Slovenija

Minister Počivalšek odločno v bran kobilarni

Lipica, 10. 04. 2019 21.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š./ D.L. /STA
Komentarji
6

Gospodarski minister Počivalšek si je ogledal razmere v Kobilarni Lipica in se postavil v bran njenim vodilnim. Poudaril je, da popolnoma zaupa trenutnemu strokovnemu kadru: "Zakaj? Ker vidim rezultate." Dotaknil se je tudi neljubega dogodka, ko je bilo med formiranjem črede poškodovanih več konj. Država sicer prodaja in podarja več kot 150 lipicancev.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na družbenem omrežju Twitter objavil serijo zapisov, v katerih se je postavil v bran vodstvu Kobilarne Lipica, ki se v zadnjem času sooča z očitki o neprimernem ravnanju s konji.

Svojo podporo je jasno izrazil tudi predstavnikom Civilne iniciative za Lipico, s katerimi se je sestal. Kadrovanje je stvar gospodarskega ministrstva, je zatrdil na novinarski konferenci, zato je od civilne iniciative zahteval, da se vanj več ne vtikajo.

"Tudi sam imam doma že dolga leta konje. A si ne domišljam, da sem zaradi tega strokovnjak za vzrejo in dresuro konj. Tako povsem zaupam strokovnemu kadru v Kobilarni Lipica, da ve, kaj počne. Zakaj? Ker vidim rezultate! Oprijemljive rezultate in ne insinuacije," je Počivalšek zapisal na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pohvalil je rezultate kobilarne, ki je po njegovih besedah, odkar spada pod okrilje gospodarskega ministrstva, dvignila nivo: "Kobilarna je uspela nadoknaditi vse zamujene delovne teste, prenoviti 30 let staro predstavo, znova uvesti gostovanja lipicancev in kar je izjemno pomembno, v treninge vključujejo prav vse konje! Nivo dela je na bistveno višji ravni."

Med poskusom formiranja črede je med konji prišlo do napadov

Inšpektorji so pri pregledu kobilarne ugotovili, da je v čredi poškodovanih deset živali, od tega dve težje, zato sta bili kirurško oskrbovani.
Inšpektorji so pri pregledu kobilarne ugotovili, da je v čredi poškodovanih deset živali, od tega dve težje, zato sta bili kirurško oskrbovani. FOTO: Kanal A

Minister se je dotaknil tudi neljubega dogodka, ki se je v kobilarni zgodil 26. marca. Ko so poskušali formirati čredo kobil in kastratov, ob tem pa je med konji prišlo do napadov. Več živali je bilo poškodovanih, na srečo pa poškodbe niso bile hude. Večinoma je šlo za odrgnine, ki so se že zacelile, le dva konja sta imela globljo rano. Živali so takoj dobile veterinarsko oskrbo. Nobeden od konjev po besedah strokovnega vodje kobilarne Klemna Turka ni utrpel fizičnih ali psihičnih posledic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister je na Twitterju delil ugotovitve Veterinarske fakultete, pod katero se je podpisala Vesna Kadunc Kos. Potrdila je, da v kobilarni dogodka niso mogli predvideti in da so se nanj ustrezno odzvali. "Konji med seboj komunicirajo s telesno govorico, pa tudi z brcanjem in grizenjem, dokler se ne vzpostavi čredna hierarhija, ki se mora ob vsaki spremembi črede znova vzpostaviti. Med kastrati je prišlo do večjih medsebojnih obračunavanj, ki jih v takšnem obsegu ni možno predvideti, kot tudi ni možno predvideti, kdaj po kastraciji bo konj izgubil žrebčevski nagon in obnašanje," je zapisala. 

Država podarja lipicance

Republika Slovenija ima v lasti 406 lipicancev, nekaj jih je v pogodbeni reji, za večino - 354 - pa skrbijo v Lipici. A država namerava svojo čredo močno zmanjšati. V skladu z letnim načrtom bodo 95 konj podarili, 56 pa prodali. 

Pogodbeni rejci bodo tako brezplačno postali lastniki 47 večinoma starejših konj brez ustreznega šolanja in znanja. "Ti konji niso potrebni za izvajanje nalog javne službe, saj gre za 23 kastratov, ki so za rejo neuporabni in 24 kobil, ki so vse starejše od 10 let," piše v vladnem gradivu. Brezplačno bo lastnika zamenjalo tudi 36 konj iz Lipice, ki "zaradi starosti, poškodb, trajnih bolezni ali zaradi fizične konfiguracije niso primerni za uporabo". Enako velja za 12 mladih konj, ki "zaradi trajnih poškodb in bolezenskih stanj niso primerni za treninge, niti za rejske namene" in so zato brez tržne vrednosti. Zato pa naj bi za 56 konj, ki so naprodaj, iztržili kar 120 tisoč evrov. Ves denar bo šel v proračun. 

Turk je poudaril je, da to nikakor niso konji, ki bi jih lahko prodali v zakol. Povedal je še, da so seznam konjev za prodajo pripravili zato, ker želijo strateško preoblikovanje črede. Radi bi jo pomladili in pripravili prostor za več žrebet, kar jim bo omogočilo v prihodnje boljšo selekcijo.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo število obiskovalcev glede na enako lansko obdobje višje kar za 38 odstotkov, prihodki pa so višji za 44 odstotkov.
V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo število obiskovalcev glede na enako lansko obdobje višje kar za 38 odstotkov, prihodki pa so višji za 44 odstotkov. FOTO: Miro Majcen

Lani v Lipici 113.000 obiskovalcev

Sicer Kobilarna Lipica v zadnjih letih dobro in pozitivno posluje. Lani je število obiskovalcev preseglo 113.000, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa je bilo število obiskovalcev glede na enako lansko obdobje višje kar za 38 odstotkov, prihodki pa so višji za 44 odstotkov. Največ obiskovalcev še vedno prihaja iz Slovenije, sledijo jim gostje iz nemško govorečih držav, Italije, Francije in Velike Britanije.

Lipico čaka celovit inšpekcijski nadzor

Kot smo poročali pred nekaj dnevi, je veterinarska inšpekcija v zvezi s prijavo glede poškodovanih živali obiskovala Kobilarno Lipica in sklenila izpeljati celovit nadzor kobilarne, ki bi lahko trajal tudi do dva meseca. Uvedla je tudi prekrškovni postopek zoper odgovorno osebo. V kobilarni očitke o nestrokovnem ravnanju s konji zavračajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.