Slovenija

Kulturno ministrstvo o 'neresnicah in namigovanjih' glede Metelkove 6

Ljubljana, 06. 11. 2020 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
16

Kulturno ministrstvo v sporočilu za javnost piše, da se je v zvezi s stavbo na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani v zadnjem času pojavilo veliko "neresnic, polresnic in namigovanj", zaradi česar želijo razjasniti dejstva. Kot dva temeljna razloga za prisilno izselitev nevladnikov navajajo, da je stavba zaradi dotrajanosti nevarna, poleg tega pa prostore potrebujejo za preureditev v Prirodoslovni muzej. Dodajajo, da nekateri uporabniki ne izpolnjujejo več pogojev za brezplačno uporabo.

"Uvodoma je potrebno pojasniti vse okoliščine, ki so privedle do skoraj dveh desetletij brezplačnega najema stavbe na Metelkovi. Večina pogodb je bila sklenjenih že leta 1997 na osnovi javnega razpisa za obdobje treh let. Ker po preteku treh let od sklenitve najemne pogodbe ni prišlo do objave novega javnega razpisa, so bili k vsem pogodbam sklenjeni aneksi, ki so določili, da najemniki še naprej uporabljajo poslovne prostore, in sicer do objave novega javnega razpisa za oddajo prostorov. Javni razpis pa v vseh teh letnih ni bil objavljen, zato je po Obligacijskem zakoniku obveljala teorija realizacije pogodb, kar pomeni, da obstaja fikcija sklenitve najemnih razmerij za nedoločen čas," so zapisali. 

Po trditvah ministrstva so najemnino nevladne organizacije plačevale do leta 2002, nekatere tudi še dve leti zatem. "Leta 2002 je namreč stopil v veljavo 75. člen Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUIJK), ki je določil, da se 'javna kulturna infrastruktura daje v upravljanje ali v uporabo kulturnih izvajalcem brezplačno, a pod pogojem, da prevzemajo obveznost rednega vzdrževanja, kritja obratovalnih stroškov in drugih pogodbeno dogovorjenih stroškov'." Najemniki, ki so kljub temu plačevali najemnino do leta 2004, so od ministrstva za kulturo zahtevali povrnitev najemnin, nato pa za to obdobje izvedli pobot.

Vendar obstoj fikcije sklenitve najemnega razmerja za nedoločen čas ne pomeni, da ministrstvo ne more najemnega razmerja odpovedati. "Nobeno najemno razmerje ne more biti trajno, saj bi takšno razmerje kršilo lastninsko pravico najemodajalca," so zapisali na ministrstvu in dodali, da bodo pri odpovedi najemnih razmerij postopali povsem skladno z zakonodajo.

Pri tem izpostavljajo predvsem dva temeljna razloga za odpoved najemnih razmerij: 

 - poslovna stavba na naslovu Metelkova 6 je zaradi dotrajanosti nevarna za brezplačne uporabnike, ministrstvo pa jo je kot lastnik dolžno obnoviti;

 - ministrstvo te prostore potrebuje, saj jih bo preuredilo v Prirodoslovni muzej (sredstva za obnovo so zagotovljena, prenovo in preureditev v muzej pa sta načrtovala že prejšnja ministra.

Metelkova 6-4

Ministrstvo dodaja tudi, da pogodba jasno določa, da se najemnih prostorov brez soglasja najemodajalca ne sme oddajati v podnajem. "najemnikov je to določbo kršilo in oddalo prostore brez soglasja ministrstva v podnajem drugim podnajemnikom. Med temi so Zavod za sodobno umetnost, Društvo za retroavantgardo, Društvo študentski kulturni center Škuc, Maska, Zavod Exodus Ljubljana, Zveza Združenj ekoloških kmetov Slovenije, Mirovni inštitut, Društvo NSK, Sloga." Kar pa po njihovo predstavlja hujšo kršitev najemnih pogodb, "hkrati pa kaže, da veliko najemnikov poslovnih prostorov sploh ne potrebuje, saj jih drugače ne bi oddajalo". 

Poudarjajo pa tudi, da nekateri uporabniki omenjenih prostorov na Metelkovi "sploh ne izpolnjujejo več pogojev za brezplačno uporabo, saj nimajo statusa nevladne organizacije  v javnem interesu na področju kulture". Mirovni inštitut ima tak status na področju dela in družine, PIC na področju okolja, nekateri ga imajo na področju kmetijstva ipd. 

Spomnimo, da želi ministrstvo za kulturo nekatere nevladne organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6, izseliti, čemur pa nevladniki odločno nasprotujejo. Od upravljavca stavbe so konec oktobra prejeli predlog za sporazumno prekinitev najemne pogodbe in poziv, naj stavbo zapustijo do 31. januarja 2021. Če tega ne bodo storile, je ministrstvo napovedalo, da bo izselitev doseglo po sodni poti in na njihove stroške. Kot razlog za izselitev so na ministrstvu navedli, da potrebujejo prostore zase ter da jih nameravajo obnoviti.

"Ministrstvo za kulturo je oktobra vsem najemnikom poslalo pobudo o sporazumni odpovedi. V kolikor do te ne bo prišlo, bo ministrstvo skladno z Zakonom o poslovnih stavbah začelo s postopki sodne odpovedi. Pri sodni odpovedi je zakonski rok eno leto. Zato so povsem neresnični očitki, da se uporabnike stavbe izseljuje v času epidemije," so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost. 

Dodajajo, da nameravajo na Metelkovi 6 čimprej urediti prostore za Prirodoslovni muzej, hkrati pa iščejo možnosti, da bi do ustreznih prostorov zase prišli tudi "dosedanji upravičeni uporabniki, pri čemer se računa tudi na samoiniciativnost deležnikov".

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
07. 11. 2020 14.51
+0
Rabimo še muzej sfečk! in norost je popolna!
kakafonijaprava
07. 11. 2020 14.51
+0
Kot da bi poslušal Pujsa v parlamentu, da ni bilo razpisa za šefa NPU. laž na laž.
Uporabnik1175947
07. 11. 2020 10.44
+0
Kar toplo mi je postalo pri srcu, ko sem prebral, kako so na ministrstvu v skrbeh za varnost uporabnikov.
Dobra
07. 11. 2020 09.32
+0
Letalski muzej, Prirodoslovni muzej, ... No, bomo imeli pa še Muzej osamosvojitve. Dekret Vlade pozdravlja Valič Zverova, ker rabi nov direktorski položaj. Zbirke za muzej so že na Cankarjevi in v Cekinovem gradu. Novih bolnišnic pa ne rabimo.
Legija 1942
06. 11. 2020 19.43
+6
...Uvodoma je potrebno pojasniti vse okoliščine, ki so privedle do skoraj dveh desetletij brezplačnega najema stavbe na Metelkovi... In kaj naj bi se razjasnilo? Jaz ne plačam enega samega obroka za stanovanje. Letim ven kot 🐿️ ko zagleda lešnik. Svašta.
Maja Majchy900
06. 11. 2020 19.25
+10
In pol ti isti kvazi umetniki zagovarjajo komunizem. Kar vprašajo se naj, kaj bi z njimi nredili v kaki Sovjetski zvezi ali Severni Koreji - zaprli bi jih in indoktrinirali. Ali pa še kaj hujšega od tega. Samo demokracija z liberalizmom jim omogoča, da berejo teorije zarote cele dneve in črpajo državne stroške.
proofreader
06. 11. 2020 19.09
+13
Kvazi kulturniki so imeli gratis prostore takoj ob avtobusni in železniški postaji. Pa zasedali parkirišča za delavce v UKC.
crazy but true
06. 11. 2020 19.11
+7
proofreader
06. 11. 2020 19.07
+11
Imeli so gratis in oddajali drugim naprej? Carji.
crazy but true
06. 11. 2020 19.12
+8
Mogoce pa sem se motil v moji oceni da ne razumejo kapitalizma? Slisi se kot super biznis..
kitzbill
06. 11. 2020 19.00
+2
oj, berem, in berem, ma kaj je glavni problem LJ. samo o tem se piše, ostale regije pa občine, kaj smo manjvredni, očitno da ja. pa pol naj se gor garbajo kokr se hočjo, mi nismo SLOV.
NPCL
06. 11. 2020 18.56
+18
seveda levicharji bi radi vse zastonj..... jaz pa plačavi rtv prispevek za to kulturo ,da tam kadijo jointe cele dneve
crazy but true
06. 11. 2020 19.02
+12
Pa dober, sej ni da nic ne pocnejo. Ob petkih kolesarijo..
Bolfenk2
06. 11. 2020 18.45
+12
Nič se ni treba opravičevati. S tem ko vlada preganja družbeno škodljive nevladnike si nabira le pluse pri poštenih državljanih, ki smo leta preko davkov podpirali to nevladniško bando.
ivo105
06. 11. 2020 18.54
-4
pekoči paradižnik
06. 11. 2020 19.55
+1
Iz kleti je postala greznica, kaj vse gomazi iz nje.