Slovenija

Davčne spremembe v več paketih, vlada napoveduje tudi obdavčitev premoženja

Ljubljana, 29. 05. 2024 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.L., K.K., STA
Komentarji
563

Minister Klemen Boštjančič in državna sekretarka Katja Božič sta predstavila končni predlog prvega paketa davčnih sprememb, ki je sestavljen iz treh glavnih ukrepov, s katerimi želijo spodbuditi produktivnost in večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Prvi ukrep je zmanjšanje dohodnine za kvalificirane kadre, drugi je davčna spodbuda za nagrajevanje v inovativnih zagonskih podjetjih in tretji – nagrajevanje delavcev z delnicami in deleži. Drugi paket davčnih sprememb, ki naj bi naslavljal tudi obdavčitev premoženja, bodo predstavili do konca leta.

 

"Že eno leto ne govorimo o davčni reformi, gre za vrsto ukrepov, zato govorimo o davčnih spremembah," je povedal Boštjančič in poudaril, da želijo z novimi ukrepi povečati produktivnost in konkurenčnost. Spremembe so uskladili z delovno skupino in strateškim svetom za davke. 

Po besedah finančnega ministra so ukrepi ciljno naravnani, v prvem koraku pa da bodo podprli dejavnosti in zaposlene z višjo dodano vrednostjo. Po napovedih bo paket v veljavo stopili z letom 2025. Paket je javno finančno nevtralen, je pojasnila Božičeva.

Prvi od 20 paketov sprememb je sestavljen iz treh ukrepov: prvi vsebuje privabljanje ključnih kadrov z dodatno vrednostjo v Slovenijo, drugi davčne spodbude za nagrajevanje v start up podjetjih, tretji ukrep pa zajema nagrajevanje z delnicami in deleži.

Zmanjšanje dohodnine za kvalificirane kadre

Prva sprememba predvideva ugodnejše davčne obravnave za privabljanje novih kadrov v Slovenijo. Gre za tujce ali Slovence, ki sedaj delajo v tujini in zanje predvidevajo zmanjšanje dohodnine v višini sedmih odstotkov prejete plače za obdobje petih let. Minister je poudaril, da bo to veljalo za visoko kvalificirane in izkušene kadre, mlajše od 40 let. 

Finančni minister Klemen Boštjančič in državna sekretarka Katja Božič
Finančni minister Klemen Boštjančič in državna sekretarka Katja Božič FOTO: 24ur.com

"S tem želimo zavezancem olajšati prehod v novo okolje in v domovino privabiti tiste Slovence, ki so zaradi dela, pridobivanja različnih izkušenj ali česa drugega, prekinili prebivanje v Sloveniji," je povedal Boštjančič, ki želi s tem ukrepom v državo privabiti tudi več tujega znanja. "Učinke tega ukrepa je težko oceniti, saj ne vemo, koliko zavezancev bomo s tem ukrepom pritegnili v Sloveniji. Če bo v Slovenijo prišlo 1000 novih davčnih zavezancev, bi to pomenilo javno finančno učinke z naslova davkov in prispevkov v višini 20 milijonov evrov," je povedal minister, a poudaril, da namen tega ukrepa ni višina finančnih prilivov. 

Na ministrstvu so se zgledovali po podobnih rešitvah v Španiji, na Portugalskem in na Danskem.

Glede očitkov v javnosti, da bi lahko bil ukrep ustavno sporen, je državna sekretarka na ministrstvu Katja Božič povedala, da je možen odstop od načela enakosti obravnave pred zakonom, če gre za naslavljanje upravičenega specifičnega cilja. V tem primeru je to omejenost domačega kadrovskega bazena. Na ministrstvu menijo, da bo imelo privabljanje teh kadrov poleg neposrednih pozitivnih posledic za nekatera podjetja tudi širše pozitivne učinke na gospodarstvo in družbo.

Davčne spodbude za nagrajevanje v inovativnih zagonskih podjetjih – start up podjetjih 

Ukrep predvideva, da se posameznike in kadre s posebnimi znanji razbremeni določenega dela tveganj, "zlasti v primeru, ko podjetju ne uspe," je pojasnil minister in dodal, da se ta podjetja v začetnih fazah soočajo tudi z likvidnostnimi težavami. "Z ukrepom zamikamo trenutek nastanka obveznosti za plačilo davkov in prispevkov z naslova dohodka iz delovnega razmerja na kasnejši datum."

Prvi paket sprememb predvideva olajšave pri zaposlovanju delavcev z visoko dodano vrednostjo.
Prvi paket sprememb predvideva olajšave pri zaposlovanju delavcev z visoko dodano vrednostjo. FOTO: Dreamstime

Osnovna rešitev je, da se izvršitev davčne obveznosti prelaga na trenutek prodaje podjetja, pri nagrajevanju z opcijami za deleže v podjetjih pa bi veljalo, da se dohodnino in davek na kapitalski dobiček plača ob odsvojitvi deleža. V primeru, da bi bila vrednost deleža ob prodaji nižja od tiste v opciji, bi se davek plačal od nižje vrednosti. Obenem pri se pri posamezniku, ki je bil na ta način nagrajen, pri prodaji deleža za namene dohodninske osnove upošteva petina vrednosti ustvarjenega dohodka.

Nagrajevanje delavcev z delnicami in deleži 

Tretji ukrep je poenostavitev sistema nagrajevanja zaposlenih z delnicami. Ta je trenutno zelo zapleten, zato je tovrstnega nagrajevanja malo. Po novem bi bil za delodajalca obračun davkov in prispevkov za ostale dohodke zaposlenega ločen od obračuna za nagrajevanje z delnicami. Delodajalec bi za tovrstne nagrade obračunal prispevke delodajalca, nagrajeni zaposleni pa prispevke delojemalca in dohodnino. Za nagrajenega bi veljala možnost 24-mesečnega obdobja plačila obveznosti.

Dvig meje za vstop v sistem DDV, ničelne bonitete za električna vozila, spremembe pri normiranih samostojnih podjetnikih ...

Obenem pa želijo s predlaganimi ukrepi na ministrstvu odpraviti nekatere pomanjkljivosti davčnega sistema. Na področju davka na dodano vrednost (DDV) je npr. predlagan dvig meje za vstop v sistem DDV s 50.000 na 60.000 evrov, predlaga se tudi oblikovanje posebnih DDV skupin, znotraj katerih bi bile posamezne transakcije izločene iz obdavčitve. Ugodnejša in bolj mednarodno konkurenčna naj bi bila tudi davčna obravnava plačil obresti med povezanimi osebami.

Predlaga se širitev obdobja koriščenja olajšave za digitalno in zeleno z enega na pet let. Predlaga se tudi ohranitev ničelne bonitete za električna vozila za pet let, po tem pa bi bila boniteta polovična glede na tisto za ostala vozila. Sistem ničelne bonitete bi se razširil tudi na električna in navadna kolesa.

Na ministrstvu za finance bi posegli tudi v sistem obdavčitve normiranih samostojnih podjetnikov oz. t. i. normirancev. Dvig za vstop v sistem bi se s 50.000 evrov dvignil na 60.000 evrov, najvišja dovoljena meja za priznane normirane stroške za polne normirance bi se znižala s 100.000 na 60.000 evrov, za popoldanske s. p. pa s 50.000 na 30.000 evrov.

Normirani stroški bi bili za polne normirance do meje 60.000 evrov priznani v višini 80 odstotkov, za popoldanske s. p. pa do 12.500 v višini 80 odstotkov, od 12.500 do 30.000 evrov pa v višini 40 odstotkov.

Po pojasnilih ministrstva želijo s temi predlogi v večji meri zasledovati osnovni cilj sistema, to je administrativna razbremenitev manjših zavezancev, in odpraviti tveganja nelojalne konkurence klasičnim oblikam zaposlitve ter distorzij na trgu.

Ministrstvo obenem predlaga, da se iz dohodninske obdavčitve vnovič izvzamejo tudi subvencije za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki, t. i. plačila OMD. Ta plačila je v dohodninsko obdavčitev sicer z zadnjimi davčnimi spremembami vključila sedanja vlada.

Višja obdavčitev sladkih in energijskih pijač ter piva in žganih pijač

Nabor ukrepov prinaša tudi predlog zvišanja obdavčitve, in sicer bi se za sladke ter energijske pijače stopnja DDV dvignila z 9,5 odstotka na 22 odstotkov, trošarine na pivo in žgane pijače pa bi se zvišale za sedem odstotkov. Po besedah Boštjančiča in državne sekretarke Božič so pri tem iskali ravnovesje med interesi javnega zdravja in gospodarstva, bi pa lahko v prihodnje sprejeli še dodatne ukrepe, saj se recimo za zdaj niso dotaknili sladke in mastne prehrane.

Za sladke ter energijske pijače bi se stopnja DDV dvignila z 9,5 odstotka na 22 odstotkov.
Za sladke ter energijske pijače bi se stopnja DDV dvignila z 9,5 odstotka na 22 odstotkov. FOTO: iStock

Avtomate za hrano in pijačo bo potrebno nadgraditi, vendar bodo argumentom prisluhnili

Za precej burne odzive v delu javnosti je poskrbel predlog, po katerem bi tudi avtomati za prodajo blaga, gre predvsem za pijačo in hrano, morali izdajati in potrjevati račune. Trenutno to zanje ne velja, velja pa za avtomate za storitve. V tem so nekateri prepoznali nelojalno konkurenco gostincem, na ministrstvu pa želijo na ta način preprečiti tudi zlorabe.

Glede očitkov o dragi in zahtevni nadgradnji avtomatov za prilagoditev novemu sistemu sta Boštjančič in Božič dejala, da bodo v javni obravnavi proučili pripombe in v primeru, da tehnično nadgradnja ne bo izvedljiva oz. bo ukrep ustvarjal druge nevšečnosti, tem argumentom prisluhnili.

Predlagani ukrepi bodo šli po predvideni potrditvi izhodišč zanje v četrtek na seji vlade nato v obliki zakonodajnih predlogov v javno obravnavo v petek ali ponedeljek, vlada naj bi jih dokončno potrdila v septembru, DZ pa pravočasno za njihovo uveljavitev s 1. januarjem 2025. 

Drug paket sprememb tudi o obdavčitvi premoženja in razbremenitvi dela

Drugi paket sprememb, o katerem se še niso dogovorili in njegove podrobnosti še niso znane, bodo predstavili v drugi polovici leta, je še napovedal Boštjančič, zajemal pa bo tudi razbremenitev dela in obdavčitev premoženja. "Doletel bo peščico tistih, ki imajo veliko premoženja," je napovedal minister. 

Za to si bodo v dialogu s posvetovalnimi telesi in deležniki po njegovih besedah vzeli dovolj časa.

Minister ni želel napovedovati, ali bo šlo za ciljane spremembe ali splošne razbremenitve, zagotovil je le, da bodo na ministrstvu še naprej zagovarjali stališče, da morajo biti spremembe javnofinančno nevtralne, kar pomeni, da razbremenitve na enem področju pomenijo dodatno obremenitev na nekem drugem področju. Splošna razbremenitev plač brez kompenzacijskih ukrepov se mu medtem ne zdi verjetna brez razprave o tem, katere pravice bi potem krčili.

Minister Klemen Boštjančič je že včeraj v oddaji 24UR ZVEČER odgovarjal, da se mu zdi fascinantno, da zadevo že komentirajo in kritizirajo ljudje, ki tega, kar so na ministrstvu pripravili, sploh še niso videli. 

V oddaji je povedal, da davčni paket zajema vrsto ukrepov. 

Davčni strokovnjak in nekdanji direktor finančne uprave Ivan Simič je sicer dejal, da je osnutek reforme nekonkreten, konfuzen in nesistemski. Med drugim naj bi vključeval še davčni kredit za kvalificirane delavce iz tujine, odlog plačila davkov za zagonska podjetja, zvišanje davka na sladke pijače in obvezno izdajanje računov na avtomatih.

"Ponovno se je tresla gora in rodila miš – razbremenitve plač ni, 'fasali' pa smo nove davke," so nad predlaganimi davčnimi spremembami razočarani delodajalci. Pričakovali so namreč širši nabor ukrepov, trgovci pa se že sprašujejo, ali bodo morali investirati v nove avtomate.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
31. 05. 2024 18.02
hallo kje je predlog za dvig penzije invalidom ki imajo 350 eurov za 22 let delovne dobe pa ne dobis za prezivetje kje da bi kaj dobil za zdravje
Pikaponca
30. 05. 2024 10.27
+1
Spet so se pojavili partizani, kurjeki z zvezdo in njihov kriminalni nagon..Pokradejo vse kar ni privarjeno..obteženo..še mamo bi prodali za par centov.
MEDKO
30. 05. 2024 10.26
+7
Kje so pa sedaj kolesarji? A so se po luknjah skrili?
kekec9999
30. 05. 2024 11.27
+1
Jernej Sekirnik
30. 05. 2024 13.42
+1
pumpajo za nove volitve, za glas in podporo golobnjaku
severnik
30. 05. 2024 10.18
+5
Bo potrebno malo obnovit sistem. Poslanci so naši ljudje, ki smo jim mi volilci dali pooblastila, da nas zastopajo v parlamentu. Oni tudi potrdijo vlado, ki dela za nas, za državljane. Ampak ne, samo novi in novi davki, vmes se pa veliko krade.
avgust.
30. 05. 2024 10.37
+4
To so ti "horuk" poslanci svobode brez vsakega programa, za katere je bil edini kriterij, da si "naš". Toliko o tem, kako lahko je s pomočjo in financiranjem "pravih" medijev, kot je tale, nalagati ljudi. In še vedno ta portal ni skupaj spravil ene same kritike te vlade, saj samo iz STA prepisuje, ta pa je tako ali tako v celoti "naša". To sploh ni več resen medij, pač pa bolj v stilu rumenega medija in žalostno je, da narod to kupi. Zato tudi imamo Goloba. Na žalost na javnem konkurenčnem zavodu ni nič boljše. Če poveš po resnici (Mojca Širok) in to ni hvala Goloba, te enostavno odrežejo. V bistvu večja cenzura, kot v času bivše Juge. Bravo - lepo svobodo smo si to izvolili, predvsem zelo drago.
Julijann
30. 05. 2024 10.15
+3
Pivo, ki ima tam od 4 do 5% alkohola bo obdavčen, vina, ki imajo od 10 in več procentov alkohola pa ne. Potem pa še nakladajo o škodlivosti alkohola! Res ne vedo kaj delajo.
blazter
30. 05. 2024 10.13
+0
Eden davke, drug kredite, vsi prodajajo našo lastnino, dovoljujejo prevzeme. Pač ljudje, ki jim je bilo vse od ljudstva dano. Izobrazba brezplačna in zastonj...
severnik
30. 05. 2024 10.13
+2
Pa spet milijon nekih izjem.... očitno so res vsi politiki nesposobni.
dule100
30. 05. 2024 10.12
+5
Aroganten ohol nesposobnež! Vse kar znajo, je povišanje davkov! To je za njih davčna reforma! Tale je spravil na kant vse, česar se je lotil!
2mt8
30. 05. 2024 10.05
+3
1945 zaplemba premoženja. 2024 zaplemba premoženja.
kekec9999
30. 05. 2024 11.26
Sedaj na fini način,.....imej dalje samo mi te bomo počasi molzli....naši potrebujejo.
Eagle76
30. 05. 2024 09.59
+4
Bravo, novi davki folk pa še bolj v tujino kupovat, ker so tam nižji davki seveda. Pa sej to je narobe svet!
iskriv
30. 05. 2024 09.36
+8
Ukiniti je treba protizakonito plačevanje stavbnega zemljišča , proti zakonitost tega je ugotavljalo že ustavno sodišče , pa se še vedno plačuje in vedno viša ! Stavbno zemljišče se plača enkrat ob postavitvi zgradbe in ne , da se plačuje dokler stavba stoji !
Julijann
30. 05. 2024 10.18
+1
Zakaj bomo pa počasi plačevali davek na nepremičnino? V bistvu je to plačevanje za stavbno zemljišče že tako davek na nepremičnino, ki stoji na tem zemljišču. Je pa tako, da ene občine ta davek pobirajo že leta, v enih se pa ni.
Victoria13
30. 05. 2024 09.17
+10
Pa kdo so ljudje, ki so volili to nesposobno vlado???
kekec9999
30. 05. 2024 09.04
+7
Pa še to. Koliko delnic podjetja lahko kupi dipl. inžinir začetnik s 1600,00eu plače? Ve se kdo in v katerih podjetjih bodo "delavci" kupovali delnice. V Geni-i pa takih...........
kekec9999
30. 05. 2024 08.59
+7
Delajo dobro.1.reforma je bila že lani,. Kot s.p sem jim nakazal dobrih 5 tisočakov več kot predlani . Dobro pri tem je to da zadeve razglašajo naprej in sem davke prelil v višje cene. Tako davke, ki jih poberem plačate državljani, za moje storitve pretežno levi volilci......sami ste hotli, samo da ni JJ.
Jernej Sekirnik
30. 05. 2024 08.52
+13
Uvedli bi davčne odpustke za tuje delavce ?????????? Enakopravnost je to??????? A to ej res svoboda, levica,...?
janimir
30. 05. 2024 09.54
+4
Pa davek na Slovence je treba vpeljati. Slovencem 30 % od premoženja, ne letnega zaslužka. Državljanom ki niso Slovenci 10 %, lažnim beguncem, ilegalnim migrantom pa zgradit hotele in po vsaj 2000 evrov žepnine.
Jernej Sekirnik
30. 05. 2024 08.51
+11
Bol zmešane vlade še ni bilo, par dni nazaj so rekli, da se sistema normirancev ne bo tikalo, sedaj se ga bodo lotili.....
Holy50
30. 05. 2024 08.48
+6
Komedija od predloga.
Jernej Sekirnik
30. 05. 2024 08.44
+6
Vse gredo uničit, pa ta zakon o konoplji sprejmejo pa se samo zadevamo...komaj čakajo da ni treba več po kleteh vzgajat, pa cena bo drastično padla, boš lahko kadil cel dan in imel zelo kmalu skurjene možgane, potem pa spet biznis iz zdravstva, pa psihologi, pa terapije,....ahhh
inside1
30. 05. 2024 08.31
-4
Deleži in delnice so za navadne zaposlene samo drobtinice in na koncu te s tem privežejo na firmo, v kateri si. To se v nekaterih firmah ni obneslo in so ljudje raje menjali službo.
iskriv
30. 05. 2024 09.46
-2
Bil sem v mnogih podjetjih v tujini ( Italija , Avstrija , Nemčija , Švica ,....) in kaj opažaš , da so zelo uspešna podjetja z izvedenim notranjim odkupom , kjer so deleži porazdeljeni enakomerno med zaposlene in s tem čutijo vsi pripadnost do podjetja in se vsi prizadevajo za njen obstoj v kvaliteti in kvantiteti . To lahko obstaja samo če so pošteni odnosi na relaciji vodstvo -delavci , kar pa pri nas žal ni mogoče doseči , ker se politika preveč vpleta in požira deleže za lasten obstoj !
terran
30. 05. 2024 08.20
+3
Deleži in delnice podjetij bodo za kvečjemu za uprave, direktorje, politično nastavljeno žlahto ........ kot v Ameriki, delavcem pa minimum in zgodbice da enkrat bo pa gotovo bolje.... sam še to je treba stisniti in malo počakati potem, ko bo direktor vse pobral, kar se bo dalo ... potem pa bo ...... že tisočkrat videno... pa še vedno smo tiho...bruh