Slovenija

Minis: Nismo bili davčni dolžnik in nismo imeli blokiranih računov

Ljubljana, 25. 03. 2019 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./N.K./STA
Komentarji
133

Podjetje Minis je posel za postavljanje rezilne ograje na meji novembra 2015 dobilo z lažno izjavo, da ima poravnane vse obveznosti, je presodilo prvostopenjsko sodišče. Ker je zatajilo, da ima za 3000 evrov neplačanih davkov in prispevkov, mu grozi petletna prepoved sodelovanja pri javnih naročilih.

Ljubljansko okrajno sodišče je odločilo, da je podjetje Minis iz Žalca na javnem naročilu podalo neresnično izjavo in s tem kršilo zakon o javnem naročanju. Če bo sodbo potrdilo višje sodišče, bo moral Minis plačati 12.500 evrov, njegov direktor Bojan Plohl pa 600 evrov kazni. Minis pa bi dobil tudi stransko kazen petletne prepovedi sodelovanja v postopkih javnega naročanja, poroča Dnevnik.

Sodišče je sicer presojalo le posel Minisa z MNZ. Le dva dni prej je prvo pogodbo z Minisom podpisal tudi Zavod za blagovne rezerve - skupen znesek je devet milijonov evrov.

Plohl je po poročanju časnika ponudbi priložil izjavo, da ima poravnave vse obveznosti iz davka na dodano vrednost in socialno varnost delavcev, kar je bil pogoj za pridobitev posla. Minis pa je takrat imel 1200 evrov neplačanega DDV in dobrih 1700 evrov neplačanih socialnih prispevkov. Plohl se je med obravnavo branil, da je šlo za neevidentirane obveznosti in da zanje ni vedel, saj je za to pooblastil računovodkinjo. Trdil je, da je bila napaka samo v tem, da finančni upravi podjetje ni pravočasno poslalo REK-obrazcev in obračun davka.

Sodnica Jasna Deu je ugotovila, da je pripisovanje krivde računovodkinji, za katero sodišču Plohl ni posredoval osebnih podatkov, neutemeljeno, saj bi direktor moral vedeti, da je davke in prispevke treba plačati. "Možno je tudi, da REK-obrazci in obračun DDV niso bili oddani pravočasno prav z namenom, da davčni dolg ne bi bil evidentiran," je po navedbah časnika zapisala v obrazložitvi sodbe ter dodala, da bi bilo tako izmikanje sicer nesmiselno.

Sodišče je odločilo, da je Minis posel za postavljanje rezilne žice na meji s Hrvaško dobil z lažno izjavo o poravnanih obveznostih.
Sodišče je odločilo, da je Minis posel za postavljanje rezilne žice na meji s Hrvaško dobil z lažno izjavo o poravnanih obveznostih. FOTO: Aljoša Kravanja

Plohl: Znesek je mizerno nizek, to so popolnoma izmišljene insinuacije

Družba Minis je danes vse očitke zanikala in poudarila, da je vse posle pridobila "na pošten način in brez kakršnihkoli političnih povezav". "Vse posle je naša družba oddelala kakovostno in v danih rokih. Poročanje o naši družbi je zgolj neke vrste dimna zavesa, s katero bi se rado prekrilo ostale posle, v katerih naša družba ni bila udeležena," so zapisali.

Poudarjajo, da gre v tej zgodbi zgolj in samo za en razpis za oddajo ponudbe postavitve tehničnih ovir v višini 250.000 evrov, pri katerem je sporna ugotovitev glede davčnega dolga. Ministrstvo za notranje zadeve je pri navedenem razpisu zahtevalo, da ponudnik podpiše Prilogo št. 2, kjer je navedena točka c, ki je vsebovala izjavo, da ponudnik na dan oddaje razpisa ne bo imel več kot 50 evrov dospelih in nezapadlih obveznosti. "Javni razpis ni zahteval pogoja, da ponudnik predhodno ni smel nikoli biti blokiran s strani FURS-a, ampak samo, da na oddaje ponudnik nima več kot 50 evrov dolga," pojasnjujejo.

Že leta 2015 smo razkrili, da je Plohl davčni dolžnik in država z njim torej ne bi smela poslovati. "Zdaj veljavni zakon in zakon, ki bo stopil v veljavo v naslednjem letu, sankcionirata davčne dolžnike, tako ponudnike kot podizvajalce, in tak ponudnik mora biti izločen," je v oddaji 24UR povedala nekdanja direktorica državne revizijske komisije Vesna Cukrov.

Zoper omenjeno sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani so podali pritožbo na Višje sodišče v Ljubljani, s katero izpodbijajo sodbo iz vseh pritožbenih razlogov – bistvene kršitve prekrškovnega postopka, zavrnitve dokazov, neupoštevanje dokazov, napačna ugotovitev dejanskega stanja, napačna uporaba materialnega prava in nesorazmernost sankcije. "Popolnoma izmišljene so insinuacije glede zneska dolga na dan oddaje ponudbe, ki je mizerno nizek, pritožbeno pa se presoja, ali je sploh dolg obstajal."

Po mnenju direktorja Minisa sodišče dokazov ni izvajalo, zaslišalo je samo zakonitega zastopnika družbe, zaključilo z obravnavo in izdalo sodbo. "Po vpogledu v e– kartico ponudnika na dan 24.11.2015 ni bilo zabeleženih zapadlih, dospelih in ne neporavnanih obveznosti. Družba Minis d.o.o. je v postopku pred Okrajnim sodiščem opr. št. PR 1681/2017 predložila navedeno e – kartico, zahtevala je zaslišanje pristojne osebe s FURS-a ter postavitev izvedenca finančne stroke, ki bi lahko navedeno tudi potrdil. Družba Minis d.o.o. na dan oddaje razpisa ni bila davčni dolžnik in ni imela blokiranih računov," poudarjajo.

Zapisali so tudi, da so imeli za leto 2015 oceno SB 4, "kar je izjemna bonitetna ocena in če bi bila družba davčni dolžnik, ne bi imela take ocene". Kot še dodajajo, so imeli na dan oddaje razpisa zaposlenih 28 ljudi, torej "nikakor ne gre za kaslc družbo". 

Minisovi dokumenti
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KORUPCIJA
26. 03. 2019 10.09
+3
Kaj reči na to zgodbo,verjamem da ima to podjetje plačane vse obveznosti do države. za 3000 eurov...... Verjamem lastniku,da za to ni vedel,za tak posel si tri tisoč sposodim in poravnam obveznosti....,da dobim takšen posel. Me bolj skrbi,da komisije ne preverjajo resničnost podatkov preden sklenejo posel. V primeru da je kdo izda lažno potrdilo je kazensko odgovoren,,... Za milijone ali milijarde kot so LB,T eš6 v tej državi nikoli ne najdeš krivca.Dokazila in potrdila izginejo.
anakondabox
26. 03. 2019 09.03
+5
Že pred dnevi sem napisala, da se krivca išče in si krivdo podajajo kot vroči kostanj. Kdo ščiti šefa iz ozadja ter zavira globo, izrečeno kazen, ječo? 'Ti podatki so v fazi raziskave in so zaenkrat tajni', bom dobila odgovor. Ko podatki ne bodo več tajni (ob Sv. Nikoli), naj se krivca osvetli z vsemi žarometi, naj plača odškodnino (za kraje, lažne povezave, za ubite in ranjene živali, ki so se zapletla v rezila, za preplačano žico) potem pa z njim v keho ali na DK delo. Včasih sta moj oče in mati udarniško gradila progo Brčko-Banoviči. To družbeno koristno delo za razgibavanje mišic, priporočam tudi danes. Posebej tistim, ki so se v celici že odpočili in tistim, ki so odtujili (pre)več denarja za nulto delo z vrtenje jezika. Ker je to zelo veliko ljudi, vam zagotavljam, da bo proga zgrajena najmanj v desetih letih, pod budnim očesom strokovnjakov. Ako za držalo krampa in lopate primejo že jutri, bo ob pomoči bagerjev, vagonov za odvoz zemlje, dinamita za odstranjevanj skal pri gradnji tunelov delo opravljeno (že) prej. Potrudite se in zavihajte rokave, dokler je nasvet (še) 'pro bono'. Ostali vaši svetovalci , samooklicani analitiki, bi vam vzeli najmanj 15000€. #zastonj
felix59 drugič
25. 03. 2019 21.27
+6
Cerarjeva posla , tega se sigurno ni naučil od fotra.
glava2
25. 03. 2019 18.03
+24
javni razpisi za 5000€ zahtevajo , da imaš vse plačano na fursu, in ni dovolj izjava, preverjajo ali pa zahtevajo potrdilo fursa!!! zanimivo, da je bila v tem primeru dovolj izjava??? kaj pravi na to dr. etik najbolj etični na svetu?
rožarica
26. 03. 2019 09.27
+3
glava 2, za izbrance je dovolj le izjava...
lahunin
25. 03. 2019 17.52
+18
KAJ TO SPLOH OBJAVLJATE V TEH 28 LETIH SMO ZE NAVAJENI NA KORUPCIJO
Žac
25. 03. 2019 17.58
+5
sodelujem
25. 03. 2019 21.11
+4
Ne, samo eden in ena stranka....čudno da še ni omenjen.....dežurni krivec.!
JE-BI-GA
25. 03. 2019 17.02
+34
Ob teh aferah bi moral vrli Miro prestopiti prag zapora Dob, s sabo pa popeljati prijatelje zaslužkarje.
tron3
25. 03. 2019 16.22
+17
Tiho v Minisu, Mirč dobrohotni, si sedaj rešuje svoj ugled in dobro ime na Vašem hrbtu.
intel1
25. 03. 2019 16.13
+32
katero stvar so cmerarjevi naredil da ni korupcija ali lopovscins
sandi101
25. 03. 2019 15.15
+48
A Slovenska podjetje res ne znajo izpeljati niti enega posla brez, da bi bilo kaj narobe? Ne morem verjet. Zapret podjetje in direktorju za 5 let prepovedati poslovanje.
Desnica boli
25. 03. 2019 15.32
+46
Taka kazen bi bila brez veze Z žico si je nagrabu toliko, da mu vdo konca življenja ni potrebno več poslovat. Vrnit ves denar in za 5 let z Mirkotom v arest.
cool29
25. 03. 2019 18.38
Desnica boli
25. 03. 2019 15.14
+52
Tale sodba je pa pesek v oči. Večmilijonski oškodovanje države v dogovoru z vladajočo stranko, kazen pa nekaj drobiža in 5 let brez razpisa. Tudi če bi jim dosodili 500 let kazni, na razpisu tako ne morejo več zmagat, ker je Mirko svojo vladavino zaključu za vekomaj. Večina bi pa pri večmilijonskem poslu plačala 12.500€ kazni vnaprej, in to dvojno, samo da posel dobijo. Korektna sodba do davkoplačevalcev bi bila 5 let aresta za vse vpletene, skupaj s funkcionarji SMC in vračilo vsega nakazanega denarja nazaj v državno blagajno. Tole je pa kar neki, malo predstave za rajo, potem mora pa to še eno sodišče potrdit, kjer bodo do lopovskih tovarišev še malo bolj popustljivi...
brigajsezase
25. 03. 2019 15.09
+29
zrežirana štala.....vsi pošteni, mojga kolesa pa nikjer ni!!!!
Barjan?ek2
25. 03. 2019 14.59
+24
Minis je dobil posel in z njim dobro zaslužil ter poravnal vse obveznosti za nazaj tako da je volk sit in koza cela. Pa še kazen bo dobila država, samo upam, da ta ni bila všteta v ceno žice. Pa imamo spet en primer za KPK, ki jim v stanju v kakršnem je država dela nikoli ne zmanjka.
Viejo cabron
25. 03. 2019 14.53
+14
To me spominja na izrek: ubij kurirja kateri nosi slabe novice. Nabava žice je šla preko javnega razpisa, podjetje je bilo ibrano in je dostavilo žico. To pa, da dobavitelj ima še nekakšne mizerne dolgove pa nima nič skupnega z nabavnikom te žice kateri ni preveril vseh dejstev, da se danes o tem ne bi pisalo. Kriv je človek kateri je odločil o tem od koga se bo nabavila žica in ne dobavitelj žice in pika! Vzroki in posledice!
foxterier
25. 03. 2019 15.07
+16
ne čisto: dobavitelj je lagal. Je pa res, da pri milijonskem poslu plačati 12.000€ kazni .......smešno!
SSKOMENTATOR
25. 03. 2019 14.22
+40
Človek je zgrožen in ne more verjeti, da je dovolj ena obravnava in ne deset let in 30 obravnav brez epiloga. Bravo sodnica, kratko in učinkovito! Tudi zahtevnejše primere bi se lahko končalo hitro, če bi bila volja in pogum.
NotMe
25. 03. 2019 14.07
+67
Tole sodnico je treba peljat na tortico. Tako se dela. Ena obravnava, razmislek, sodba. Pika. En teden več kot dovolj. Nasljednji prosim.
aazz
25. 03. 2019 13.55
+21
s katero stranko so tile zlizani?
tron3
25. 03. 2019 13.48
+51
Cerar tunka vse okol sebe, sam, da bi ostal na ministrskem stolčku, pa da mu ne blo treba provizij vrnat.
Bonsa
25. 03. 2019 13.46
+37
A Slovenska podjetje res ne znajo izpeljati niti enega posla brez, da bi bilo kaj narobe? Ne morem verjet. Zapret podjetje in direktorju za 5 let prepovedati poslovanje.
FC Chelsea2
25. 03. 2019 13.33
+28
A dejstvo je, da odgovornost je na tistem ministru, ki je pogodbo podpisu brez, da bi predtem preveril vsa dejstva, tako da pričakujem, da se bo prevzela odgovornost za to dejanje.
IvekKu
25. 03. 2019 13.33
+46
Spet ta moralnost in etičnost Cmerarja in njegovih ritoliznikov!