Slovenija

Mesić za mediacijo

Split, 01. 08. 2007 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je kot najboljšo rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško podprl mediacijo.

Hrvaška vlada naj bi bila pripravljena sprejeti predlog slovenskega vodje diplomacije Dimitrija Rupla
Hrvaška vlada naj bi bila pripravljena sprejeti predlog slovenskega vodje diplomacije Dimitrija Rupla FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je na srečanju s premierom Janezom Janšo v Umagu minulo nedeljo podprl slovenski predlog, po katerem bi v sporu med Slovenijo in Hrvaško posredoval francoski pravnik Robert Badinter, piše hrvaški tednik Nacional. Kot dodaja, naj bi s tem Mesić podprl tudi hrvaškega premiera Iva Sanaderja, ki naj bi prav tako zagovarjal mediacijo kot najboljšo rešitev.

Nacional, ki se sklicuje na politične in diplomatske vire, še navaja, da je kljub nasprotovanju nekaterih hrvaških strank, kot sta Hrvaška stranka prava (HSP) in Hrvaška socialno-liberalna stranka (HSLS), nekaj visokih predstavnikov vlade in diplomacije zanj potrdilo, da je Ruplova zamisel najboljši predlog, ki je doslej prispel iz Ljubljane.

Po navedbah Nacionala je tudi hrvaška vlada pripravljena sprejeti predlog slovenskega vodje diplomacije Dimitrija Rupla, po katerem naj bi Robert Badinter, pravnik in predsednik Sodišča za pomiritev in arbitražo pri Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), postal posrednik v mejnih sporih med državama.

Razprava v parlamentu?


Hrvaški diplomati so po pisanju Nacionala prepričani, da se je Rupel odločil angažirati Badinterja zaradi pritiskov iz Evropske unije. Nacional še piše, da mu je iz nekaj zanesljivih virov tudi uspelo rekonstruirati, kaj se je v zadnjem času dogajalo na relaciji Ljubljana - Zagreb.

Po pisanju časnika je na notranjepolitičnem prizorišču bistveno vlogo odigral slovenski premier Janez Janša, ki je od Rupla zahteval, naj poišče sprejemljivo rešitev. Posledica so pogosti pogovori Dimitrija Rupla in hrvaške zunanje ministrice Kolinde Grabar-Kitarović, nedavno pa sta pobudo prevzela Janša in Sanader.

Po pisanju časnika je na notranjepolitičnem prizorišču bistveno vlogo odigral premier Janša
Po pisanju časnika je na notranjepolitičnem prizorišču bistveno vlogo odigral premier Janša FOTO: POP TV

V tem trenutku naj bi celotna pogajanja in rešitev vprašanja meje vodila slovenski in hrvaški premier, diplomati pa naj bi poskrbeli zgolj za tehnična vprašanja. Tednik še navaja, da je olajševalna okoliščina tudi, da v obeh državah vodilni socialdemokratski opozicijski stranki, Socialdemokratska stranka (SDP) na Hrvaškem in SD v Sloveniji, prav tako podpirata reševanje odnosov med državama.

Vodja istrske županije Ivan Jakovčič je podprl slovensko pobudo, da se vprašanji Nuklearne elektrarne Krško in dolga hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke rešita na Sodišču Ovse za poravnavo in arbitražo. Vprašanje meje med državama, še posebej na morju, pa bi se po njegovem mnenju moralo reševati z arbitražo na Mednarodnem sodišču za pomorsko pravo v Hamburgu ali Meddržavnem sodišču v Haagu.

Naslednji korak, če se bosta diplomaciji strinjali, bodo parlamentarne razprave o posredniški vlogi Roberta Badinterja, navaja Nacional in dodaja, da bi Rupel težko zahteval pomoč tretje strani, če ne bi bilo pritiskov vodilnih evropskih politikov. Po poročanju omenjenega tednika, naj bi minster Rupel vrsto let odklanjal hrvaške predloge za arbitražo, zadnja takšna situacija pa se je zgodila pred meseci, ko je Evropski parlament sprejel resolucijo o Hrvaški.


'Stari novi predlog'

Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da Slovenija Hrvaški ni posredovala nobene pobude glede določitve meddržavne meje, ampak zgolj odgovor na predlog, ki ga je Zagreb Ljubljani poslal že pred dvema letoma. V njem je Hrvaška predlagala, da se državi obrneta na neko mednarodno pravno telo, saj se vprašanje meje na morju v Piranskem zalivu rešuje že 16 let, tako da je očitno, da dvostranske rešitve niso možne. Po besedah Sanaderja je Zagreb v Ljubljano takrat ob soglasju vseh opozicijskih strank poslal uradni predlog, zdaj pa so iz Slovenije "prišli nekateri odgovori".

Slovenski zunanji minister je minuli teden v Bruslju potrdil, da je Slovenija pripravila pobudo za ureditev odprtih vprašanj s Hrvaško, vendar pa o vsebini dokumenta z oznako strogo zaupno ni želel govoriti. Minister tudi ni različne izjave, da naj bi za posrednika predlagala francoskega pravnika Badinterja oziroma sodišče, ki ga ta vodi v okviru Ovse.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
02. 08. 2007 08.58
Joj, kako veliki reveži ste, nagci! Kaj se zaganjate v vse, kar prinaša. mogoče, rešitev. Seveda, vam do rešitev sploh ni, saj bi izgubili glavni posel: zajebavanje, brezdelnost, šikaniranje. Zakaj se ne vprašate, kaj je pa Ropu uspelo v vsej njegovi Ropijadi!? Odgovor je znan. NIČ!
5R1-K
01. 08. 2007 19.29
No, ne vem g. hinko... glej za g. Kučana se je svoj čas govorilo, da si je nakradel polne žepe... jaz pa mislim, da to ni res, pa čeprav sem do g. Kučana zelo kritičen, kar se tiče njegovih dejanj. Če ima nekoliko delnic, ki jih je dobro naložil še ne pomeni, da jih je ukradel in s tem denar. Bi pa opozoril na neki drugi problem, in sicer, kaj imajo politiki od osebnega življenja. Če si politik si politik 24 ur na dan. Poleg vseh opravil, ki jih ni malo, so še na očeh javnosti. Kaj npr. ima JJ od vseh teh potovanj in dela od jutra do večera? Ali če hočeš, da se malo pohecam, kaj ima Urška od tega? Zdaj pa sva malo zašla...Daj vrniva se raje na slovensko južno mejo... PP
hinko.murovec@siol.net
01. 08. 2007 19.08
Preljubi g. 5R1 K, glede primera, ki se mi zdi, da politiki kradejo in okrog prinašajo. Ljubi človek in tvoja preproščina, VSI politiki v VSEH državah sveta samo od tega živijo. Ali je zate kraja samo , če ti sunejo denarnico ali kolo ? Izraz krasti zajema presneto širok spekter dejavnosti, ki te olajšajo do gole kože. Boš pa z takim mišljenjem in razumevanjem sigurno prišel v Nebesa , kajti : blagor tistim , ki so ubogi na duhu, kajti njih bo Nebeško kraljestvo. LP
5R1-K
01. 08. 2007 18.25
Gen.T wrote: "Svoboda, človekove pravice, domoljubje, to so stvari ki v Sloveniji obstajajo dlje od Janševe vlade.'' Tu di dam prav in zadevo podpišem. To so vrednote, ki so nam položene v zibelko, zato je človek tudi moralni subjekt. Dalje: "če pa bo na moj račun polnila žep barabam ki kradejo milijarde in narod okrog prinašajo, je pa ne bom ljubil". če te prav razumem leti to na politike (aktualno vlado, predvsem SDS). Vsako podobno dejanje moramo obsojati, s tem se boš verjetno strinjal, ampak povej mi en primer, ki se ti zdi, da politiki kradejo in nas okrog prinašajo. Še: "torej, domovino lahko ljubim tudi, če ne ljubim generala glanzkopfa, saj ni on moja domovina." JJ pa res ni naša država! Država to smo mi, vsi državljani, ki izmed sebe izvolimo tiste, ki nam bodo krojili usodo. Prepričan sem tudi, da se JJ to zaveda in je hvaležen vsem, ki so mu oddali svoj glas in mu s tem izkazali podporo. Meni prav gotovo ni žal. Zelo ponosen sem na našo vlado in RS. Saj pa imam/o tudi razlog za to. PP
hinko.murovec@siol.net
01. 08. 2007 17.38
5R1 K , Svoboda, človekove pravice- lepo potrjeno in mednarodno priznano , izrazito v primeru Ambrus. Pravičnost- lepo razvidna iz primerov ( jih je preveč za naštevat ) favoriziranja " ta pravih ". Solidarnost in DOMOLJUBNOST - ja solidarnost je izredno dobro izkazana v primeru dajanja podpore in vzpodbujanje k spreminjanju svetovno uveljavljenih zgodovinskih dejstev. Domoljubje je najbrž najbolje izkazano s tem, da dopušča nezakonito ravnanje Občine Grosuplje v primeru določitve občinskega svetnika iz Romske skupnosti, to je tudi njegova najožja domovina. Drugo je preveč obširno, to samo v potrditev dejstva. Vsekakor se z Vami v celoti strinjam. LP
DarthRevan
01. 08. 2007 17.29
Hinko, dobra o izobrazbi, dobra! 5R(itd): Svoboda, človekove pravice, domoljubje, to so stvari ki v Sloveniji obstajajo dlje od Janševe vlade. Domoljubje je pa seveda tudi priročen izgovor; ampak jaz na te fore ne padam. Jaz bom svojo domovino ljubil samo če bo ona ljubila mene; če pa bo na moj račun polnila žep barabam ki kradejo milijarde in narod okrog prinašajo, je pa ne bom ljubil. Poleg tega so časi Ludvika XIV. že mimo, in ne velja več rek "Etat c'est moi", torej, domovino lahko ljubim tudi, če ne ljubim generala glanzkopfa, saj ni on moja domovina.
5R1-K
01. 08. 2007 17.25
Pod tem izrazom mislim prdevsem vrednote kot so: svoboda, čl. pravice, pravičnost, solidarnost in DOMOLJUBNOST. In JJ je prav gotovo DOMOLJUB.
hinko.murovec@siol.net
01. 08. 2007 17.23
Tovarišica ( imam občutek, da v resnici nimaš jajc ) Variatio delectat, jaz s svojo revščino v dejansko intelektualni družbi ( vseh barv ) kar dobro shajam , če sem že po Vašem prepričanju cepec sem vsaj načelen in ne menjam barve glede na trenutno klimo. Izobrazba je nekaj, kar lahko z vztrajnostjo pridobi vsako praktično piflarsko tele , za kar ste vi živ dokaz. Inteligenca in sposobnost uporabe lastne glave sta nekaj drugega , a bi za tozadevno razlago Vam izobražencu porabil preveč časa, nima smisla. Srečno Spoštovani izobraženec. LP
DarthRevan
01. 08. 2007 16.57
peterpeterka, prvič ne vem kaj misliš pod "etični kredit", drugič, Janša je med vojno naredil veliko za Slovenijo, kar mu priznam, vseeno pa to ne pomeni, da danes tudi dela dobro. Sorry. Drnovšku in Kučanu pa zasluge pri osamosvajanju pripisuje tudi "vaš" Peterle, mimogrede, če ga misliš volit. Ampak to niti ni važno danes. Danes je važno, kam Janševa vlada pelje Slovenijo. Odgovor je jasen: v zadolževanje. In to bomo odplačevali še desetletja. Samo poglej kaki elementi obkrožajo JJ-ja. Nezmotljivi Tanko, pretepeni (in pritepeni) Petek, Argentinec Bajuk, lažn(j)ivec Grims. Edini politik vladajoče opcije, ki se mi v Sloveniji zdi zares zmeren, je Peterle. Očitno je iz Evrope prinesel dovolj izkušenj, da mu je jasno, da je politiko treba voditi z veliko mero preudarnosti in demokatičnosti, ne pa s senzacionalizmom in diktatorskimi težnjami, kar počne Janša.
Variatio delectat
01. 08. 2007 16.54
Tovariš Murovec, vsak vaški župnik ima bistveno večjo izobrazbo od tvoje, zato ne bluzi s svojo duhovno revščino.
5R1-K
01. 08. 2007 16.51
To je res, Gen.T. Vendar ima SDS etični kredit (npr. JJ in J.Pučnik), ki ga druge stranke in posamezniki nimajo. PP
5R1-K
01. 08. 2007 16.46
hinko.murovec...strinjam se s tabo, da imajo volitve kar nekaj vpliva na dogajanje okrog meje s Hrvaško. Po drugi strani pa to ne sme postati praksa, ker imamo, kar nekaj volitev: v DZ, predsedniške, za DS, v EU, zdaj za pokrajine. Veš, nekako sem prepričan, da je rešitev na poti in je blizu. PP
DarthRevan
01. 08. 2007 16.45
Peterpeterka, na koledarju piše 2007 in ne 1991 ali 1945.
5R1-K
01. 08. 2007 16.40
Gen.T wrote: "Če na naslednjih volitvah spet zmagajo, potem adijo, Slovenija, nas ne bo več, ker nas bojo uničili." Ne razumem kako lahko pišeš takšne, z zdravo pametjo skregane, trditve. JJ, poleg pokojnega dr. Pučnika in drugih, je bil eden glavnih akterjev v času osamosvajnja Slovenije. Rečeno drugače: prav oni so zaslužni, da sploh danes imamo Slovenijo. Ostali ( Kučan, Drnovšek) so do konca, dokler niso ''sestopili z oblasti'' delovali proti osamosvojitvi. Svoj plašč so obrnili, ko so ugotovili, da jih državljani RS za samostojno Slovenijo. PP
hinko.murovec@siol.net
01. 08. 2007 16.05
Zadnje kolikor toliko užitno je bilo dogovarjanje med Drnovškom in Račanom, po tistem niso nikoli več prišli niti blizu rešitvi. To sedanje " reševanje " problema je mešanje megle pred volitvami. Potrebno je obema stranema, JJ mora , če že ni sposoben česa pametnega in koristnega , vsaj nakazati nekaj , kar bo stare mame navdušilo ob vzpodbudi pridigi vaškega župnika. Rešil pa za Slovenijo dobro ne bo tega vprašanja ne JJ ne kameleon Rupelj.LP
theykilledKenny
01. 08. 2007 15.28
Uf sem prebral meditacija.... lol
DarthRevan
01. 08. 2007 14.58
Matej.rojc, trenutna oblast niti ni komunistična ampak je vse kaj drugega. Če na naslednjih volitvah spet zmagajo, potem adijo, Slovenija, nas ne bo več, ker nas bojo uničili.
Pygmalion
01. 08. 2007 14.55
Mimogrede, napredek je, da sta se obe strani odlocile za mediacijo. Toda to ni zacetek konca ampak zacetek zacetkov problemov. Ali bo mediacija pravna (Hrvaska: sodisce) ali politicna (Slovenija: forum, posrednik)? A bodo vse zadeve sle v mediacijo v paketu (Slovenija) ali vsaka posebej (Hrvaska)? Dam roko v ogenj, da se okoli tega ne bodo zmenili se naslednjih 10 let. Predlog za mediacijo je pravzaprav samo metanje gnoja z enega kupa na drugega...
Pygmalion
01. 08. 2007 14.45
ialidic: Preden napises neumnosti tipa "nacionalni dohodek na prebivalca je samo tretjino slovenskega" se pozanimaj... Pa se korupcija je v sloveniji cisto primerljiva!
peterpeterka@gmail.com
01. 08. 2007 14.41
Prepričan sem, da sta aktualni vladi, tako slovenska z Janezom Janšo kot hrvaška z Ivom Sanaderjem, končno - po 16. letih - našli skupen jezik glede slovensko-hrvaške meje. Glede na trditve lahko sklepamo, da so našli kompromis, ki je primeren za Slovenijo in Hrvaško PP