Slovenija

Pikalo predlagal razrešitev glavnega šolskega inšpektorja

Ljubljana, 11. 12. 2018 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24UR ZVEČER / U.Z. / M.S.
Komentarji
203

Po primeru Merc na dan prihajajo nove nepravilnosti v delovanju šolskega inšpektorata. Posledično je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo podal predlog za razrešitev Tomaža Rozmana s položaja glavnega inšpektorja. Vlada bo predlog predvidoma obravnavala v četrtek. "Gre za zadevo, ki je tlela dlje časa. Od zunaj sem opazoval delo kot starš in nisem bil najbolj zadovoljen," je na novinarski konferenci povedal Pikalo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pikalo predlaga razrešitev inšpektorja Rozmana
    03:36
    Iz 24UR: Pikalo predlaga razrešitev inšpektorja Rozmana
  • Iz SVETA: Razrešitev inšpektorja Tomaža Rozmana
    02:52
    Iz SVETA: Razrešitev inšpektorja Tomaža Rozmana
  • Iz 24UR ZVEČER: Izpoved učiteljice Marte Steklasa
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Izpoved učiteljice Marte Steklasa
  • Iz 24UR ZVEČER: 'To, kar počne inšpektorat, je groteska'
    14:14
    Iz 24UR ZVEČER: 'To, kar počne inšpektorat, je groteska'
  • Iz 24UR ZVEČER: O šolskem inšpektoratu
    04:22
    Iz 24UR ZVEČER: O šolskem inšpektoratu
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Pikalo o šolskem inšpektoratu
    11:21
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Pikalo o šolskem inšpektoratu

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v skladu z določbami Zakona o javnih uslužbencih podal predlog za razrešitev Tomaža Rozmana s položaja glavnega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za šolstvo in šport, so potrdili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Predlog njegove razrešitve je danes že obravnavala vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja, predvidoma v četrtek pa bo obravnavan na seji vlade, so zapisali.

Minister je na novinarski konferenci poudaril, da kot starš s trenutnim stanjem v šolstvu ni zadovoljen. Izpostavil je tudi, da se dobro zaveda, da je bil on tisti, ki je v  prvem mandatu Tomaža Rozmana nastavil na mesto glavnega inšpektorja. Kot je povedal, se mu ta odločitev danes ne zdi več tako dobra. 

Spomnil je, da se je v zadnjem času "zgodilo kar nekaj zadev", na katere sicer niso imeli vpliva, so pa načenjale ugled sistema vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. Tako bodo namesto Rozmana na čelo inšpektorata najprej s pooblastilom imenovali nekoga z ministrstva, "v drugi fazi pa poiskali nekoga, ki bo uvedel sistemske spremembe", je napovedal Pikalo.

Minister ob tem ni želel komentirati posamičnih primerov, je pa poudaril, da želi z vizijo, ki jo ima, preoblikovati inšpektorat. Pozdravil je dejstvo, da bi se inšpektorat povezal z zavodom za šolstvo. "Ne vem, zakaj ne bi skupaj opravljala inšpekcijskega procesa inšpektor in svetovalec zavoda," je med drugim izpostavil.

Dodal je še, da je treba racionalizirati predpise, postopke pa decentralizirati.

Številne nepravilnosti 

Do Pikalovega ukrepanja je pripeljalo tudi naše poročanje o številnih nepravilnostih na inšpektoratu. Prvi je bil primer ravnatelja ljubljanske osnovne šole Dušana Merca, ki je prepovedal vstop v šolo učencema, ki naj bi spolno napadla učenki, zaradi česar se je znašel na sodišču in bil obtožen nevestnega dela. V sinočnji oddaji 24UR ZVEČER pa so razkrili še izpoved učiteljice glasbene umetnosti Marte Steklasa, ki jo že leto in pol preganja inšpektor Alen Kofol, ker je učenki po ocenah 4, 4, 4 predmet zaključila – s štirico. Šolski inšpektorat je stvari pripeljal tako daleč, da naj bi šla učenka na ponovno preverjanje znanja za 9. razred osnovne šole, učiteljica pa je že skoraj leto dni na bolniški.

Minister bi moral stopiti na stran zlorabljenih ljudi. Šola je socialna institucija, ne prostor za izživljanje nad nekom. Jaz sem pripravljen zaščititi otroke, vse po vrsti, ampak za to moraš imeli orodje, mi ga pa nimamo. Dušan Merc

Da takšen postopek traja kar 16 mesecev, po besedah predsednika združenja ravnateljev osnovnih šol Gregorja Pečana ni normalno. "16 mesecev izvajanja takšnega nadzora kaže na izjemno pomanjkljive sposobnosti človeka, ki to izvaja, to, da je inšpektor zahteval dve mnenji v takšnem postopku, pa se mi zdi milo rečeno čudno! Direktor zavoda za šolstvo pravi, da se zadnja leta utapljajo v zahtevah z inšpektorata za izvedenska mnenja, kar kaže na določeno stopnjo neavtonomnosti inšpektorjev ali pač pomanjkljive kompetence pri izražanju svojih odločb," je dejal. Da gre učenka, ki je zdaj v drugem letniku, znova na oceno šole iz devetega razreda, ne samo, da ni normalno, pač pa je neumno, je prepričan.

Težava je v tem, da na šolskem inšpektoratu delajo neustrezni kadri, ki ne vedo, kako deluje šolstvo, pravita Merc in Pečan.
Težava je v tem, da na šolskem inšpektoratu delajo neustrezni kadri, ki ne vedo, kako deluje šolstvo, pravita Merc in Pečan. FOTO: POP TV

Z besedami, da gre za "groteske", pa je primer učiteljice glasbene umetnosti komentiral Dušan Merc. "Imeli smo podoben primer, tudi pri glasbi. Mati, ki je bila sodnica, ni šla na inšpektorat, pač pa na upravno sodišče. Le-to je sredi začetka šolskega leta poslalo razsodbo, ki je šla v prid šoli. Materi to ni bilo dovolj in novembra smo dobili obvestilo z vrhovnega sodišča, da so prednostno obravnavali to, ali ima otrok oceno tri ali štiri. To je patološko, to delajo sociopati! In tudi primer, ki sem ga sam prestal, je nor in sociopatski, ni zdrav! To, kar se je zgodilo kolegici, je patologija v družbi. Tako neumnih stvari si družba ne bi smela dovoliti; ali pa je tako gnila!"

Merc je pričakoval, da se bo minister Pikalo ob njegovem primeru oglasil. "Da bo stopil pred javnost in pokazal svojo človečnost – pa ne zaradi mene, ampak lahko bi pokazal, iz kakšnega testa je, kaj on zagovarja. On pa je tiho, to je grozljivo. Je brez stališča, ki bi ga javno zagovarjal!"

Učiteljica Marta Steklasa je že skoraj leto dni na bolniški.
Učiteljica Marta Steklasa je že skoraj leto dni na bolniški. FOTO: POP TV

Da bi bilo dostojno, če bi se minister odzval, meni tudi Pečan. "Čeprav od ministrov kateregakoli resorja ne pričakujem kakšne zelo decidirane izjave o kateremkoli predmetu, pač pa vedno pričakujem neko bolj ali manj izmuzljivo politično izjavo, ki v končni fazi ne bo povedala nič. Razen v enem primeru – če bo stranka prepričana, da bo to prineslo pozitivne točke na naslednjih volitvah ali pri odzivu javnosti." Veseli pa ga, da se o tem končno pogovarjamo v javnosti, saj sam na te nepravilnosti opozarja že dolgo. Inšpektorat za šolstvo se po njegovem mnenju odziva na vsako, še tako neumno anonimno prijavo, posledica tega pa je, da ne more delovati in izpolnjevati svojega osnovnega poslanstva.

"Po zakonu o šolski inšpekciji bi morala ta vsakih pet let obiskati vsak zavod v Sloveniji na rednem nadzoru. Ko sem marca lani o tem predaval ravnateljem na zboru v Laškem, sem jih vprašal, kdo dlje kot pet let ni bil deležen rednega inšpekcijskega nadzora, in je cela dvorana dvignila roko. In potem se javnost čudi, kako lahko pride do takšnih primerov, kot je bil zloglasni vrtec, kjer so otroke pokrivali z žimnicami … zato ker nadzora praktično ni!" pravi Pečan. "Razen na za lase privlečene anonimne prijave, kot npr. "učiteljica se obnaša kot pijana, zadrogirana najstnica". Takrat se inšpektor prikotali na šolo, en mesec zaslišuje vse po vrsti, da na koncu seveda ugotovi, da je bila prijava zlonamerna in neutemeljena!"

V oddaji 24UR ZVEČER soTomaža Rozmana prosili, da jim pojasni, kako je dovolil takšno nesprejemljivo, neživljenjsko ravnanje šolskih inšpektorjev, ki jih vodi. Sporočil jim je, da bi se z veseljem odzval povabilu, da pa "ima žal obveznosti, ki so bile dogovorjene že nekaj časa nazaj". Ko so želeli izvedeti, katere so te nedoložljive obveznosti ob 22. uri, ker bi Rozmanu ponudili tudi možnost snemanja pogovora, jim je dejal, da gre za zasebne zadeve, ki jih ne razlaga, in da je vprašanje nevljudno.

Na vprašanje, ali je ministru Pikalu sploh preostalo kaj drugega, kot da predlaga Rozmanovo razrešitev, je Merc odgovoril, da je to premalo, saj gre pri vsem skupaj za obsežnejše težave, ki so kadrovske narave. "Rozman je, kakor je meni znano, obramboslovec, in nima vizije, kaj s tem inšpektoratom narediti, človek, ki je mene zasliševal, je nekdanji policist … To je tako, ko da bi od mene zahtevali, da dirigiram simfoničnemu orkestru, pa komaj poznam polovinko in četrtinko!"

Po njegovem mnenju bi bilo najbolje, če bi šolski inšpektorat razpustili in vrnili na zavod za šolstvo k strokovnjakom za posamezna področja, ki bi imeli tudi inšpekcijsko moč. "Potem pride lahko k ravnatelju nekdo, ki mu je strokovno enakovreden in z njim opravi razgovor tako, kot je treba. Tega dela ne more opravljati nekdo, ki nima pojma o ničemer! Treba je spremeniti zakonodajo in to razpustiti. To je hobotnica, ki žre ugled šole in uničuje šolstvo. Ti ljudje nimajo pojma, za kaj gre!"

Pečan je dodal, da bi morali biti na inšpektoratu zaposleni ljudje, ki dovolj dobro poznajo ne samo zakonodajo in se "črkobralsko držijo paragrafov, pač pa celotno šolstvo oz. šolo, kako deluje". "Pred leti je zaokrožila anonimka z zelo konkretnimi obtožbami o nepravilnostih na inšpektoratu pod vodstvom Tomaža Rozmana – o nestrokovnosti pri zaposlovanju, neustreznosti, neizpolnjevanju kriterijev. Upal sem, da bo prišel do nekega epiloga, da se bo nekdo od teh trditev distanciral, da jih bo demantiral … Pa nikoli ni bilo o tem nobene besede v javnosti. Čas bi bil, da vse to nekdo pregleda, na primer upravna inšpekcija, in da to dobi svoj epilog – ali so ljudje tam zaposleni z ustrezno izobrazbo in pogoji ali pač ne." Ravnatelji in šole si po njegovih besedah želijo več podpore ministrstva in ustreznih služb.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
12. 12. 2018 12.33
+3
NE bo razrešen , bo le premeščen na drugi konec državnega korita. Ti koritniki naj naredijo karkoli slabega ali dobrega , so vedno pri koritu .. Po mojem mnenju naj si poišče službo sam. To bi bila razrešitev zanj in rešitev za nas davkoplačevalce.
optimistikus
12. 12. 2018 12.02
+4
Mislim da je prav povsod potrebno narediti velike čistke, kako bo nekdo nekoga ocenjeval, pa še grozil in ne vem kaj še vse, ko pa o zadevi nima pojma, na vsakem delovnem mestu mora biti človek ki je izobražen za to področje in pa seveda ki ima o tem res pojma, ne pa da imamo na vseh uradih ogromno šalabajzerjev ki hodijo v službo samo po plačo. Ko tole poslušam, da ena sodnica ocenjuje učitelja in razpravlja o oceni njene hčerke, kako bi potem bilo če bi nekdo ki nima pojma ocenjeval njeno delo na sodišču. Prav je zapisal naš velikan in to bo držalo za vedno; LE ČEVLJEM SODI NAJ KOPITAR
Darko32
12. 12. 2018 08.22
+23
Ko sem zasledil, da je sodnica grozila je pa višek vsega. LOpovščina do kraja. Tukaj je potrebno nemudoma to sodnico razrešiti, saj ni primerna za opravljanje dela, ker je lepo pokazala, da je del sistemske korupcije v javni upravi oziroma sodstva. ZATO POZIVAM, DA SE JAVNO OBJAVI IME TE SODNICE, KER TO PA JE VIŠEK KRIMINALA ZAPOSLENIH PO SODNIJAH. Tako si te barabe predstavljajo sodstvo, da lahko delajo kar jim je volja.
Petur
12. 12. 2018 12.09
+4
Sicer pa so otroci takih tipov sodnikov doktorjev ,itd.najveckrat malovredni zaradi prepotentnih starsev,ne zaradi lastnih zablod
FIGEC
12. 12. 2018 07.22
+18
Razen tega, da ima Pikalo močno nachzündungo (pozni vžig) upam, da se bo držal tega, kar je rekel: RAZREŠITEV IN NE PREMESTITEV!
Darko32
12. 12. 2018 08.22
+11
Očitno je ta eden izmed članov v verigi sistemske korupcije v javni upravi.
FIGEC
11. 12. 2018 21.13
+27
Stavil bi, da so Pikalovi svetovalci ves dan proučevali ljudske komentarje na tem in na podobnih portalih. Ko so spoznali, da je podobno kot pri Mercu, nekaj treba ukreniti, in to hitro, je konsekvenca ta predlog. A kaj ima on na taki funkciji za predlagati??! Ima, da udari po mizi in Rozmana in Kofola odpusti, ne da bi zanju "izumil" novi delovni mesti, ker jih nikakor niti ne zaslužita. Naj odideta v gospodarstvo in pokažeta svoj potencial, če znata preživeti brez državnega vimena. Držal sem svoje mogočne pesti za Merca, sedaj jih držim za Marto Steklasa. Glede na prispevek na TV ona mora biti čudovita učiteljica in oseba...
Belibog
11. 12. 2018 20.40
+27
Samo pesek v oči, odpustiti bi ga morali zaradi nesposobnosti, sicer je pa isto na vseh inšpektoratih, v glavnem nič ne delajo, če pa že kaj v glavnem škodo in, da ljudi j... v glavo
Nadzornik
11. 12. 2018 19.58
+14
Ojej vedno nekdo pri takih dogodkih potegne kratko. Kaj pa Pikalo?
JApajaDAja
11. 12. 2018 20.43
+7
poglej si rozmana na wikipediji kako in kdo ga je "rotiral"!
FIGEC
11. 12. 2018 21.14
+19
Pikalo je mlakonja. Če ljudski glas ne bi bil glasen on ne bi naredil nič.
belaroza
11. 12. 2018 19.36
+17
Brišete komentarje ki niso žaljivi, so dejstva. Z enega stolčka na drugega.
belaroza
11. 12. 2018 19.38
+16
Nadzornik
11. 12. 2018 20.00
+6
Jp. Men jih kr naprej brišejo. Pa niso žaljivi. Sam dejstva. Očitno moramo tko pisat kot želijo. Hocejo da smo ovce.
FIGEC
11. 12. 2018 21.15
+2
Petur
11. 12. 2018 19.26
+8
Kdove kaj bomo brali ko se bodo ,,,inspektorji,,,,zeleli vmesavati v ,,,,zasebne sole,,,,,za katere, necednosti se izve cez leta.,
Bojan-F
11. 12. 2018 19.22
+11
Rozman Tomaz ... a je to tisti inspektor, ki je izjavil, da je javno znano na cigavi strani je?
štrekeljc
12. 12. 2018 09.16
+2
Minister Milan Zver ga je v času prve Janševe vlade, ko je bil Rozman generalni sekretar na ministrstvu, za več kot leto in pol pooblastil še za vodenje inšpektorata. Seveda se ve, na čigavi strani je!
štrekeljc
12. 12. 2018 10.16
+4
Tisti je, ki ga je minister Milan Zver ga je v času prve Janševe vlade, ko je bil dotični Rozman generalni sekretar na ministrstvu, za več kot leto in pol pooblastil še za vodenje inšpektorata. Tako se je začela njegova kariera inšpektorska kariera.
belaroza
11. 12. 2018 19.15
+10
Lepa novica, Rozman ostane na Ministrstvu za šolstvo.
belaroza
11. 12. 2018 19.18
+12
FIGEC
11. 12. 2018 21.16
+6
kakafonijaprava
11. 12. 2018 17.45
+13
V četrtem razredu je 25 ur pouka, v enem oddelku je štiri ali pet otrok z odločbo o dodatni strokovni pomoči. Kaj se zgodi ?Če je te pomoči samo po tri ure je to dodatnih 12 ali 15 ur. Torej ta oddelek ne stane 24 ur na teden, ampak 40 ur. To je ena od hinaščin. D. Merc
kakafonijaprava
11. 12. 2018 17.43
+20
Imamo najbogatejši predmetnik v Evropi in najbržt tudi na svetu.Strokovni sveti, ministrstvo, bela knjiga, vsi učencem nalagajo več in več- Zakaj imamo skoraj desetino otrok, ki potrebujejo dodatno strokovno pomoč in zakaj ima 25 % otrok težave z učenjem? To pomeni, da da moramo v strukturi šole nekaj spremeniti ampak to je stvar računskega sodišča, kako se ravna z denarjem. D. Merc
FIGEC
11. 12. 2018 21.32
+10
Starši masovno urejajo svojim otrokom odločbe za posebne potrebe zato, ker so potem v šoli deležni določenih privilegijev. Pod tem mislim na napovedano spraševanje, podaljšan čas pisanja testov, glede na vrstnike močno znižane minimalne standarde znanja itd., itd. Posledično prihaja seveda do anomalij, ko "normalen" dijak dobi cvek, "potrebni" pa za neprimerno skromnejšo znanje pozitivno. Potem so tudi odnosi med dijaki v razredu napeti. Pa še nekaj je treba vedeti. "Potrebni" dijaki imajo v šoli od ministrstva požegnane ure zastonjkarskih individualnih instrukcij, plačanih s strani ministrstva. Profesor mora opraviti 3 take ure, da se mu prizna in plača eno. Od tu je tudi slutiti, kakšno stimulacijo ima vsled tega. Je pa res, da se, predvsem pozimi, ko so dnevi kratki, pojavlja masivno špricanje DSP (dodatna strokovna pomoč - beri zastonjkarske instrukcije). DSP se pa lahko izvaja le pred ali pa po rednem pouku, med rednim poukom to ne gre. Profesr pride zjutraj ob 7. uri v šolo, dijaka pa ni, ker raje ždi v svojem gnezdu. Še najhuje pa je, da potem profesor od tega, da je prišel k uri, nima nič. Seveda to ne prispeva k dobri volji in nagnjenosti k pomoči. In dokler špricanih ur ne bodo dolžni plačati starši se bo to nadaljevalo. Žal...
kakafonijaprava
11. 12. 2018 17.40
+17
Še mau zavod za šolstvo počistite, preberite si intervju ravnatelja Merca iz sobote!
Thinc25
11. 12. 2018 18.00
-2
JApajaDAja
11. 12. 2018 17.39
+7
končno....sicer se mi članka dn da brat, je predolg....kam bo dotični sedaj napredoval?
borut_p
11. 12. 2018 17.14
+10
Ful dobr - odpikal bo nekoga ki je objektivno odgovoren, tisti ki pa dela stalo pa bo ostal - resno?!
Bigbadjohn
11. 12. 2018 16.44
+9
Točno tako, kotr v Butalah: " I, če ne znam....bom pa druge učil!" To ni drugega kot leproza, gobavost naše družbe in M. Šarec je to sposoben spremeniti, če ga ne bodo zminirali (Janša je že začel). Všeč mi je edino ideja "poenostaviti in racionalizirati"- smemo upati, da se bo v SLO kdaj reklo bobu bob, namesto domnevni bob??
janezov uč
11. 12. 2018 15.54
+12
odpikaj jih in odpikaj sam.
zajebant2
11. 12. 2018 15.44
+30
popolnoma se strinjam, da ga razreši in kazensko ovadi
migi
11. 12. 2018 15.51
+30
Saj ga ne bi, če ne bi bila zadeva medijsko odmevna......zato ga je pa moral, če ne bi moral sam odpikati.......
METKA102
11. 12. 2018 15.39
+29
Resnično je postopal pravilno, ker je zavaroval dekleti in ju ni umaknil "na varno". Tako bi bilo tudi prav, da bi se odstranili vsi nasilneži, ne pa da se morajo skrivati in seliti njihove žrtve, kot je pri nas praksa.