Slovenija

Ko razburi (pre)nizka cena: podcenjevanje slovenske hrane ali približevanje kupcem?

Ljubljana, 22. 01. 2022 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Medtem ko potrošnike zadnje leto skrbijo predvsem podražitve izdelkov v njihovi nakupovalni košarici, je javnost tokrat razburila akcija, rezultat katere je bila izredno nizka cena mesa, ki se lahko pohvali z oznako Izbrana kakovost – Slovenija. Nekateri slovenski trgovci naj bi se sicer v zadnjih mesecih soočali z nepojasnjenim upadom prodaje mesa. Skladno s tem skušajo vplivati na nakupne preference in impulzivne nakupe porabnikov, ocenjuje prof. Klement Podnar z ljubljanske FDV. Nedvomno velja, da ceno postavljajo trgovci, a zmanjševanje vrednosti in pomena krovne znamke kakovosti ni v interesu nobenega partnerja, opozarja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Podgoršek in Medved o akciji trgovcev
    10:35
    Iz 24UR ZVEČER: Podgoršek in Medved o akciji trgovcev
  • Iz 24UR ZVEČER: Preveč znižano  meso?
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Preveč znižano meso?

Kmete je razburila trgovska akcija prodaje mesa nacionalne sheme Izbrana kakovost po izredno nizkih cenah. Da gre za podcenjevanje sheme, za katero država namenja več tisoč evrov, meni tudi kmetijski minister Jože Podgoršek: "Bojimo se, da bomo s tem dali potrošnikom vtis, da se lahko tudi hrana izbrane kakovosti pridela po ekstremno nizkih cenah, kar seveda ni mogoče, saj  govorimo o hrani, ki je v celoti pridelana v Sloveniji in je višje kakovosti. Od  leta 2016 se je v promocijo znamke vložilo več kot pet milijonov evrov, od tega je 3,5 milijonov vložili ministrstvo."

Po tem, ko sta meso ponudila po znižani ceni, ki je razburila slovenske kmete, trgovca zagotavljata, da je bilo glavno vodilo pri akciji zadovoljnost kupcev. 

Naša superhrana
Naša superhrana FOTO: Naša super hrana

Kot so nam pojasnili v Tušu, so tokratno akcijo mladega govejega stegna pripravili z željo, da bi lahko kupec kljub podražitvam izbral zares kakovosten izdelek slovenskega porekla: "Cena, ki smo jo ponudili kupcu, je rezultat naše strateške odločitve vlaganja v kupca. Akcijske cene povsod po svetu, pri marsikaterih trgovcih, nas pogosto presenetijo s svojo ugodnostjo in ozaveščen kupec jih zna prepoznati."  

V Sparu zagotavljajo, da je omenjena cena znižana na njihov račun in ne vpliva na ceno, po kateri meso odkupijo do rejcev: "Menimo, da je naša naloga, da posebej v času podražitev skrbimo za to, da imajo kupci na voljo čim ugodnejše cene, zato smo sprejeli to poslovno odločitev in se odpovedali delu zaslužka. Akcija znižanja govejega mesa Izbrana kakovost Slovenija je nastala v dogovoru s slovenskimi dobavitelji zaradi pospeševanja prodaje slovenskega mesa in hkrati ocenjujemo, da je cena izdelka glede na aktivnosti na trgu ustrezna. Poleg nizkih cen nam je prioriteta tudi ponudba kakovostnih izdelkov, zato vse dobavitelje, ki nam dobavljajo izdelke z oznako Izbrana kakovost, preverjamo."  

Prodaja mesnih izdelkov naj bi bila pod letnim povprečjem
Prodaja mesnih izdelkov naj bi bila pod letnim povprečjem FOTO: Dreamstime

"To seveda ni nedovoljeno dejanje, pa vendarle naj dodam, da imamo pri nas tudi inštitucije, ki lahko spremljajo tudi finančne tokove. Čas je, da tudi varuh odnosov v verigi s preskrbo s hrano skupaj z agencijo preveri, na kakšen način se je zgodila tako močna akcija in da se tako močne akcije spremljajo tudi v bodoče," je napovedal minister Podgoršek. 

Sindikat kmetov medtem zahteva, da se pridelkom vključeni v shemo Izbrana kakovost – Slovenija ne bi več smelo zniževati cen v akcijah. Kot meni predsednik sindikata Anton Medved, "so takšne akcije na eni strani izrabljanje moči nad šibkejšimi in izkoriščanje kampanje, ki jo delno plačujejo kmetje." Minister na poziv sindikata, naj se to zapiše v zakon, odgovarja, da je to odločitev posameznega sektorja.  

Cenovne taktike stvar trgovcev, zmanjševanje vrednosti krovne znamke kakovosti ni v interesu nobenega od partnerjev

 "Izdajatelj sheme, kakršna je npr. Izbrana kakovost Slovenija, nima nobenega vpliva na to, po kakšni po kakšni ceni bo trgovec ponudil določen izdelek. Lahko pa pridelovalec, predelovalec ali pa trgovec prostovoljno in brez kartelnega dogovarjanja upošteva cilj v strategiji promocije te sheme, ki teži k temu, da bi se spodbudila pripravljenost porabnikov, da so za izdelke in blagovne znamke, ki nosijo to oznako, pripravljeni plačati več, ker so višje kakovosti, slovenski in s tega vidika tudi nekoliko bolj trajnostni, če to seveda drži,"  na vprašanje, koliko sploh lahko na postavljanje cen trgovcev vplivajo tudi drugi členi v verigi, odgovarja prof. dr. Klement Podnar s katedre za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi ljubljanske FDV. 

Nedvomno velja, da so cenovne taktike izključno stvar trgovcev, če le ni nelojalnih praks, ko bi stroške tovrstnega ravnanja prenašali na partnerje v dobavni verigi, kar pa se žal prepogosto dogaja: "Ni pa v interesu nobenega od partnerjev, da se zmanjšujeta vrednost in pomen krovne znamke kakovosti, kot je npr. Izbrana kakovost Slovenija, četudi imajo morda trgovci do nje najmanj afinitete in raje pospešujejo prodajo izdelkov s svojo označbo porekla. Najpogosteje so tovrstne prakse rezultat kratkovidnosti akterjev v prodajni verigi ter panike, ki nastaja zaradi trenutnih razmer in konkurenčnih pritiskov na trgu, zlasti pri tistih podjetjih, ki nimajo jasno zastavljene in relevantne strategije," ocenjuje Podnar.

'Znižane cene vplivajo na referenčne cene v glavah porabnikov'

"Nekateri slovenski trgovci se po mojih neformalnih informacijah v zadnjih mesecih soočajo z nepojasnjenim upadom prodaje mesa oziroma mesnih izdelkov, ki naj bi bila pod letnim povprečjem. Skladno s tem skušajo vplivati na nakupne preference in impulzivne nakupe porabnikov, pri čemer si pomagajo z orodji pospeševanja prodaje," pove Podnar.  Kot pojasnjuje, je cilj orodij, ki jih uvrščamo pod pospeševanje prodaje, porabnike s časovno določeno in omejeno spodbudo čim hitreje ali močneje usmeriti k takojšnjemu poskusu oziroma nakupu. 

Ena izmed metaštudij je nedvomno pokazala, da pospeševanje prodaje v povprečju nima niti pozitivnega niti negativnega vpliva na preferenco do blagovne znamke po obdobju promocije oziroma da lahko pospeševanje prodaje tako spodkopava kot tudi povečuje preference do blagovne znamke, odvisno od promocije in značilnosti izdelka, ki se promovira, pove Podnar.  

Ali lahko takšne kratkotrajne akcije trgovcev v očeh potrošnikov bistveno znižajo vrednost izdelka, ki je pozicioniran kot izdelek višje oziroma najvišje kakovosti, ali lahko po drugi strani trgovci z njimi pridobijo nove potrošnike, ki sicer za določene izdelke ne bi odšteli takšne vsote?  "Medtem ko akcije pospeševanja prodaje v povprečju nedvomno delujejo v času svojega trajanja, če so izpeljane ustrezno, empirične raziskave na vprašanje, kakšen vpliv imajo akcije pospeševanja prodaje na preference do znamke v obdobju po končani akciji, ne dajejo enoznačnih odgovorov, " izpostavlja Podnar.  

Kakšen vpliv imajo na potrošnike orodja za pospeševanje prodaje?
Kakšen vpliv imajo na potrošnike orodja za pospeševanje prodaje? FOTO: Dreamstime

"Nekateri avtorji izpostavljajo, da akcije pospeševanja prodaje preusmerjajo pozornost porabnikov z blagovne znamke in vodijo v preveliko osredotočenost na ceno izdelka ter tako spodbujajo cenovno občutljivost porabnikov, zmanjšujejo zvestobo blagovni znamki, povečujejo menjavanje blagovnih znamk in celo prispevajo k zmanjšani zaznavi kakovosti znamke. Drugi nasprotno dokazujejo, da pospeševanje prodaje pomaga pri določanju preferenc porabnikov do določenih blagovnih znamk in da tudi neuporabnike spodbuja k nakupu promoviranih izdelkov in blagovnih znamk ter jih tako spreminja v uporabnike."  

Kot poudarja, je vsekakor na mestu opozorilo nekaterih študij, ki kažejo, da zlasti znižane cene vplivajo na referenčne cene v glavah porabnikov in tako pospeševanje prodaje v obliki znižanih cen, ki jih potrošniki povezujejo z izdelkom, blagovno znamko ali kategorijo izdelkov, zniža cenovna pričakovanja in posledično vpliva na prihodnjo izbiro blagovne znamke.

Kakšen je odnos slovenskih potrošnikov do lokalne hrane?  Ministrstvo: ljudje cenijo slovensko hrano

Kot ocenjuje Podnar, je ključen izziv, ki ga imajo slovenski pridelovalci, predelovalci in trgovci, uresničiti cilje strategije promocije shem kakovosti: "To je upravičiti pričakovanja porabnikov, da so v Sloveniji pridelana hrana in z njo povezane blagovne znamke zares bolj kakovostne in trajnostne ter da zaslužijo pripravljenost porabnikov, da zanje plačajo več."    

Na Ministrstvu za kmetijstvo sicer opažajo, da se odnos do slovenske hrane spreminja v pozitivno smer. Kot ponazorijo, to kažejo tudi javnomnenjske raziskave, ki jih na ministrstvu za kmetijstvo izvajajo po opravljenih promocijskih kampanjah: "Tako npr. pri skupini žensk med 25. in 55. letom beležimo statistično značilno rast pri želji po ekskluzivnem nakupovanju hrane slovenskega porekla in preverjanju njenega porekla, ali je slovensko. Istočasno je značilno manjšidelež tistih, ki menijo, da je uvožena hrana enako kakovostna kot hrana slovenskega porekla – teh je le še dobra tretjina. Eden od pokazateljev je tudi delež tistih, ki so za slovensko poreklo pripravljeni plačati več. Ta ostaja nad 70 %. " 

Tudi znak izbrana kakovost – Slovenija, ki ponuja slovensko poreklo živil od njive do krožnika, se je dobro prijel med potrošniki, ocenjujejo na ministrstvu: " Da je znak izbrana kakovost  Slovenija 'zaupanja vreden', meni 81 % vprašanih. Delež tistih, ki so za izdelke, označene z znakom ''Izbrana kakovost – Slovenija'',  pripravljeni plačati višjo ceno, je tudi tokrat značilno večji, 56 %, enako velja za indikator znaka kot odločilnega faktorja za izbiro. Vse to nam daje vedeti, da ljudje cenijo slovensko hrano in so zato zanjo pripravljeni plačati nekoliko višjo ceno," ugotavljajo na ministrstvu.

Z vprašanjem, kako določajo cene in akcije, smo se obrnili še na druge trgovce. Odgovorili so nam v Mercatorju, kjer poudarjajo, da je treba pri oblikovanju maloprodajne cene izdelkov upoštevati vrsto dejavnikov, med katerimi je seveda tudi kakovost izdelka, za katero je kupec pripravljen plačati: " Višja kakovost ima višjo ceno, saj je pridelava ali izdelava kakovostnejših izdelkov dražja. Maloprodajne akcije so lahko eno od orodij za približanje določene vrste izdelkov čim širšemu krogu kupcev, vendar so praviloma kratkotrajne, razlika med redno in akcijsko ceno pa mora biti smiselna." Kot izpostavljajo, razumejo upravičene potrebe pridelovalcev in proizvajalcev po ustreznih cenah kakovostnih izdelkov, ki jim omogočajo dostojno preživetje in naložbe v nadaljnji razvoj, razumeti pa morajo tudi potrošnika, ki pričakuje sprejemljive cene, saj lahko povpraševanje sicer upade.    

V Hoferju odgovarjajo, da sledijo zavezi ponujanja izdelkov najboljše kakovosti po najboljši ceni: "Pri izdelkih v akciji, ki so skrbno izbrani, se osredotočamo na potrebe kupca, hkrati pa pazimo, da teh izdelkov s prevelikim znižanjem ne razvrednotimo.

Spomnimo  

Kmetijski minister Jože Podgoršek je v odzivu na novico, da dva trgovca v akciji ponujata goveje stegno z oznako Izbrana kakovost – Slovenija po izredno nizki ceni, poudaril, da gre za podcenjevanje omenjene sheme in za napačno sporočilo potrošnikom. Na teren so poslali tudi inšpektorje. Po do zdaj znanih podatkih so bili koraki v tem primeru zakoniti. 

"Potrošnikom namreč dajemo vtis, da se lahko hrana pridela oziroma proizvede po tako nizkih cenah," ugotavlja minister, ki takšen razvoj dogodkov obžaluje. Na ministrstvu bodo na te vidike zdaj posebej pozorni.

Znak izbrana kakovost – Slovenija zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo, kakovost izdelkov zaradi kratkih transportnih poti, omejenega časa transporta in visokokakovostne krme ter izpolnjevanje posebnih zahtev pri zdravstvenem varstvu živali in v postopkih predelave, pa tudi redno kontrolo v obratih pridelovalcev in predelovalcev, ki jo opravljajo neodvisni certifikacijski organi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
23. 01. 2022 14.16
+1
MESARJI IN TRGOVCI DELAJO Z ROKO V ROKI , KMET JE SAMO EN OD NAJBOLJ VZTRAJNIH IN TRPEŽNIH LJUDI ,KI JE KUPLJEN OD SUBVENCIJ DA GA OHRANJAJO PRI ŽIVLJENJU . VZAMIMO MU ŠE TO IN BO ALI CRKNIL ALI SE UPRL. KER DNEVNO KMETIJE UGAŠAJO PREJ VERJETNO CRKNE
silva-d
23. 01. 2022 12.10
trgovec nabije maržo 80% pol pa zniža za 30% in seveda mi kupci vsi veseli in hitro po nakupih trgovci pa si lepo polnijo žepe
silva-d
23. 01. 2022 12.07
rejci dobijo premalo plačano,trgovci pa nabijajo cene v nebo,
Mother Russia
23. 01. 2022 11.55
+2
Samozadostnost slovenske živilske industrije je vidna na vsakem koraku...Najboljši primer je mesarija Arvaj, ki že nekaj desetletij drži primat v tekmovanju za "Najboljšo Kranjsko klobaso na Slovenskem". Predelajo par tisoč ton mesa letno, 92% surovin pa je madžarskega porekla...
serumresnice
23. 01. 2022 09.10
+3
Je delavec vprašal kmeta, koliko posojila je vzel za traktor vreden sto tisočakov in kmet odgovori, da nič, ker se ne izplača!
Mother Russia
23. 01. 2022 11.48
+2
Zakaj bi pa najemal draga posojila, če lahko dobi zastonj evropske subvencije...
No pasaran
23. 01. 2022 08.34
+7
Ali so slovenski mlečni izdelki, predvsem siri res boljši od francoskih, belgijskih, nizozemskih, španskih, italijanskih, hrvaških, srbskih...Ali so slovenska vina boljša od francoskih, italijanskih, španskih, portugalskih, kalifornijskih...?Ali je tistih nekaj slovenskih *domačih* salam, pršutov, kranjskih klobas... boljših od italijanskih, francoskih, španskih, mađarskih, hrvaških...? Kaj imate raje, argentinski zrezek, mađarsko svinjino...kot slovenske, futrane s silažo? Ne zaničujte tujih BOLJŠIH izdelkov in ne nas basat!
prim20
23. 01. 2022 10.42
+3
Pršut, sir, mleko in vino kupim v Italiji, maslo iz Tirolske, meso dobim iz Španije in Francije, našim subvencioniranim kmetom ne dam nič!
No pasaran
23. 01. 2022 10.52
+1
No pasaran
23. 01. 2022 08.19
+4
Zakaj si nekateri domišljajo, da so slovenski izdelki kvalitetnejši od uvoženih. Mar drugje ne znajo pridelovati poljščin, rediti goveda, svinje, piščance? Zagovorniki domačega, pojdite samo na mlekomate, kjer že od daleč smrdi po silaži. Še to: pri kmetu lahko NA ČRNO kupiš t.i. domače meso po enaki ceni kot v trgovini. Torej v svoje žepe pospravijo davke, marže, prevoz, pakiranje....
No pasaran
23. 01. 2022 08.12
+4
Odkupni ceni, ne le mesa, naj ti ubogi kmetje prištejejo še nepovratna sredstva in subvencije ki jih dobijo iz davkoplačevalskega denarje, pa bo izkazana odkupna cena izdelkov bistveno višja! Sicer pa je pravih kmetov bore malo, večinoma popoldanski, ki dopoldan delajo v gospodarstvu. Vsak najmanjši kmet ima vso mehanizacijo, lepe hiše, avtomobile...torej jim ne gre slabo. Na Nizozemskem npr kmetje združujejo mehanizacijo v zadrugah in tam nima nihče po tri traktorje in vso mehanizacijo, zato so konkurenčni s KAKOVOSTNIMI izdelki. Naši kmetje, zgledujte se po sposobnih in uspešnih kmetovalcih in govedorejcih po svetu.
Oknaj 4
22. 01. 2022 21.21
+3
Trgovci so pretkani in ni se bati da bi jih taka akcija uničila. Koliko je pa res slovensko je pa druga pesem
zmago56
22. 01. 2022 20.54
+5
Takim znižanjem cen se po domače reče nateg kupcev. Ceno najprej dvignejo za 50%, nato pa v akciji znižajo za 40% in eni temu znižanju še ploskajo, pridelovalci pa nimajo niti od dviga cen nič, niti niso za nič pri popustih prikrajšani.
WolfeWoof
22. 01. 2022 19.17
+2
Ja uprašajte se tole: Kaj bom dal 10 evrov za 5 slovenskih paradajzov al bom dal pa 2 za 7 iz tujine ki so itak isti? Tako, pa pomislite predno rečete zakaj eni ne kupujemo slovenskega. Briga me od kod pride, glavno da je za pojest. 5 evrov za korenje ki je na pol gnilo al pa 5 za mal mnj korenja ampak je pa dobro. Hja kmečka pamet. Mogoče pa tut kurja.
Space Voyager
22. 01. 2022 20.52
Na koncu bi morali ciljati na samozadostnost, čeprav za višjo ceno. Kovid je že nakazal, zakaj, kakšna vojna bo pa jasno pokazala, ko bo folk umiral od stradanja. Samozadostnost NI KAPRICA, kljub govorom o globalizaciji v času krize vsak poskrbi za svoje. In če ni... kako že pravijo... še vojska ne vzame.
No pasaran
23. 01. 2022 08.38
+2
InaB
23. 01. 2022 14.43
enakopraven
22. 01. 2022 18.36
+3
Kupujte pri slovenskem kmetu,je pa res da tam ne boš kupoval po 4 zrezke.
No pasaran
23. 01. 2022 08.48
+2
Pri kmetu je meso neznanega izvoragoveda ali prašiča po isti ceni kot v mesnicah. Osebne izkušnje! Torej naš kmet, si prilasti DDV, marže, stroške prevoza, razrez, pakiranje, obratovalne stroške trgovin, stroške prodaje!
ćurkl
22. 01. 2022 18.04
-2
Poceni trgovina (a la Euro Spin) dolgoročno za neko regijo pomeni "slabo novico". S tako trgovino pridejo znižanje plače in s tem znižanje kvalitete življenja. Delavec se posledično strinja z delom za manjšo plačo, ker pomisli "bomo pa v evrošpinu kupovali, pa bo šlo". Od takrat naprej gre pa špiralno vse navzdol. V regiji se zmanjšuje število kvalitetnih delovnih mest, mladi možgani se selijo, ...
ćurkl
22. 01. 2022 18.05
+2
... na koncu dobiš pa še eno "Kočevje". Ena sama žalost!
123soba
22. 01. 2022 17.48
+4
Vse skupaj je ena barabija. Sedaj so na embalažo napisali "slovenski dobavitelj". Če se spomnim samo goljufov iz Panvite, ki uvaža pokvarjeno meso iz Poljske....
Arguss
22. 01. 2022 17.11
+1
fast food mojster ima tudi super meso .Vi kar na kancerogene predelane jedi.
bronco60
22. 01. 2022 17.10
+5
Danes v šparu nobene sveže narezane salame pod 10€ za kg.
Rade 74
22. 01. 2022 17.04
+5
Podjetje KVIBO je prvak v sranju od zmrznjene hrane!!!
vsesuper
22. 01. 2022 17.02
-1
Meso in drugi živalski izdelki so pasé. Dvakrat na teden za dlan mesa je več kot dovolj. Pa mlečni izdelki prav tako. Z lahkoto se preživi tudi brez tega. Samo je potrebno malo oprat možgane!!
BitterTruth
22. 01. 2022 17.29
+3
Plus tudi internet ti super opere mozgane... poglej se v ogledalo, odpri usta, preveri ali imas zobe podobne mesojedim zivalim ali prezvekovalcem... case closed
Mother Russia
22. 01. 2022 16.53
+10
Meso slovenskih dobaviteljev se je v prejšnjem letu podražilo za 36%, kmetje pa o kvaliteti uvoženega mesa...Delavci ki životarijo ob plači 720 eur nimajo denarja za plačilo kvalitete življenja slovenskega kmeta. kupujejo poceni, pa je...
BitterTruth
22. 01. 2022 17.30
+2
Zal vsaj polovici drzave ta matematika ni jasna... kar se pa tice govedine, se pa slovenska skrije pred normandijsko, brazilsko, argentinsko, mogoce se katero ki je se nisem imel sanse probat
devote
22. 01. 2022 16.51
+3
na hrano se bo ukinil DDV... pred volitvami