Slovenija

Minister Vizjak podjetniku Petanu predlagal, kako se lahko izogne plačilu davka

Ljubljana, 18. 10. 2021 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hojnik, Mirko Vorkapić, 24UR ZVEČER
Komentarji
1614

V informativni oddaji 24UR ZVEČER smo objavili posnetke ministra Andreja Vizjaka, ki je znanemu podjetniku Bojanu Petanu v času prve Janševe vlade in t. i. "vojne proti tajkunom" predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Obenem pa mu je ponujal sodelovanje države in nadzornega sveta, če bo pristal na njegove pogoje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta Rajko Pirnat in Irena Prijovič
    08:47
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta Rajko Pirnat in Irena Prijovič
  • Iz 24UR ZVEČER: Razkritje pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom
    07:15
    Iz 24UR ZVEČER: Razkritje pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom

Andrej Vizjak je kot gospodarski minister v času prve Janševe vlade nagovarjal takrat močnega tajkuna Bojana Petana iz LDS v vojni za prevlado v Termah Čatež, naj opravi posel tako, da mu ne bo treba plačati davka. Še več, takratni gospodarski in aktualni okoljski minister Vizjak je Bojanu Petanu dejal, da je "glupo", da bi firma plačevala davek državi. Petanu je obljubljal tudi kooperativnost države pri nadzornem svetu in kadrovanju v Termah Čatež, če bo Petan sledil Vizjakovim navodilom. 

Povrh vsega se je vse skupaj dogajalo v času, ko je prva Janševa vlada napovedal vojno tajkunom, Petan pa je bil z nasprotnega političnega pola, dolga leta član LDS, ki je vladal pred Janšo. In v tistih časih je Vizjak za časnik Finance dejal, da je kriminal, kar se dogaja v Termah Čatež. 

- Andrej Vizjak: "Poglej, midva se lahko zmeniva eno stvar. Če se zmeniva, te jaz ne bom nategnil, ker še nisem nobenega."

- Bojan Petan: "Ker si mene …"

To je del pogovora med ministrom Vizjakom in tajkunom Petanom v času spopada za prevzem Term Čatež. Vizjak ga je nagovarjal, da se lahko izogne plačilu davka.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Bobo

- Andrej Vizjak: "Enkrat boš moral državi plačati ..."

- Bojan Petan: "Saj enkrat ga boš moral."

- Andrej Vizjak: "Ne, ne rabiš ga!"

Preseneča sicer komunikacija med dvema osebama, za kateri javnost misli, da ne sodelujeta dobro. Pogovor pa razkriva ravno nasprotno. Gre za posel, ki bi, če bi bil realiziran, davkoplačevalcem prinesel več milijonov evrov, a je minister predlagal drugačno rešitev.

Bilo je Leta 2007, leto, ko je Slovenija spoznavala tajkune. Domače menedžerje, ki so z bančnimi krediti lastninili slovenska podjetja. Po državi pa so se oblikovali različni centri moči. To je bil čas, ko je takratni premier vsaj uradno napovedoval vojno tovrstnemu privatiziranju in njegovim akterjem. 

Takrat je predsednik vlade Janez Janša dejal: "Vlada bo krepila boj proti tajkunsko-političnim povezavam, ki s kriminalnim dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo."

To je tudi čas, ko se je odvijal srdit spopad za privatizacijo Term Čatež, boj za vsako delnico. V prevzemni vlogi na eni strani DZS, ki jo lastniško obvladuje tajkun Bojan Petan, takrat 22-odstotni lastnik Term, in njemu naklonjena podjetja. Na drugi strani pa država z 20-odstotnim deležem na čelu s takratnim gospodarskim ministrom. 

Mladen Kučiš, takratni direktor Term Čatež, je takrat na vprašanje, ali so obveščali ministra, odgovoril: "Ne nisem. Ni naša naloga, da ga obveščamo." Takratni direktor govori o enem od spopadov za nakup paketa delnic, ki je skoraj uspela Petanu. Minister Vizjak pa je v javnosti besnel, da gre za kriminal. "V kolikor brez pooblastil nadzornega sveta, mimo borze in pod borzno ceno proda tako pomembno naložbo, kot je dobrih sedemo odstotkov delnic Term Čatež, gre za eklatantno zlorabo položaja."

Vojno prizorišče so bile leta 2007 številne seje skupščine Term Čatež.

V ozadju pa je bila, kot razkrivajo posnetki, resnica daleč od nepremostljivega sovraštva med Vizjakom ter SDS in Petanom in LDS daleč od nepopustljivega boja za prevlado v zdravilišču, saj je, kot kažejo posnetki, teklo dogovarjanje obeh strani daleč od oči javnosti. Vizjak je takrat tako nagovarjal k sodelovanju Petana: "Jaz ti dam besedo. Kooperativnost dela skupščine. Moji bodo delali tako, kot se bomo zmenili." 

Bojan Petan
Bojan Petan FOTO: POP TV

Medtem je javnost in politiko že takrat zanimalo, zakaj se Vizjak vpleta v nakup in ali je presegel pooblastila. Minister je takrat zagotavljal, da ne gre za nobeno vpletanje in da ga kot ministra zanimajo prav vsa državna podjetja. Tako je na vprašanje novinarke o nekem drugem poslu, povezanem z Darijem Južno, še leta kasneje odgovarjal Andrej Vizjak: "Nikoli nisem ne osebno, ne kako drugače posredoval za borznoposredniško hišo ali druge posle."

A kot je slišati na posnetkih, je Vizjak Bojanu Petanu na skrivnem sestanku ponujal premirje oziroma dogovor, celo nasvet, kako se izogniti plačilu davka državi. Gre za, kot je slišati s posnetka, nekaj čez 30 milijonov evrov. "Jaz ne vem, zakaj bi denar metal stran za tako bedasto stvar. Daj mi ti povej. Meni je to totalno nelogično. Da bi ta denar od Term Čatež, ne vem koliko milijonov, da boš plačal davke. Kučišu sem enkrat povedal, pa kot da me ne sliši."

Takratni minister za gospodarstvo je v zameno za dogovor Petanu obljubljal dobrohotnost države, tako pri nadzornem svetu kot pri izbiri direktorja in umiritev strasti v Termah Čatež.

Zato smo želeli ministra Vizjaka vprašati, ali se je kdaj vpletal v skupščine podjetij, kjer je imela država delež, ali je kateremu podjetniku kdaj svetoval, kako se izogniti davku. Minister pa je odgovoril, da je bila "v mandatu vlade 20042008 skupščina določenih gospodarskih družb v državni lasti, ministrstvo za gospodarstvo pa je Vladi RS v sprejem posredovalo skupščinsko gradivo za gospodarske subjekte iz pristojnosti ministrstva."

Ne pozabimo, gre za čas, ko se je Janševa vlada vsaj uradno borila proti tajkunom, kot so sami poimenovali Bojana Petana. In ko je Andrej Vizjak dogajanje v Termah Čatež označil za kriminal. 

Prijovičeva: Gre za korupcijo. Pirnat: Vse je bilo narobe

Glede objavljenega posnetka je bil jasen gost v studiu Rajko Pirnat s pravne fakultete. "Najbrž ni treba biti pravnik, da veš, da to nikakor ni v redu. To ni način, na katerega bi javni funkcionar opravljal svoje naloge, sploh pa ne na gostilniški način. Če so vpleteni osebni interesi, je treba obvestiti tudi KPK. Tukaj je res vse narobe in jaz sem precej zgrožen. Nikakor pa ne more minister nagovarjati k izogibanju plačila davkov, tudi če bi to bilo legalno." 

Povedal je, da more Minister Vizjak bodisi zelo dobro pojasniti, "kako je do te zgodbe prišlo, kakšna je njegova vloga in ali si je prizadeval za javni interes kar je sicer tukaj zelo težko videti, ali pa odstopiti."

Irena Prijovič, izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije, pa ugotavlja, da je iz prispevka jasno, da je šlo za obliko političnega pritiska za sklepanje nekih kupčij, kar je v drugem interesu, kot je interes družbe. "Politični vpliv gre tako daleč, da minister obljublja vpliv na nadzorni svet."

"Gre za korupcijo – obljubo določene usluge. Ni nam pa iz prispevka popolnoma jasno, kaj naj bi gospod Petan naredil. Dejansko javni funkcionar, kot je minister za gospodarstvo, se v tako operativne posle absolutno ne bi smel spuščati," je poudarila in dodala, da je bila odločitev o uvedbi nezdružljivosti funkcije oz. ločitvi politike in upravljanja družb v državni lasti že takrat zakonsko sprejeta. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1614)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fakinx01
23. 10. 2021 14.58
+0
Kaj še vedno vztrajate pri tej zgodbi? Ali ni že jasno, da gre za ponarejen posnetek? Nekdo si zasluži, da izgubi službo. Najmanj to!
Luka64
22. 10. 2021 11.24
+1
"Minister Vizjak podjetniku Petanu predlagal, kako se lahko izogne plačilu davka"------------------Spoštovani, a lahko napišete še kaj bolj neumnega?
Borut Stari
21. 10. 2021 19.18
+1
V pogovoru sta bila dva. Samo vrašam,kje je izjava drugega
malib2
21. 10. 2021 14.44
+2
Gnus, kot večina v vladi🤮🤮😡😡
Alternativasmopikasi
19. 10. 2021 21.56
+3
Tega Vizjaka bi pa tako na gobe..., da ne bi mogel nikoli več lapat.
Luka64
22. 10. 2021 12.20
+1
ti kar sam sebe daj, da ne boš lapal nebuloz.
Jermen
19. 10. 2021 20.56
+8
V zgodovini Slovanije se je najvec pokradlo 2004 do 2008. In ta ljigavac Jansa in konj Vizjak se naprej ropata drzavo. Minister predlaga kako se izognit davku!? Pa aloooooo kaj dela sodisce policija npu? Neverjetno kako funkcionira drzava
motorka57
19. 10. 2021 20.03
+2
....da se vsi politiki tako oklepajo korit, pri katerih se nažirajo, ni čudno. Ti požeruhi prav hlastajo po premoženju, da se valjajo v premoženju. Za volilno telo jim je pa kaj malo mar, saj jim strankarska pripadnost veleva pokončno držo, čeprav so v dreku do grla. In jutri naj dam glas takim bara binom, raj kravato navzgor zavežem.....
IS58
19. 10. 2021 18.18
+6
Vizjak, odstopi, posnetek je orginal.
U4
19. 10. 2021 17.44
+6
Ni problema, v nedeljo k maši in vse bo oproščeno. Z ponedeljkom pa zopet z veliko lopato v svoj žep. Ampak, da to delajo člani iz najbolj poštene stranke SDS, to si pa nisem mislil. Globoko sem razočaran, verjetno bom kar zajokal...
No pasaran
19. 10. 2021 17.29
+4
Podgane se kar množijo.
No pasaran
19. 10. 2021 17.22
+9
Banda lopovska!
Damijanos
19. 10. 2021 16.41
+6
A nista soseda ? Vizjak se tudi z Južno srečuje na hrvaških otokih čist slučajno ( ohoo kaj pa ti tle ? Varjanta) tako,da so taki pogovori čist vsakdanji !
JanezNovakJohn
19. 10. 2021 16.17
+5
Bravo Janša. Vse kaže da je tudi NSI uspelo sesuti. Le kam bodo šli volilci NSI? verjetno k SDS. Volilvci pozabljajo kakšna je razlika med desnimi in levimi. Desnica je gonilo razvoja kapital. Mali človek je vzvod, ki dviguje lastnika kapitala. Na levi pa je središče človek, kapital je le vzvod, ki dviguje splošen nivo kvalitete življenja.
JanezNovakJohn
19. 10. 2021 16.19
+2
Desni, levi nima nobene veze z duhovnostjo ali vero.
JanezNovakJohn
19. 10. 2021 16.19
+3
Danes ne ukazuje človek ampak denar. Denar vlada. Bog, naš oče, je dal nalogo varovati zemljo ne denarju, ampak nam. Mi imamo to nalogo!! Toda možje in žene so žrtvovani malikom dobička in potrošnje:to je kultura škarta. Papež, Splošna evdienca 3. Junija 2013
JanezNovakJohn
19. 10. 2021 16.22
+2
In večina vernikov NSI so ovce, ostali pa neoliberalisti z Toninom na čelu. Novakova je vedela kam to pelje.
Za Slovenijo 91
19. 10. 2021 15.49
+5
Dejte jutr razgnat to bando,naj nekdo jutri pozove policaje ki komaj čakajo da nekdo krene verjemite mi da je res ,sem tudi sam nosil dolga leta to uniformo..
JAZsemTI
19. 10. 2021 15.43
+15
Pravosodni minister ne prevzame klica na sodišče, okoljski minister muti na vseh frontah, zdravstveni minister je kriv za cepljenje s smrtnim izidom, notranji minister diktira policijsko nasilje, obrambni minister je marioneta, zunanjega ministra ni na spregled, kulturni minister financira neonaciste, gospodarski minister se najbolj razume na kravje repe in svoj žep , predsednik vlade pa je potreben temeljitega psihološkega zdravljenja. TAK JE!!!
JAZsemTI
19. 10. 2021 15.30
+7
Tadesni so imeli vedno finto, da jim talevi vse podtikajo. Zanimivo je opazovati kako se izmotavajo, ko se žrejo med seboj.
gobo
19. 10. 2021 15.17
+2
spominja me na ježa
Sputnik8
19. 10. 2021 15.06
-10
Huda kriza na levi. Montirajo posnetke stare 14 let???
CIGU MIGU
19. 10. 2021 14.58
+3
upam le,da je zdrav,da bo lahko porabil vse nakradeno,ker sicer mu pobere rkc vse in še već
murinar
19. 10. 2021 14.46
+14
Vizjak--lažnivi pijanček je kar zaripel !