Slovenija

'Minister ne zavrača dialoga'

Ljubljana, 02. 08. 2007 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na MVTZ zavračajo očitke poslanke Potrata, ki pričakuje odstop ministra Zupana. Kot pravijo, minister ne zavrača dialoga z visokošolskimi partnerji.

Poslanka SD Majda Potrata pričakuje, da bo minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan umaknil resolucijo o nacionalnem programu visokega šolstva za obdobje 2007-2010 ali pa bo odstopil. "Način njegovega delovanja, politika, ki jo zagovarja, in tudi sodelavci, ki mu pri urejanju teh področij pomagajo," je razloge za Zupanov odstop na današnji novinarski konferenci utemeljila poslanka.

Dokumenti kažejo preferiranje zasebnega pred javnim in zmanjševanje polja avtonomnosti, poudarja Potrata
Dokumenti kažejo preferiranje zasebnega pred javnim in zmanjševanje polja avtonomnosti, poudarja Potrata FOTO: POP TV

Največji očitek ministru je resolucija o nacionalnem programu visokega šolstva za obdobje 2007-2010 in osnutek predloga zakona o visokem šolstvu. Ta dva dokumenta po besedah Potrate "kažeta preferiranje zasebnega pred javnim, zmanjševanje polja avtonomnosti, nejasne odločitve v zvezi s financiranjem in še kaj bi se našlo".


Zupan naj odstopi pred septembrom

Poslanka si tudi ne zna predstavljati, "kakšna bo resolucija na koncu, glede na to, da naj bi bila koherentno besedilo, zdaj pa vanj posegamo z amandmaji različnih predlagateljev". Potrata zato pričakuje, da bo minister odstopil še pred naslednjo sejo odbora DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki je napovedana za 5. september.

Potrata Zupanu očita tudi "nerazumevanje pojma socialni dialog na področju znanosti in visokega šolstva". Ta je po mnenju poslanske skupine SD nujen povsod tam, kjer je v reševanje odprtih vprašanj potrebno vključiti socialne partnerje, strokovno in zainteresirano javnost, minister pa tega po njihovem mnenju ni storil. "Trdim, da si je minister Zupan zapravil zaupanje strokovne in zainteresirane javnosti," je prepričana poslanka.

Potrata: Politizacija šolstva

O morebitni interpelaciji zoper Zupana se v poslanski skupini SD še niso izrekli, ampak bodo po besedah Potrate najprej počakali, kaj bo z resolucijo. Kdo bi lahko nasledil ministra, Potrata ne ve, vendar je prepričana, da bo premier Janez Janša "našel primernega človeka".

Zupan po besedah Potrate strokovni javnosti očita politizacijo, vendar je prepričana, da je "pravzaprav sam storil tisto, kar očita strokovni javnosti". Ob tem je spomnila na javni razpis za sofinanciranje centrov za promocijo znanosti, ki ga je Zupan sicer minuli teden razveljavil. "Menimo, da je minister neposredno in objektivno odgovoren, ker je razpis podpisal, podpisal tudi sklep o izbiri in ker na izbiro ni reagiral, dokler se ni oglasila javnost," meni Potrata.

Po mnenju poslanke so tudi Zupanovi sodelavci "dokaz slabe ministrove izbire". Ob tem je izpostavila državnega sekretarja na ministrstvu Dušana Lesjaka, ki ima po poslankinih besedah "za sabo dovolj pisano zgodovino". Ker je politični funkcionar, ki ga izbere minister, Potrata pričakuje, da bo odstopil tudi Lesjak.

MVZT zavrača očitke Potrate

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) zavračajo očitke poslanke Majde Potrata, da minister Zupan zavrača dialog z visokošolskimi partnerji. Ti so se, kot trdijo na ministrstvu, s predlogom resolucije nacionalnega programa visokega šolstva 2007-2010 najprej strinjali, oporekati pa so ji začeli šele junija, ko je bila resolucija že poslana v obravnavo državnemu zboru. Zavrnili so tudi očitke glede javnih razpisov in ministrovih sodelavcev.

Na ministrstvu zavračajo očitke, da minister Zupan zavrača dialog z visokošolskimi partnerji.
Na ministrstvu zavračajo očitke, da minister Zupan zavrača dialog z visokošolskimi partnerji. FOTO: POP TV

Visokošolski in raziskovalni partnerji so vključeni tudi v delovno skupino za pripravo izhodišč in pripravo zakona o visokem šolstvu in raziskovalno razvojni dejavnosti. Skupina se bo na drugi seji sestala 4. septembra, dodajajo na ministrstvu.

Kot je znano so o interpelaciji zoper ministra minuli teden začeli razmišljati v poslanski skupini LDS, k odstopu pa poziva tudi skupina nepovezanih poslancev.

Minister Zupan je javni razpis za sofinanciranje programov centrov za promocijo znanosti razveljavil na predlog delovne skupine, ki ji je na podlagi prispelih pritožb na razpis naložil, da pregleda izvedbo postopka razpisa. Ob tem so na ministrstvu spomnili, da je delovna skupina ministru priporočila, naj razpisna komisija v novi sestavi pripravi strokovno utemeljeno dokumentacijo v skladu z mnenjem delovne skupine.

Kot piše v sporočilu za javnost, bo razpis ponovljen predvidoma jeseni. Sklep o razveljavitvi razpisa bo objavljen v uradnem listu 3. avgusta, z razveljavitvijo in odstopom od že sklenjenih pogodb pa je ministrstvo pisno že seznanilo vse prijavitelje.

Poleg tega se je minister odločil, da bodo tovrstne razpise odslej izvajali na sektorju za znanost, zato je tudi skrbništvo proračunske postavke prenesel iz kabineta ministra na sektor za znanost.

Potrata je na današnji novinarski konferenci zahtevala tudi odstop Lesjaka. Na ministrstvu menijo, da gre za "subjektivno oceno gospe poslanke, do katere ima, seveda, pravico". Strinjajo se z njeno izjavo, da ima sekretar za sabo "pisano zgodovino" - na to kažejo njegovi dosežki in reference na znanstveno-raziskovalnem in visokošolskem ministrstvu, še piše v sporočilu za javnost.

NSi zavrača očitke Potrate

V poslanski skupini Nove Slovenije (NSi) navedbe poslanke Majde Potrate, da minister Zupan ne razume socialnega dialoga, označujejo kot "popolno zavajanje". Zavračajo tudi druge očitke, ki jih je poslanka na današnji novinarski konferenci izrekla na ministrov račun. Ob tem opozarjajo, da se je pod resolucijo nacionalnega programa visokega šolstva 2007-2010 29. marca letos v okviru Partnerstva za razvoj podpisal tudi podpredsednik SD Igor Lukšič.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut Kozan
03. 08. 2007 16.08
Ime.priimek v tvoji razpravi pa pogrešam argumente. Več ali manj vprašanj z napačnimi ugotovitvami. Exim: takšno pojasnilo pa sem tudi pričakoval od tebe. Gelj kaj je tisti rekel ;) 1. V skladu z zakonom, ki to ni se bi dovolilo da se visokošolski zavodi sami odločijo v okviru katere univerze hočejo sodelovat . Sporno prenašanje lastništva fakultet iz univerze v novo pravno osebo. Verjetno bodo vse fakultete hotele sodelovat v univerzi s katero se bo minister spogajal (to pristojnost bi z novim zakonom dobil) za največ plačila in s tem ima minister DIREKTEN vpliv na delovanje vsakega visokošolskega zavoda in ga lahko poljubno PRIVIJA. Verjamem da bi se sčasoma oblikovale univerze prijazne ministru in univerze, ki bi propadale. Verjetno bi bili takšni programi – prilagojeni trenutni politični oblasti. 2. Konkurenčnost ni enako privatizaciji obstoječega. Prav tako se bi z uresničevanjem Bolonjskega procesa približalo študentom profesorje prav študenti bi z večjo izbirnostjo izbrali boljše profesorje in programe. 3. Šolnine je zavrgla slovenska javnost. Študentje, sindikati, delavci, gospodarska zbornica,… In še naprej vzrtajno govorit o šolninah je seveda dovoljeno ampak smešno. A potrebujemo še koga da ministru pove NE ŠOLNINE! 4,5,6. Slabo ti je znano g. ime priimek. Minister Zupan krši zakon že dlje časa saj ni ustanovil neodvisne agencije. Pa vse kaže, da ga to tudi ne skrbi preveč. Bolonjsko reformo pa se gremo lahko učit v Srbijo ali pa Makedonijo v kateri jo zaključujejo. Yuga nas prehiteva mi pa zagovarjamo ministra?!?! Ki krši z zakon v točki ko ne prepreči zaračunavanje šolnin na 2 stopnji (minimalno 1/3 ji ne bi smeli zaračunavat) oz. po ministrovi hvali naj NOBEDEN ne bi plačeval. Kdo koga vleče za nos!? 7. Ne glede na umeščanje ali enačevanje je sporna vsebina umeščanja in enačevanja. Nekateri bodo umeščeni nižje kot pa jim je bilo obljubljeno na začetku študija (sedanji visokošolci, ki bodo padli iz 7 stopnje oz. primerljive 7mi na 6).. 8. Minister pa je dobil že negativno oceno od vseh partnerjev. Seveda povedano v diplomatskem jeziku. A je sploh potrebno še kaj podajat mnenje na to? Da naštejm še 1x : Rektorska konferenca, SAZU, Študentska Organizacija Slovenije, sindikati, združenje raziskovalnih instituciji,… pa verjetno še marsikdo. Komu je minister Zupan pisal zakon če ne ravno tej ciljni skupini, ki ga je gladko v celoti odbila. Ministrova samohvala pa je tudi izvirna. Nobenega od naštetih domov ni začel on gradit ampak vlade pred to (tiste ta-zlobne). Kolikokrat se je sešel svet za izgradnjo in obnovo študentskih bivalnih zmogljivost v mandatu ministra Zupana. Niti enkrat. Pa zelo lepo da si navedel vse dosežke tega obdobja tako da vsi vidijo te silne uspehe !
Prvo Bore
03. 08. 2007 15.30
""""5. Uvedli so financiranje odličnih tujih znanstvenikov, da pridejo v Slovenijo raziskovat.""" Ali so iz Argentine in Avstralije. Jaka muda. Exim pazi jagode rdeči polži prihajajo
ime.priimek
03. 08. 2007 15.10
borut.kozan, to kar si naštel ni najbolj argumentirana razprava. Večinoma so to bolj tvoje ocene ali pa domneve. Argumentirano bi bilo, če bi postregel s kakšnimi podatki, da bi si potem lahko sami ustvarili mnenje. Če grem po vrsti: ad 1: kako utemeljuješ poseg politike v univerze? Nobena univerza se še ni razbila in ji to tudi ne preti. Ustanovljena je bila celo nova na goriškem. Poleg tega se ustanavljajo novi zavodi povsod po Sloveniji. To menda ni slabo, kajne? Kaj pa pomeni privatizacija univerz bi pa zelo rad slišal. ad 2: malo podjetniškega pristopa slovenskemu visokemu šolstvu ne bi škodilo. Morajo se še naučiti, da je študent za profesorje kralj, tako kot je kupec kralj za trgovce. To mimogrede manjka tudi našim zdravnikom. Profesorji so čisto preslabo dosegljivi za študente. ad 3: od kdaj pa je slabo, če se GOVORI o čem? Tudi na tem forumu se o marsičem odkrito govori... ad 4, 5 in 6: kakovost vsekakor ni postranskega pomena. To je smisel bolonjske reforme, ki kar lepo napreduje. Kolikor mi je znano, je Zupan tudi ustanovil nekakšno evalvacijsko telo, ki pregleduje in ocenjuje študijske programe. ad 7: naslovov se ne enači, ampak se le nove naslove umešča v sistem naslovov, ki jih imamo v Sloveniji. Strinjam pa se, da je teh že toliko, da je kar malo zmede. ad 8: dialog se po mojem uničuje tako, kot sedaj dela Majda Potrata, ko poziva Zupana, naj prekine razpravo o resoluciji. Sicer pa Zupanu v bran še nekaj dosežkov, prepisanih iz članka v Večeru enkrat ta teden: 1. Do leta 2004 sta bili na družboslovne študijske programe vpisani dve tretjini študentov. Le 12 jih je bilo vpisanih na tehniko in 4 na naravoslovje. Zupanu je uspelo vpisna razmerja izboljšati na 20 v prid tehnike in naravoslovja. 2. V minulih 30 letih se ni vlagalo v prostore in opremo tehniških in naravoslovnih fakultet. Danes so v gradnji Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, nadgrajuje se Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, načrtujejo gradnjo Politehnike v Ljubljani, odprli so novo Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo v Mariboru, zgradili bodo Klinični center Maribor z dvema fakultetama in petimi raziskovalnimi oddelki, v Kopru gradijo dve fakulteti in rektorat univerze na Primorskem. 3. Število postelj v študentskih domovih so v dobrih dveh letih v Ljubljani in Mariboru skupno povečali za tisoč. 4. Sprejeli so Nacionalni raziskovalno razvojni program, ki ga Slovenija ni imela že od leta 2000. 5. Uvedli so financiranje odličnih tujih znanstvenikov, da pridejo v Slovenijo raziskovat. 6. Inžinerski akademiji Slovenije so podelili status akademije 7. Nnajvišje nagrade za znanost so zakonsko izenačili s Prešernovimi nagradami. 8. Uvedli so sistem tujih recenzentov in s tem odprli slovenski raziskovalni prostor. 9. Število mladih raziskovalcev iz gospodarstva so povečali iz 25 na 56 novih vsako leto. 10. Naraslo je število uporabnikov interneta, število javno dostopnih e-točk je nad evropskim povprečjem, e-storitve so v vzponu. ...
Prvo Bore
03. 08. 2007 15.07
kosir_maks čif ša motren pil
sdrago@siol.net
03. 08. 2007 14.59
Saj razumete zgodbo, torej: kamor gre pač bik, gre tudi štrik!
Borut Kozan
03. 08. 2007 14.07
Zgrešeni cilji ministra Zupana, zapisani v predlogu zakona ki to ni: 1. Poseg politike na univerze, te se decetralizirajo, razbijejo in na koncu privatizirajo, 2. visoko šolstvo postane gospodarska panoga! 3. Odkrito se govori o šolninah! 4 Kakovost je postranskega pomena in jo v celoti rešuje trg! 5. Habilitacije lahko dela tudi svet za VŠ (nekaj tud minister) mimo fakultet! 6. O Boloniji ni več govora! 7. Enači se naslove. 8. Uničen dialog z VSEMI partnerji v visokem šolstvu 9. Strokoven "nateg" oz. figa v žepu pri pisanju resolucije (glede nadaljni zakon) 10........... itd. ................... Vsako točko se da razcepit vsaj še na 10 podtočk. A kdo še dvomi v "delo" ministra Zupana. A je še sploh potrebno govorit da se ni naredilo NIČ razen nepotrebnih zdrah!? Celo v državah bivše yuge se lahko hvalijo z Bolonjsko reformo o kateri pri nas ni skoraj nič (razen FDV,EF,FU in FA - pa še to so bile uvedene samo zato, da se pobira denar od študentov - protizakonito seveda!!) Exim prosim komentiraj.
kosir_maks
03. 08. 2007 13.25
No , no, si zapel v svojem narečju ptiček !! he,he
Prvo Bore
03. 08. 2007 13.16
kosir_maks maksi saj Ti komaj sedim LOL. Pomoz bog i bog Ti pomogao brate.
victoriosus
03. 08. 2007 11.45
Jaz ne vem od kdaj, če ima človek priliko biti v Argentini, spoznati njihovo čudovito nadaljevanje Slovenije in slovenstva, ter da še pokuka v ogromno mesto Buenos Aires, ki je v toliko pogledih boljše od naših malomeščanskih vasi, že kar postane "argentinček"? No, prva ovca, če vi nimate priložnosti, da bi svoje sprane možgane spravili malo dlje od meja Jugoslavije..... vaš problem!
Uporabnik113189
03. 08. 2007 11.33
Minister deli državni denar tako, da ga nosi v RKC. Jasno da ima za svoja dejanja tisoč in en izgovor, pa utemeljitve in referate..who cares? Dejstva govorijo svoje..Mi pa smo se že naučili da gledamo dejanja, ne to kaj nam kdo trobi..
exim@t-2.net
03. 08. 2007 11.28
Dokaži, borut.kozan nepravilnosti, ki jih je nardil minister Komentiraj argumentirano, vsebinsko. To ne bil bil višek neumnosti, saj ta novica to zahteva od nas. Konstruktivnost in neopredeljenost. Ostajajo pa dejstva, da je raznim PrvoBorcem in drugim primitivcem nemogoče odgovoriti in lepo prosim košir-makse, slovence 9 in ostale normalne komentatorje, ne dovolite, da vas PrvoBorci in drugi spravijo iz tira. So pač bedaki, brez lastne pameti in inteligence. Njihov namen je točen tak, kot Kučanov: najprej diskreditacija, nato likvidacija. Saj vidite PrvoBorca, ta bi kar vse na gobec, nagec!
ime.priimek
03. 08. 2007 11.21
Smešno in hkrati tragično pa je, da oboji nenehoma ponavljajo, da je potrebno zakopati bojno sekiro in skupaj zreti v prihodnost. V naslednjem stavku pa za vsak primer predno zakopljejo to sekiro še hitro zamahnejo proti namišljenemu nasprotniku. Ta debata (pa tudi druge na tem forumu) na žalost tako sploh ni soočenje argumentov ampak brezvezno iritiranje in žaljenje eden drugega. Ne vem, kje ste se naučili takšnega dialoga in posebej takšnega nekulturnega izražanja svojih mnenj. Sicer pa se mi ob prebiranju članka zdi, da ima Zupan močnejše argumente, če je Lukšič za SD res podpisal zapisnik o uskladitvi, sedaj pa poslanci te stranke pravijo, da ni usklajeno. Naj se že enkrat zmenijo v stranki.
Borut Kozan
03. 08. 2007 10.32
Debata zagovornikov Zupana je na tem forumu približno enaka nivoju delovanja ministran. Sej mogoče pa prihajajo neverjetno smešna mnenja iz iste pisarne. Če nisi z nami si komunist, LDSovc, in vse drugo samo človek nisi. Res pohvalno. Pisanje vsebinskih komentarjev na tem mestu pa bi bil višek neumnosti. Nadaljujte gospoda o vojnih časih, partizanih in komunistih, ki nimajo z visokim šolstvom nič skupnega.
sdrago@siol.net
03. 08. 2007 06.47
Njihov poklic in domet je delo za svoje, ki se kaže v napadanju drugačemislečih. Naj se vsaj malo zgledujejo po Milošu Kovačiču iz Šentjerneja, pa bo bolje za vse in ne le za njih!
Prvo Bore
02. 08. 2007 21.57
victoriosus kaj ste Vi argentinčki in ostali vaši priležniki mislil, da nas boste okupiral. Pojdite nazaj in slavite svojo Klerikalno Slovenijo, mi pa bomo ostali tukaj v svoji Sloveniji.
I mrziš šiptarje , voliš JNA, tita i partiju ne buniš se kat te prekrstim u BORAC , zagovarjaš Prebrisane !! hm Sumljivo tole !! Se popolnoma strinjam kosir_maks
victoriosus
02. 08. 2007 21.33
Prva ovca misli, da kar cel narod misli kot on. Zgrozi me takšno mišljenje! Ta gospod nima nobenih kriterijev, da bi lahko kogarkoli predstavljal, še manj pa nivoja, da bi se z njim kakorkoli dalo debatirat. Veste, jaz sem videl argentinske šole, kjer se mali učijo slovensko. Kakšen ponos! Košček Slovenije tako daleč! Pa lepo govorijo, pa navijajo za Slovenijo.... res človek ostane brez besed in samo še bolj preklinja, da je ta prekleti komunizem iz lepega naroda ustvaril tako debilno golazen kot prva ovca in njemu podobni, ki še povrh ima čiste slovenske korenine, še nikoli ga pa nisem slišal govoriti v prid Sloveniji!!! Kdo je torej izdajalec? Žalostno. Tale Potrata je pa en cukrček, Zupan komaj čaka, da ji ugodi :)
Prvo Bore
02. 08. 2007 20.57
maksi pol štajerc pol dolenjc
kosir_maks
02. 08. 2007 20.01
Prvo Borac : Dej povej ,kje so tvoje korenine !!
Prvo Bore
02. 08. 2007 19.53
Hvala za pohvalo, ampak moral bi Vam povedati, da je moje mišljenje, mišljenje slovenske večine.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.