Slovenija

Merc: Umaknili bi lahko tudi žrtvi, a to bi bilo sprevrženo

Ljubljana, 29. 11. 2018 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER / A.K.
Komentarji
302

Nekdanji ravnatelj ljubljanske osnovne šole Dušan Merc, ki je želel zaščititi osnovnošolki, ki sta se izpovedali, da sta ju spolno napadla osnovnošolca, zdaj pa se je znašel na zatožni klopi, pravi, da je absurd že to, da je primer sploh prišel na sodišče. Opozarja, da inšpektorji pogosto ne razumejo pedagoškega dela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dušan Merc na zatožni klopi
    03:01
    Iz 24UR: Dušan Merc na zatožni klopi
  • Iz 24UR ZVEČER: Dušan Merc o kazenski ovadbi
    12:49
    Iz 24UR ZVEČER: Dušan Merc o kazenski ovadbi

Ker je ravnatelj ljubljanske osnovne šole Dušan Merc zaščitil osnovnošolki, ki sta se izpovedali, da sta ju spolno napadla osnovnošolca, se je znašel na sodišču. Inšpektorat za šolstvo mu očita, da je učencema s prepovedjo vstopa v šolo kršil njuno zakonsko pravico do šolanja. Inšpektoratu je sledilo tudi tožilstvo.

Dušan Merc, zdaj nekdanji ravnatelj OŠ Prule, je prepričan, da je absurd že, da je primer sploh prišel na sodišče.
Dušan Merc, zdaj nekdanji ravnatelj OŠ Prule, je prepričan, da je absurd že, da je primer sploh prišel na sodišče. FOTO: Miro Majcen

'Dolžnost ravnatelja je, da ščiti učitelje in učence'

Dušan Merc, zdaj nekdanji ravnatelj OŠ Prule, je prepričan, da je absurd že, da je primer sploh prišel na sodišče. Razlog naj bi bil pomanjkljivo razumevanje pedagoškega dela s strani inšpektorjev. Pri tem poudarja, da bi morali inšpektorji znati in razumeti pedagoško delo.

Strukturna napaka je v tem, da so lahko inšpektorji ljudje, ki o pedagogiki ne vedo ničesar: "Inšpekcijske službe bi morali vrniti na Zavod za šolstvo, kjer so strokovnjaki za to."

Do konca šolskega leta so ostali le še trije šolski dnevi, en dan pouka in valeta, nato pa zaključni izlet in zadnji dan podelitev spričeval. Ravnatelj ni želel, da bi se morebitni spolni napad ponovil ali sram obeh žrtev še poglobil, zato je domnevnima napadalcema prepovedal vstop v šolo.

Kot meni Merc, namreč ravnatelj ne more vedno delovati le znotraj pravilnikov: "Ravnateljeva dolžnost je, da ščiti učence in učitelje. To mora narediti." 

Ko pride do takšne situacije, je odgovornost v tem, da nastopaš v deontološkem smislu: "To pomeni, da narediš, kar je prav, in ne tistega, kar si nekdo misli, da je prav in kar piše v zakonu. To preprosto moraš narediti, ker si odgovoren in ker razumeš situacijo. Če pa nekdo misli, da se da živeti in bivati samo znotraj pravilnikov, potem je izgubljen," razmišlja Merc.

"Žrtvi sem zaščitil pred storilci. Druga možnost je, da bi odstranil žrtvi in da bi na zaključni izlet in v šolo šla storilca. A to je sprevrženo." 
"Žrtvi sem zaščitil pred storilci. Druga možnost je, da bi odstranil žrtvi in da bi na zaključni izlet in v šolo šla storilca. A to je sprevrženo."  FOTO: Dare Čekeliš

'Lahko bi odstranili tudi žrtvi, a to bi bilo sprevrženo'

Zaradi takšnih situacij, kot se je zgodila njemu, pa si ravnatelji in učitelji ne upajo deontološko delovati, je prepričan. Pojasnjuje, da je učencema onemogočil vstop v šolo zato, da nista mogla nadaljevati s svojim početjem: "Žrtvi sem zaščitil pred storilci. Druga možnost je, da bi odstranil žrtvi in da bi na zaključni izlet in v šolo šla storilca. A to je sprevrženo,"  je prepričan Merc.

Na očitke, da bi lahko drugače poskrbel za varnost žrtev ali učencema morda izdal šolski ukrep,  je odgovoril, "Sem pedagoški vodja, ravnatelj nisem zato, da nič ne počnem in da je šolski ukrep  predviden za šolska dejanja, to dejanje pa presega meje osnovne šole, ki  zaradi teže takšnega dejanja ne more predvideti ustreznih ukrepov ."

Leonida Zalokar: Tudi sama bi naredila vse, da bi zaščitila žrtev

Tudi Leonida Zalokar ravnateljica vzgojnega zavoda Planina je prepričana, da bi v takšni situaciji tudi sama naredila prav vse, da bi zaščitila žrtev, ne glede na to, kaj bi dejali inšpektorji. Ravnatelj je v tem primeru ravnal edino pravilno, je prepričana, še več 'zadeva je tako logična in razumljiva, da se sprašujem, kakšna oseba je stala na drugi strani, da slepo uveljavlja svoje in ne prisluhne argumentom'

Pred šestimi leti je zaradi podobnega razloga tudi sama morala na sodišče. Kot je povedala, so imeli v zavodu 12 let starega dečka, ki je moral, kljub temu da so utemeljeno domnevali, da ima znižane intelektualne sposobnosti, a za to še ni imel potrdila, obiskovati običajno šolo.

Ravnatelj je v tem primeru ravnal edino pravilno, je prepričana Zalokarjeva
Ravnatelj je v tem primeru ravnal edino pravilno, je prepričana Zalokarjeva FOTO: Kanal A

Tam je imel hude nasilne izbruhe zoper telo in življenje tako otrok kot zaposlenih: "Poslala sem ga domov in na komisijo, kjer so ugotovili, da ima deček, ki je zdaj v zavodu izjemno uspešen, res zmerno duševno motnjo in da sem imela prav. Nasilno vedenje pa je sprožilo ravno to, da je moral v razred in se soočiti z nečim, česar ni zmogel."  Zaradi tega dejanja jo je obiskala inšpekcija: "Obtožil me je, da kršim ustavne pravice otroka do šolanja. Važno jim je bilo samo to, kaj piše v pravilniku. Ne vsebina, ne vzgoja in ne pedagogika. Pravilnik je pravilnik!" 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PickaKadicka
04. 12. 2018 20.44
+6
Upam, da se bojo stvari obrnile v prid Mercu, ker drgač je to res bolana država. Vsekakor pa bi lahko obe punci vložili civilno tožbo proti fantoma. Dejansko žrtve spolnega nasilja to velikokrat storijo leta kasneje, ker pač jih to preganja in to sigurno pusti psihične posledice.
User1515119
02. 12. 2018 13.29
+11
V tej zadevi sem popolnoma na strani gospoda Merca. Inšpektorja, ki sedaj naš denar "cuza" na drugem delovnem mestu na MIZS, bi bilo potrebno odpustiti zaradi nevestenega dela. Prav tako bi bilo potrebno preveriti njegove povezave z očetom enega od mladoletnih spolnih izprijencev. Namreč eden od očetov spolnih izprijencev naj bi bil odvetnik, kjer gre glede na slovensko prakso domnevati, da je preko svojih povezav ali neposredno vplival na delovanje inšpektorja. Prav tako se mi zdi grozljivo, da do takih zadev prihaja že v devetletki. Si lahko otrok odvetnika res vse privošči? Me res zanima, če je bil ta otrok doma sploh kaznovan za svoje nedopustno dejanje. Verjetno ne! Po sistemu "Moj pa že ni tak". Skratka, edino pravilno in logično je takemu izprijencu onemogočiti dostop v šolo. Med šolskim letom pa nemudoma izključiti iz šole. Prav tako bi morale socialne službe v takih primerih preveriti primernost domače vzgoje, kjer se je očitno v procesu primarne socializacije precej zataknilo.
hepalpan
30. 11. 2018 08.37
+28
Sepravi potrebujemo porote na sodiščih. Te bi jasno odločile da je ravnatelj ravnal pravilno in si kvečjemu zasluži nagrado. Potem pa proti tožba inšpektorjem in tožilstvu ki očitno podpira nasilje v šolah.
Thinc25
30. 11. 2018 07.51
+43
Upam, da inšpektor ne opravlja več svojega dela.
Schnitzel
29. 11. 2018 22.53
+48
Ljudje so pripravljeni narediti za svojo varnost in varnost družine marsikaj - čisto nogonsko. In če bo tukaj država odpovedala kot je v tem primeru, ko preganja človeka, ki je zaščitil žrtvi, potem bodo ljudje prisiljeni vzeti stvari v svoje roke! Upam, da se politiki tega zavedajo.
acco98
29. 11. 2018 22.31
+28
Merc je ok./ Inšpektor naj " dobi " ime in prav tako vodstvo inšpektorata....upam ,da se pokaže resnica o zlobnih namenih in zakaj pravno izigravanje...sramota vredna razkritja....pri vseh tapravih problemih v naši državi Sloveniji/ sramotno za inšpektorat ( in zaposlenega )!!
puspan
29. 11. 2018 22.28
+27
Nekdanjega ravnatelja Merca pozna vsa Slovenija in dobro vemo, da je bil izjemen. Tudi v opisanem primeru ne vem, če bi kdo ravnal drugače, kot je on. Upal bi si trditi, da ubogi inšpektor ni imel druge izbire, saj bi v nasprotnem primeru odletel. Vsakršen nadaljni komentar je najbrž odveč.
Sputnik
29. 11. 2018 22.12
+18
kje je inšpektor? najbrž se je potuhnil če je res zaj... celotno situacijo. zbezajte ga na dan pa naj pove koliko je v resnici pameten. tukaj bo še problem iz tega. če ne bi naredil nič bi bil na sodišču ker ni zaščitil učenk. ko je ravnal kot bi ravnal vsak ki ima nekaj živega v glavi in premore vsaj malo morale pa te en i di ot spravi na sodišče ker ima sam nek kompleks. sicer pa zakaj sploh obstajajo pedagoške šole in šole za učitelje itd če se jim pol ne zaupa?? to je nezaupnica v sam sistem ki ga postavlja vlada oz. politika sama sebi izreka nezaupnico. če je učitelj dal skoz nek izobraževalni program ki je trajal nekaj let potem se pričakuje da ve kaj dela - razen v sloveniji kjer ne veš kdo pije kdo plača
etul
29. 11. 2018 22.39
+7
So povedli inspektor je zdakj na enem ministerstvu zaposlen je napredoval
etul
29. 11. 2018 22.39
+3
So povedli inspektor je zdakj na enem ministerstvu zaposlen je napredoval
etul
29. 11. 2018 22.39
+1
So povedli inspektor je zdakj na enem ministerstvu zaposlen je napredoval
Schnitzel
29. 11. 2018 22.11
+13
Politiki pa molčijo..... POLITIKE SI BOM ZAPOMNIL TAKO PO NJIHOVIH IZJAVAH VEZANIH NA TA PRIMER, ŠE BOLJ PA PO MOLKU!
Schnitzel
29. 11. 2018 22.04
+29
Torej, po tej bolani logiki bi v primeru, ko bi (bognedaj!), tako kot v ameriki, kakšen učenec postrelil pol razreda, pri nas takega učenca zaradi pravice do šolanja obdržali v šoli, ostali pa naj še naprej živijo v strahu. Res bolana logika!
toukr
29. 11. 2018 22.02
+30
Mož ima možgane in hrbtenico. Zelo je nevaren za našo družbo ameb in paramecijev. Samo resnico je povedal in v okviru svojih kompetenc pravično ukrepal. Toda zdaj, ko živimo v svobodi moramo biti previdni, ata.
MarKav
29. 11. 2018 21.55
+18
Rad bi izvedel, kaj si misli minister in kdo je mo-teni osebek oziroma inšpektor. Admin ,prosim ne me zbrisat.
šalabajzer
29. 11. 2018 21.27
+25
Ravnatelj je car
Casey Ry
29. 11. 2018 21.21
+44
Ravnatelj je ravnal popolnoma pravilno, še bolje pa bi bilo, če bi smrkavca istočasno prevzela policija in csd! Deveti razred je bil zaključen, uživancijo se pa zmeraj lahko skensla!
malib2
29. 11. 2018 21.10
+24
Saj ni kaj komentirati, BUTALE, to presega domišlijo Milčinskega😢😢
biggbrader
29. 11. 2018 20.48
+58
Merc in Zalokarjeva sta ravnatelja, katerih si želimo večina staršev. Verjamem, da tistemu višjemu sodniku z prepotentnim mulcem ni povšeči ! Merc je tudi eden izmed tistih, ki se ne udinja farmacevtkinemu težaku.
malimoz2012
29. 11. 2018 20.40
+24
Inspektor..kje si....kje si...kje si
etul
29. 11. 2018 20.33
+27
Dannayr pa se postavimo na tvojo stran pa recimo da sta po tvojem fanta nedolzna,potem mi pa to razlozi kako to da njuni starsi niso sli drug dan z njima v solo in zahtevali pravico?Ce je bilo vse ok bi starsi takoj svoja sinova pospremili v solo in dokazali da punci lazeta.
zoooom
29. 11. 2018 20.38
-6
Pa dajmo se vprasat kaj si pisaril, ko so zenske MeTooo pa to. Prijavljale napadalce..
etul
29. 11. 2018 21.37
+1
dannyer
29. 11. 2018 21.57
-4
prav to me moti nič se ni zgodilo ne od onih staršev ne od teh. imamo eno platzakatero očitno ni neki v redu.???? še policija je v slepi ulici.
dannyer
29. 11. 2018 21.58
-8
in drugič ne branim ona otroka samo branim ustavno pravico ter zahtevam da se temeljito dela v teh zadevah ne pa da se nekdo z besedo postavi na eno stran brez preiskave.
etul
29. 11. 2018 22.15
+4
Velikokrat je potrebna odlocna oseba ki naredi red,pravila in zakoni so pa tako nareti da jih lako al tako uporabljas sploh pri nas,zdrava pamet je bozji dar.
26277
29. 11. 2018 20.22
+26
Če bi bili vsi, kot gospod Merc...24 propade v trenutku.
mara23382
29. 11. 2018 19.44
+118
Fenomenalen ravnatelj in človek. Bil je moj ravnatelj 8 let in vsak si lahko samo želi take osebe v svojem okolju, ko odrašča. BRAVO