Slovenija

'Moje mnenje je, da direktorica ZD Ljubljana do nagrade ni upravičena'

Ljubljana, 28. 02. 2023 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, A.K.
Komentarji
522

Na stranko Gibanje Svoboda so se zgrnile kritike, da so pozabili na svoje predvolilne obljube, saj so predstavniki stranke na seji mestnega sveta MOL podprli izplačilo nagrade direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič. Iz Svobode zdaj odgovarjajo, da morajo posamezniki za ravnanje, ki ni v skladu s politiko stranke, odgovornost prevzeti z imenom in priimkom, ne v imenu stranke. "Stranka namreč podpira stališče ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da k omenjenemu sklepu ne poda soglasja," so zagotovili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izplačilo nagrade direktorici ZD Ljubljana
    03:08
    Iz 24UR: Izplačilo nagrade direktorici ZD Ljubljana
  • Iz 24UR: Politični pretres zaradi podpore nagradi
    01:33
    Iz 24UR: Politični pretres zaradi podpore nagradi
  • Iz SVETA: Minister ne podpira izplačila
    04:41
    Iz SVETA: Minister ne podpira izplačila

 

V javnosti so se pojavile kritike glede tega, da so mestni svetniki Gibanja Svoboda na strani župana Zorana Jankovića, proti kateremu je v ponedeljek več kot 300 ljudi protestiralo pred magistratom. Pri vsem skupaj pa je najbolj zanimivo, da svetniki stranke, kot kaže, zadeve vidijo drugače kot njihov minister Danijel Bešič Loredan. Ta je namreč dejal, da so težave, v katerih se je znašel zdravstveni dom, predvsem odgovornost vodstva, se pravi Antonije Poplas Susič.

Sicer je dobro znano, da je župan Janković direktorici zelo naklonjen, svojo podporo ji je večkrat javno izkazal. Poročali smo tudi, da je direktorici stopil v bran, tako da je, kot je dejal zdravstveni minister, Bešiča Loredana posvaril, naj javni zavod in direktorico pusti čisto na miru. Da Janković politično diktira delovanje mestnih svetnikov Gibanja Svoboda, sta včeraj v oddaji 24UR ZVEČER izpostavila tudi svetnika Jasmin Feratović in Tina Bregant

Danes pa je minister na novinarski konferenci ponovil, da Poplas Susičevi ne bo dal soglasja za dodatek za delovno uspešnost. 

"Jaz sem prepričan, da večina članov stranke Gibanja Svoboda tega ne odobrava, ampak tiste, ki so dvignili roko, bo treba vprašati, zakaj so to naredili," je povedal Bešič Loredan. "Moje osebno mnenje je, da do te nagrade, ob vsem tem, kar smo videli, direktorica ZD Ljubljana ni upravičena. Sam soglasja ne bom dal," je povedal. Ob tem je dodal, da ZD Ljubljana še vedno izstopa po nedostopnosti. 

Soglasja k nagradi minister tako ne bo dal, počakal bo namreč na zaključke izrednega nadzora v ZD Ljubljana. Ta še poteka, po besedah Bešiča Loredana pa ne bo končan pred 1. majem.

Višino dela plače za redno delovno uspešnost določi svet zavoda ob predhodnem soglasju ustanovitelja in ministra, pristojnega za zdravje. Sicer gre za na novo sprejeti sklep, ki ga je svet zavoda sprejel 22. decembra lani, z njim pa nadomeščajo sklepe iz 13. maja lani. Soglasje prvotnemu sklepu je namreč Mestni svet MOL septembra že podal, a je imel minister za zdravje zadržke že takrat. Soglasja ni podal, saj so bili izračuni v sklepih iz 13. maja napačni.

"Za ravnanje, ki ni v skladu s politiko stranke, morajo posamezniki odgovornost prevzeti s svojim imenom in priimkom"

Odzvala pa se je tudi stranka Gibanje Svoboda, ki njegovo odločitev kljub drugačnemu izidu v mestnem svetu, kot kaže, podpira. Opomnili so, da sta dostopno javno zdravstvo in vzpostavitev plačnega sistema zgolj dve zavezi, ki so ju v Gibanju Svoboda dali volivkam in volivcem. "Primer izplačila nagrade direktorici Zdravstvenega doma Ljubljana, ki te dni odmeva v javnosti, dokazuje, da reforme, ki jih pripravljamo, niso le korak v pravo smer, ampak so predvsem nujne," so prepričani v Gibanju Svoboda. 

Dodali so, da so mestni in občinski svetniki in svetnice pri svojih odločitvah sicer avtonomni, a da ta avtonomnost s seboj prinaša tudi posameznikovo odgovornost do volivk in volivcev. "Predvsem v luči tega, ali izpolnjujejo dane obljube. Odstopanje od obljub, programa in vrednot, ki so jih zagovarjali in na podlagi katerih so dobili zaupanje volivk in volivcev, ni politika Gibanja Svoboda," trdijo. 

"In za ravnanje, ki ni v skladu s politiko stranke, morajo posamezniki odgovornost prevzeti s svojim imenom in priimkom, ne v imenu stranke. Stranka namreč podpira stališče ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da k omenjenemu sklepu ne poda soglasja," pravijo. Po njihovem mnenju so zato namigovanja, da včerajšnje glasovanje nekaterih svetnic in svetnikov Gibanja Svoboda na seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana pomeni odstop njihove stranke od temeljnih zavez in vrednot ter da je stranka podlegla diktatu ljubljanskega župana, popolnoma neutemeljena. 

Danijel Bešič Loredan, Robert Golob
Danijel Bešič Loredan, Robert Golob FOTO: Bobo

Dogajanje v mestnem svetu bodo obravnavali organi stranke Gibanja Svoboda

Zatrdili so tudi, da bodo dogajanje v mestnem svetu Mestne občine Ljubljana v kratkem obravnavali tudi organi stranke Gibanje Svoboda.

"Odgovorno vodenje javnih zavodov, prevetritev meril za ocenjevanje uspešnosti in nagrajevanje na vseh področjih in ravneh javnega sektorja – tako vodstvenih kadrov kot drugih javnih uslužbencev – in vzpostavitev učinkovitega javnega zdravstvenega sistema, ki vsakomur omogoča pravočasen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev, so in bodo ostali ključni cilji Gibanja Svoboda," zagotavljajo. 

Pod zavezo za sodelovanje in podporo pri izvedbi zdravstvene reforme, ki jo pripravlja vlada dr. Roberta Goloba, so se podpisali vsi poslanci koalicije, tudi vseh 41 poslancev Svobode. "Državljankam in državljanom smo tako sporočili, da je naša zavezanost spremembam na bolje iskrena in trdna. Pri tem bomo vztrajali in zastavljene reforme izpeljali," so še zapisali v sporočilu za javnost.

In kaj na vse skupaj pravi Janković? Prepričan je, da lahko direktorica do izplačila pride tudi po sodni poti

Janković dodatek za direktorico še vedno glasno podpira: "Noben zdravstveni dom ni zaprt, imamo polno sestavo tako na področju pediatrije kot ginekologije in zobozdravstva," trdi Janković. Janković je prepričan, da lahko direktorica do izplačila pride tudi po sodni poti, saj ima podporo sveta zavoda, tudi ta je dal zeleno luč za izplačilo dodatka.

Ljubljanski župan Janković meni, da so na ponedeljkovi seji člani mestne koalicije "izkazali pogum na čelu s podžupanom Samom Logarjem". Dodal je, da ima vsak pravico, da se odloči po svoji vesti, v primeru glasovanja o dodatku direktorici pa so spoštovali tudi zakonodajo, je povedal na današnji novinarski konferenci.

Ob tem je spomnil na razpravo podžupana Boštjana Koritnika na seji, da je leta 2021 kot minister tedanje vlade opazoval stanje v Sloveniji, Ljubljana pa je bila s svojim načinom cepljenja in testiranja drive-in zgled vsem. Po Koritnikovem mnenju bi direktorica lahko dobila spor na katerem koli sodišču, ker je izpolnila kriterij in je svet zavoda dal soglasno mnenje, je Janković danes ponovil njegove besede.

Ob tem je spet pohvalil premierja Roberta Goloba, ki je "sreča za to državo, skupaj s svojim Gibanjem Svoboda", je prepričan Janković. "Gibanje Svoboda na državnem in mestnem nivoju in Lista Zorana Jankovića na mestnem nivoju smo tisti, ki prevzemamo odgovornost za razvoj Ljubljane," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (522)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
01. 03. 2023 17.15
+3
Loredan se bo spet moral opravičiti..... Sedaj bodo uvedli še klečanje na koruzi zanj....
omega _v6
01. 03. 2023 17.42
+2
Mislim,da imaš prav bojim se da bodo uvedli celo tepež za neposlušne!!
akvamarin
01. 03. 2023 15.16
+3
Gospod minister Loredan, ne se prodat.
morituri
01. 03. 2023 16.49
+2
Loredan, spet se boš moral opravičevati in priklanjati JANKOVIČU, ker te bo Golob prisilil v to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mafija!!!!!!!!!
Majzelj
01. 03. 2023 09.46
+2
Glede na to, da se gospoda prereka za 1000 EUR sem prepričan, da se v ozadju gredo svoje igre in je ta nagrada le kost za glodanje. Čez nekaj dni se bo Loredan opravičil, Golob ga bo potrepljal po rami, Jankovič bo pa poliral zvezdo zveznega šerifa. Tako mirno in pokvarjeno nas nategujejo, da je prav neverjetno kako mirno to gledamo.
junij66
01. 03. 2023 09.35
+4
SUPER NOVICA. IZDAJANJE FIKTIVNIH RAČUNOV NI KAZNIVO DEJANJE.JUHUHU
Primula22
01. 03. 2023 09.32
+2
Dejte no, dejte ;) lol lol lol nagrada je simbolika, da narod ne bi videl in vse je samo igra, za vsem zadaj so pravi posli, zneski in vsote... Ja, v gnilo je vse skupaj od znotraj v tej naši Sloveniji, žalostno kam smo prišli in žalostno, da tudi nekateri Slovenci še kar volijo tako kot volijo, un ta mali v Murglah pa nitke vleče na svojih lutkah... Cici fuj, cici fej
brabusednet
01. 03. 2023 09.30
+2
Uh močvirniki,kako vas Zoki riba na tanko.Prav vam bodi še premalo.Včasih so dejali pamet je več,kot žamet.Za vas bi dejal ravno obratno.
brabusednet
01. 03. 2023 09.25
+4
Bemti tokrat ne bo dovolj opravičilo bo treba mu vsaj ženo posodit.
Maiike
01. 03. 2023 09.23
+5
Kot da je Slovenija Banja Luka ali Niš, vse vodi Srbijanska MIŠ..ni Goloba ni vlade..Srbija vse prevlada.
printerus
01. 03. 2023 09.05
+3
Sramota za Slovenijo ta Svoboda, Golob in njegovi pajaci na vladi...pa Jankoviči pokvarjeni, ti ljubljancani pa jih še kr volijo hahahaa saj to ne moreš verjet...
Potouceni kramoh
01. 03. 2023 09.06
+2
Za čas volitev si šerif pripelje svoje volilce in Srbije
franjoz
01. 03. 2023 09.02
+6
Če bi g. Susičeva imela malo časti bi se nagradi odpovedala. Pokazala je, da tega nima z ravnanjem in vodenjem Edinega problematičnega zavoda v LJ.Njej in županu se zgraža cela Slovenija.Požrešnost pa taka!
brabusednet
01. 03. 2023 09.28
Kakšne časti ne veš kakšne krvi je,kri ni voda.Pa še politična usmerjenost.
zulj001
01. 03. 2023 08.47
+4
Ne pozabit ,Golob je Jankovičev skriti zaveznik...
Rodion Raskolnikov
01. 03. 2023 08.42
+4
Po hofu se govori, da se je Loredan že začel opravičevati. Vendar kot kaže to ne bo zadosti, Vožda zahteva, da mu poljubi pečatni prstan na desni roki!
Rodion Raskolnikov
01. 03. 2023 08.46
+0
V neposrednem pronosu iz ljubljanskega Rotovža se kristaluzira katastrofa velikih razsežnosti za slovenski narod, Loredan je privolil na poljubljanje pečatnega prstana, vendar je odločno zavrnil, da to stori kleče!
Rodion Raskolnikov
01. 03. 2023 08.47
+1
zmerni pesimist
01. 03. 2023 08.26
+4
Očitno je Golob tokrat na njegovi strani
lolek&bolek
01. 03. 2023 08.22
+3
zaikai ona?do nagrade so jo pripeljali zaposleni,brez njih ne bi nikamor prisla
NERGAČ
01. 03. 2023 08.15
+1
Minister pazi kaj govoriš-te bo šerif zašpecal Golobu.
portorico 1
01. 03. 2023 08.00
+0
Švicarski "pacient" na poti na patologijo.
TOP MOJSTER
28. 02. 2023 21.59
+3
To je diskriminacija direktorice. To je šokantno.....
Svinja 66
28. 02. 2023 21.58
+7
Poljub 😘 na roko od jutri naprej od Loredana
jernejzi
28. 02. 2023 21.56
+7
&rbe na vrbe. Kateri slovenski pesnik je bil to?
Svinja 66
28. 02. 2023 21.51
+11
Vlada ne sme pasti kdo nam bo pa potem delal primerjavo cen v trgovinah..
dron
28. 02. 2023 21.56
-6
ti, boš v vsakem primeru, lizal in poliral jajotovo letališče....