Slovenija

Minister je prepričan, da zdravniška zbornica pretirava

Ljubljana, 24. 08. 2012 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravniška zbornica je opozorila, da varčevalni zakon postavlja birokratske ovire in da se s tem daljšajo čakalne vrste. S temi ocenami se ne strinja minister za zdravje, ki dodaja, da zakonodaje ne namerava spreminjati.

Opozorila zdravniške zbornice, da varčevalni zakon postavlja birokratske ovire in da se s tem daljšajo čakalne vrste, minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje za pretiravanje. Kot trdi, se čakalna vrsta za določeno storitev ne podaljša, če specializant dobi dovoljenje za delo dva tedna pozneje. Zakonodaje na tem področju ne namerava spreminjati.

Minister je ob robu današnje predaje projektne dokumentacije izvajalcu del za obnovo prostorov kliničnega oddelka za hematologijo dejal, da se zaradi nekaj dni zapoznelih izdanih dovoljenj za delo specializantom ne more nič zalomiti v zdravstvenem sistemu, saj zdravstvo, v katerem je več tisoč zdravnikov, ni odvisno od nekaj specializantov. Argumenti, da zaradi tega prihaja do podaljševanja čakalnih dob, pa po njegovem mnenju niso z ničemer podprti.

Ob tem je dejal, da se bodo trudili, da izdajanje soglasij specializantom ne bo ovira, a hkrati opozarja, da postopki terjajo preverjanje glede na to, da zaposlovanje v zdravstvu ni neomejeno. Poudaril je, da je varčevalni zakon uredil veliko problemov in odprtih vprašanj, med drugim so preprečili zlom zdravstvene blagajne ter poenostavili določene postopke.

Minister za zdravje Tomaž Gantar
Minister za zdravje Tomaž Gantar FOTO: Miro Majcen

Minister se je danes odzval tudi na odločitev Slovenskega zdravniškega društva, da ustanovi strokovne svete za glavne medicinske stroke. Ti naj bi podajali stališča stroke in dodali "manjkajoči glas" povsem neodvisnega strokovnega telesa. Po mnenju društva namreč razširjeni strokovni kolegiji s tem, ko jih imenuje minister za zdravje, ne morejo biti neodvisna strokovna telesa.

Trditvi o političnosti razširjenih strokovnih kolegijev Gantar odločno nasprotuje in upa, da ta ni zlonamerna, pač pa da je posledica nevednosti. Poudarja, da je ta trditev nepravilna, saj se pri imenovanju razširjenih strokovnih kolegijev ni nič spremenilo. Minister poudarja, da razširjeni strokovni kolegiji niso vezani na mandat ministra, člane pa predlagajo klinike, zdravniško društvo in zdravniška zbornica v sorazmernem delu, minister pa na koncu da le soglasje.

Da bi strokovni sveti prevzeli vlogo razširjenih strokovnih kolegijev, pa po Gantarjevem mnenju ni možno glede na zakonodajo. Opozoril je še, da tudi zdravniško društvo s to pobudo želi "na nek način posegati na področje, ki mu z zakonom vsaj danes ni predvideno".

Ali se obetajo zamenjave v vodstvih javnih zdravstvenih zavodov?

Minister je danes tudi odgovoril na vprašanje, ali se obetajo zamenjave v vodstvih javnih zdravstvenih zavodov. Dejal je, da vnaprej nima predvidenih menjav oz. da nima nobenega seznama. Ob tem pa je pojasnil, da je kriterij za menjave poslovanje, kar je objektiven kazalec. "Ko govorimo o gospodarskih družbah, se ve, da gre družba v stečaj, ko nima več denarja. In ve se, da nekdo ni dobro opravil svojega dela. Pri zdravstvu pa smo vsi pripravljeni na eno oko zamižati in vedno sprejeti trditev, da je denarja premalo in da se zato ne da delati," pojasnjuje Gantar.

Glede stanja v Splošni bolnišnici Izola pa je dejal, da bo moral direktor bolnišnice Jani Dernič sprejeti stališče, da investicije nimajo prednosti pred poravnavanjem obveznosti dobaviteljem. Če bo Dernič izpeljal sanacijski načrt v bolnišnici, kot je bil sprejet na četrtkovi seji sveta zavoda, potem Gantar ne vidi nobenih težav.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaz Lakotnik
24. 08. 2012 20.21
+5
Dokler mi zavarovalnica pošilja domov ponudbo za dodatno zavarovanje, ki mi zagotavlja preskakovanje čakalnih vrst in preglede takoj, me živ bog ne prepriča, da je problem v prevelikem obsegu dela ali premalo denarja...gre samo za neučinkovitost in pohlep.
Tonček Balonček
24. 08. 2012 20.35
+0
Po mojem bi morali zdravnike plačevati bolje kot avtomehanike in dimnikarje!
botjabotja
25. 08. 2012 09.46
pazi, da ne bodo mehaniki napovedali stavke...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
24. 08. 2012 19.15
+3
O NECEM SE MORA PISATI VSI SO POSTENJAKI .MI SMO SEDAJ PO 21 LETIH DRUGA SVICA V NASI DRZAVI VLADA BLAGOSTANJE IN POSTENOST.SE JIM KAR SMEJEM KAKO SO OD 91 LETA NAPREJ PRALI MOZGANE SAMI PA SI GRADILI VILE IN KUPOVALI JAHTE .24 BREZ ZAMERE PAC TOLIKO O ZDRASTVU IN MINISTRIH
tigerbalm
24. 08. 2012 18.53
+3
Do zdaj EDINI minister , ki je rekel STOP tej zbornici , ki samo drek meša in dela razdor v zdravstveni negi !!!! BRAVO !!!
Tonček Balonček
24. 08. 2012 20.18
+2
Zato v časih totalitarizma te zbornice sploh ni bilo. Pa tudi drugih ne!
devote
24. 08. 2012 18.40
+2
daleč najboljši minister za zdravje! , ker si je upal porezati krila monopolnim, zbirokratiziranim ,cehovskim zbornicam. te parazitirajo zdravstveni sistem, gledajo samo na svojo korist in imidž, za bolnika jim je pa prav malo mar. upam, da se deregulira znotraj zdravstva vse, kar je možno deregulirati. kdor je dober ,ga bo tako trg izbral, se mu ni treba bati za preživetje,monopoli, ki zavirajo razvoj stroke pa izvolite na smetišče zgodovine, kdo neki vas bo le plačeval.
Tonček Balonček
24. 08. 2012 20.20
Ampak ers, ta minsiter je napravil že toliko dobrega, d amu Kukovička ne sega niti do kolen! Še na BArje si je šel ogledat potlačeno travo in sežgano košaro, ers je plemenit ta gospod in sposoben da je kaj! Se spomnite tsitega klovna Kebra! Preden je šel v politiko, je Janši ponarejal zdravniške izvide, češ da je srčni bolnik.. In takšne minsitre je kadrovala LDS, kdo pa drug!! Sramota!