Slovenija

Mesec potrdil vzpostavitev direktorata za ekonomsko demokracijo

Ljubljana, 29. 11. 2022 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za delo bo po referendumski potrditvi sprememb zakona o vladi prevzelo področje ekonomske demokracije, v tej luči pa bo zaživel direktorat za ekonomsko demokracijo. Med njegovimi glavnimi nalogami bo vzpostavitev zakonodaje, ki bo lastnikom olajšala prenos lastništva na zaposlene, je napovedal minister za delo Luka Mesec.

Kdaj bo direktorat ustanovljen, ni povsem jasno, je pa Mesec sredi oktobra dejal, da se bo to zgodilo z novim letom.
Kdaj bo direktorat ustanovljen, ni povsem jasno, je pa Mesec sredi oktobra dejal, da se bo to zgodilo z novim letom. FOTO: Aljoša Kravanja

Mesec je v odgovoru na poslansko vprašanje Jelke Godec iz SDS, ali bo Slovenija dobila tak direktorat, odgovoril, da na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že delajo na vsebinah, ki se dotikajo ekonomske demokracije, čeprav je zaradi tega referenduma področje uradno ostalo pod ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot je povedal, so naredili "prve korake za začetek postopka sprejema zakona o lastniški zadrugi delavcev ter organizirali srečanje z mednarodnimi strokovnjaki na to temo".

Med glavnimi nalogami bodočih zaposlenih na direktoratu bosta po besedah Meseca delo na zakonodaji, ki bo lastnikom olajšala prenos (dela) lastništva na zaposlene in oblikovanje finančnega mehanizma, prek katerega se bodo financirali odkupi s strani delavcev. Prav tako je predvidena vzpostavitev podpornega okolja za ekonomsko demokracijo, in sicer kot pomoč pri snovanju mentorskih shem, strokovna podpora, izobraževanje itd. Pomembno naj bi bilo še ozaveščanje o pozitivnih vidikih ekonomske demokracije, usmerjeno predvsem v lastnike srednjih in malih podjetij, ter mednarodno povezovanje na tem področju.

Mesec opozoril na dogajanje v Domelu

Minister se je ob tem zavzel še k reševanju stisk podjetij, kot je Domel, kjer so pred leti del menedžmenta in zaposleni odkupili del podjetja, a je danes zaradi upokojitev skoraj polovica vseh lastnikov zunaj njega. "Domelu preti nevarnost, da bodo zunanji lastniki sčasoma postali večinski lastniki, pri čemer si ti, v nasprotju z zaposlenimi, želijo predvsem visokih dividend, ne pa višjih plač in boljših delovnih razmer," je izpostavil in v tej luči napovedal zakonodajo, ki bo omogočila odkup delnic od zunanjih lastnikov ter vključitev v lastništvo novih zaposlenih.

"Možnost vzpostavitve sistema lastništva zaposlenih se bo vsled sprejetja zakona odprla tudi za vsa druga podjetja, ki bodo v tem prepoznala dodano vrednost zase in za svoje zaposlene," je navedel.

"Domelu preti nevarnost, da bodo zunanji lastniki sčasoma postali večinski lastniki," meni Mesec.
"Domelu preti nevarnost, da bodo zunanji lastniki sčasoma postali večinski lastniki," meni Mesec. FOTO: Bobo

"Z ukrepi, ki jih načrtujemo, bomo reševali tudi problem nasledstva slovenskih podjetij, saj odkup podjetja s strani zaposlenih po vzoru sheme ESOP prepreči potencialni odkup s strani tujih lastnikov, ki s svojo politiko poslovanja na prvo mesto ne postavljajo zaposlenih in lokalnega okolja," je še podčrtal Mesec.

Raziskave po njegovih besedah kažejo, da imajo glede na primerljiva podjetja s klasično lastniško strukturo podjetja ESOP v povprečju do 10 odstotkov večjo produktivnost, do 8,8 odstotka višjo rast prihodkov na zaposlenega, do 50 odstotkov višjo preživitveno stopnjo ter do 18 odstotkov večjo mediano plače za zaposlene. Obenem so ta podjetja tudi bolj trajnostna, v času krize leta 2008 pa so odpustila kar štirikrat manj zaposlenih, je naštel.

Koliko novih zaposlitev bo na direktoratu in kdo bo vodil ministrstvo za solidarno prihodnost, ni jasno

Godčevo je sicer zanimalo, ali bo Slovenija dobila direktorat za ekonomsko demokracijo ali ne ter za kaj bo zadolžen, ker da si je to "ne glede na vso domišljijo, ki jo posameznik lahko premore, težko zamisliti". Povprašala je tudi o tem, koliko novih zaposlitev se načrtuje, a na to ni dobila odgovora.

Kdaj bo direktorat ustanovljen, ni povsem jasno, je pa minister za delo sredi oktobra dejal, da se bo to zgodilo z novim letom.

Sprva je bilo sicer predvideno, da bo področje ekonomske demokracije del novega ministrstva za solidarno prihodnost, ki naj bi prevzelo tudi področji stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe. Mesec je septembra dejal, da tega ministrstva ne bo, da bodo vsa tri omenjena področja prešla pod ministrstvo za delo in da bo sam ostal na čelu tega resorja. Premier Robert Golob je tedaj dogovor o rekonstrukciji vlade zanikal in zatrdil, da bodo v primeru referendumske potrditve imenovani ministri vseh treh novih resorjev, ki jih prinaša spremenjeni zakon o vladi.

Kdo bo vodil ministrstvo za solidarno prihodnost, tako ni jasno, kot pa je še povedal Golob, pa bodo koalicijski partnerji do petka nabrala imena. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Harpuna
30. 11. 2022 18.40
+1
Vse tole ustanavljanje novih direktoratov in ministrstev,je rezultat nesposobnosti ministrov v obstoječih ministrstvih.
porota
30. 11. 2022 15.15
-1
Vsi bodimo za 6 urni delavnik!!!
porota
30. 11. 2022 15.06
+0
Država zaposluje, rabimo nove birokrate, ko delat v zasebnem sektorju se ne splača.
jutri_pa_res
29. 11. 2022 21.40
+2
Mogoče pa Mesec sanjari o socialističnem samoupravljanju, kot smo ga že preizkusili v SFRJ? V teoriji je bil to najboljši sistem, starejši se še spominjamo delavskih svetov, zborov delavcev, sindikatov, ki so rihtali ozimnico in sindikalne izlete, seveda pa tudi, kako je vse skupaj propadlo...
Silvester Ali62
29. 11. 2022 17.39
+5
Demokracija in komunizem nista nikoli prišli skupaj.
mitjaa17
29. 11. 2022 18.38
+4
Berem te novice v Celovcu...to v Sloveniji je res en otroški vrtec,kjer se igrajo kot komu paše. Odkrivajo toplo vodo a že kdaj že so jo odkrili nad Karavankami vendar Mesec nebo prestopu meje da vidi kaj je prava ekonomija in socialna država. Kdor je lastnik lahko dela s svojo lastnino kar hoče,,,in pri tem direktorat nima kaj iskat. Moj šef ima 80let in bo prodal firmo,,,kaj naj tu zdej jas kot zaposlen,,,pričakujem certifikate ali kaj?
Julijana123
29. 11. 2022 16.53
+6
Zdaj bomo vsi lažje spali. Je Luka potrdil. Samo še stanovanja začne gradit 7eur/m2, pa smo na konju.
nikhrast
29. 11. 2022 15.34
-2
Luka Mesec sploh ne pozna delavski razred, biti lastnik podjetja in ga voditi je zadnja želja delavcev. Poglej tu v Severni Ameriki kako so se delavci v avto industriji odrekli lastništvu, zahtevali so pa več na uro, dodatno zdravstveno zavarovanje, pokojninske sklade... Samo poglej kako je šla avto skozi bolečo reorganizacijo, delavci se morejo zavedati da vse podjetja tudi niso uspešna.
kr en33
29. 11. 2022 15.27
+4
Kdaj pa se ustanovi direktorat za dobro voljo?
Grunf1
29. 11. 2022 15.26
+5
Pričakujem oz zahtevam da se ustanovi direktorat za enakopravnost našega Meseca in Jupitrovih mesecev.
Nimasmisla
29. 11. 2022 15.25
+6
Kje lahko oddam vlogo za službo ker mislim da sam idealen kandidat za mešanje megle
kr en33
29. 11. 2022 15.23
+8
Ekonomska demokracija? Ministrstvo za podnebje.. pakaj se vam je sklisalo, ljudje bozji?? Ni vam vec pomoci. Jedli boste, kar ste si skuhali..
za naše
29. 11. 2022 15.19
+9
Vsem opranim volilcem in podrepnikom svobode vse lepo za vaš praznik 29 november
kr en33
29. 11. 2022 15.25
+7
ta vlada ni naredila cisto nic. Samo odpirajo ministrstva in krivijo JJ za vse. Verjetno si na polno polnijo zepe in za kaj drugega nimajo casa..
March
29. 11. 2022 15.07
+1
Od Vatikana do Irana....🍌
Darko32
29. 11. 2022 15.07
+2
Toje tipičen način dela mešalcev megle. Isto, kot so se komunisti drli, da so avangarda delavskega razreda in da so oni edini vodilni v delavskem razredu. Ti BIZGECI pa gredo modificirano ideologijo, katera temelji samo na kraji in kako sočloveka izkoriščati. Za delavce pa niso naredili nič.
Mixsan
29. 11. 2022 14.58
+2
NERAZUMEM NERAZUMEM IN SE ENKRAT NERAZUMEM.KAJ JE TA VLADA NAREDILA ZA DELAVCE ?OD ZACETKA MANDATA IZMISLJAJO SAMO MINISTARSTVA KATERA BODO SLUZILA IN ZAPOSLOVALA OZJI KROG LJUDI .LUKA VSAKA CAST ZA POMOC DELAVCEM ??????????????????????
larionov
29. 11. 2022 15.18
+4
Nižje plače, visji davki, dražji plin, dražja elektrika, dražji RTV prispevek
jutri_pa_res
29. 11. 2022 14.43
+2
Lastniki podjetij hvaležno čakajo takšno pomoč, ker največja želja jim je, podjetja razdeliti med delavce, pa ne vedo, kako.
xoxotox6
29. 11. 2022 14.39
+0
paravojaške kumrovške milicije na marksističnem novem experimentu nad gospodarski sektor in hlapca jerneja, ki bo z mezdo plačal vse zablode častilca venezuelske revščine ??????
CestniKolesar370Wattov
29. 11. 2022 14.30
+4
Mesec bi obdavčil bogate. Razumem, razumem. Ampak kdo je bogat? Tist s 1500€ na mesec? Tist s 3000€ na mesec? Obljuba, da bojo znižali razliko med bogatimi in revnimi jim uspeva zgolj v tem, da sta tisti s 1500€ na mesec in tisti na minimalcu bližje, ostalo pa ne. Pa ne bližje navzgor, ampak bližje tistemu na minimalcu. Koga obdavčit? Milijonarje? Se mi zdi, da jih v Sloveniji ni nekaj. Prepričan sem, da jih ni nekaj. Razumem, da se da obdavčit milijonarje v npr. Italiji. Italija je pač narod s 30x več prebivalstva, kot ga ima Slovenija. Povprečna plača je 2000€, kar pomeni, da imajo Italijani dosti boljšo kupno moč. Zakaj je to sploh važno? Pri Italijanskem milijonarju je veliko več možnosti, da je milijonar zaradi Italijanskega trga. V Sloveniji je veliko več takšnih, ki so milijonarji zaradi tujih trgov. Slovenija ni neka valilnica milijonarjev, meja z drugo državo pa je 200km v katerokoli smer. Prodret na Italijanski trg za eno korporacijo pomeni absoluten uspeh. Prodret na Slovenski trg pa pomeni "ja, če smo že povsod, gremo pa tut v Slovenijo, samo da ne bo prevelikega minusa tam". Nismo mi Amerika alo.
Julijana123
29. 11. 2022 16.58
+0
Mesec počasi ne bo imel koga obdavčit. Bodo podjetniki po vzoru predsednice Musarjeve raje spokali v davčne oaze.
Curie
29. 11. 2022 14.25
+7
Čemu toliko ministrstev in direktoratov pri tako majhni drzavi??
JohannDoe
29. 11. 2022 14.35
+0
Kaj misliš da v majhni državi človek ne sme imet veliko prjatlov pa žlahte?
športnik66
29. 11. 2022 14.22
+5
Kakšno ideologijo se gre pa tale Mesec...in to bomo vse mi plačali z davki. Luka Mesec: delavci si ne želijo lastništva v podjetjih. Želijo si le več denarja - višje plače, božičnice, regres, da bodo lahko trošili. Če daš njim deleže v podjetih, naslednji dan gledajo, komu bi to lahko prodali. Tako je bilo tudi s certifikati. Kaj pa, ko bo treba vlagati...a bodo zaposleni prinesli 10.-50.000 € od doma v podjetje? Domel: itak, da novi zaposleni ne želijo kupiti deležev kolegov, ki so šli v penzijo. Ne želijo vlagati, ne želijo biti lastniki! Pa a to res samo Luku Mescu ni jasno v Sloveniji ali kaj? Res že komaj čakam volitve...Toninovi vsaj približno vedo, kako diha gospodarstvo in kako razmišljajo ljudje.
CestniKolesar370Wattov
29. 11. 2022 14.28
+5
Narod si to predstavlja tako, da pri 25ih dobiš službo za tekočim trakom, podpišeš, da si lastnik podjetja in naslednji dan si že v šefovi pisarni na jutranji kavici, kjer se itak ne dela nič. Samo sedi se, šteje denar in gleda, iz kje bo kaj dodatnega padlo.