Slovenija

Mia Skrbinac prijavo zoper profesorja na AGRFT še pripravlja

Ljubljana, 07. 02. 2021 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.A.
Komentarji
0

Po slabem tednu, ko je Mia Skrbinac spregovorila o spolnem nadlegovanju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, storilca še ni prijavila, prijavo naj bi pripravljala. "Potrditi ne moremo nobenega imena, bomo pa takoj po prijetju prijave sprožili vse postopke, tudi na Policiji, če bo prijava kazala na sum kaznivega dejanja," so sporočili z AGRFT.

Po tem ko je igralka Mia Skrbinac v ponedeljek, 1. februarja, povedala, da je profesor, ki ga sicer javno ni imensko izpostavila, med letoma 2014 in 2016 nad njo izvajal psihično in fizično nasilje, so ji v podporo stopili številni znani Slovenci in Slovenke. 

"Zaenkrat ima akademija samo informacije, ki so bile objavljene v medijih. Glede na to, da je RTV Slovenija v Sobotnem Dnevnikovem izboru znova poročala, da Mia Skrbinac prijavo pripravlja, verjamemo, da jo bo v naslednjem tednu tudi oddala, zato bomo s postopki počakali do njenega prejema, saj bomo le tako lahko zares učinkovito ukrepali," so za STA zapisali na akademiji. 

Glede odločitve, da na akademiji še niso prijavili suma kaznivega dejanja, so za STA naknadno pojasnili, da jim je Mia Skrbinac ob razkritju povedala, da se še odloča, katero prijavo bo podala in kam. "Svojo odločitev, da bomo počakali na njen naslednji korak, smo sprejeli tudi v skladu z jasnim mnenjem civilnodružbenih organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko spolnega nasilja. Te so v zadnjih dneh večkrat javno povedale, da mora biti odločitev o tem, kdaj bo žrtev prijavo podala in v kakšni obliki, izključno njena. Na akademiji smo se zato v razmišljanjih o načinu, kako lahko najustrezneje ukrepamo in pri tem v največji možni meri spoštujemo tudi odločitev Mie Skrbinac, odločili, da bomo s prijavo na policijo počakali do prejema njene prijave," so zapisali na AGRFT. Ob tem zagotavljajo, "da če bo vsebina prijave vsebovala sum kaznivega dejanja, je prijava na policijo edina in prava mogoča odločitev".

Mia Skrbinac
Mia Skrbinac FOTO: Facebook

Kot je za STA zapisala predstavnica za stike z javnostjo pri Policijski upravi Ljubljana Aleksandra Golec, konkretnega primera zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov ne morejo komentirati, a da takšne prijave do sedaj niso prejeli. Ob tem so na Policiji pojasnili, da je lahko vsakdo prijavitelj kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti: "Državni organi in nosilci javnih pooblastil pa so dolžni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, takoj prijaviti Policiji." In še: "Pri tem lahko Policija zazna kaznivo dejanje tudi iz medijev, ko je očitno da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa tudi prične preiskavo brez predhodne prijave."

Dekan akademije Tomaž Gubenšek je za STA povedal, da bodo prijavi sledili ustrezni postopki. V podporo igralki so stopili tudi v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev. Kot je pojasnil dekan, je ob razkritju spolnih nadlegovanj že 27. januarja študentkam in študentom poslal elektronsko pošto, s katero jih je pozval, naj, če so ali bodo na akademiji doživeli nadlegovanje kogarkoli, pa naj gre za spolno nadlegovanje ali kakršnokoli drugo, to dejanje prijavijo, lahko tudi anonimno. "Obljubim vam, da bom vsak dogodek obravnaval z vso skrbnostjo in zaupnostjo ter s ciljem, da ste popolnoma zavarovani. Vsekakor smo zelo senzibilizirani za vsako prijavo in če bo kakšna prišla, jo bomo obravnavali z vso resnostjo in diskretnostjo do žrtve. Žrtev mora biti zavarovana, študenti morajo biti zavarovani," je poudaril dekan AGRFT.

V Društvu slovenskih režiserjev so ob razkritju zapisali, da globoko pretreseni ostro obsojajo vsakršno spolno nadlegovanje in zlorabo ter hkrati opozarjajo na nedopustno lahkotnost, s katero se ju, kot menijo, "skoraj praviloma obravnava".

Igralka Mia Skrbinac je prva javna oseba v Sloveniji po začetku gibanja #jaztudi, ki se je izpostavila kot žrtev spolnega nasilja. Kot je dejala, je bilo nasilje 'zapakirano' v študijski proces, to se je dogajalo v predavalnicah in na hodnikih. "Čakal me je pred vrati toalete, v internem baru Drame, pa še kje," je povedala Mia. Med študijem o tem ni zmogla spregovoriti. Njena tedanja sošolka Sara Lucu je za nacionalno televizijo potrdila, da se je to resnično dogajalo.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni