Slovenija

Miklavčič novi direktor ZZZS

Ljubljana, 10. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji seji za novega generalnega direktorja imenovala Boruta Miklavčiča. Zanj je glasovalo 26 članov skupščine, 13 pa jih je bilo proti. Miklavčič bo moral sedaj dobiti še soglasje DZ.

58-letni Miklavčič je bil nazadnje direktor Savskih elektrarn
58-letni Miklavčič je bil nazadnje direktor Savskih elektrarn FOTO: POP TV

Upravni odbor zavoda je v začetku prejšnjega meseca kot primernejšega izmed dveh kandidatov sklenil skupščini v imenovanje predlagati Boruta Miklavčiča, ki je bil nazadnje direktor Savskih elektrarn Ljubljana. Poleg njega se je na ponovljeni razpis za mesto generalnega direktorja ZZZS prijavil Emil Židan, višji svetovalec kapitalskih zavarovanj pri Tri-pro zavarovalni agenciji, pooblaščeni agenciji Zavarovalnice Triglav. Borut Miklavčič mora za mesto novega direktorja ZZZS dobiti še soglasje državnega zbora.

Kdo je Borut Miklavčič?

Borut Miklavčič je diplomirani politolog in je v zdravstvu že deloval. Med drugim je bil med letoma 1973 in 1975 pomočnik direktorja ljubljanskega Kliničnega centra, v obdobju 1982 - 1985 pa je bil kot predsednik republiškega komiteja za zdravstveno in socialno varstvo član slovenskega izvršnega sveta. Nazadnje je bil direktor Savskih elektrarn Ljubljana.

Poleg Miklavčiča se je prijavil tudi Emil Židan, Franc Košir pa ne

Poleg njega se je na ponovljeni razpis za mesto generalnega direktorja ZZZS prijavil Emil Židan, višji svetovalec kapitalskih zavarovanj pri Tri-pro zavarovalni agenciji, pooblaščeni agenciji Zavarovalnice Triglav.

Dosedanji direktor Košir ni dobil podpore poslank in poslancev
Dosedanji direktor Košir ni dobil podpore poslank in poslancev FOTO: POP TV

Na razpis pa se nekoliko presenetljivo ni prijavil dolgoletni prvi mož zavarovalnice Franc Košir, ki je bil maja lani imenovan za v.d. generalnega direktorja. Koširju, ki se je na prvem razpisu potegoval za še en mandat, namreč za vnovično izvolitev - potem ko ga skupščina zavoda podprla - namreč ni uspelo dobiti ustrezne podpore v državnem zboru, zato so razpis za mesto generalnega direktorja ponovili.