Slovenija

Mesec: Namesto kolesarjev je treba upočasniti algoritme

Ljubljana, 02. 09. 2022 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
180

Sindikat Mladi plus je v Ljubljani preprečil razdeljevanje identifikacijskih številk dostavljavcem hrane. Njihovo akcijo je podprl tudi minister za delo Luka Mesec, ki je v izjavi medijem dejal, da bi platforme morale prilagoditi svoj poslovni model tako, da dostavljavci ne bi bili primorani tako hiteti. "Naj namesto koles upočasnijo algoritem oziroma zaposlijo ljudi."

Minister za delo Luka Mesec je v današnjem odzivu na oštevilčevanje dostavljavcev hrane dejal, da sta Glovo in Wolt spletni platformi, ki svojih dostavljavcev ne zaposlujeta, pač pa jih silita v prekarno delo. Opozoril je, da sta platformi v neregularnem položaju, s čimer se ukvarja tudi Evropska komisija, ki je predlagala, da bi morali te delavce, ki delajo za polni delovni čas, zaposliti. Minister Mesec upa, da bo prej kot v letu dni zadeva rešena in bo izdana direktiva o zaposlitvi. "Pri nas pa vidimo drugačen trend, saj sta obe platformi skupaj z ljubljanskim županom Jankovićem presodili, da lahko silita svoje delavce, naj bodo registrirani, da jih lahko občani prijavljajo Policiji. To je reševanje problema na napačnem koncu. Ti ljudje so plačani glede na učinek, torej glede na to, kako hitro lahko hrano dostavijo. Problem je, da jih algoritem neposredno sili v hitrost," opozarja Mesec in dodaja, da je zato narobe, da bi za preveliko hitrost kaznovali dostavljavce. "Platforme bi morale prilagoditi svoj poslovni model tako, da dostavljavci ne bi bili primorani tako hiteti. Naj namesto koles upočasnijo algoritem oziroma zaposlijo ljudi."

Sindikat Mladi plus je danes v Ljubljani preprečil razdeljevanje identifikacijskih številk dostavljavcem hrane.
Sindikat Mladi plus je danes v Ljubljani preprečil razdeljevanje identifikacijskih številk dostavljavcem hrane. FOTO: Bobo

Izjavo župana Mestne občine Ljubljana (MOL) Zorana Jankovića, ki je dejal, da če komu ne ustreza nov položaj dostavljavcev hrane, naj pač gre delat v strežbo, je minister Mesec označil za ignoranco, ki si je župan Ljubljane ne bi smel privoščiti. MOL in obe platformi (Glovo in Wolt) na ministrstvu za delo zato pozivajo, naj od te ureditve odstopita. Na to temo bo še danes govoril z Jankovićem, ki je registracijo zahteval, pripravljen pa je tudi na izpodbijanje te ureditve. "Namesto kolesarjev je treba upočasniti algoritme," je še enkrat poudaril minister in dodal, da bodo na evropski ravni okrepili prizadevanja ministrstva, da bi platforme te delavce redno zaposlile.

Sicer pa bodo na ministrstvu pristojnemu direktoratu naročili, naj preveri, ali ima odločitev o oštevilčevanju oz. označevanju dostavljavcev zakonske podlage. Če se bo izkazalo, da jih nima, bodo ureditev skupaj s sindikatom izpodbijali, je še napovedal minister za delo.

Pri Tivoliju že opazili prvega kolesarja s številko

Danes smo v uredništvo že prejeli fotografijo oštevilčenega Woltovega kolesarja. 

Oštevilčen Woltov kolesar.
Oštevilčen Woltov kolesar. FOTO: N.S.

Sindikat z akcijo preprečil razdeljevanje identifikacijskih številk

Sindikat Mladi plus je danes v Ljubljani preprečil razdeljevanje identifikacijskih številk dostavljavcem hrane. V upanju, da se bodo kurirji organizirali in nastopili proti "žigosanju", jih zvečer vabijo na sestanek. Korporaciji Wolt in Glovo ob tem pozivajo k vzpostavitvi poštenega poslovnega modela, MOL pa k ureditvi kolesarske infrastrukture.

"Svoje kurirje imenujejo partnerji, vendar pa je jasno, da ne gre za noben partnerski odnos." Predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc

Kot je v današnji izjavi za javnost pred poslovalnico Wolta v Ljubljani pojasnila predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc, so kurirji v četrtek začeli prejemati sporočila Wolta, naj pridejo po identifikacijske številke, ki se jih bo uporabljalo za "namene lažjega ovajanja in sankcioniranja kurirjev v primeru neprimerne vožnje".

Po njenih besedah ob tem namesto pojasnil delodajalca dobivajo le grožnje, da v primeru, da jih ne bodo prevzeli v roku 48 ur, ne bodo več imeli dostopa do aplikacije, kar pomeni, da bodo ostali brez dela in posledično vira preživetja. "Zgroženi smo nad odnosom, ki ga do kurirk in kurirjev izkazujeta Wolt in Glovo. Svoje kurirje imenujejo partnerji, vendar pa je jasno, da ne gre za noben partnerski odnos, da kurirke in kurirji nimajo nobene besede pri urejanju teh področij oz. na svoja vprašanja niti ne dobijo odgovorov," je bila ostra sindikalistka.

Kot je spomnila, je številčenje kurirjev dogovor med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in predstavniki Wolta in Glova, saj bi bil v nasprotnem primeru promet v središču mesta za dostavljavce prepovedan. Predlog naj bi bil sprejet na podlagi številnih pritožb meščanov nad vožnjo kurirjev. "Očitno pa je, da se ne zavedajo oz. se nočejo zavedati pogojev, ki pripeljejo do tega, da kurirke in kurirji kdaj res vozijo hitro ali pa prekršijo kak cestnoprometni predpis. Očitno je, da želijo župan ter Wolt in Glovo krivdo in odgovornost prenesti na kurirke in kurirje oz. delavke in delavce, namesto da bi sami prevzeli odgovornost za ustvarjanje pogojev, ki kurirke in kurirje silijo v kršitve cestnoprometnih predpisov," je bila kritična Jarčeva.

Glede na to, da so dostavljalci plačani na dostavo, kar jih sili v hitro vožnjo, bi morale platforme spremeniti poslovni model, da bi bili denimo plačani na uro, je menila, MOL pa je pozvala k zagotovitvi primerne kolesarske infrastrukture. "Vsi, ki živimo v Ljubljani, vemo, da kolesarska infrastruktura ni zadovoljiva za nikogar, ki se po mestu prevaža s kolesom, torej težava očitno ni v kurirkah in kurirjih," je izpostavila. "Očitno je občina Ljubljana v prvi vrsti namenjena turistom, korporacijam, avtomobilom in dobičku, ne pa tistim, ki v njej bivamo in delamo," je dodala.

V zvezi z identifikacijskimi številkami pa je opozorila še na možnost zlorabe. Vprašala se je, kako bodo pristojni zagotovili, da ne bo prihajalo do sankcij v primeru neupravičenih ali celo lažnih prijav. "In na kakšni zakonski podlagi bodo sankcionirali prijavljene kršitve, za katere ne bo dokazov, da so se res zgodile?" je popisala dileme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
03. 09. 2022 18.54
+2
ni problem v kolesarjih niti ni problem v algoritmih, problem je v nenasitnosti in neučakanosti potrošnikov oz. uporabnnikov teh storitev, tudi izvajalcem odgovarja kakšen evro dodatka zaradi tega tudi hitijo da čimveč napravijo verjetno so plačani po efektu ne na uro
thedutchman
03. 09. 2022 10.07
-1
zakaj te sužnjelastniške cehovske platforme sploh obstajajo?kako lahko katra pa novak pa oliva zaposlujejo šoferje oziroma jih morajo zaposlit enim pa pač ni treba,kako se lahko to dogaja2022?pa kaj dela ta nova vlada bo že enkrat začela delat za slovenijo?
thedutchman
03. 09. 2022 10.08
+0
ok kapo dol Mescu ma fant možgane na pravem mestu
proofreader
03. 09. 2022 09.36
+1
Če bodo zaposleni bodo prejeli manj. Je Mesec to kaj premislil?
Brakedirt fafa očetu
03. 09. 2022 09.32
+0
Luka rami gospodarstvo zato bo Slovenija uspešna
ćurkl
03. 09. 2022 09.15
-6
Saj eni volti že imajo številko na torbi. Očitno se da. Kaj se pa drugi upirajo?
All4KissMyAss
03. 09. 2022 08.17
-1
...Torej ima voznik REŠILCA PRAVICO kršiti vse cestno-prometne predpise????
ćurkl
03. 09. 2022 09.11
+4
proofreader
03. 09. 2022 09.37
+0
Torej dostavljalci potrebujejo lučko na glavi in sireno?
son?ek11
03. 09. 2022 17.37
+2
Če je na nujni vožnji, bi se mu morali vsi umakniti in tudi rz rdečo gre lahko, ker morajo drugi počakati!! In tako je prav!!
son?ek11
03. 09. 2022 17.41
+3
Dostavlalci niso na nujni vožnji . To velja za rešilca, gasilce, policijo!!!
All4KissMyAss
03. 09. 2022 08.15
+3
....Saj tudi Mesec ni bil med tistrimi, ki bi podprli vsaj 2xletno testiranje politikov na droge... Ali tile dostavljalci vozijo RES samo hrano ali dostavijo še kaj drugega???
proofreader
03. 09. 2022 09.38
+1
trent
02. 09. 2022 21.48
+0
Tudi tovornjakarjem in ostalim dostavljalcem se mudi pa zato ne kršijo prometnih predpisov!! Naj redarstvo in prometna policija opravi svoje delo tako kot je treba in ne bo potrebno nikakršnih številk. Tudi ostali udeleženci v prometu dobimo kazni za prekrške.
proofreader
03. 09. 2022 09.38
+1
Sprehodi se enkrat zjutraj po stari Ljubljani.
02. 09. 2022 21.39
+1
Vsi ljudje nismo enaki. Če bi mene plačali na uro, bi bile vse pice mrzle ob dostavi.
ArkaMast
02. 09. 2022 21.50
+2
A si je težko pogret v pečici? Je tudi to preveč? A je lenoba v igri? ... si ne zna nihče vec nič sam pripraviti? Če si na uro plačan je treba zabušavati?
asgard
02. 09. 2022 21.22
+1
Ja itak bel počas ane.. Pica pa mrzla. Luka Mesec ne razume zakaj je to express služba..
ArkaMast
02. 09. 2022 21.51
+4
Aja, da dobi gospoda toplo pico, je treba ogrožat promet, varnost ljudi?
rs42
02. 09. 2022 20.46
+5
Kok so eni pametni, ne gre to tako, ali pač v določenih službah, da si plačan na uro, delaš pa počasi.
nikhrast
02. 09. 2022 21.00
+6
Po Severni Ameriki folk največ dela na uro, zato pa še sprašujejo za več ur na teden, če nisi sposoben te pa naženejo. Pa odpuščati je lažje, dobiti dobrega delavca je pa težje, to ti bo povedal vsak delodajalec.
Brakedirt fafa očetu
02. 09. 2022 20.24
+6
Luka Mesec in gospodarski minister Matjaž Han bosta Slovenijo 🇸🇮 postavila ob bok najbolj razbitih družb...
thedutchman
03. 09. 2022 10.18
+2
dej mal razmisl kdo dela tuki za koga dobro?Mesec dela pravilno zaposlit dat pogodbe pa lepo plačat davk pa zavarovanje pa verjem da nau noben kolesaru za 5eur na uro bojo fantje dobil lepo okroglo desetko na uro in mir volk sit koza cela pa manj folka na zavodu pa na črno
Brakedirt fafa očetu
02. 09. 2022 20.23
+2
Luka je velik poznavalec v gospodarstvu zato bo Slovenija 🇸🇮 uspešna..
AlexReal
02. 09. 2022 20.26
+5
Potrebno je še na koncu dodat : "sarcasm off"
oježeš
02. 09. 2022 20.04
+10
Nekaj je treba ukreniti. Zato, ker se mora roba čim hitreje dostaviti, še nimajo pravice kršiti cestnih predpisov in ogrožati ljudi. Seveda je na potezi delodajalec, ki mora poskrbeti za učinkovitost dostave z normalno vožnjo in redno zaposlitvijo. Oštevilčenje je ukrep, ko noben drug ne zaleže. Če se pa še spomnijo starejši, so imela vsa kolesa registrsko tablico, ne pa kolesarji.
St. Gallen
02. 09. 2022 20.05
+7
ko bodo droni dostavljali vecino, bo drugace
ArkaMast
02. 09. 2022 21.55
+3
In ko bo fajn pihnilo bo dron zabrisalo na otroško dvorišče. In vsak dan bo kakšen dron padel dol, na človeka, ker tehnične težave se bodo dogajale. Avto crkne, obtiči, dron pa s pico strmoglavi na procesjo ljudi.
+5
Al pa zicke na bremzah zacvikat, pa se bo naucu bl pocas vozit. knede?
St. Gallen
02. 09. 2022 18.53
+9
zaradi taksnega razmisljanja Mesec ne bo nikoli direktor Lidla ali Hoferja
Pika005
02. 09. 2022 18.24
-6
Saj ne bi šlo skozi kaznovanje po principu "tožibabe", v praksi nikoli. Če bi šlo, bi lahko tudi sicer kdo poklical na policijo in povedal, da je ta in ta avto, z reg.štev. to in to, prevozil rdečo luč. A si predstavljate?
gggg1
02. 09. 2022 18.31
+1
Saj to je pravi pristop. Kdor dela prekrške ga je treba prijavit. To ni nič spornega.
kalinka
02. 09. 2022 18.17
+5
Mesecnik prejema placo,dela pa nic,pa se to kaj proba je polom
giovanni2
02. 09. 2022 19.21
+6
oježeš
02. 09. 2022 20.04
-1
Abrams
02. 09. 2022 18.04
-2
Tak je koncept teh podjetji. Ne razumem, ne moreš in ne smeš delat več kot po zakonu. Pod zakon štejemo tudi hitrostne in druge omejitve. Sicer pa a ne bi raje cene nabil. A pol bo pa mesec spet brihten, k bo menda predrago za njegovo volilno rajo ?
Litlmen
02. 09. 2022 17.42
+3
Bravo Janković .ti si pravi Dalton iz srbije