Slovenija

Mini teater tarča groženj, izraelski film predvajali na drugi lokaciji

Ljubljana, 10. 01. 2024 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, D.L.
Komentarji
0

Ljubljansko gledališče Mini teater, kjer bi moralo izraelsko veleposlaništvo predvajati film o napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, je bilo tarča groženj, tudi nasilnih, in pozivov k bojkotu, je sporočil direktor gledališča Robert Waltl. Film – gre za posnetke 139 umorov – so predvajali na drugi lokaciji, kljub temu pa se je pred Mini teatrom zbrala skupina protestnikov. Vabilo na projekcijo so dobili tudi nekateri poslanci, kar so v Levici razumeli kot poskus vmešavanja tuje države v slovensko politiko.

Kot je direktor gledališča Robert Waltl pojasnil v današnjem sporočilu za javnost, so dvorano Mini teatra oddali za zaprto projekcijo, namenjeno novinarjem in predstavnikom diplomatskega zbora. "Gledališče Mini teater ni oblikovalo vsebine filma, oddali pa smo prostor. Ne želimo, kot nam mnogi pripisujejo, da se naše umetniške, kulturne in skupnostne aktivnosti enačijo z izraelsko politiko, ki je trenutno takšna, da ne dovoljuje kompromisov in premislekov o nastali situaciji," je še poudaril.

Kasneje je sporočil, da je projekcija "zaradi tehničnih težav" odpovedana. Izpeljali so jo na drugi lokaciji za manjšo skupino povabljenih, med katerimi so bili evropski diplomati, nekaj novinarjev in nekaj nekdanjih slovenskih politikov. Med njimi je bil tudi odgovorni urednik našega portala. 

Posnetek je  dolg 47 minut, sestavljen je iz posnetkov nadzornih kamer, posnetkov s socialnih omrežij teroristov in žrtev, telefonov teroristov in žrtev, posnetkov telesnih kamer teroristov ter telefonskih zvočnih posnetkov Hamasovcev. Večina teh posnetkov je že zaokrožila na socialnih omrežjih, predvsem na X-u, nekaj pa je še nikoli prej videnih terorističnih zločinov v stilu Islamske države. Gre za 139 umorov, katerim je, kot vemo, sledil odgovor Izraela, ki še vedno traja. Slovenija je edina država, kjer so preprečili predvajanje filma, Izraelci pa so ob tem izrazili, da opažajo porast antisemitizma v Sloveniji.  

Protest pred Mini teatrom

Čeprav projekcije v Mini teatru niso izvedli, se je pred njim zbrala skupina protestnikov, ki so obsojali izraelsko nasilje in izražali podporo Palestini. Nosili so transparente z napisi, kot so "kdor je tiho, je soodgovoren za genocid", "neomajna podpora Palestini", "sionizem ni judizem". 

"V času, ko izraelska okupacija izvaja vsakodnevno bombardiranje, obstreljuje bolnice, izobraževalne in verske institucije, ne moremo dopustiti, da ta ista tvorba v Sloveniji organizira propagandni dogodek za izbranke in izbrance iz vrst slovenskega političnega predstavništva in novinarstva," so zapisali v izjavi, ki jo je na protestu prebrala ena od udeleženk. "Palestinke in Palestinci si zaslužijo svobodno in dostojno življenje, zato zahtevamo, da se Republika Slovenija pridruži južnoafriški obtožbi genocidalnih dejanj Izraela in prekine diplomatske ter gospodarske stike z Izraelom," so pozvali. 

Levica obsodila vabilo izbranim poslancem na projekcijo

Vabilo na projekcijo je izraelsko veleposlaništvo poslalo le izbrancem, med katerimi so tudi nekateri poslanci, kar je razburilo predvsem Levico. Vodja poslanske skupine stranke Matej T. Vatovec je zato na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovil dopis s predlogom, da na zagovor pokličejo izraelskega veleposlanika in obsodijo tovrstne poskuse "propagandne kampanje" in "vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji".

"To, da takšno vabilo prihaja po tem, ko je Slovenija jasno zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci s strani Izraela, in desetletja trajajočega apartheida, ni presenetljivo," meni Vatovec.

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki je sicer članica skupine prijateljstva z Izraelom, pa je v izjavi za medije izrazila "zelo negativno presenečenje nad dejanji izraelskega veleposlanika", ki po njeni oceni skuša izkoristiti skupino prijateljstva za to, da bi s čustvenim izsiljevanjem poskušal poslancem prikazati posnetek napada Hamasa na znani koncert. Pri tem je ta napad označila kot vrednega vsega obsojanja. Menila je še, da želita s tem "na nek način veleposlanik in s tem država Izrael opravičiti svoje dejanje nad palestinskim prebivalstvom, ki ga ni mogoče drugače oceniti, kot da gre za genocid".

V izjavi v državnem zboru je še izrazila pričakovanje, da bodo vlada, premier in zunanja ministrica v uradnih izjavah jasno povedali, da se nad palestinskimi prebivalci v Gazi izvaja genocid in da ga obsodijo. Menila je tudi, da bi morala Slovenija v imenu humanosti in človečnosti začeti priznavanje Palestine kot države. 

Kaj pravijo na zunanjem ministrstvu?

Povabilo na ogled projekcije posnetkov napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani ni vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, pa je sporočil državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Vojko Volk. "Osnovni bonton nam nalaga, da se na povabila odzovemo in se dogodkov udeležimo ali pa udeležbo opravičimo," je Volk zapisal v svoji izjavi. "Povabilo Judovske skupnosti v Sloveniji na ogled gradiva o brutalnem terorističnem napadu Hamasa na izraelske civiliste in še posebej o izrecnem nasilju teroristov nad ženskami, ni nobeno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije. Enako bo veljalo ob povabilu palestinske skupnosti v Sloveniji," je pojasnil Volk.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na zunanje ministrstvo (MZEZ). "MZEZ najostreje obsoja kršitve humanitarnega prava in prava človekovih pravic v Gazi. Število civilnih žrtev je nesprejemljivo. MZEZ Izrael poziva k takojšnjemu premirju in vzpostavitvi pogojev za čimprejšnji začetek pogovorov za priznanje Palestine in mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev," so zapisali. Na vprašanje, ali nameravajo izraelskega veleposlanika poklicati na zagovor, niso odgovorili, zapisali so le, da se bodo "na morebitne zaskrbljujoče prakse, če so se te ali se bodo v prihodnje dogajale," ustrezno odzvali. 

Koalicijski poslanci ignorirali veleposlanika, opozicijski so si ogledali video

Izraelski veleposlanik Zeev Boker s sodelavci se je sicer danes sestal s predstavniki državnozborske skupine prijateljstva z Izraelom. Srečanja se poslanci koalicije niso udeležili, navzoči so bili le poslanci iz obeh opozicijskih strank SDS in NSi, ki so jim tudi predstavili video o zločinih Hamasa v Izraelu, je za portal N1 povedala predsednica skupine Iva Dimic (NSi).

Uničenje v Gazi
Uničenje v Gazi FOTO: AP

Poslanka Levice Tatjana Greif pa je sporočila, da je danes protestno izstopila iz parlamentarne skupine prijateljstva z Izraelom. V pojasnilu je zapisala, da izstopa zaradi krvave morije v Gazi.

"Kot posameznica in kot nosilka politične funkcije se počutim popolnoma nemočna, obupana in jezna, ob masakru v Gazi, pred očmi celega sveta, ki ne stori ničesar," je v izjavi zapisala poslanka in poudarila, da iz skupine izstopa iz protesta proti moriji v Gazi, ki jo je označila za gnusno genocidno dejanje. Ob tem je izpostavila katastrofalne razmere, ki so jim podvrženi civilisti v enklavi, in obsodila militantno držo Izraela, ki po njenih besedah napoveduje še hujše napade in totalno uničenje Palestincev.

"V prijateljstvu z državo, ki izvaja genocid, maščevanje nad civilisti v ujetništvu enklave, ki izvaja etnično čiščenje palestinskih ozemelj, ne morem biti in ga z globokim prezirom zavračam," je še zapisala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3