Slovenija

Minister: Janković me je opozoril, naj ZD Ljubljana in direktorico pustim čisto na miru

Ljubljana, 21. 12. 2022 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje je 7. decembra izdal sklep o začetku izrednega upravnega nadzora v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana. V nadzoru želijo ugotoviti razloge za slabo poslovanje zavoda. Nadzor bodo opravili tudi v Zdravstvenem zavodu Multimedicus direktorice ZD Ljubljana Antonije Poplas Susič, čeprav je ljubljanski župan ministra "prijazno opozoril, naj ZD Ljubljana in direktorico pusti čisto na miru".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izredni nadzor v ZD Ljubljana
    05:11
    Iz 24UR: Izredni nadzor v ZD Ljubljana
  • Iz 24UR: Družinski zdravniki opozarjajo na nevzdržne razmere
    02:39
    Iz 24UR: Družinski zdravniki opozarjajo na nevzdržne razmere
  • Iz SVETA: Izredni nadzor ZD Ljubljana
    03:44
    Iz SVETA: Izredni nadzor ZD Ljubljana

 

"Ko bo nadzor zaključen in ko bomo videli, kaj se dogaja, bomo seveda ukrepali," je na novinarski konferenci napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Z nadzorom ZD Ljubljana želijo po njegovih besedah ugotoviti, kaj se dogaja v upravljanju in vodenju zdravstvenega doma ter kje so slabosti.

Ob tem je poudaril, da so zdravstveni domovi v letošnjem letu do septembra skupaj ustvarili presežek v vrednosti 9,5 milijona evrov. Med tem so v ZD Ljubljana v tem obdobju ustvarili 82.000 evrov izgube. V letu pred tem so ustvarili 646.000 evrov dobička, leta 2020 skoraj 200.000 evrov dobička, leta 2019 skoraj 600.000 evrov dobička, leta 2018 pa skoraj milijon evrov izgube, je dodal.

Po njegovih besedah je bilo ob tem na območju ZD Ljubljana v letu 2018 19.284 oseb brez izbranega osebnega zdravnika, v letu 2022 pa že 31.341. V nadzoru bo urad zanimala tudi vloga koncesionarjev in zakaj veliko zdravnikov v Ljubljani iz javnega zdravstvenega doma odhaja h koncesionarjem. Pojasnil je, da bodo rezultate skušali pridobiti po 15. januarju.

Antonija Poplas Susič
Antonija Poplas Susič FOTO: Bobo

Antonija Poplas Susič je mesto direktorice ZD Ljubljana prevzela leta 2021, ob imenovanju in kasneje pa so predstojniška mesta zapustili vsi zdravniki, razen vodje Splošne nujne medicinske pomoči (SNMP), je poudaril Bešič Loredan. "V prvih mesecih vodenja so delovno mesto zapustili tudi vsi zaposleni za investicijsko vzdrževanje, praktično vsi informatiki, vodja kadrovske službe ter nekaj sodelavk in še nekaj drugega kadra," je dejal. Dodal je, da je veliko odpovedi prišlo tudi iz vrst srednjih in diplomiranih medicinskih sester, v zadnjih dveh letih pa je ZD Ljubljana zapustilo 33 družinskih zdravnikov.

Direktorica Poplas Susič je tudi lastnica Zdravstvenega zavoda Multimedicus, ob tem ima dve koncesiji Mestne občine Ljubljana, laboratorij in informatiko pa najema po ugodni ceni od ZD Ljubljana, je dejal minister. Dodal je, da je direktorica 20-odstotno zaposlena v lastnem zavodu, tam opravlja zdravniško delo, v ZD Ljubljana pa zdravniškega dela ne opravlja.

Spomnil je tudi na dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju Mestne občine Ljubljana, z županom Zoranom Jankovićem pa se bo spet sestal okoli 15. januarja, ko bosta ugotovila, kaj je bilo realizirano in kaj še ne. "Čeprav me je ljubljanski župan prijazno opozoril, naj ZD Ljubljana in direktorico pustim čisto na miru, gremo v akcijo in bomo s komunikacijo prišli do rešitve," je prepričan Bešič Loredan. Zagotovil je, da je ministrstvo naredilo, kar lahko naredi, več pristojnosti pa nimajo, saj so ustanovitelji zdravstvenih domov občine. Več rešitev naj bi ponudila napovedana sistemska reforma zdravstvenega sistema, ki naj bi v veljavo stopila 1. januarja 2024.

Zaradi domnevnega nasprotja interesov so sicer na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zoper Poplas Susičevo minuli teden prejeli prijavo. Kot so pojasnili, so uvedli predhodni preizkus, v katerem pridobivajo relevantna dejstva in dokumentacijo za razjasnitev dejanskega stanja. Več informacij pa zaenkrat na KPK ne morejo posredovati.

ZD Ljubljana: nadzor legitimna odločitev, ministru pa očitajo "nekaj netočnosti"

Na dogajanje so se odzvali v ZD Ljubljana, kjer pravijo, da so seznanjeni z izrednim upravnim nadzorom in ga razumejo kot legitimno odločitev ministrstva za zdravje. Dejali so, da se je njihova direktorica z ministrom večkrat sestala in mu pojasnila zadeve, da pa naj bi minister danes navedel "nekaj netočnosti", ki jih zato - popravljajo.

Kot pravijo, ne drži ministrov podatek, da je brez izbranega osebnega zdravnika več kot 31.000 pacientov ZD Ljubljana: "Po podatkih ZZZS je brez izbranega osebnega zdravnika brez tujcev okoli 25 tisoč ljudi, vendar ne v mestni občini Ljubljana, saj izpostava Ljubljana vključuje poleg MOL še primestne občine Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Medvode, Škofljica, Velike Lašče in Vodice. Po ocenah je v ZD Ljubljana brez izbranega osebnega zdravnika ostalo med 13.000 in 15.000 prebivalcev."

Kot pravijo, ne drži, da je takoj po nastopu mandata Poplas Susič predstojništva zapustilo vseh osem predstojnikov, med informatiki pa naj bi bila največja fluktuacija kadra v letih pred imenovanjem direktorice.

Odzvali so se tudi na informacije o delu direktorice izven ZD Ljubljana. "Glede Zdravstvenega zavoda Multimedicus, ki je v lasti Antonije Poplas Susič naj poudarimo, da je v tem zavodu direktorica 20-odstotno zaposlena kot zdravnica zaradi spleta okoliščin v preteklosti. To je toliko, kot je potrebno za ohranjanje licence, podobno kot minister za zdravje, kljub temu sta oba zelo predana svoji funkciji direktorja oziroma ministra. Konkretno to pomeni, da je kot zdravnica v ambulanti ob torkih med 16. in 20. uro ter ob četrtkih med 16. in 18.30. uro." Izpostavljajo, da je s tem seznanjen tudi Svet zavoda ZD Ljubljana. "Antonija Poplas Susič prav tako nima dveh koncesij, temveč 1,4 koncesije," dodajajo in sporočajo, da zavračajo, da bi ZZ Multimedicus najemal laboratorijske storitve in IT-podporo po ugodni ceni: "Ceniki so za vse zunanje izvajalce enaki. Znesek, ki ga je od ZZZS prejel ZZ Multimedicus, je za opravljene zdravstvene storitve v skladu s pogodbo ZZZS."

Novinarska konferenca Zoran Janković
Novinarska konferenca Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

'Direktorica ZDL prof. dr. Antonija Poplas Susič uživa županovo popolno zaupanje'

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je medtem ponovno sporočil, da direktorici ZD Ljubljana prof. dr. Antoniji Poplas Susič popolnoma zaupa: "Pomanjkanje zdravnikov je problem, s katerim se ne srečujemo le dobro leto, odkar je prof. dr. Poplas Susič prevzela vodenje ZDL, temveč traja že desetletja, na kar je direktorica že ves čas opozarjala, in je prisoten v Sloveniji in celi Evropi."

Ob tem na MOL pravijo, da si župan in direktorica skupaj prizadevata premagovati nastalo situacijo z zelo konkretnimi rešitvami, kot so zagotavljanje stanovanj zdravnikom iz tujine, štipendiranje bodočih specializantov družinske medicine in podobno. Vse to lahko pomaga pritegniti mlade v ta poklic.

Pojasnili so tudi, da je bila županova izjava, da naj minister pusti direktorico pri miru, bila izrečena, ko ga je minister pozval, naj jo zamenja: "Iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je v primeru ZDL dosegla le vrhunec in pokazala na širšo problematiko, je povsem zgrešeno."

"Kot vemo, so težave s pomanjkanjem zdravnikov v mnogih zdravstvenih domovih po Sloveniji, zato je nenavadno, da minister izvaja javni pritisk samo na Zdravstveni dom Ljubljana. Nasprotujoča je tudi njegova izjava, da je primarno zdravstvo v domeni občine, hkrati pa zahteva zamenjavo direktorice ZDL, kar ni v domeni ministrstva. Ali želja ministra o zamenjavi direktorice ZDL pomeni, da bo v tem primeru minister zagotovil 15 novih družinskih zdravnikov?" pravijo na MOL.

Na MOL ministrstvu za zdravje predlagajo, naj sprejme interventni ukrep, da mora zdravnik, ki zapusti katerikoli zdravstveni dom in svoje delo nadaljuje bodisi v drugem zdravstvenem domu bodisi kot koncesionar, s seboj vzeti vse svoje opredeljene paciente, če to želijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teofil
23. 12. 2022 20.21
-1
naprošam vas da Jankoviča in sinove pustite čisto pri miru
b75
22. 12. 2022 15.06
+2
ma ni to niti skorjica od gnojnice... ampak... spet se trese gora, rodila se bo miska... bruhhh kaksni minusi... pr vseh bozjastno dragih pcr in xy testih... OMG... LOL...
komercialka
22. 12. 2022 12.28
+2
Pogled možakarja s prečko in nezdravimi, rdečimi očmi, na sliki na novinarski konferenci, v pobalinskem kapucarju primernemu za nedeljski piknik, pove več kot tisoč besed. Sramota za prestolnico.
morituri
22. 12. 2022 11.08
+1
Janković bo odnesel Loredana, ker je izdal kaj mu je naročil Janković, ki ne more biti kaznovan za nobeno stvar, ker pač smrtno sovraži Janšo in sodišča takšnih kot je Jankovič ne smejo obsoditi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
spermi?
22. 12. 2022 11.06
+1
Zoki je reko dobra milfa je .
snupy1
22. 12. 2022 10.45
+5
Namerno so naredili popoln kaos. Ustanoviteljica Zdravstvenih zavodov so občine. Katere odgovornost prelagajo na državo oz. na ministrstvo za zdravje. Nabavo imajo čez občine oz ministrstvo. Vse pa plačamo državljani. Ni reda. Ni odgovornosti. Ne zdravniki. Stavkati moramo pacienti in prisiliti zdravnike, da začnejo za svoj denar pošteno delati.
Foxn.ca
22. 12. 2022 10.23
+2
Njegova ba BA je glupa
medusa
22. 12. 2022 09.52
+2
Sam boh ve zakaj pa je tiho .... Ko bodo začeli okostnjaki peti ,da se je na cepilnem kradlo in denar jemalo za potrdila bo pa juhuhu!
anabanana
22. 12. 2022 09.43
+8
Stara koka dobra župa, to jankecu diši😶
Petur
22. 12. 2022 09.40
+5
mutni posli pokriti iz strani politike!če bo zdržal je minister na dobri poti.vprasanje je koliko bo pripravljeno na to pravosodno ministerstvo,če bo sposobno izločiti plašne sodnike!
zibertmi
22. 12. 2022 09.35
+8
in kot vidimo večina zdravstvene stoke sedi na dveh stolih.lepo je biti obrtnik,če te država polni z denarjem.je pa res tudi,da cerkvenim delavcem pa tudi delat ni potrebno,je janez uredil,da jim gre dobro,da se lahko skriva za njihovim talarjem.odvezo bo glede števila grehov težko dobil
Jernej Sekirnik
22. 12. 2022 09.14
-6
Loredan je zmatran, dela pri dveh privatniki, v pisarni na ministrstvu pa spi, ta mesec bo počival, želi vam vsem lepe praznike.
zibertmi
22. 12. 2022 09.36
+5
fides si poglej na koliko stolih sedijo.koštrin,kot vodilni se obnaša kot ivani.ko zagusti se skrije in v ospredje nastavi enega,ki kruli kar mu je naročil .sds pač
misterbin
22. 12. 2022 09.13
+12
Kako je možno ,da ima privat ambulanto povrh pa je še direktorica ZD ?
jodr
22. 12. 2022 09.40
+5
anabanana
22. 12. 2022 09.44
+1
vvvilice
22. 12. 2022 09.06
+7
Uf, tole je pa povsem jasno izrečeni privat interesi nad interesi državljanov. Tako to ne gre. Ustavite to!
vvvilice
22. 12. 2022 09.03
+9
Ni pomembno, če direktorica zdr doma lj uživa županovo popolno zaupanje, župan nima ustreznih kompetenc na strokovnem področju zdravstva, ali pa se motim? Ali je zaupanje župana nad zaupanjem zdr ministra, stroke?
jodr
22. 12. 2022 09.40
-1
MarkoE
22. 12. 2022 09.57
Kakor komu paše, mal po damač, mal po baklansk
ajdanakolesu
22. 12. 2022 08.52
+6
kakšne nedolžne okice ?
Razsuti Tovor
22. 12. 2022 08.45
+4
Kaj nimajo v državnih službah konkurenčne klavzule, ki je normalna pri vseh drugih panogah, ker ščiti podjetje, kjer je nekdo zaposlen?
Rodion Raskolnikov
22. 12. 2022 08.45
+7
Mene zanima kaj točno je rekel Loredanu? Je rekel ne dotikaj se direktorice?! Ali je rekel nemoj da diraš Tončku?!
Diabloss
22. 12. 2022 08.25
+11
Najbolj strokovna pa največji minus pridelala
ajdanakolesu
22. 12. 2022 08.58
+4
V poduk vsem državljanom, da direktor podjetja mora biti manager ekonomije in nikakor zdravnik ! Kdaj vam bo to jasno, da imamo Fakultete zaradi strokovnega znanja in ne titule?
trac
22. 12. 2022 08.15
+3
1,4 koncesije? Obvodi torej.