Slovenija

Migrantom letos izdanih že več kot 6630 glob, ki nikoli ne bodo poravnane

Ljubljana, 18. 09. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
313

Letos je policija zaradi nedovoljenega vstopa na ozemlje Slovenije izdala že več kot 6630 plačilnih nalogov. To pomeni prav toliko glob v višini 500 evrov, ki najverjetneje nikoli ne bodo poravnane, saj imamo zakonodajo, ki teh kazni od državljanov tretjih držav praktično ne more izterjati. To pa pomeni več kot 3,3 milijona evrov, ki jih državna blagajna ne bo videla.

Pred časom smo poročali o migrantih, ki jih je slovenska policija ujela pri nelegalnem prehodu čez mejo, jih popisala, oglobila, nato pa vrnila hrvaškim varnostnim organom. Ti so jih nato nelegalno in nasilno pregnali na ozemlje BiH, kar prek jarkov. Nasilno početje je razkril bosanski žurnal.info, prav tako točke ob meji, kjer jih nelegalno preganjajo na ozemlje BiH, pri tem pa proti njim celo streljajo. Hrvaška početje zanika, a obstajajo posnetki, ki trditve hrvaških oblasti postavljajo na laž. 

Plačilni nalog, ki je bil izdan enemu od migrantov, ki so ga policisti ujeli med ilegalnim vstopom v Slovenijo.
Plačilni nalog, ki je bil izdan enemu od migrantov, ki so ga policisti ujeli med ilegalnim vstopom v Slovenijo. FOTO: zurnal.info

Ekipa naših bosanskih kolegov je na meji med BiH in Hrvaško, na mestu, kjer mejnega prehoda ni in kjer so hrvaški policisti migrante nelegalno pošiljali na ozemlje BiH, našla tudi več papirjev o izgonu migrantov iz Slovenije, med njimi tudi številne plačilne naloge. Preverili smo, koliko plačilnih nalogov je policija izdala zaradi nelegalnega prehoda slovenske meje in koliko teh glob ji je uspelo izterjati.

Samo letos izdanih že 6630 plačilnih nalogov

V letošnjem letu, do konca avgusta, je policija zaradi nedovoljenega vstopa na ozemlje Slovenije izdala 6630 plačilnih nalogov. Gre za globo v razponu od 500 do 1200 evrov, pri čemer policija v skladu z zakonodajo izreka najnižjo predpisano mero globe. To pomeni, da bi na ta račun moralo v državno blagajno priteči vsaj 3,3 milijona evrov oziroma, če predvidevamo, da bi vsi plačali 'polovičko', skoraj 1,7 milijona evrov. Poudarek je na 'bi moralo', saj tega denarja naš proračun skoraj zagotovo ne bo videl.

Zaradi nedovoljenega vstopa v Slovenijo je policija v letu 2018 izdala 3.874 plačilnih nalogov, v letu 2019 do konca avgusta pa že 6.630 plačilnih nalogov.

Zakaj? Namreč, v veliki večini so to državljani tretjih držav, s katerimi nimamo, ne na mednarodni ne na bilateralni ravni, vzpostavljenih pravnih mehanizmov o vzajemnem priznavanju denarnih kazni, kar preprosto pomeni, da globe ne moremo izterjati.

Čemu potem policisti migrantom sploh pišejo prekrške in izdajajo globe, če v osnovi vedo, da nikoli ne bodo poravnane? Že od leta 2015, ko smo beležili prvi večji migrantski val v Sloveniji, velja ista zakonodaja, ki za zdaj ureja zgolj sankcije zoper državljane drugih držav članic Evropske unije.

Namreč, na osnovi Zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU (ZSKZDČEU-1) se lahko denarna sankcija izvrši tudi v drugi državi članici EU, kjer ima oseba, ki ji je bil izdan prekršek, prebivališče oziroma sedež ali premoženje oziroma kjer prejema dohodke. Pri nas je za to pristojno Okrajno sodišče v Celju. Zadeva deluje v obeh smereh, saj je v uporabi načelo vzajemnega priznavanja denarnih kazni. (Grčija in Irska tega sporazuma še nista implementirali.)

V avgustu je mesečno število nezakonitih prehodov prvič preseglo mejo 2000 ljudi, in sicer je bilo teh avgusta 2352. Še vedno so najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana, največ nezakonitih prehodov meje pa obravnavajo na območju PU Koper.

Kaj torej v primeru migrantov, ki k nam prihajajo brez dokumentov, z lažnimi osebnimi podatki, brez imetja? Po Zakonu o prekrških (ZP-1) se nedovoljen vstop v državo sankcionira s plačilnim nalogom. Zakon o tujcih ne ločuje med državljani EU in državljani tretjih držav, predvideva pa, da je za tujce, ki so pri nas storili prekršek, z zakonom določena obveznost takojšnjega plačila globe, seveda, če obstaja nevarnost, da bi se izognili plačilu, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi.

Začasni zaseg dokumentov in premoženja v tem primeru ne pije vode

Če tujec, ki je storil prekršek, ne poravna globe takoj, mora prekrškovni organ izvesti vse ukrepe za zavarovanje izvršitve. Tu gre za začasen odvzem določenih predmetov (potne listine, vozniško dovoljenje, dokumenti vozila, prevozne listine, vrednostni papirji, prevozna sredstva, druge premičnine, ki jih ima storilec pri sebi, ne glede na to, ali je njihov lastnik ali ne). V tem primeru se napiše sklep o začasnem odvzemu, ki ga izvrši uradna oseba prekrškovnega organa. (Začasni odvzem lahko traja največ šest mesecev in se lahko s sklepom podaljša še za največ šest mesecev.) Drugi ukrep pa je začasni odvzem stvari, ki imajo tržno vrednost. V tem primeru sklep izvrši pristojni davčni organ po določbah zakona, ki ureja davčno izvršbo.

Večina migrantov k nam prihaja brez dokumentov in imetja, kar pomeni, da nimajo ničesar, kar bi jim policija lahko odvzela. V tem primeru se tujcu izda t. i. ničnostni sklep, ki pa ne pomeni, da je s tem kršitelj oproščen plačila globe.

Torej, globe praktično ne moremo izterjati, za zavarovanje izvršitve pa policisti v večini primerov ničesar ne morejo začasno odvzeti.

Večina migrantov k nam prihaja brez dokumentov in imetja, kar pomeni, da nimajo ničesar, kar bi jim policija lahko odvzela.
Večina migrantov k nam prihaja brez dokumentov in imetja, kar pomeni, da nimajo ničesar, kar bi jim policija lahko odvzela. FOTO: POP TV

Podatka o plačanih globah ni

Ko smo preverjali pri pristojnih organih, koliko glob je bilo poravnanih, koliko dokumentov in listin odvzetih, koliko premičnin zaseženih, smo naleteli na številne ovire. Neverjetno, ampak na policiji so za 24ur.com pojasnili, da podatkov o poravnanih globah ne vodijo, zato nam jih ne morejo posredovati. Prav tako policija ne vodi podatka, koliko listin, denarja in vrednih premičnin so začasno odvzeli za zavarovanje izvršitve.

V prvih osmih mesecih leta so migranti vložili 2577 prošenj za azil, lani v celem letu 2098. Daleč največ oseb vrnemo hrvaških varnostnim organom.

Na Finančni upravi RS (Furs) pa pojasnjujejo, da sicer vodijo evidenco predmetov, ki jih ima Furs v hrambi, a žal ne razpolagajo s podatki, kdo konkretno je kršitelj (ali so to migranti oziroma kdo drug). Furs namreč od prekrškovnih organov ali sodišč prejme le premičnine, ne pa tudi podatkov o kršiteljih, so pojasnili na Fursu. Tako nam številka, da so v letu 2018 prejeli skupaj 1889 premičnin, ne pomaga kaj dosti.

Spremembe zakonodaje očitno ne bo

Vprašanja o tem, ali je zakonodaja v tem primeru ustrezna in ali zakonodajalec načrtuje kakšno spremembo, smo naslovili na ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje in na zunanje ministrstvo. Medtem ko so nas na zunanjem ministrstvu preusmerili na Furs in notranje ministrstvo, so nam na pravosodju odgovorili, da glede na to, da sistemska zakonodaja na področju prekrškovnega prava pri nas že določa ukrepe za zavarovanje izvršitve globe, ki jo na kraju storitve prekrška izreče prekrškovni organ (začasni odvzem listin in imetja), ministrstvo za pravosodje za zdaj sprememb oziroma dopolnitev Zakona o prekrških ne načrtuje.

To pa pomeni, da bodo policisti še naprej pisali plačilne naloge, katerih izterjave ostajajo 'nekje v predalu', papirji, ki jih migranti odvržejo nekje na svoji poti, pa bodo le dokaz, da so nekateri že poskušali neuspešno prečkati slovensko ozemlje. Kazni, ki nimajo prave sankcije, pa tudi nimajo učinka, zato so policisti obravnavali tudi takšne, kot smo neuradno izvedeli, ki so nezakonito v Slovenijo vstopili že več kot 15-krat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
18. 09. 2019 21.45
+2
jps28
18. 09. 2019 21.04
+7
S tem, obremenjujejo samo policiste, ki imajo zaradi tega smo en kup pisarije in tipkanja. Žal našo državo vodjo birokrati.
Killer999
18. 09. 2019 20.57
+4
Haha sj niso be..bci da bi placal.
staridida
18. 09. 2019 21.00
+4
Saj tud hrvati ne plačajo kazni, ko lovijo ribe v našem morju....
staridida
18. 09. 2019 20.57
+2
Ne more bit volk sit in koza cela-dajte si to dopovedat....
bojer
18. 09. 2019 20.23
+11
Nimajo denarja za globe, kje ga skrivajo, če vsak meter poti plačujejo.
prinašalec2
18. 09. 2019 20.16
+8
Mi pa smo res prava država komedijantov....
prinašalec2
18. 09. 2019 20.12
+6
Mislim,....a listke jim dajo, ha, ha....pa srečno pot želijo.
Mungos2
18. 09. 2019 20.05
+8
Ne skrbite, Fajonova bo vse plačala v dveh obrokih !!!
Zmaga Ukrajini ...
18. 09. 2019 19.57
+2
Hahaha,... kakšen cvilež "domoljupcev" 🤣🤣🤣
Uporabnik1095190
18. 09. 2019 19.38
+2
S temi globami ne bodo pokrili niti uporabljenega papirja.
kaplja?
18. 09. 2019 19.15
+8
Po tem spoznamo neumnost neke države in politike! Globo za migrante? Globa Za marsovce!
sonofabitch
18. 09. 2019 18.36
+15
Ne razumem zakaj jim ne zasežejo osebne predmete, I-phone, nakit itd, in jih obdržijo dokler ne poravnajo kazni, saj večina ni siromakov.
SLO-SURVIVAL
18. 09. 2019 18.19
+16
Ja plačajte jih saj jih podpirate in vabite, nas pa brišete, ker jih ne maramo
jarti?
18. 09. 2019 17.54
+0
to so naši policisti
Samo gasssss...
18. 09. 2019 17.45
+14
Bodo,bodo poravnane jih bomo mi namesto njih. Nic ni zastonj pa ceprav prazen papir.😁
ZIPPO
18. 09. 2019 17.03
+29
Za nezakonit prestop naše meje izdajajo denarne kazni, čeprav že vnaprej vedo, da so neizterljive, pa saj to je TRAGIKOMIČNO PRAV ZARES.
HorstWiesel
18. 09. 2019 17.50
-1
Zakaj v trgovini, lokalu,.... dobiš račun, čeprav izstavljalec računa ve, da ga boš vrgel v smeti?
asgard
18. 09. 2019 19.01
+2
ja samo v lokalu ga plačaš... Tukaj ga ne bo noben.
HorstWiesel
18. 09. 2019 19.03
+9
Golobek
18. 09. 2019 17.03
+23
Poravnali nikoli (mi davkoplačevalci bomo pa plačali policijske ure pisanja glob (Bravo Slovenja>Šiško mel si prav )(Vardo in konec pogovorov🇸🇮
eurosapiens
18. 09. 2019 16.46
+18
plačajo naj stranka levica in nevladniki ... ti so krivi da ni na meji vojske s policijskimi pooblastili ... ni mi pa jasno kaj bodo sploh počeli v evropi če jih večina noče delati
pingo91
18. 09. 2019 16.39
+4
ZAPOR DOKLER NE PLAČA!
eFranjo
18. 09. 2019 18.38
-1
nanai
18. 09. 2019 21.48
+4
Zapor je za nas državljane predrag - raje kot zapor jim plačan letalo do njihove izvorne države in spust s padalom.
glava2
18. 09. 2019 15.53
+22
v italiji ne greš, dokler ne plačaš...
wolfterier
18. 09. 2019 16.00
+35
Koliko časa zapravijo s pisanjem teh neumnosti.Tačas jih dvajset gre mimo.Takim se globa napiše s pendrekom na hrbet,potem pa hajd nazaj v Kroacijo,a ne.