Slovenija
Oglas

Mesec v znamenju dišečega kakija

Ljubljana, 10. 11. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi v novembru bodo v Kopru, Izoli in Piranu navduševale domače dobrote in specialitete iz istrske kuhinje. Pester nabor izvrstnih jedi Slovenske Istre bo obogatil tudi pristen okus strunjanskega kakija.

Zlato jabolko - kaki, lahko nakupite na Prazniku kakijev v Strunjanu.
Zlato jabolko - kaki, lahko nakupite na Prazniku kakijev v Strunjanu. FOTO:

Kaki, eksotični sadež, so iz Azije, Kitajske in Japonske prinesli v Evropo okoli leta 1870, v slovenski primorski pas pa v prvih desetletjih prejšnjega stoletja. Danes krasi večino vrtov v slovenski Istri in Primorci si druge polovice jeseni brez kakija sploh ne znajo več predstavljati.«
Turistično društvo Solinar Strunjan bo v sodelovanju z obmorskim centrom Term Krka Talaso Strunjan letos že 11. zapored gostitelj tradicionalne prireditve Praznik kakijev. Od petka, 11. novembra, do nedelje, 13. novembra, bo tako v Strunjanu vse dišalo po zdravilnem »božanskem sadežu«. Prireditev, ki na ta košček zelene slovenske obale vsako leto privabi več obiskovalcev, bo na velikem peščenem strunjanskem parkirišču spremljal bogat in razgiban kulturno-zabavni program. Dogajanje s kulinarično razstavo dobrot iz kakija, strokovnimi predavanji, tržnico, na kateri bo mogoče ta zdrav in okusen sadež tudi poskusiti in kupiti, bo dopolnjevala razstava literarnih in likovnih izdelkov, obiskovalci pa bodo lahko prisostvovali tudi blagoslovu oranžne letine, se sprehodili po Krajinskem parku Strunjan in bližnjem nasadu kakijev. Sobotni večer bo popestril tudi Korado s skupino Dober dan.
Meri Kozelj, po mnenju poznavalcev strunjanska pionirka kakijeve marmelade, je začela to marmelado kuhati pred desetimi leti. Če želite narediti dobro, pravi, je skrivnost samo ena – vse mora biti narejeno z dobro voljo.
Meri Kozelj, po mnenju poznavalcev strunjanska pionirka kakijeve marmelade, je začela to marmelado kuhati pred desetimi leti. Če želite narediti dobro, pravi, je skrivnost samo ena – vse mora biti narejeno z dobro voljo. FOTO:
Paradižnik z okusom po medu

O njegovi koristnosti, okusnosti in zdravilnosti smo pisali že velikokrat, a nikoli dovolj. O kakiju se da namreč povedati toliko zanimivega, da je škoda izpustiti tudi najmanjšo priložnost, da se ga omeni.

Zlato jabolko, kot mu tudi pravijo, v nasprotju od splošnega prepričanja lahko gojimo na prostem tudi v notranjosti Slovenije, saj začne spomladi brsteti precej pozno – šele sredi maja. Prehransko in zdravilno vrednost kakija so cenili že od nekdaj – o tem priča tudi pomen njegovega botaničnega imena Diospyros, božji sadež. Odlikujejo ga namreč bogata vsebnost vitaminov in mineralov, visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin in maščob. V primerjavi z jabolkom vsebuje 5-krat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A. Pomembna je tudi vsebnost pektinov in taninov, od mineralov pa kalija, kalcija, fosforja in železa.

Zdravilni učinki kakija so številni: pripomore k razstrupljanju in očiščevanju organizma, poživlja presnovo, znižuje holesterol, deluje proti utrujenosti in stresu ter krepi imunski sistem, koristen je za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni in zobe ter kosti.

Strunjan – kraj, kjer ima kaki svoj praznik

V strunjanski dolini je skoraj tretjina vseh slovenskih nasadov kakija, da je prispevek obilen in kakovosten, pa gre zasluga zlasti blagi klimi in rodovitnim tlom.

Tematski meni Dobrote pod zlatimi kakiji

Gastronomski zakladi Istre bodo bogatilo Istro še do 15. decembra.
Gastronomski zakladi Istre bodo bogatilo Istro še do 15. decembra. FOTO:

Vse do sredine decembra se bodo v okviru Gastronomskih zakladov Istre vsak četrtek ob 19.30 v 14. izbranih restavracijah zvrstili vodeni tematski kulinarični večeri. Vse do 20. novembra bodo dnevno ponudbo izbranih restavracij bogatile jedi na osnovi tartufov, med 21. novembrom in 15. decembrom pa bodo na krožnikih kraljevali kakiji v okviru tematskega menija Dobrote pod zlatimi kakiji.

Cena rednih tematskih menijev in menijev vodenih večerov ne bo presegala 25 evrov na osebo in bo le pri vodenih tematskih večerih vključevala 6 različnih vzorcev vina, 2 vzorca oljčnega olja, penino Vinakoper in ustekleničeno vodo Costella. Svetujemo predhodno rezervacijo četrtkovih vodenih tematskih večerov, saj je število mest omejeno na kapacitete posamezne restavracije.

 


 

Praznik kakijev ponuja pester program, ki ga velja ne zamuditi.