Slovenija

Mesić obiskal carinike

Brežice, 01. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je obiskal slovensko-hrvaški mejni prehod Slovenska vas, saj je prepričan, da morajo meje zbliževati in ne razdvajati narode.

Stipe mesić je nazdravil s slovenskimi cariniki
Stipe mesić je nazdravil s slovenskimi cariniki FOTO: POP TV

Hrvaški predsednik Mesić je na mejnem prehodu Slovenska vas pozdravil tamkajšnje slovenske in hrvaške carinike in policiste. Kot je dejal, je hotel s tem dejanjem simbolično pokazati, da morajo meje zbliževati narode, ne pa jih razdvajati. Z obiskom zaposlenih na omenjenem mejnem prehodu pa je hotel Mesić tudi sporočiti, da je Slovenija za Hrvaško prijateljska država, Slovenci pa prijatelji Hrvatov.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško se ne bodo razvijali v negativno smer, lahko gredo samo v pozitivno, nerešenih vprašanj pa se bomo lotevali posamezno, je optimističen hrvaški predsednik.

Kot je ob obisku v Slovenski vasi še dejal hrvaški predsednik, želita obe državi vstopiti v EU, pri čemer je Slovenija nekaj korakov pred Hrvaško, ki si želi to v najkrajšem času nadoknaditi. Glede odnosov med državama pa je Mesić poudaril, da naj bi se sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško tudi v prihodnje krepilo v predvsem pozitivnem smislu. Mesić je še dejal, da bi ga veselilo, če bi se danes na meji srečal s slovenskim predsednikom Janezom Drnovškom, vendar se po njegovem besedah o tem niso vnaprej dogovarjali.

Potrebno pa bo reševati vsako odprto vprašanje med državama posebej in sporazumno, saj se je že v preteklosti pokazalo, da dosedanje reševanje skupnih problemov v paketu ni prineslo ustreznih rezultatov, je dejal hrvaški predsednik. Kot je dodal, bo ob tem njegova prva pomembna naloga letos tudi koordinacija odnosov med njegovim kabinetom in hrvaško vlado, saj naj bi imeli iste naloge ter probleme, ki jih lahko rešijo le skupaj.