Slovenija

Michelinove zvezdice, (ne)dosegljive sanje kuharskih mojstrov

Ljubljana, 23. 09. 2021 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
55

Težje kot pridobiti jo je obdržati, so lani poudarjali vsi kuharski mojstri, ko so se na slovenskih tleh prvič okitili z Michelinovimi zvezdicami. Letos pa se lahko pohvalijo, da so zvezdice obdržali prav vsi. In ne samo to – Slovenija je postala bogatejša za še eno restavracijo najvišjega razreda, v elitno druščino je namreč vstopilo še Gostišče Grič, kjer ustvarja chef Luka Košir. Najboljša restavracija na sončni strani Alp še naprej ostaja Hiša Franko, ki je pod taktirko kuharske mojstrice Ane Roš obdržala dve zvezdici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Michelinove zvezdice
    11:09
    Iz 24UR ZVEČER: Michelinove zvezdice
  • Iz 24UR: Kulinarični vodnik Michelin
    02:34
    Iz 24UR: Kulinarični vodnik Michelin
  • Iz SVETA: Luka Košir o Michelinovi zvezdici
    02:52
    Iz SVETA: Luka Košir o Michelinovi zvezdici

"Hiša Franko se je zavedala svoje obveznosti, ampak nam je ta odgovornost do gosta tako in tako prirojena. Za gosta skrbimo vedno, mogoče pa danes še bolj, saj nam je jasno, da imamo možnost, da pri gostoljubnosti naredimo še več," je po slavnostni podelitvi v Cankarjevem domu pojasnjevala ambasadorka slovenske kulinarike. 

Najboljša slovenska kuharica Ana Roš z ekipo: sommelierko Mario, kuharjem Leom in z Manco, ki (po)skrbi za vse.
Najboljša slovenska kuharica Ana Roš z ekipo: sommelierko Mario, kuharjem Leom in z Manco, ki (po)skrbi za vse. FOTO:

V Ljubljano je prišla z nekaterimi člani svoje ekipe, s katero zadnja leta Staro selo pri Kobaridu utrjuje na svetovnem zemljevidu kulinaričnih destinacij, ki jih je vredno (in treba) obiskati. "Oboje je težko dobiti in obdržati, ker kriterij se ne spremeni. Tako kot jih dobiš, tako jih izgubiš. Lahko eno dodaš oziroma ostaneš popolnoma brez vsega. Se je že zgodilo, da so ljudje dve zvezdici izgubili v enem paketu in ostali brez," je spomnila na zgodbe chefov po vsem svetu.

Dve Michelinovi zvezdici v uradni razlagi pomenita: "Odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek." Tista najprestižnejša razlaga pa se glasi: "Izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja," ki opisuje najvišje priznanje, na katerega na Severnem Primorskem še čakajo.

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice?

 

- tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,

- dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,

- ena zvezdica – visokokakovostna kulinarika, vredna postanka.

 

Druga priznanja:

 

- Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,

- The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,

- piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks pri vsakodnevnem delu.

Gre namreč za regijo, ki je po številu zvezdic v Sloveniji najuspešnejša – poleg dveh iz Hiše Franko sta tam še "enozvezdični" Gostilna pri Lojzetu (dvorec Zemono), kjer kuha Tomaž Kavčič, in restavracija Dam, kjer ustvarja Uroš Fakuč: "Lani je bilo veliko presenečenje, letos pa veliko zadovoljstvo, poplačan je trud, ki je bil v to vlagan 15 let," pojasnjuje prvi mož restavracije, v kateri se osredotočajo na sodobno mediteransko kuhinjo. "Ambicije so vedno," pomenljivo odgovori na vprašanje o pričakovanju prihodnjih zvezdic.  

Jutri se bomo odpravili v Horjul, kjer kuha novopečeni Michelinov nagrajenec Luka Košir.
Jutri se bomo odpravili v Horjul, kjer kuha novopečeni Michelinov nagrajenec Luka Košir. FOTO:

"Mi zvezdice lani nismo pričakovali in smo delali sproščeno. Ko pa enkrat zvezdico dobiš, te sproščenosti, če ne razčistiš v svoji glavi, ni več. Mi smo imeli to srečo, da smo takoj razčistili sami pri sebi. Dopovedali smo si, da smo to zvezdico dobili za to, kar delamo, in si rekli, da bomo tako nadaljevali. Zato smo normalno delali naprej, nismo se obremenjevali z ničemer. Že prej smo zelo pazili na kakovost, zdaj smo to nadaljevali in vidim, da nam je uspelo. Ničesar nismo spremenili. Nismo šli nakupit novih krožnikov in vilic ter dajati na mizo gosjih jeter namesto polente," Uroš Štefelin iz Vile Podvin opisuje, kako so pripravili le nove jedi in kreacije, njihova zgodba pa je ostala nespremenjena.  

Radovednost pognala za mizo

Lani je bil za nekatere iz kulinaričnih krogov kot dobitnik zvezdice presenečenje Jorg Zupan, ki pa je letos potrdil, da njegova restavracija sodi v sam vrh. "Lani je bilo ogromno špekulacij, saj Slovenci pogosto mislimo, da vse vemo, kaj bo in kdo bo. Potem pa se je takrat zaprlo kar nekaj ust. Ne bom rekel, da nisem imel želje, ampak mi nikoli nismo delali zaradi tega, vedno smo imeli cilj ponuditi dobro storitev gostu," Zupan opisuje podelitev ene zvezdice restavraciji Atelje. 

Če so imeli prej 80 odstotkov tujih gostov, se je lani razmerje precej obrnilo – tako zaradi omejitev potovanj ob epidemiji kot zaradi "firbca", ko je Slovence začelo zanimalo, kakšna je ta nagrajena restavracija sredi Ljubljane. Telefonskih restavracij zdaj ne sprejemajo več, prešli so na spletni sistem rezervacij, o katerem so sicer že nekaj časa razmišljali. Zaradi Michelina pa se je obisk tako povečal, da so se bili prisiljeni podvizati: "Gre tudi za boljši nadzor nad rezervacijami in za večjo preglednost. Gost se vpiše z imenom in priimkom, že izbere ali sedem ali devet hodov, označi, če je vegetarijanec ali ima kakšne druge omejitve, se odloči za vinsko spremljavo. Mi dejansko na podlagi tega nato pripravimo optimalno količino hrane, da tudi ni preveč odpadkov. V tujini je ta sistem uveljavljen že kar nekaj časa, to je prihodnost," je prepričan sogovornik.  

Nagrajeni cvet slovenske kulinarike.
Nagrajeni cvet slovenske kulinarike. FOTO:

Ponekod velika želja ...

Za mnoge pa je bilo še večje presenečenje, da Michelinove zvezdice – niti lani niti letos – ni dobil Janez Bratovž iz znamenite ljubljanske restavracije J&B. "Pred prejšnjo podelitvijo od pričakovanj ves mesec nisem spal. Prepričan sem bil, da jo bom dobil. Zdelo se mi je praktično samoumevno," priznava tudi sam. 

Meni, da ga ocenjevalci sploh še niso dejansko obiskali. Pravi, da je bila tako lani kot letos obrazložitev priznanja Michelinov krožnik, ki ga prejmejo številne restavracije, identična: "Za mojo restavracijo je pisalo, da gre za Plečnikovo stavbo in art deco. Na koncu pa je bil samo stavek: Kuhar dobro sestavlja okuse. Ena črka ni bila spremenjena. Ko bi vsaj pisalo zanič je bilo to in to, strežba je bila slaba. Če sem 30 let v vrhu slovenske kulinarike, bi rad, da mi povedo, kaj je bilo pri meni narobe," pravi kuharski mojster, pri katerem se je kalil tudi letošnji novopečeni dobitnik zvezdice z Gostilne Grič.  

"Luka je stoodstotno eden izmed najboljših slovenskih kuharjev in sem neizmerno vesel," o Koširju pravi Bratovž, ki je sicer prepričan, da bi si zvezdice denimo zaslužili tudi Igor Jagodic (Strelec), Jure Tomič (Debeluh) in Marko Pavčnik (Pavus).

... drugod je ni

Toda najvišja priznanja ne zanimajo vseh znanih imen iz sveta kulinarike. "Moram biti zelo iskren zaenkrat še nimamo želje po michelinki. Naša odločitev, filozofija in usmeritev je, da smo za zdaj v krogu nagrad Michelinov krožnik ali Bib Gourmand," priznava Luka Jezeršek. "Nikoli se nismo odločili usmerjati prav v sam vrh. Moraš se odločiti, kakšen tip restavracije in kakšen tip gostov si želiš. Pri nas imamo zaenkrat od zelo preprostega do zelo zahtevnega gosta, ko pa imaš ti enkrat Michelinovo zvezdico, pa pričakovanja gostov kar naenkrat postanejo popolnoma drugačna. In si ne želim, da bi moral gostom pojasnjevati, da nenadoma za njih nimam več prostora," pojasnjuje mož z Dvora Jezeršek in Gostilne na Gradu.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User416781
24. 09. 2021 11.30
+4
Saj ne rečem, ta Ana Roš je odlična na svojem področju, ampak me pa spominja na Fiono iz Shreka - ne morem si pomagat. Samo še zelena bi morala biti v glavo...:)
kek?e
24. 09. 2021 11.25
+1
150jurju tok k pride ta bedna nagrada raj nafutram lačne otroke lacne zvezdice..k pa da filam že tko poune samovsečne riti
crazyHorse
24. 09. 2021 10.48
+0
Itak vemo da kupis zvezdico ... tko da ne BS prodajat
Kuki_9
24. 09. 2021 10.44
+0
Glede na opis pod fotografijo, me zanima, kaj pa dela Ana, če ima kuharja in žensko, ki poskrbi za vse?
JosipBrozDrugi
24. 09. 2021 10.30
+1
približuje se december, mesec, v katerem se bom nažiral z biftekom. ampak ne z biftekom ane roš, ki ga ne maram zaradi preveč agresivnih dodanih začimb (tartufi, . . .). boljši so bifteki, ki imajo okus po mesu in so ZMERNO začinjeni. sicer je vse skupaj stvar okusa posameznika . . .
Uporabnik215111
24. 09. 2021 10.20
+1
Moja žena je najboljša kuharica...
semAna
24. 09. 2021 10.14
+4
berem komentarje, kako za list solate na krožniku ne bi odšteli toliko denarja. kako gredo ljudje raje jesti tja, kamor dobiš "orng" porcijo in se naješ. kako so take restavracije za elito... ne vem. pri nas doma imamo vrt, kuhamo večinoma doma. Ko/če se odločimo it jest v restavracijo, pa gremo v restavracijo, kjer poizkusiš lahko nekaj novega, kjer je hrana vrhunska... ne vidim smisla, da grem jest v restavracijo na dunajca čez cel krožnik, zraven pa 3kg tenstanega. To lahko naredim doma, z domačim krompirjem, čebulo in meskom od ata. v dobri hrani je za uživat in doma marsikaj, kar pripravijo teli majstri, ne znamo skuhati. Bravo vsem in se še vidimo!
Walter Pravicek
24. 09. 2021 08.43
+0
KAKŠNE PA SO CENE?KOT SE VE V MARIBORI SO NA NEBU.HODI MAJČKENI,GREŠ IZ GOSTILNE BOLJ LAČEN KOT SIT.VINA NISO ZA TISTE,KI NE ZNAJO PITI.RAJE GREM V SNEŽINKO V PESNICO,KJER SE VE KAJ PONUJAJO,KOLIKO BO KOŠTALO.ALI K ANTONU V SV.JURIJ-KO SE VRAČAM IZ KOPANJA V BIO TERMAH MALE NEDLA!TAK JE TO.IZBOR JE VELIK!
Kuli997
24. 09. 2021 08.29
-4
Gostilna Grič normalnoo!!! Če je pa to na Dvoruuuuu... Krajna forever and ever bi rekl ne
agent.brinko
24. 09. 2021 11.43
+1
mislim, da si malo oz. veliko zgrešil glede lokacije🤣
knap11
24. 09. 2021 08.28
+5
To je za tiste, ki si lahko privoščijo obrok za cca. 30 do 200€ in gredo lačni iz gostilne. Sicer pa mene bolj zanima, če znajo ti naši eminentni kuharji skuhat dober golaž, čebulno bržolo, segedinar, bujto repo? Moram reč, da nekolk dvomim.
Walter Pravicek
24. 09. 2021 08.44
+1
YiuYiu
24. 09. 2021 08.00
+5
Spet ta ana…eh brezveze
Kuli997
24. 09. 2021 08.29
-1
Sklepam, da bi ti boljše naredil in dobil naenkrat kar dve zvezdici ane? :) A doma se ti navaden jajc skuri haha
Walter Pravicek
24. 09. 2021 08.45
+5
TISTA PRODAJA V TRGOVINAH TUŠ,KJER ANNA REKLAMIRA IZDELKE JE BREZVEZNA.MALO NAPREJ JE CENEJE IN BOLJE!
SLO KRITIK
23. 09. 2021 21.45
+6
MEN GRE NA SMEH KO VIDIM, DA SPET PIŠITE O TEM IN TO 3članki na dan NA TEM PORTALU SE RES VPRŠAŠ KAJ VSE ZA TEM STOJI. MOJE MIŠLENJE O TEM JE TAKO… PRIŠLI BODO ČASI KO NOBEDEN NE BO IMEL DENAR ZA TAKE GOSTILNE ČASI KO BO TUDI KRUH PA VODA DOBER POPREČNI EVROPEJEC JE DOMAČE KUPUJE V TRGOVINI HRANO JO PRIPRAVI NA SVOJ NAČIN KO GRE V GOSTILNO POGLEDA NA CENO….KULINARIKA ??? TO JE SPOPAD V KUHINJI KAJ ŠE NISMO ZMEŠAL SKUPAJ. MOGOČE BO REKU KDO NIMAŠ POJMA PA IMAM SEM V GOSTINSTVU VIDIM DNEVNO KAJ LJUDI MARAJO NA KAJ GLEDAJO KAKO GLEDAJO NA PONUDBO. ZATO PRAVIM MICHELINOVA ZVEZDA NIMA KAJ DELAT V SLOVENJi TO JE ČIN BREZ POMENA.
Walter Pravicek
24. 09. 2021 08.49
+2
BOKUSA IZ FRANCIJE(JE ŽE MRTEV)NE BO NIKOLI NIHČE PREHITEL!A MICHELIN PAČ MORA NEKAJ SKUP SPRAVITI,DA SPLOH OBSTAJA.VPRAŠANJE JE:KOLIKO TO DOBITNIKA,KI ZA 95%SLOVENCEV NI ZANIMIV V SVOJI ALI NAJETI OŠTARIJI KOŠTA.MICHELIN NI POCENI!RINTAJ CELO LETO ZA TISTO ZVEZDICO,KI LJUDEM Z SREDNJE POLNIMI ALI BOLJ PRAZNIMI ŽEPI NSPLOH NI ZANIMIV!
mptour
23. 09. 2021 21.36
+10
Norčevanje iz hrane, oziroma peskovnik bogatih. 240 eurov za 6 hodni meni, po katerem si lačen? Svet gre v maloro. 100 posto.
loso
23. 09. 2021 21.33
+2
...lepo,toda v teh časih to nikogar ne zanima...,prvi hod prepeljičje jajce,drugi hod maslen kruhek itd,,,,
Kuli997
24. 09. 2021 08.28
-2
Po tvojem butastem komentarju, sklepam, da tam še nisi bil. Tako, da bodi raje tiho.
Kuli997
24. 09. 2021 10.17
+1
Pismo... kakšna foušarija... Vsak, ki ni bil še tam mi je dal dislike.. Moje srce je prizadeto, skoraj tako, kot vaše glave... :(((
deltex
23. 09. 2021 21.18
+6
Slovenija ima res vrhunsko in raznovrstno kulinarično ponudbo. Zelo zelo slabih gostiln praktično ni, saj bi propadli v hudi konkurenci. Imamo pa cel kup res kvalitetnih lokalov, večinoma polnih gostov. Michelinove zvezdice po nekih mednarodnih kriterij pač izstopajo z izbrano ponudbo. Gotovo pa vsem ne ustrezajo, pa ne zaradi denarja, pač pa zaradi izkušnje same. Obisk take gostilne ni samo potešiti lakoto, gre za dogodek, za katerega moraš imeti tudi čas.
patogen
23. 09. 2021 21.12
-3
Levičar je za zvezdice, saj je takšna njegova ideološka usmeritev, poleg tega da si lahko privošči 10 krožnikov z listom solatke na njem. Za selovnega človeka, ki potrebuje energijo, da zasluži denar za plačilo davkov, to pač ni...
Škrat na kvadrat
23. 09. 2021 21.18
+5
Patogen, ne seri, kar to nima niti 0,5% s politiko. Ampak z realnim življenjem.
Navigare
23. 09. 2021 21.08
+1
Luka car, konkreten in posten odgovor. Klobuk dol.
Kobansko
23. 09. 2021 21.05
+5
Dajte ga srat, toliko pomebnih znastvenikov, odkritij, tehničnih on medicinskih dosežkov vi pa . te kohe , dvigujete ne vem kam. Vsaka zna kuhlo sukat. Res smo zarumanci.
Škrat na kvadrat
23. 09. 2021 21.04
+3
V Nemčiji, s s tem nebi hvalili.
marker1
23. 09. 2021 21.02
+10
Restavracije z Michelinovimi zvezdicami so za vsega presito elito. Za malo popackan krožnik ne stopim niti skozi vrata. Če že grem v gostilno, se hočem najesti in ne oditi lačen ven.
Škrat na kvadrat
23. 09. 2021 21.07
+10
Hihihi niti elita ne hodi vsak dan v take restavracije, bolj tisti, ki hočejo biti elita. Eliti restavracije plačajo, za obisk....dejstvo