem uspela preprečiti....ko so se moje sošolke in sošolci pogovarjali na kateri faks bodo šli, sem se jaz ukvarjala s prekomerni občutki krivde in sramu, ki sta mi hromila življenje in kar nekaj časa je trajalo, da sem se spravila k sebi....med Šarčevo vlado je naredil samomor moj oče, tako, da ta argument, ki ga navajaš ti, žal pade...delo stroke sem lahko opazovala pri dveh prijateljicah...obema so pomagali, razlika je le ta, da je imela ena od njiju bolj težje življenje in ta se bolj počasi pobira...se pa vseeno pobira in to je, kar šteje...vseeno hvala za komentar ter lep dan še naprej.
1k2m4im
16. 06. 2021 12.50
Missasolemnis...nisem brala Freunda, tako, da ne razumem ravno tega, kako sta moja stavka zanikala celotnega Freunda, zato ti tudi ne morem bolj natančno odgovoriti na tvoj komentar...vseeno hvala za komentar in tudi tebi lep pozdrav.
Teutonic
16. 06. 2021 11.09
-3
Vsi ste psychoti...
zeus-deus
16. 06. 2021 11.04
-4
Zadeva je čisto enostavna , vendar se mnogo kapitalističnih profiterašev trudi da taka ni . Namreč glavni problemi izhajajo iz nezmožnosti izbire pravega partnerja za potomstvo ( iz tega izhaja pomanjkanje življenske energije novorojencev ) in kasnejši moalno- vzgojno-izobraževalni sistem - ki ni nič drugega kot pranje pameti . Potem se ne smemo čuditi če ljudje več ne mislimo ampak le memoriramo ....
Generacija56
16. 06. 2021 11.17
+4
Zaradi prvega komentarja, ki je realen, ti bom odgovoril. In ker imam sina, ki je v situaciji. ISKANJE PRAVEGA PARTNERJA!!!! Kje pa ga boš našel? Izobraževalni sistem? Hahahahaha.... Kaj veš o njem, jaz sem jih dal nekaj skozi.... V veliko različnih državah.... Življenjska enerigija? A ni to nekaj, kar prenesejo starši na otroka? Ki so danes po večini mrtvaki? Moraš še biti zelo mlad, brez izkušenj... Življenje ni pravljica, ameriški film, kjer je vse vnaprej določeno... Življenje je najbolj nepredvidljiv razvoj dogodkov... Od bolezni, propadov sistemov, srbenja med nogami, alkohola, drog...., vse, kar v bogati norišnici sveta, NITI V SANJAH NE MOREŠ PREDVIDETI! Zadeva enostavna?
pingvinislo5
16. 06. 2021 10.56
+9
IG je poln nekih strokovnjakov oz predsvem strokovnjakinj, ki to niso. in predvsem sledilke sledijo res vsem neumnostim in potem kupujejo te izdelke, terapije, programe, vadbe, itd itd
zeus-deus
16. 06. 2021 11.08
+3
Žal je res tako , ker se da vse kupiti , originalna poštenost pa ne kotira več na nobeni ,,borzi ,, .. Povedati po resnici in pravici je stvar zasmehovanja , reklamna laž pa je spoštovana . Tako se se je pričelo že 2000 let nazaj , zdaj pa je z kapitalizmom doseglo svoj vrhunec ....
Mladen Mladen
16. 06. 2021 10.52
-3
Ne delajte covida, ker z tem ste sami ljudi zapirali in potem nastanejo vaše motnje ko ljudstvo ne ve, kaj pride so v strahu, V TEJ VASI SE DELAJO NORE IN MAMO SO NAREDILI SOSEDI INVALIDA Z BOLNICO,OČETI DALI UMETNO SRCE KER NAS SESTRELJUJEJO,MENE PA TAK UBIJAJO SKOZI.Tukaj raje sem lahko tudi psihiater raje 30 ljudi odpeljite na psh ,pa v bolnici nevrološke odelke pa ostale ker se skrivajo po pravem bi morali v aretacije,,,pa se skrivajo pod SODIŠČEM,Še sodišče bi moral aretirat,ker državna sodnica misli poznam vse sodnike in je sranje nič nam ni pomagala ni denarja nam dala samo očeta je napizdla da jo je veni pustil,ker bi morala v aretacijo.potem pa sledijo sosedi ki z napravami sestreljujejo našo hišo pa si namišljujejo to ste dovolili,ko ni res pa delajo bolezni išjaše in vi kot psihijatri to podpirate .Mogoče bi sami morali noter da takšne ljudi spustite ven pa da so si delali vas norcev sedaj pa ste imeli državo norcev,,,TUKAJ IMAM ZA ARETACIJO NAJMAJN 30 ljudi-DOBROVCE.in to zahtevam takoj aretacije in vračilo premoženja pa bo slo slobodna.
Ivar The Boneless
16. 06. 2021 10.52
+6
Smo ena redkih drzav kjer je psihoterapija samoplacniska...
Malinha
16. 06. 2021 10.51
-3
Naslov članka je eno, razkrinka, ne pa samorazkrinka ga pa podnaslov "naša stiska se še stopnjuje, utrpimo lahko tudi finančne izgube". Kjer gre za duševno stisko, je potrebno k temu dodati finančne izgube. Duševna stiska je lahko še dobrohotno sprejemljiva, finančne izgube so pa katastrofa. V kolikšni meri je duševna stiska pogojena s financami (in njihovo izgubo) implicira, da duševna stiska lahko privede do smrti, kjer subjekta stiske ni več, finančne izgube pa ga prežive in prosto oznanjajo svojo izgubo. Pa ne sebe, ker ta še kako vztraja, temveč nosilca.
elektroncek
16. 06. 2021 10.44
+3
ah dejte no ...goatilne tegovine.. prodajni centri VSE NABITO POLNO
daiči
16. 06. 2021 10.57
+4
hja 600 mio korona dodatkov ne zagoniš v parih dnevih
brusilec
16. 06. 2021 10.41
+6
jp.. videl na lastne oči .. tako zvani terapevti odpirajo rane in ne zacelijo... osebe se sesujejo, rabijo na desetine terapij. moje mnenje.. dolocene stvari preprosto predelas pri sebi, jih das zase, v preteklost in gres z zivljenjem naprej. predvsem pa glej da ne bos delal enakih napak tudi sam pri svojih frocih
proofreader
16. 06. 2021 10.39
-3
Same depresivne novice danes. Nehajte.
Et54678
16. 06. 2021 10.37
+5
DianaMul
16. 06. 2021 10.35
+1
Rdeči KURJEKI z zvezdo so skoraj v celoti mentalno pohabili ljudi, ti gošarji, hostarji so jim uničili tipala za normalnost, za delo, razum skratka totalno so pohabil LJUDI FDV j JEVSKA NOROST ne pojenja..((Komunisti so si vzeli pravico, določati., kaj je prav in kaj ni, izbirati ljudem sovražnike in prijatelje Avnojske pošasti so ljudi naredile totalno nesposobne nastopati v zahodnem tržnem svetu..( Ukinitev FDV jevske norosti (( Transpolni cekret in 80. spolov je nujen ne pa zadosten pogoj za normalizacijo Slovencev..