Slovenija

Redukcija vode na Obali? Župani in minister iščejo rešitve

Koper, 19. 07. 2022 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z., U.B., Špela Lobe, K.K.
Komentarji
60

Čeprav so zaprli tuše na plažah, prepovedali pranje avtomobilov in zalivanje vrtov, so razmere na Obali vse bolj kritične. Le še vprašanje časa je, kdaj bo treba uvesti redukcijo vode. Ne le, da bodo pipe tako nekaj ur dnevno suhe, pač pa voda po prekinitvi dobave tudi ne bo več pitna. Koprski župan predlaga, da bi morda lahko vodo najprej omejili delu gospodarstva, istrski župani pa so se z ministrom za okolje Urošem Brežanom pogovarjali tudi o dodatnem viru vode. O tem na Obali razpravljajo že 30 let.

Več videovsebin
  • IZ 24UR ZVEČER: Kako obsežno redukcijo vode lahko pričakujemo?
    05:14
    IZ 24UR ZVEČER: Kako obsežno redukcijo vode lahko pričakujemo?
  • IZ 24UR ZVEČER: Cerkniško jezero je presahnilo v juliju
    03:17
    IZ 24UR ZVEČER: Cerkniško jezero je presahnilo v juliju
  • Iz 24UR: Bodo na Obali uvedli redukcijo vode?
    03:00
    Iz 24UR: Bodo na Obali uvedli redukcijo vode?
  • Iz SVETA: Iskanje rešitev pri oskrbi z vodo
    02:58
    Iz SVETA: Iskanje rešitev pri oskrbi z vodo

Zadnjo obilnejšo pošiljko dežja so na Obali beležili konec junija, od takrat je ozračje sušno. "Dežja ni, vodo jemljemo, kolikor jo je. Trudimo se zajeti vsak liter in ga dati v vodno oskrbo," je dejal Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda Koper. 

Če bi dobavo vode res za nekaj ur dnevno prekinili, ta ne bi bila več pitna. Pregelj pojasnjuje, da jo bo treba prekuhavati. "Mimogrede bodo otroci ali pa odrasli naredili napako in jo zaužili, ker smo tako navajeni. Potem bo obremenjen še zdravstveni sistem in tu iščemo rešitve," je dejal. 

"Smo tik pred redukcijo," pravi župan Kopra Aleš Bržan, a prekinitev oskrbe ne bi začeli v gospodinjstvih, pač pa pri drugih aktivnosti. Bržan je tako naštel podjetja, pa tudi vojsko, ki bi se lahko začasno premestila. "Mladinsko zdravilišče in letovišče je sicer dobrodošla aktivnost, vendar bi se jo lahko v času, ko vode ni, tudi ukinilo," je povedal in dodal, da je treba preučiti vse ukrepe, da do redukcij na širšem območju ne bi prišlo. 

Minister: Vidim, da so na Obali v hudi stiski 

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je v Kopru seznanil s pomanjkanjem pitne vode. Tudi on je pozval prebivalce in obiskovalce Obale, "da se morajo zavedati krizne situacije in da je treba z vodo ravnati izjemno skrbno".

Povedal je, da imamo odprt državni prostorski načrt za zajetje na Suhorci, ki bi lahko oskrbovala Obalo. "Hkrati pa bomo iskali tudi vzporedne rešitve, to je povezava kraških vodovodov z obalnimi," je dejal. 

Na sestanku ministra, županov istrskih občin in predstavnikov Rižanskega vodovoda so sklenili, da bodo v slovenski Istri v najkrajšem možnem času oblikovali predloge nujnih ukrepov za varčevanje z vodo. Te bo Brežan v četrtek predstavil vladi.

Uroš Brežan
Uroš Brežan FOTO: Bobo

"Seznanil sem se z njihovim pogledom na dolgoročno rešitev vodooskrbe Obale. Iz teh pogovorov je zaznati predvsem skrb za naravno dediščino Škocjanskih jam, ki je zaščitena pri Unescu. Sam sem pazljivo poslušal argumente in zdijo se mi taki, da jih je treba vzeti resno," je dejal Brežan.

Rešitev iščejo za urgentne ukrepe, ki jih je treba sprejeti v letu ali dveh, in bodo omilili sedanje stanje, obenem pa iščejo pot do dolgoročnih rešitev za ponavljajoče se težave z oskrbo s pitno vodo. "To ni enostavna rešitev, s tem se na tem območju ukvarjamo že 40 let. Verjamem pa, da lahko tudi na podlagi takih pogovorov, kot jih imam danes, začrtamo pot k trajni rešitvi tega problema," je še poudaril minister.

Civilna iniciativa: rešitev je povezava vodovodov

Predstavnik civilne iniciative Ohranimo Brkine Mario Benkoč je povedal, da so ministru predstavili razloge, zaradi katerih menijo, da akumulacija Suhorce in Padeža ni primerna in da to ni rešitev težav z vodooskrbo za celo regijo. "Kot rešitev smo predlagali povezavo vseh vodovodov, kar ne bi bila rešitev le za slovensko Istro, pač pa tudi za Kras in zaledje ter s tem za celotno Primorsko-notranjsko regijo."

Brežan še ni mogel odgovoriti na to, ali bo zaradi pomislekov in težav po današnjem obisku dokončno pokopan projekt, s katerim bi z zajezitvijo Suhorce in Padeža zagotovili dovolj veliko zalogo pitne vode za slovensko Istro in Brkine. "Mislim, da moramo najprej dobiti odgovor na to, kaj pomenijo ti postopki z vidika naravne dediščine in voda. To bo tisti ključen trenutek, ko se bomo morali odločiti, kaj in kako naprej s temi postopki. V vsakem primeru pa se mi zdi smiselno že zdaj raziskovati tudi druge možnosti."

Vse dotlej se postopek priprave državnega prostorskega načrta za zajetje Suhorce nadaljuje.

Po srečanju v Hrpeljah z župani s Krasa in Brkinov ter predstavniki Kraškega vodovoda je minister povedal, da bi s povezavo vodovodov na Krasu in v Istri lahko zagotovili zanesljiv vir pitne vode za slovensko Istro, ki ima zdaj največ težav, pa tudi za Kras in Brkine.

Komenski župan: dodatno vodo bi črpali iz vrtine

Komenski župan Erik Modic pa je napovedal, da bi lahko dobavo vode s Krasa v Istro v enem letu povečali s 100 na 150 litrov na sekundo. Dodatno vodo bi lahko Kraški vodovod črpal iz vrtine, za katero je pridobil gradbeno dovoljenje že leta 1995. Da bi jo usposobili, bi potrebovali od 600.000 do 700.000 evrov. "Zaenkrat je bil dogovor, da v to občine same vlagamo, kar pomeni, da bi trajalo dve ali tri leta. Če pa uspemo dobiti podporo ministrstva in zagotoviti evropska sredstva, lahko to izvedemo v nekaj mesecih," je dejal Modic.

Pojasnil je, da bi morali za pošiljanje povečanih količin v Istro tudi okrepiti transportne zmogljivosti na odseku med Sežano in Rodikom. Brežan je dejal, da bi bilo tudi to mogoče narediti v roku enega leta za dva ali tri milijone evrov.

Direktor Kraškega vodovoda: potrebujemo samo nove črpalke

Direktor Kraškega vodovoda Primož Turšič je dejal, da ni treba graditi novega cevovoda, ampak samo namestiti nove črpalke v obstoječega. Opozoril je, da to niso črpalke, "ki jih greš kupit v trgovino", zato bi za namestitev potrebovali leto ali dve.

Koprski župan: prekinitev dobave vode gospodinjstvom ni nujno najprimernejši način

Koprski župan Aleš Bržan je dejal, da prekinitev dobave vode gospodinjstvom "ni nujno najprimernejši način, ker to pomeni, da bi voda postala oporečna v celotnem sistemu, in ker bi prišlo do velikih poškodb v cevovodnem sistemu". "Zato se je bolje pogovoriti o tem, ali tudi kakšnemu pravnemu subjektu zapreti vodo," je menil.

Aleš Bržan
Aleš Bržan FOTO:

Do srede nameravajo občine in Rižanski vodovod pripraviti seznam gospodarskih subjektov oz. dejavnosti, katerim bi začasno prepovedali uporabo vode, je pojasnil Bržan.

"Verjamem, da bomo z ukrepi, tako urgentnimi kot dolgoročnimi, našli primerne rešitve," je v Kopru dejal minister in pojasnil, da je še vedno odprt prostorski načrt za zajetje na Suhorici. "Ta prostorski načrt bo tekel naprej, hkrati pa bomo iskali tudi vzporedne rešitve, to je povezava kraških vodovodov z obalnimi ter tudi povezava z vodovodi na Postojnskem in Pivškem," je povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

udba
20. 07. 2022 13.41
Fantje moji , Ne preveč pričakovat, ali pa nič, od ministra za okolje, da bo reševal področje zagotavljanja pitne vode v v Obalnih in Kraških občinah, ker to je problem, ki izhaja še iz prejšnjega obdobja skupne države in vseh tako levih kot desnih vlad do dandanes….. Po moji oceni je na vas deležnikih, da se danes dokončno resno in moško dogovorite, skupaj z geodeti, geografi ,strokovnjaki, ki preučujejo Slovenski kras in ostalo stroko, da se poiščejo dovolj strokovno utemeljene smernice in poti do rešitve in s temi argumenti stopite pred javnost ne pa obratno, da politično zbegana ruralna množica, vas prepričuje, kateri potok je bolj »moker« in s temi predlogi, konkretno stopite pred vlado z zahtevo po finančni pomoči, ki je za te namene nudi EU, v sklopu Zelene kohezije in trajnostni razvoj……
schrodingerScat
19. 07. 2022 21.59
-2
Vodo za tusiranje flasirati in prodajati v mercatorju. Pa halal naj bo.
Delavec_Slo
19. 07. 2022 21.52
-1
Iščejo rešitve že 30 let
231koak
19. 07. 2022 21.42
+1
Na you tubi si poglejte kak se dela sladka voda iz slane. Vse maš tam.
alkimistos
19. 07. 2022 21.42
-5
Kolesarjat na delo! brat ustavo, Niko in cel Marec sabo. Na referendumu so določili da voda je torej voda mora bit!
Mio56
20. 07. 2022 09.10
+4
To lahko izusti samo in zgolj ovca nerazgledana ki samo bleje kar ji napisejo na list!
Nimasmisla
19. 07. 2022 21.35
+0
In kaj so delali 20 let nič
User300173
19. 07. 2022 21.16
+4
Ni denarja? Razglasit elementarno katastrofo/izredno stanje za Obalo in urediti pod nujno. Da se, samo volje ni. Oblast pride na Obalo prodat podjetja ali postaviti svoje direktorje. Banda.
Litlmen
20. 07. 2022 09.55
+1
Denar je za njihove riti,da jih futrajo vse ostalo je španska vas
24 cenzur
19. 07. 2022 20.58
+4
Kako je naša država nesposobna lahko vidiš recimo na Pagu. Otok, kamnita puščava, vročina, suša, komaj tu in tam kakšna travca poganja.... Od kar hodimo dol, je bila vedno voda in je še zdaj.
24 cenzur
19. 07. 2022 21.01
-1
Tako da bi vsaj iz vidika vodovoda rekel, da so oni za naše nesposobneže gospodje.
Bratomil
19. 07. 2022 21.16
-1
Boli me, ko rečem, da mi nismo zmožni gospodarno upravljati z državo, to je čisti Balkan.
24 cenzur
19. 07. 2022 20.53
+1
Kaj pa če bi recimo namesto boxerjev kupili šleperje s cisternami za vodo? Da bi v takih primerih vozili 24/7 vodo? Uuuuuuu prezahtevno
zajebant2
19. 07. 2022 20.47
+0
To bi lahko rešil doktor magister Hannn s srednjo šolo
number46
19. 07. 2022 20.43
+6
Ko iščejo rešitve se primite za žepe.
bandit1
19. 07. 2022 20.40
+2
Sicer p kaj ste izvolilo to imate, važna je MARJETICA ki pridno kasira parkirnino, pozimi pa bodo jedli suhe fige iz IT.
bandit1
19. 07. 2022 20.35
+3
Na obalo hodijo samo zaradi nastavljanja kadrov v Luki, Interevropi pa še kakem podjetju. Delamaris so z je in je 70 km od morja pa ....
User300173
19. 07. 2022 20.30
+6
Na Obali kubik vode 2,50 evra. Ko pogledaš položnico je toliko postavk gor, da se sami ne vedo kam gre denar.
231koak
19. 07. 2022 21.44
-3
periot22
19. 07. 2022 20.18
+5
40 let ste spali odgovorni in si žepe filali na Primorskem! Pri nas na Štajerskem imamo vsaj odgovorne ki se zavedajo da je treba obnavljati vodovodna zajetja ne čakati da vode zmanjka!
Entip?ek
19. 07. 2022 20.18
+5
Verjetno bi pomagalo tudi, če bi imeli večje vodohrane, ki bi se ponoči napolnili ko ni porabe....pa nič ne napišejo o izgubah, oziroma vodovodnih defektih....
Mio56
19. 07. 2022 20.05
+4
Se pa lepo vidi, kako je zelela bit prejsna vlada vsecna in na vsak nacin hotla zajezit suhorco, ki bi v najbolsem primeru bilo zajetje napol prazno, v realnem primeru bi pa z apregrado bil lep suh travnik, saj vode ni!!! Suhorca je ime dobila zato k je večino leta SUHA!!
bandit1
19. 07. 2022 20.33
+0
Mio56
19. 07. 2022 20.01
+3
Ma dej Brešan kaj boš ti nrdu?? No kaj??? Še na Tminskem, k je vode v izobilju je nisi uspel zagotovit vsem prebivalcem!! Si raje samo krivdo prelagal na druge!! G*lazn ena!!
lojze3
19. 07. 2022 20.00
-5
V sloveniji pade na leto 2m dežja
Zentrum
19. 07. 2022 19.56
+8
"Rešitev za stabilno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo pristojni iščejo že desetletja". Posledice nepotizma in zaposlovanja prijateljev, znancev in strankarskih kolegov na vodilna mesta.
bandit1
19. 07. 2022 20.34
+0
Naj jo iščejo se 5 desetletij. Ž e pa r ji