Slovenija

Petim restavracijam ena Michelinova zvezdica, Hiši Franko pa kar dve

Ljubljana, 16. 06. 2020 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
710

Misija odkrivanja najboljših kulinaričnih destinacij po svetu je Michelinove ocenjevalce končno pripeljala tudi v Slovenijo. Najbolj jih je navdušila restavracija Hiša Franko, kjer ustvarjajo pod taktirko izjemne Ane Roš. Kot prva v regiji je dobila dve kulinarični zvezdici in se pridružila le 473 restavracijam po svetu, ki so jih doslej prejele. S po eno zvezdico pa se po novem kitijo Gregor Vračko, Tomaž Kavčič, Uroš Štefelin, Uroš Fakuč in Jorg Zupan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dve zvezdici za Ano Roš
    02:30
    Iz 24UR: Dve zvezdici za Ano Roš
  • Iz 24UR: Slovenija dobila prestižne zvezdice
    04:26
    Iz 24UR: Slovenija dobila prestižne zvezdice
  • Iz SVETA: Slovenija v samem svetovnem vrhu
    05:04
    Iz SVETA: Slovenija v samem svetovnem vrhu
  • Iz SVETA: Nagrajeni sodniki v šovih
    04:18
    Iz SVETA: Nagrajeni sodniki v šovih
Ana Roš s Hišo Franko se redno uvršča na lestvice najboljših restavracij na svetu.
Ana Roš s Hišo Franko se redno uvršča na lestvice najboljših restavracij na svetu. FOTO: Miro Majcen

Ani Roš kot prvi v regiji podelili dve zvezdici:

Mislim da sta dve zvezdici kar pošteni ta trenutek, hkrati pa dajeta prostor za evolucijo, za razvoj, za to, da postaneš še boljši. Dajte nam čas, dajte nam priložnost, imamo še prostora in bomo še boljši in bolj pridni in bolj predani in morda nekoč pride tretja.   Ana Roš

Samo 473 restavracij na svetu ima dve zvezdici. Ena je tudi v Sloveniji. In to je Hiša Franko z izjemno kulinarično mojstrico Ano Roš, ki je v zahvali poimensko naštela svoje najtesnejše sodelavce. "To je le začetek izjemne zgodbe, ki se bo še nadaljevala, to vam obljubim," je dejala. Napovedala je, da si bo dala ob tej priložnosti narediti svojo prvo tetovažo. Ne zvezdice, pač pa napis "Po vsakem dežju posije sonce." 

"Sama se ne bi bila pripravljena spremeniti zaradi ene zvezdice manj ali dveh manj ali dveh več. Zdi se mi prav, da ostaneš zvest svoji filozofiji in temu, kar počneš. In če je to nagrajeno, je to predvsem nagrajeno s tvojimi gosti. Naši gosti prihajajo v Hišo Franko, zato ker smo takšni, kot smo," pa je nedvomno največja zvezda slovenske kulinarične scene po podelitvi pred mikrofonom strnila svoje misli. 

Roševa se je zahvalila svoji, kot je dejala, predani in ambiciozni ekipi, ki ji je današnje priznanje še dodatna motivacija. "Malo prej sem tekla ven in se prvič razjokala v njihovem objemu. To ni moja zvezdica, to je naša zvezdica," je poudarila. "Za mene je danes veliki dan, ampak jutri je povsem normalen delovni dan," je zaključila. 

Pet restavracij v Sloveniji je dobilo eno zvezdico. To so: 

Hiša Denk in chef Gregor Vračko. "Zdaj sem malo šokiran," so bile njegove prve besede po razglasitvi. Takoj nato je povedal, da zvezdica pripada njegovi ekipi. 

Restavracija Pri Lojzetu (dvorec Zemono) s chefom Tomažem Kavčičem. "Hvala za to. Verjeli ste vame. To je moje delo, delo moje družine in moje ekipe zadnjih 20 let," je dejal. 

Vila Podvin in chef Uroš Štefelin. "Šokiran sem. To je izjemno. Hvala. To je za mojo ekipo," je dejal. 

Restavracija Dam in chef Uroš Fakuč. "Zelo sem srečen. To je projekt, ki traja že 20, 25 let. Ko sem bil najstnik, so to bile moje sanje. Tako srečen sem," je dejal v prvem odzivu in se zahvalil družini, ki mu pomaga in ga podpira.

Restavracija Atelje in chef Jorg Zupan. Ker je zbolel, je priznanje v njegovem imenu prevzel njegov poslovni partner. "Srečni smo, ko so srečni naši gostje," je dejal in poudaril, da si vedno prizadevajo uporabljati lokalne sestavine. 

Vrhunskih slovenskih chefov, ki so upravičeno potihem pričakovali vsaj eno zvezdico, je še kar nekaj in to pove več kot dovolj o slovenskem gastronomskem ustvarjanju. Pa čeprav je z zvezdicami nikoli radodarni Michelin razveselil le redke izbrance med njimi.  

Ana Roš in Tomaž Kavčič. Skupaj imata tri zvezdice.
Ana Roš in Tomaž Kavčič. Skupaj imata tri zvezdice. FOTO: Bobo

Dobitniki posebnega priznanja za trajnost v kulinariki: 

Gostišče Grič in Luka Košir.

Monstera bistro in Bine Volčič.

Hiša Franko in Ana Roš

Gostilna Za gradom in Davide Crisci

Gostilna Krištof in Uroš Gorjanc

Gostilna Mahorčič in chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič

Priznanje "Michelin plate" za posebno kakovost hrane je dobilo 37 restavracij, priznanje "Bib Gourmand" za izjemno razmerje med ceno in kakovostjo pa devet: 

Restavracija Etna in Igor Peresson.  

Restavracija Ruj in Peter Patajac.  

Gostišče Grič in Luka Košir.  

Ekipa restavracije Hotela Jožef.

Gostilna Na Gradu in Damjan Fink.  

Gostilna Rajh in Leon Pintarič.  

Gostilna Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič.

Gostilna Repovž in Meta Repovž.  

Restavracija Evergreen in Mojmir Marko Šiftar.  

Podelitev Michelinovih zvezdic
Podelitev Michelinovih zvezdic FOTO: Bobo

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice?

 

- tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,

- dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,

- ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka.

 

Druga priznanja:

 

- Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,

- The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,

- piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks pri  vsakodnevnem delu.

Ob pravem času

Slovenija je 34. Michelinova destinacija, rdeči vodnik, namenjen naši kulinarični ponudbi, pa ne bi mogel priti ob boljšem času. "Ne gostinstvu ne turizmu ni enostavno ta trenutek. Potrebujemo čisto vsakega gosta, ki danes sede v avto in pride v Kobarid. Zato res hvala za to, kar se je zgodilo danes, ker je bilo skoraj nujno potrebno," se strinja tudi Ana Roš.  Čeprav je turizem in gostinstvo koronavirusna kriza hudo prizadela, vidi v njej tudi priložnost. "Mogoče nam bo korona pomagala, da bomo osvojili tudi domači trg," razmišlja. V njeni restavraciji sicer prevladujejo gostje iz tujine. 

Priznanje, ki ga je Slovenija čakala dolga leta

Michelinove zvezdice. Ena, dve ali tri. Vsaka je vrhunsko kulinarično priznanje, nagrada chefom s pogumom in vizijo, ki so svoje ustvarjanje dvignili na povsem novo raven. Zvezdice pomenijo ugled, prepoznavnost in posledično večji obisk, s tem pa, kar so na lastni koži občutili že številni prejemniki, tudi velik pritisk. A predvsem in veliko bolj so Michelinove zvezdice uspeh. 

Slovenija se je v zadnjih letih trdno zasidrala na svetovnem kulinaričnem zemljevidu in obisk anonimnih (in strogih) Michelinovih okuševalcev oziroma ocenjevalcev je bil pravzaprav pričakovan naslednji korak. "Poleg tega, da je Slovenija vse bolj priljubljena destinacija za turiste, ki jih zanimata kultura in neokrnjena narava, je postala tudi poslastica za ljubitelje dobre hrane in to je pritegnilo pozornost Michelinovih inšpektorjev," so pri Michelinu zapisali konec lanskega leta, ko so razglasitev prejemnikov zvezdic načrtovali še za marec. 

Gwendal Poullennec
Gwendal Poullennec FOTO: AP

Sloveniji je polaskal tudi Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov in torej alfa in omega svetovne kulinarične kritike. "Odkar je pred skoraj 120 leti izšel prvi Michelinov vodič, je bila naša misija odkrivanje najboljših kulinaričnih destinacij po svetu. Slovenija je nedvomno ena izmed njih, predvsem zahvaljujoč bogatim naravnim virom. Ti omogočajo pridobivanje izredno kakovostnih sestavin, ki jih vrhunski kuharji po vsej državi še izboljšajo," je dejal ob napovedi slovenskih zvezdic. 

"Michelin vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom; s prihodom na slovenski trg potrjuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije. To je odlična spodbuda za naprej in priložnost  za celoten gostinski sektor," so poudarili na Slovenski turistični organizaciji (STO), kjer slovenskemu gastronomskemu ustvarjanju prav letos posvečajo še posebno pozornost. Dobro se zavedajo, kako dobrodošla spodbuda bo Michelinov vodnik še posebej v teh nenavadnih "pokoronskih" časih. 

"Z vznemirjenjem pričakujemo rezultate prvega Michelinovega ocenjevanja slovenskih restavracij, saj bodo globalno izpostavili presežke slovenske gastronomije. Čeprav je mnoge naše načrte in prizadevanja spremenila nova realnost, ki je posledica pandemije novega koronavirusa, prihaja Michelinov vodnik v pravem času. Meje se znova odpirajo in turizem dobiva ponoven zagon," je povedala direktorica STO Maja Pak. "Michelin je še vedno najmočnejša blagovna znamka na področju gastronomije in Slovenija bo tudi uradno postala njegova nova, 34. destinacija. To nas bo uvrstilo na seznam globalno najbolj zaželenih gastronomskih destinacij in izpostavilo naše konkurenčne prednosti, kot so visoka kakovost, usmerjenost v trajnost, varnost, butičnost, avtentičnost, lokalnost," je še dodala.  

Od gum do kulinarike 

Michelinov rdeči vodnik je najprestižnejši gastronomski vodnik na svetu.
Michelinov rdeči vodnik je najprestižnejši gastronomski vodnik na svetu. FOTO: Shutterstock

Kdo bi si mislil, da lahko povežeš gumarsko industrijo in vrhunsko kulinariko, a prav ta povezava je pred 120 leti rodila gastronomski vodnik, ki je postal najprepoznavnejši in najprestižnejši na svetu. V ozadju je bil, seveda, boj za posel.

Vrniti se moramo v leto 1900, ko je vodnik prvič izšel. V Franciji je bilo takrat manj kot 3000 avtomobilov, precej nizka številka, če želiš preživeti s prodajo pnevmatik. In prav to sta brata Edouard in Andre Michelin, ustanovitelja danes svetovno znanega podjetja, počela. 

Da bi ljudi spodbudila k raziskovanju Francije in s tem k nakupu avtomobilov, sta izdala vodnik s koristnimi informacijami: v njem so zbrali zemljevide, lokacije mehaničnih delavnic ter bencinskih črpalk, navodila za popravilo in menjavo pnevmatik ...  In naslove hotelov. Razdelila sta 35 tisoč brezplačnih izvodov in začela zgodbo, ki zdaj prihaja tudi v Slovenijo. 

Ocenjevanje restavracij so uvedli po prvi svetovni vojni, ko je vodnik doživel precejšnjo preobrazbo. Brata sta rekrutirala skupino inšpektorjev, ki so - že takrat anonimno - ocenjevali kulinarično ponudbo. Sprva so podeljevali le po eno zvezdico, leta 1931 pa so uvedli še danes uveljavljeno lestvico z eno, dvema in tremi zvezdicami. Takrat je vodnik dobil prepoznavno rdečo barvo, ki je niso več spreminjali. 

Med drugo svetovno vojno podobno kot med prvo vodnik ni izhajal, so pa leta 1944 na zahtevo zavezniških sil znova izdali tistega iz leta 1939. Njegovi zemljevidi so namreč veljali za najbolj natančne, poleg tega so jih redno posodabljali. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (710)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bavbav
17. 06. 2020 12.58
+1
RichPiana
17. 06. 2020 12.39
+5
JB pa ni dobil zvezi zvezdice. To mora pa bolet. Pa tako se je hvalil.
fljfo
17. 06. 2020 13.14
+6
Od kar misli predvsem na pijačo se je začela stvar rušiti....
behindyou
17. 06. 2020 12.28
+15
Bine se drzi na sliki ko da je on vse to dobu. A nic ni dobiu sej pojma nima
dax200
17. 06. 2020 12.08
+12
Vse čestitke vsem nagrajencem!! Sicer sam ne vem če bom kdaj jedel v njihovih restavracijah, ker ne glede, tudi za 10 michelin zvezdic mi noben zrezeke na svetu ni vreden 100 ali več evrov...tak da... Ampak vsa čast za dosežek
inside1
17. 06. 2020 12.02
+12
zakaj je ta Počivalšek rine vsepovsod zraven, zlasti tu, kjer so morali delati in se truditi drugi, on pa nima nič zaslug za to.
Hetiamenti
17. 06. 2020 11.53
+16
Super slika velikih mojstrov kuhinje ki jo na zalost kazi prevarant in lopov Pocivalsek!
mačo123
17. 06. 2020 11.34
+2
To da je država za promocijo teh zvezdic dala miljon pa nič.Vse se plača.
VAREN
17. 06. 2020 11.22
-1
Vprašajte jih pri katerih Slovenskih kmetih kupujejo hrano. Za kepco zmazka na velikem krožniku me ne bodo videli nikol.
Hribi1
17. 06. 2020 11.08
+28
Čudn da je ni Volčič Bine dobil, ko je tako pameten po televiziji.
roten
17. 06. 2020 10.40
+9
poglej poglej še parlamentarna kuhinja je dobila zvezdico
ak.an
17. 06. 2020 11.04
+0
haha, edino po vezah, po kvaliteti zagotovo ne...
piron
17. 06. 2020 09.56
-3
Franko lahko da bo zvezdici zgubila. Je veliki vladar Janez Janša že pisal komisiji, da nekdo, ki poje Bandierro Roso v lastnem lokalu na privat zabavi, nima kaj dobivat teh zvezdic. Pa še zvezde(ice) so na rdeči podlagi. So lepo povedali v enem njegovih kao medijev, da je Ana Franko sramota za Slovenijo. Zdaj pa tole :-( Sicer pa - BRAVO, ANA!!!!! In čestitke vsem ostalim šestim prejemnikom.
japk
17. 06. 2020 09.53
+38
Zakaj se je morala ta zguba od pocivalška slikati z kuharji ?
patria
17. 06. 2020 08.59
-29
Zahvaljujoč vladnim ukrepom smo preživeli pandemijo. Tudi vlada in še posebej Počivalšek so zaslužni za nagrado.
anamarija
17. 06. 2020 10.37
+5
poper00
17. 06. 2020 08.59
+39
Ne morem verjeti da so se slikali s prevarantom počivalškom.
kmkm
17. 06. 2020 08.34
+28
pa ta počivalšek je spet na fotografiji, da se bo lahko hvalil kako je reševal Slovenijo!
mpk2
17. 06. 2020 08.37
-7
Kdo pa bi moral biti po tvoje? Kordiš? Ali kak drug "ekonomski zaviralec"?
kmkm
17. 06. 2020 08.41
+12
resslovenka
17. 06. 2020 09.00
+21
Čak mal. Pocivalsek pa res nima pri tem uspehu nobenih, ampak prav nobenih zaslug. Jih ima pa mnogo pri aferi "maske". 😎
supplement
17. 06. 2020 08.29
+0
to je ko ti šlag na torti ni več okusen pa se poserješ po vrh tega in poješ.
Sosed Sosedov
17. 06. 2020 08.28
+5
Ana, jest bi se bal unga tipa z očali za Vami. Res grdo gleda....
veronqa
17. 06. 2020 08.26
+19
Kako lepo je slišati o takih kulinaričnih uspehih, ki si jih Slovenija že dolgo zasluži. Preseže vse pokvarjene politične zgodbe, vso zavist, ki jo Slovenci imajo v naturi. Dobro je, da so take institucije, ki lahko gledajo odprto, zanjo ceniti dobro in ne vedo za zatohlost slovenskega prostora.
brabusednet
17. 06. 2020 08.07
-8
Bodo ti sedaj vrnili državno pomoč,ko bodo cene šle v nebo.Že prej so dobro služili,pa niso imeli denarja za dva meseca rezerve.To so slabi gospodarji iz danes na jutri.
mak0521
16. 06. 2020 21.47
+21
Že do zdaj so bile predrage za povprečen slovenski žep, namenjene eliti in tujcem
mpk2
17. 06. 2020 08.35
-2
Potem pa delaj na tem, da si bos tudi ti lahko privoščil. Od sedenja na kavču in čakanju da ti vsak mesec pade socialna z neba žal ne boš nikoli tam jedel.
dax200
17. 06. 2020 12.12
+3
se strinjam z MAK0521. Imam srečo, da sicer zaslužim dovolj (ker ne sedim na kavču) in bi si lahko kakšno kosilo v teh restavacijah privoščil... Vendar imam kljub temu neke meje in za mene nobena "dizajnerska" juha ali zrezek ni vreden 100 ali več eur.... tak da bom kljub temu šel lepo mimo teh restavracij, pojedel kaj domačega in denar prihranil za bolj praktične stvari