Slovenija

Minister Kopač na Danskem

Bruselj/Koebenhavn, 20. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljski ministri EU na dvodnevnem srečanju v danskem Soenderborgu usklajujejo stališča pred svetovnim vrhom o trajnostnem razvoju. Srečanja se udeležujejo tudi ministri držav kandidatk za EU, med njimi tudi Janez Kopač.

Po pričakovanju so ministri uskladili stališča držav do vprašanj trajnostnega razvoja ter jim tako omogočili skupen nastop na vrhu, kjer bodo pogovori o zaključkih zagotovo zelo težavni.

Srečanja se udeležujejo tudi ministri držav kandidatk za EU, med njimi tudi Janez Kopač
Srečanja se udeležujejo tudi ministri držav kandidatk za EU, med njimi tudi Janez Kopač FOTO:

Kot je za 24 ur povedal minister Kopač, so ministri izoblikovali pet glavnih izhodišč, ki jih bo Evropska unija zastopala na svetovnem vrhu o trajnostnem razvoju: "V naslednjih desetih letih so za Evropo najbolj pomembni trajnostni razvoj, program zagotavljanja čistih voda, progam zmanjševanja obsega uporabe kemikalij, program spreminjanja proizvodnih vzorcev in potrošniških navad, program zagotavljanja biodiverzitete ter povečevanje obsega obnovljivih virov energije, ki je za EU najbolj prednostno."

Slovenija, ki po besedah ministra v razpravi sodeluje praktično kot polnopravni član EU, je predvsem izpostavila, da mora Unija glede spreminjanja proizvodnih vzorcev najprej pomesti pred svojim pragom, predvsem v kmetijstvu. "EU namreč trenutno namenja veliko denarja za kmetijsko proizvodnjo, ki pa zelo onesnažuje vode in zmanjšuje biodiverziteto, kar pa je v nasprotju z načelom trajnostnega razvoja," je še povedal Kopač.

EU bo na vrhu o trajnostnem razvoju v Južnoafriški republiki zastopala predsedujoča Danska, članice pa bodo poslale še svoje delegacije. Tja bo odpotovala tudi slovenska delegacija, v kateri bodo predvidoma premier ter zunanji in okoljski minister. Slovenija bo svoja stališča za vrh opredelila v poročilu o trajnostnem razvoju, petnajsterica pa bo dokončna izhodišča za vrh sprejela v ponedeljek, 22. julija, na zasedanju zunanjih ministrov v Bruslju.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni