Slovenija

Minister za infrastrukturo se je opravičil Zvezi društev Moja Mura

Murska Sobotoa, 25. 11. 2022 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
38

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer se je med obiskom Murske Sobote obregnil ob civilne iniciative, ki po njegovih besedah velikokrat omejujejo Prekmurje. Poleg tega se je dotaknil tudi projekta hidroelektrarne na reki Muri in s tem zbudil bojazni, da vlada znova razmišlja o gradnji hidroelektrarn na reki Muri. Tako ministrstvo za okolje kot infrastrukturno ministrstvo zagotavljata, da na Muri ne bodo gradili hidroelektrarn, kot pa so dodatno pojasnili, je "minister govoril o dolgoročni perspektivi, kjer se lahko pokaže potreba po rešitvah, ki bodo v osnovi potrebne za regulacijo podtalnice in namakanje kmetijstva, ne pa za gradnjo hidroelektrarn." Minister se je za svoje izjave že opravičil.

Mursko Soboto je pred kratkim obiskal infrastrukturni minister Bojan Kumer, ki je tam prisluhnil predstavitvi nekaterih ključnih regijskih projektov, je poročal Vestnik. Pogovarjali so se tudi o tem, da bi hidroelektrarna na reki Muri lahko služila tudi kot objekt za vzdrževanje ravni podtalnice in namakanje. Kot je glede tega dejal minister: "Projekt je ustavljen, ampak samo za določen čas, ker bosta narava in čas zagotovo pokazala nasprotno smer. Gospodarstvo in razvojni del sta se tukaj znašla na nasprotnih bregovih z nekimi civilnimi iniciativami, ki vas zelo omejujejo, in dostikrat ne pride resnica, kaj si Prekmurje želi, do Ljubljane." S temi besedami je razburil okoljevarstvenike in vzbudil ugibanja o obuditvi projekta hidroelektrarn na reki Muri. 

Bojan Kumer
Bojan Kumer FOTO: Vlada RS

Okoljevarstvene organizacije razburjene 

Minister Bojan Kumer je že vzpostavil kontakt z Zvezo društev Moja Mura in se za neprimerne izjave v Murski Soboti tudi opravičil: "Če bo to storil tudi javno je to njegova odločitev. Poudarjamo, da je do sedaj edini visoki predstavnik izmed vseh vlad, ki je priznal napako," je sporočil Predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš. Kot  je dodal, je tudi sedanja vlada  v koalicijsko pogodbo zapisala, da se HE na Muri ne bodo gradile: "Seveda pa bi za Zvezo društev Moja Mura in prebivalce ob reki, bilo edino sprejemljivo, da se uresniči Uredba o odvzemu koncesije DEM za izgradnjo HE na reki Muri. To uredbo je spisal minister Jure Leben. Pričakujemo, da bo sedanja vlada to tudi storila, popravila napako prejšnjih vlad in ravnala tako kot minister Kumer, ki se je članom Zveze društev Moja Mura sicer v telefonskem pogovoru opravičil in je lahko za vzor množici naših visokih državni uradnikov."

Tuš je včeraj v ostrem odzivu sporočil, da so presenečeni, žalostni in zgroženi: "Če pustimo ob strani tematiko smiselnosti gradnje elektrarn na reki Muri, kar je bilo, resnici na ljubo, preprečeno s strani stroke in ne samo zaradi nasprotovanja prebivalcev ob naši reki, je ta izjava skrajno neprimerna. Minister grobo žali vse, ki so se postavili za okolje, naravo in svoj življenjski prostor. Žali in omalovažuje stotine članov, ki so združeni v Zvezi društev Moja Mura. Ljudje, ki branijo ledvico Prekmurja in Prlekije, so torej nasprotniki razvoja. So po mnenju ministra cokla in zaviralci napredka v pokrajini ob Muri. Več desetletni mačehovski odnos vsakokratne oblasti do severovzhodnega dela naše domovine bi torej infrastrukturni minister Bojan Kumer naprtil na pleča kar nekim civilnim iniciativam." Zapisal je še, da bi lahko bilo ministra sram zaradi takšnih izjav in da gre pri tem za do neke mere netenje nesoglasij med prebivalci: "Skrajno neprimerno je, da visoki državni uradnik ljudi, ki se združujejo v civilnih iniciativah, v javnosti označuje za zaviralce razvoja. Pričakujemo, da se minister za infrastrukturo Bojan Kumer v najkrajšem času za te njegove neprimerne izjave vsem prizadetim javno opraviči ali celo razmisli o odstopu," je bil oster Tuš. 

Na izjavo ministra Kumra so se za 24ur.com odzvali tudi v Društvu za preučevanje rib: "Gre za standardizirano metodo manipuliranja javnosti s strani energetike za pridobitev podpore javnosti za škodljive projekte. Najprej začnejo z diskreditacijami, žalitvami stroke, nevladnih organizacij in civilnih iniciativ." Kot opozarjajo, gre tudi za zavajajoče izjave, kar se tiče podtalnice: "Rešitev je v revitalizaciji in rešitve so že znane in nekoč so se tudi že izvajale in dokazano obstaja rešitev za podtalnico." Kot poudarjajo, je ta izjava žalitev za več kot 100 nevladnih organizacij in 100 mednarodno priznanih strokovnjakov, slovenskih in tujih, ki so si leta prizadevali za spoštovanje strokovnih dejstev in zakonodaje. Za ohranitev reke Mure so zbrali več kot 77000 podpisov. Gre za nesprejemljivo, neetično in nemoralno delovanje energetskega lobija, pravijo. 

Reka Mura
Reka Mura FOTO: Shutterstock

Ministrstvi: Na Muri ne bomo gradili hidroelektrarn

Za odziv smo se obrnili na Ministrstvo za infrastrukturo, kjer so pojasnili, je minister govoril o dolgoročni perspektivi, kjer se lahko pokaže potreba po rešitvah, ki bodo v osnovi potrebne za regulacijo podtalnice in namakanje kmetijstva, ne pa za gradnjo hidroelektrarn. Zagotovili so, da na Muri ne bodo gradili hidroelektrarn. 

Vlada skladno z zavezo koalicijske pogodbe ne razmišlja o obuditvi ideje glede gradnje hidroelektrarne na reki Muri, kar so v odzivu zagotovili tudi na Ministrstvu za okolje in prostor. Kot so poudarili, "na Muri ne bomo gradili hidroelektrarn, saj je bil zadnji predlog za izgradnjo HE na Muri (HE Hrastja-Mota) s sklepom Vlade RS o ustavitvi priprave državnega prostorskega načrta za omenjeno območje dokončno prekinjen maja 2019. Ministrstvo za okolje omenjeni sklep podpira, saj je skladen z vsebino koalicijske pogodbe, in tako ne načrtuje odpiranja novih postopkov za gradnjo hidroelektrarn na reki Muri." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1832247
25. 11. 2022 13.17
+0
kaj pa eko krog ki je zakopal azbest kar na svojem dvorišču?
zoran pušenjak
25. 11. 2022 13.08
+2
Ta vlada se na vsakem koraku norčuje iz pridnih ljudi. Sama vlada pa ne dela nič, samo kadruje č svoje prijatelje na pomembna mesta, ki so vsi brez kake sposobnosti
jutri_pa_res
25. 11. 2022 12.18
+1
Ima Prekmurje sploh kako elektrarno, ali jih z elektriko futra ostala Slovenija? Tudi pridobivanje plina s frackingom so preprečili, pozneje pa se je izkazalo, da za svetovno kampanijo proti frackingu stoji in jo financira ruski Gazprom, seveda v obrambi svojih izvoznih poslov.
Nimasmisla
25. 11. 2022 11.37
+1
Ko bojo v temi in ne bojo mogli polniti el.avtomobilov takrat takrat bo pa elektrarna na muri
Majzelj
25. 11. 2022 10.22
+4
Včasih se bo potrebno vprašati, kaj je bolje naravno, ko je znano, da se podtalnica niža in mrtvice sušijo ali pa sonaravno, kjer z zajezitvijo in akumulacijo dvigneš nivo, vzporedno pa razliko potencijalov uporabiš za hidrocentralo. Saj ni potrebna agresivno posegati, se pa lahko tehnično pomaga in so srečni ljudje in narava.
Castrum
25. 11. 2022 10.09
+3
Najbolj znane slovenske borke za vodo so tiho.....tihoooo.......So tiho glede Mure, so tiho glede gradnje Jankovićevega kanalizacijskega kanala C0....tiho......tiho so kot miške........pssssst. ...Tako one "fajtajo"....
BakaŽvaka
25. 11. 2022 10.04
-1
Pa kaj bluzi? Mislim, da imamo v Sloveniji na Dravi in Savi prek zadosti elektrarn, tako, da ni potrebe še na Muri. Še te premalo izkoriščamo, mi pa bi postavljali nove. Pa saj ta vlada je burleska. Mene samo zanima od kje vladi toliko denarja za takšne projekte?
BakaŽvaka
25. 11. 2022 10.15
+2
Po koncu te vlade, bomo zapufani tako, da nas bo glava pekla še 100 let. Sedanja vlada je res primitivna. Kakšno primitivno obnašanje Klakočarjeve v Tarči. Da njenih ostalih spodrsljajev sploh ne omenjam. Čeprav menim, da to niso spodrsljaji ampak takšna je, išče pozornost. Vse povsod kamor pride se vrti in maha publiki, kot da je kakšna glasbena zvezda. Ampak včerajšnja retorika in gestikolacija sta bili porazni, glede na njen položaj. Res sem razočaran.
jutri_pa_res
25. 11. 2022 10.21
+9
Klakočar je patološko narcisoidna oseba s težkim kompleksom višje vrednosti.
BakaŽvaka
25. 11. 2022 10.29
-2
jutri_pa_res
25. 11. 2022 09.47
+1
Sem za čimveč vetrnih in hidroelektrarn, vendar glede Mure je smiselno pretehtati, ali ves vložek odtehta pridobljeno energijo, glede na to, da je Mura v Prekmurju ravninska reka, njen celotni padec v Sloveniji je cca. 40m, povprečni pretok pa 150 m3/s. Za primerjavo, Drava ima v Slo padec 140 m in povprečni pretok 670 m3/s. Preprost račun pokaže, da lahko Mura da 15 x manj elektrike kot Drava. Vendar, nekaj je...
JohannDoe
25. 11. 2022 09.33
+1
Nika že zbira podpise za referendum - reke, vode in bregovi so naše naravno bogastvo. Mi... čem rečt mi... ga pa ne damo.
oikos
25. 11. 2022 09.29
+4
Minister pojma nima. Lahko pa vpraša in ga podučimo. Vsake 4 leta nov "neznalac".
WD40
25. 11. 2022 09.24
+2
nika in 8 marec ,kaj je zdaj ??!!! oglasite se !!!!
WD40
25. 11. 2022 09.23
+3
a,se 8 marec ni oglasil ?? malo je čudno a ne ???
omega _v6
25. 11. 2022 09.25
+2
Saj se bo,ker se Nika razume na vse!! Ona je res pametna bojim se,da ima glavo za 4 noge!!
WD40
25. 11. 2022 09.22
+2
nika vas je nakurblala ,glede voda ,zdaj vas pa kurbla še golobinjak
OrodniK
25. 11. 2022 09.19
+3
Še pred letom ste se drli "VODE NE DAMO!" O vodah naj osloča stroka-okoljevarstveniki, biologi,.... Kako hitro se vse spremeni, kajne? Banda vladna pokvarjena, v spregi z medijskimi trobili!
omega _v6
25. 11. 2022 09.09
+4
Mi sploh vlade ne potrebujemo saj o vsem odločajo razni inštituti in iniciative!!Ko iniciativa sklene,da bo proti zeleni energiji kaj hidroelektrarne so njenim članom nemudoma odklopiti elektriko in jim povedati,da jo dobijo takrat,ko bodo zagnali te elektrarne!! Suše bodo v pomurju pobrale pridelek ljudje bodo ostali brez vode glavno,da preživijo 3 vrste metuljev,ki jih nihče še ni videl!! Samo poglejte po Evropi koliko veternih elektrarn imajo!! V Sloveniji so "strokovnjaki" iz iniciative ugotovili,da bodo pobijale ptiče pa me zanima ali so samo ptiči v Sloveniji neumni ali pa so neumni tisti,ki to trdijo??
BakaŽvaka
25. 11. 2022 09.05
+0
Ne ozirajte se na njega, saj ne ve, kaj govori in kaj dela. To se zgodi, ko ti prijatelj uredi ministersko mesto.
Julijann
25. 11. 2022 08.48
+4
Aha, že stegujejo kremple po neokrnjeni naravi.
jutri_pa_res
25. 11. 2022 09.17
+1
Je pač tako, da po elektriki pa tudi ti steguješ kremplje...
omega _v6
25. 11. 2022 08.44
+4
Te razne iniciative je zbor lenuhov brez strokovnega znanja,ki so proti vsemu!! Seveda,če se jim ponudi zadostna količina denarja pa so za vse neglede na škodo!!! Samo poglejte TEŠ 6 kako so okoljevarstveniki mižali,ko so si izborili dovoj denarja!! Zadnji takšen primer je bil,ko so ti "okojevarstveniki" bili proti oskrbi primorske z vodo iz Rižane!! Kakšni so to ljudje,ki so proti napredku in zeleni tehnologiji!?
JohannDoe
25. 11. 2022 09.35
+1
Golob je strejdal oklepnike za ukrajino za dve cisterni. Problem z Rižano je torej rešen.
Spužva
25. 11. 2022 08.43
+4
Ta svobodna vlada je en velik kup dr..a!😉
BakaŽvaka
25. 11. 2022 09.06
+1
Razsuti Tovor
25. 11. 2022 08.38
+2
Zagotovo je to tisto društvo za zaščito bobrov, ki od države (nas revežev davkoplačevalcev) pričakuje precej denarja za nevem kaj. Razen če se ni med tem ustanovilo društvo za zaščito prleških komarjev ali vinske mušice.