Slovenija

Mesec: Spletni kalkulator za preverjanje zneska pomoči v nekaj tednih

Ljubljana, 26. 09. 2022 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delovna skupina za premagovanje draginje pri premierju bo v nekaj tednih predstavila spletni kalkulator, s pomočjo katerega bo lahko vsakdo preveril, ali je upravičen do pomoči in kolikšne, je v DZ napovedal minister za delo Luka Mesec. Med prioritetami ministrstva je izpostavil pregled nad bazami podatkov za boljše programiranje socialne države.

V nekaj tednih naj bi dobili spletni kalkulator, s katerim si bo mogoče izračunati, ali nam pripada pomoč in v kolikšnem znesku.
V nekaj tednih naj bi dobili spletni kalkulator, s katerim si bo mogoče izračunati, ali nam pripada pomoč in v kolikšnem znesku. FOTO: Shutterstock

Minister Luka Mesec je v odgovoru na poslansko vprašanje Milana Jakopoviča iz Levice glede načrtovanih dodanih ukrepov za premagovanje draginje ponovil, da pomoč gospodinjstvom gradijo kot "kamenčke v mozaiku".

Kot je poudaril, je medresorska delovna skupina pri predsedniku vlade Robertu Golobu s prvim paketom naslovila vprašanje regulacije cen energije, "ki so v bistvu glavno gonilo draginje in stisk ljudi". Hkrati se pogovarjajo o regulaciji cen hrane, "da ne bodo ljudje padali v revščino zaradi povišanih cen hrane", je dodal.

Je pa prve ukrepe že izvedlo tudi ministrstvo za delo, je ponovil ter spomnil na energetski dodatek za 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji. Spletni kalkulator, s katerim si bo mogoče izračunati, ali nam pripada pomoč in v kolikšnem znesku, bodo predstavili v nekaj tednih, je napovedal.

Pojasnil je še, da bodo centre za socialno delo zadolžili, da v sistem pomoči povabijo vse možne upravičence. Statistični podatki kažejo, da so najbolj socialno ogrožena skupina pri nas vdove, starejše od 65 let. Akcije z istim ciljem bo s pomočjo civilne družbe organiziralo tudi ministrstvo.

Mesec je povzel še, da je DZ na njihov predlog že sprejel tudi podvojitev otroškega dodatka za tri mesece, s čimer želijo pomagati družinam z otroki.

"Za naprej pa seveda načrtujemo ukrepe, osredotočene predvsem na zaposlene in upokojence. O upokojenskem dodatku se bomo pogovarjali v kratkem, trenutno še debatiramo," je popisal. V zvezi z zaposlenimi pa je dejal, da lahko v kratkem pričakujejo nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in zvišanje minimalne plače v letu 2023 prek 800 evrov.

Spregovoril je tudi o svojem predlogu obvezne božičnice. Kot je dejal, je Ekonomsko-socialni svet (ESS) v petek odprl pogajanja na to temo. Ministrstvo bo po njegovih besedah predlagalo več variant, "kako v času, ko se vsi soočamo z draginjo, ne samo najrevnejši, zaposlenim ob koncu leta izplačati božičnico, da bodo lažje preživeli to zimo". "To bo razrešeno, kot rečeno, v par tednih," je optimističen.

Novi časi, tako pravi minister za delo, predstavljajo nove izzive za socialno državo, zato si želi poenostavitve vseh baz podatkov, da bi imeli enoten pregled. "Na ta način bi lahko začeli bistveno bolje programirati našo socialno državo kot zdaj," je poudaril. "To debato sem že sprožil, ampak to ni izvedljivo prej kot v roku enega do dveh let. Je pa to ena od prednostnih nalog tega mandata," je sklenil.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
27. 09. 2022 09.05
+4
Mesečnik ,denar je treba najprej zaslužit,torej tisti ki pošteno delajo bodo plačali tvoj račun !!!!!
ssbobo
26. 09. 2022 21.09
+3
Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 23. in 26. septembrom na območju Policijske postaje Brežice (Loče, Slovenska vas, Dobova, Jesenice na Dolenjskem, Rigonce, Ribnica, Mihalovec, Velika Dolina) prijeli 38 državljanov Indije, 21 državljanov Pakistana, 14 državljanov Turčije, 13 državljanov Bangladeša, devet državljanov Burundija, sedem državljanov Kube, po pet državljanov Afganistana, Iraka in Konga, dva državljana Palestine, državljana Gambije in državljana Sirije in na območju Policijske postaje Črnomelj (Dragovanja vas) državljana Bangladeša. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni
ssbobo
26. 09. 2022 21.10
+2
Dostav do jo jih lahko direkt do Faaraonke pa od ostalih NVO atašejk...
zibertmi
26. 09. 2022 20.31
-1
se bo našla kaka izbrana glava iz desnega pola
zibertmi
26. 09. 2022 20.32
-3
Že pred desetletjem, morda celo dvema, so v parlementarnih WC-jih našli sledi kokaina. Lukec je bil takrat še v plenicah, Janševci so bili pa v parlamentu.
Tami69
26. 09. 2022 20.38
+0
brihta pa si!le kje spiš,da te ne ukradejo?
zibertmi
26. 09. 2022 21.42
+0
na trstenjakovi 8.jutri bo burek pa sok.kot vedno ob isti uri
crni jezdec
26. 09. 2022 20.06
+0
bravo za vlado
ssbobo
26. 09. 2022 21.12
+0
Zakwaj že....... da ti nudi socialno plačilo za delo al za prosti cajt k čakaš na doklade....