Slovenija

Milan Kučan: Forum 21 ni zelo elitna druščina

Ljubljana, 31. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vlado Vodušek
Komentarji
0

Ob ustanovitvi Foruma 21 smo se pogovarjali z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom, enim od pobudnikov za ustanovitev foruma in njegovim novoimenovanim predsednikom.

Nocoj nastopate v vlogi predsednika Foruma 21. Se bolje počutite v vlogi predsednika foruma ali ste se bolje počutili v vlogi formalnega predsednika države?

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO: POP TV

Najbolje se počutim v vlogi državljana, ki je zadovoljen z življenjem v tej državi in ki ga ne skrbi pretirano vzdušje in tudi ne prihodnost. Žal, tako ne more biti. In ker je potreben nek angažman, da bi se razmere gibale v smeri takšne Slovenije, kot smo si jo želeli ob ustanovitvi, sem pač bil eden od pobudnikov, da se ustanovi to društvo. Kako se kot predsednik počutim, bom pa še povedal, pozneje.

V nekaterih odzivih, predvsem političnih strank, je bilo čutiti neko nezaupnico. Bojijo se, da bo forum aktivno posegal v politiko in da gre zgolj za idejo o zamrznjeni politični stranki.

Ne čudim se takšnim političnim špekulacijam, ki so pravzaprav stare toliko kot strankarska zgodovina v Sloveniji. Gre za navajanje na to, da ob parlamanetarnem prostoru političnega odločanja obstaja tudi predparlamentarni prostor civilne družbe, ki se ne ukvarja s politiko na sploh, ki se ne ukvarja s politiko na način, da želi sodelovati v tekmi za porazdelitev moči in za obvladovanje vzvodov odločanja, ampak hoče izražati svoja stališča o političnih, socialnih in drugih vprašanjih v tej družbi. Hoče predlagati ali podpirati posamezne odločitve ali pa želi biti tudi kritična do rešitev, za katere pač misli, da niso ustrezne, ne dobre, ne načelne, ali pa so celo skregane z ustavo.

Gre za precej elitni klub, z veliko močjo. Sami ste dejali, da se ne nameravate popolnoma odpovedati vplivanju na politiko. V zadnji Mladini ste dejali, da bi želeli imeti takšen vpliv na oblikovanje koalicije kot ga ima, recimo, katoliška cerkev.

Najprej, to ni zelo elitna druščina. To je medijsko oblikovan vtis o tej druščini. So takšni in drugačni ljudje, ampak zmeraj so bolj na očeh tisti, ki so javnosti bolj znani. Za tiste, ki niso znani, pa so bili tudi na tem ustanovnem sestanku, se nihče - tudi od vaših novinarskih kolegov - ne zmeni in jih ne vpraša, kaj jih je pripeljalo v to društvo. Glede vpliva, pa jaz nisem rekel, da želi ta forum imeti takšen vpliv na oblikovanje koalicije, kot katoliška cerkev. Rekel sem samo, da ne vidim nič slabega, če bi to društvo hotelo imeti tak vpliv na oblikovanje koalicije. Sem pa tudi povedal, da ga ne želi in da želi v politični prostor vstopati na drugačen način.

Danes ste že sprejeli prvo politično odločitev. Pozvali ste ljudi, naj razmislijo, ali bi se udeležili nedeljskega referenduma.

Da. Jaz mislim, da smo naš razmislek ponudili našim sodržavljankam in sodržavljanom. Naj premislijo o tem vprašanju tako, kot smo premislili mi in naj se potem odločijo, ali bodo šli na referendum ali ne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja