Slovenija

Peterle ob 30. obletnici osamosvojitvene vlade opozoril na 'virus razdeljenosti'

Ljubljana, 16. 05. 2020 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade kot vzporednico med tedanjim časom in danes izpostavil osredotočenost na cilj v kriznih razmerah. Ob tem je pozval k sodelovanju. Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa meni, da je danes naša glavna težava virus razdeljenosti.

8. aprila 1990 so namreč v Sloveniji potekale prve demokratične volitve v takratno 240-člansko tridomno slovensko skupščino. Na volitvah v družbenopolitični zbor, najpomembnejši organ skupščine, je zmagala koalicija Demos, ki je dobila pravico sestaviti vlado. Ta je bila imenovana 16. maja 1990, vodil pa jo je Lojze Peterle.

Med novo oblastjo in opozicijo je vladalo nezaupanje, a so kljub temu dosegli načelen dogovor o osamosvojitvi. 6. decembra 1990 je skupščina sprejela zakon o plebiscitu, 23. decembra pa so državljani z veliko večino glasovali za samostojnost in neodvisnost Slovenije. 26. junija 1991 je Slovenija tudi uradno razglasila samostojnost in neodvisnost. Sledila je 10-dnevna vojna, ki se je končala s premirjem in dogovorom o umiku Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije.

Proslava ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade v predsedniški palači.
Proslava ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade v predsedniški palači. FOTO: Nebojša Tejić STA

Tako predsednik Borut Pahor kot Peterle sta del nagovora na današnji slovesnosti v predsedniški palači posvetila tudi aktualnim razmeram, ko se spopadamo z obvladovanjem posledic epidemije koronavirusne bolezni.

V nasprotju z danes tedaj nismo imeli svoje države, morali smo jo ustvariti, je izpostavil Pahor. Danes sicer po njegovem mnenju nimamo tako kaotičnih razmer kot takrat. Tedaj se je spreminjal ves svet, Evropa je bila na obzorju sprememb, Slovenci smo prvič postali nacija. Čeprav je po njegovih besedah to vedno tvegano, pa je potegnil tudi vzporednico, ki jo vidi v vprašanju osredotočenosti vlade.

Tedanja vlada je vse podredila osrednjemu cilju, osamosvojitvi Slovenije. Osredotočenost je po Pahorjevem mnenju sporočilo tudi za današnje razmere. "Vlada, ki jo danes vodi Janez Janša, mora zelo dobro oceniti, kaj je osrednje politično poslanstvo vlade in države, vizija, naloga in načrt – verjetno soočanje s posledicami epidemije in spremembami, ki jih bodo te okoliščine prinesle," je ocenil. To pa po njegovih navedbah zato, da bi se Slovenija – zdaj z orodjem države – uspešno ne le prebila skozi te težke čase, ampak iz njih izšla še trdnejša, razvitejša in bogatejša.

A ta osredotočenost na strateški cilj izhoda iz aktualnih razmer po njegovih besedah ni le skrb vlade, pač pa tudi odgovornost opozicije, da razume zgodovinski trenutek, razume, da so okoliščine, v katerih mora do neke mere – ne da bi se odpovedala demokratičnim pravilom – razumeti pomen sodelovanja.

"Demosova vlada je bila odločilna za to, da smo dobili lastno državo, a brez politične enotnosti, ki jo je ustvarjala v sodelovanju z opozicijo, ne bi šlo," je še prepričan Pahor.

Peterle pa je poudaril, da takrat ni šlo samo za osamosvojitev. Treba je bilo vzpostaviti nov politični in gospodarski red v duhu spoštovanja človekovega dostojanstva in pravic, demokracije, pravne države in socialno tržnega gospodarstva. "Nasledili smo izredno težko gospodarsko stanje z osemodstotnim padanjem rasti, s številnimi podjetji z izgubo, bojkotom našega blaga v Srbiji, visoko inflacijo, umetno zaposlenostjo itd. K temu je pokal po šivih zdravstveni sistem," je spomnil.

V času osamosvojitve so po Peterletovih navedbah mislili tudi na našo evropsko prihodnost v duhu načel in vrednot očetov Evrope.

"Izvolitve prve vlade se spominjamo v času globalne in evropske krize ter nove slovenske politične polarizacije. Naš glavni problem ni novi virus, ampak virus razdeljenosti, ki ne dovoljuje spoštljivega pogleda na drugega in mu resnica ni temeljni kriterij," ugotavlja. Novi vladi in vsej slovenski politiki želi, da različnost ne bi bolela, ampak bogatila.

"Ne spuščajmo v politično areno virusov, ki ne bogatijo naše medsebojnosti, sožitja in sodelovanja. Potegnimo nauk iz slovenske, evropske in globalne krize ter z visoko politično kulturo združimo ustvarjalne sile za tisto, kar nas lahko kot nacijo okrepi in nam zagotovi varno in demokratično prihodnost," je pozval Peterle in poudaril, da jim je osamosvojitveni duh slovenske pomladi lahko pri tem v navdih.

Današnje slovesnosti sta se med drugim udeležila predsednik DZ Igor Zorčič in premier Janša. 

Obletnice imenovanja Demosove vlade se je v zapisu na Facebooku, v katerem sicer opisuje uspeh Slovenije v boju s koronavirusom in nadaljnje izzive, dotaknil tudi minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin. Morda prihajajo časi težkih izzivov in preizkušenj, vendar jim bomo povezani in enotni kos, je prepričan. Voditelji Demosove vlade so po njegovih ocenah prepoznali okno zgodovine in znali graditi na točkah, ki so jih povezovale. V sedanjih prelomnih časih je zato po njegovem mnenju na mestu poziv k več enotnosti, spoštljivosti in dialoga v celotnem slovenskem javnem prostoru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Dvigniti moramo nivo politične kulture in ponovno odkriti stvari, ki nas povezujejo. Opustiti moramo stare zamere, znati moramo prisluhniti drug drugemu. Tako bomo ponovno dokazali, če imamo Slovenke in Slovenci skupen cilj, lahko dosežemo nemogoče in smo vedno v družbi zmagovalcev," je pozval Tonin.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
17. 05. 2020 12.26
+2
prej virus poxresnosti in korupcije, ki razsaja med slo politiki!
vinogradnik33
17. 05. 2020 10.58
+6
Osamosvojitev so omadeževali Janša , Bavčar , Krkovič in njihovi pomagači , ko so se šli vojne dobičkarje s prodajo orožja Hrvatom in Bosancem ! Edini cilj osamosvojitve je bil ločiti se od ostalih republik nekdanje SFRJ ! Za nadaljnji razvoj Slovenije Demos ni imel programa in tudi ne zanimanja , zato so takoj tudi razpadli , uspeli so samo v podarjanju ozemlja , nepremičnin in nekih odškodnin cerkvi ! Samozvani osamosvojitelji so , ko so prišli v pozicijo vladanja 2004 - 2008 Slovenijo uničili gospodarsko in moralno !
Heretik1
17. 05. 2020 10.20
+5
Namesto druge Švice smo dobili drugo Madžarsko!
Viejo cabron
17. 05. 2020 10.17
+3
Peterle imel si priložnost speljati lustracijo in je nisi zato obmolkni! Danes se sicer ne bi ukvarjali s komunisti in ostalim ideološkimi neumnostmi. Pa tudi Pahorja, Janše,.....in ostalih bivših komunistov ne bi bilo na površju. Sicer pa bi si Sloveni itak nekaj izmislili za metanje polen. Sem se že pred nekaj časom odločil za eno razmišljanje glede Slovencev in Slovenije: naj zadnji ugasne luč ko zpusti to ideološko greznico. Jaz sem jo že davno!
PALAGRUŽA
17. 05. 2020 10.12
-4
POKAŽITE OBRAZE, DA VIDIMO HEROJE!!!
riss
17. 05. 2020 10.10
-6
Čakajte, a berem prav, da je Kučan zaslužen za osamosvojitev? Ne se prosim sramotit, razen njegovega govora ob tem dogodku, se intimno nikoli, res NIKOLI, ni odločil za samostojno Slovenijo, saj je bil na najvišjih partijskih-komunističnih položajih. V najbolj kritičnem času je podpisal ukaz o preselitvi orožja iz skladišč TO v kasarne JNA,... Seveda se je pozneje vživel v novo dejstvo in izkoristil vse privilegije, (se 2x pustil izvoliti za predsednika, pa bi se moral umakniti), ki jih ne bi smel biti deležen, zase in svojo družino: od odkupa družbene hiše za 10.000 mark (5.000 €), služb za družinske člane,..., do enormne pokojnine baje ca 4.000€. Pravzaprav je bil in ostal cokla, da res nismo postali druga Švica. Deloval za korist levih struktur preko Foruma 21 in je eden najbolj zaslužnih, da imamo levo globoko državo iz katere se hara, krade, ustvarja bančne luknje, pere denar,... Tudi, če ni sodeloval direktno, se ni nikoli zoperstavil temu plenjenju, ki ga ni sankcioniralo naše sodstvo, ki je bilo samo inplementirano iz prejšnje vladvine. Bil sem zraven pri osamosvojitvi in prosim naj se govorijo samo resnična dejstva. Moja našteta so takšna.
SLObunkeljn
17. 05. 2020 09.38
+10
A to zdaj praznujejo Prisvojitelji? Ja, ti imajo razlog za slavje ... oni so sebi in peščici izbrancev res omogočili Švico , državljani pa ostali z dolgimi nosovi ....
Streznitev
17. 05. 2020 12.34
+0
Osamosvojitev je nas, ki smo bili takrat v prvih vrstah izdal predsednik Milan Kučan, ki se je prodal YU armadi in jim predal orožje slovenske TO. Še sreča, da smo imeli orožje v policiji, drugače bi se slabo končalo. In ta Juda in izdajalec slovenskega naroda govori kdo je v tej državi državotvoren in moralen. Izdajalec enkrat, izdajalec in lažnivec za vedno.
Jožica55
17. 05. 2020 08.21
+9
Žalostno da na tako slovesnost ni bil povabljen takratni predsednik Milan Kučan kajti prav on je naredil največ, da takrat ni prišlo do totalne vojne. Verjetno je Janša postavil pogoj. Zžalostno.
SLObunkeljn
17. 05. 2020 08.09
+11
Kaj pa praznujemo? Uničenje in razprodajo slovenskega gospodarstva, sredstva od prodaj in podkupnin v reokah peščice posameznikov na računih v davčnih oazah? Praznujemo morda to, da so Hrvati in Srbi lastniki znamk na katere smo bili ponosno, kot so Barcafe, Čokolešnik, Argeta , Futek, Fruktal, Pingo, Kokta ... itd in pa jar cel Mercator ....? Kako to, da je Hrvatom in Srbom uspelo od hlapcev pokupiti vse in ne obratno? Očitno naši politiki vseh barv veliko lažje sprejemajo podkupnine, da brez slabe vesti siromašijo narodno gospodarstvo! Poleg tega smo pa še totalno razdeljeni. Nimamo prav nobenega razloga za praznovanje, le sram nas je lahko zaprte v diktaturi!
EEgon
16. 05. 2020 21.12
-7
Mineva 30 let zamujene lustracije nad agresivnim komunizmom. Vendar nič še ni zamujeno, s skupnimi močmi bomo državljani opravili tudi to.
zavetnik
16. 05. 2020 21.18
+13
Po tvoje Janša ne bi smel opravljati funkcij, ki jih je v 30 letnem obdobju, se strinjam to bomo uredili v kratkem.
lakala28
16. 05. 2020 19.57
+12
Pa ne že spet Borat in Lojze. A ni dovolj, da so v dveh mesecih maznili 6 milijard EUR, še sprenevedanje moramo prenašati? A se ne bi dalo solarija na ene 200 nastaviti?
tali?ni tom
16. 05. 2020 19.49
+15
tip niti ne ve da je spustil virus med nas leta 89,90,91 in do danes!
Hitri Jezek
16. 05. 2020 19.20
+26
Uničili,pokradli,vse kar je bilo po 2 sv vojni v Sloveniji zgrajeno.In prav ti lopovi nam že 30 let govorijo pravljice,kako zanič je bil bivši sistem.Ok ni bil idealen,ampak vse kar je bilo ustvarjeno je bilo,do leta 91.Po tem je sledilo ropanje in uničenje!Tako,da te pravljice o drugi Švici si Lojzek vtakni v a....s!
flojdi
16. 05. 2020 19.08
+16
.eni, izgleda , imajo tudi virus nesmrtnosti ( al pa sam željo , ki pa
Domendo
16. 05. 2020 19.05
+14
Kaj je to za države. Je z vami vse v redu. Zdaj bo že vsak ki ima 5 minut ćasa organiziral svoje proslave, postavljal spomenike in nosil vence svojim vzornikom. Saj še malo pa se boste vlegli eni h titeju drugi pa h hitlerju tretji h stalinu četri pa h mao zedongu. Slovenci bomo še morali nekaj desetletij počakati da končno dobimo velike ljudi, po katerih bomo poimenovali infrastrukturo. Žalostno to.
RedCell
16. 05. 2020 18.52
+28
Peterle, pojdi na smetisce zgodovine. Se tisti mladi, ki te niso poznali, so te spoznali, ko si hotel malo biznisirati na narodovi nesreci...in si umazal lastno preteklost.
kakafonijaprava
16. 05. 2020 18.52
+24
30 let ropanja drzavljanov!
borec91
16. 05. 2020 18.38
+21
ja takrat so nas okradli in sedaj zopet
Streznitev
17. 05. 2020 12.37
+0
ina5785
16. 05. 2020 18.31
+27
Prave CVETKE se deklarirajo (NAM VSILJUJEJO misel) kot osamosvojitelji. NIHTIFLY je spodaj ČISTO VSE PRAV RAZLOŽIL! Sledi; bavčar kot NOTR.MINISTER - danes v arestu, jašari - NAJveč tožb in obtožbi v celi SLO (vseh packarij ne bom pisala, VSI JIH POZNATE), petrle je iskal SAME FINANČNE KORTISTI in bil ves čas zelo potuhnjen. Ko je bil t.i.SLO vojna, je bila PETRLETOVA familija cela že v Avstriji - to ti je borec!!!, potem pa bil cel PV! Samo je pazil kako se dokopati do službe v EU, no pa še hčerkici je hotel ZRIHTAT oring posel z maskami!!! - TAKOJ JE ORGIRAL!!! Ljudje vsaj MALCE RAZMISLITE O TEH PRODANCIH, ne rabi vam nekdo drug vtepat v glavo. . . . . . . . .
vinogradnik33
16. 05. 2020 18.22
+30
? Sektaši so ugrabili državo in ta isti rušijo enotnost ! Kučan je takrat na trgu izrekel preroške besede : " Danes so dovoljene sanje , jutri je nov dan ! " in res je tako smo tisti hip samo lahko sanjali o enotnosti , ki smo jo izkazali ob referendumu in nikdar pozneje , ker so pričeli delovati razdiralni in hujskaški sektaši , sanjali smo o pravni državi , ki je ni in je ne bo , dokler ne bo sprejeta zakonodaja , ki bo nedvoumno na prvo mesto dajala odgovornost , odvzem premoženja tudi bližnjim sorodnikom , ker vsi kriminalci prepišejo premoženje na bližnje sorodnike , sami pa gredo v osebni stečaj ; dokler ne bo sodniška srenja nehala ločevati med privilegiranimi , nedotakljivimi in navadnimi državljani ! Potem bo lepa naša domovina na sončni strani Alp svobodno in v slogi zadihala !
ina5785
16. 05. 2020 18.32
+15
vinogradnik33 - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Streznitev
17. 05. 2020 12.39
+0
Naslednji dan so bili jugo tanki na Slovenskih ulicah-naključje? Hinavski izdajalec je vedel, ker nas je prodal Miloševiću.