Slovenija

Minister za zasebne šole

Ljubljana, 03. 04. 2007 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za šolstvo in šport Zver je poudaril, da sindikati na vse kriplje branijo javno mrežo šol.

Sestanek med ministrom za šolstvo in šport Milanom Zverom ter dvema sindikalnima združenjema pred predvidenimi spremembami dveh šolskih zakonov je minil predvsem v znamenju razprave o razvoju zasebnega šolstva in spremenjenem načinu financiranja vzgoje in izobraževanja.

Zver je poudaril, da želijo s spremembo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja dopustiti ustanavljanje poklicnih in strokovnih šol.
Zver je poudaril, da želijo s spremembo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja dopustiti ustanavljanje poklicnih in strokovnih šol. FOTO: Dare Čekeliš

Čeprav se sindikata strinjata z nekaterimi načrtovanimi novostmi, pa "na vse kriplje" branita javno mrežo šol, je dejal minister. Kot je ponovno poudaril, želijo s spremembo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) dopustiti možnost slovenskemu gospodarstvu, da ustanovi poklicne in strokovne šole. S poenotenjem financiranja zasebnih šol pa želijo odpraviti ključne ovire in pomanjkljivosti pri razvoju zasebnega šolstva, ki ga Slovenija mora razvijati, saj tako po njegovih besedah predvideva bela knjiga.

Štrukelj: Sprememba brez analize

"Želeli bi, da je zasebništvo obogatitev javne mreže, nikakor pa ne konkurenca ali pa da bi kakor koli negativno vplivalo na kakovost storitev javnega sektorja in nasploh stanje v javnem šolstvu," je dodal Zver. Minister sicer trdi, da bosta noveli ZOFVI ter zakona o osnovni šoli prinesli "dokaj majhne spremembe", v sindikatih vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ter delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) pa jih, nasprotno, vidijo kot "globoke reforme", ki posegajo v vse ključne elemente izobraževalnega sistema: financiranje, organizacijo, učni načrt in tudi na področje vrednot.

Štruklej se boji, da reforma šolstva ne bo imela pričakovanih učinkov
Štruklej se boji, da reforma šolstva ne bo imela pričakovanih učinkov FOTO: POP TV
Štrukelj je ponovno opozoril tudi, da ministrstvo v spremembah ZOFVI še vedno ni določilo izobrazbene stopnje, ki jo bodo učitelji potrebovali po bolonjski zasnovi visokošolskega študija. "Pričakujemo, da bo minister to vključil v zakon," je dejal. Hribar pa pričakuje, da jih bo minister po pripravi konkretnega osnutka novel zakonov ponovno pozval k usklajevanju. "Seveda to tudi nameravamo," je zagotovil Zver.

"Žal mi je, da se reforma začenja brez kakršnih koli resnih analitskih podlag in brez konceptualnih predlogov, zato se bojimo, da ne bo imela pričakovanih učinkov," je ocenil glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Po njegovem mnenju je rdeča nit predlaganih sprememb znižati stroške javnega šolstva, med drugim na račun števila zaposlenih in kakovosti, posledica financiranja šol na učenca pa bo lahko zaprtje določenih šol.

Povečanje sredstev za zasebno šolstvo

Država bo odprla svoj mošnjiček le s tem, ko bo povečala stopnjo financiranja iz davkoplačevalskega denarja pri zasebnih šolah s 85 na 100 odstotkov, je dejal Štrukelj - po ministrovih podatkih bi ta 15-odstotna razlika "pri milijardi in sto milijonov evrov, ki jih dajemo za šolski sistem, znašala približno 250.000 evrov".

Tudi sindikat VIR glede na besede predsednika Bojana Hribarja deli mnenje s SVIZ, da je treba ohraniti sedanjo stopnjo financiranja zasebnih šol ter sredstva v večji meri nameniti nadaljnjemu razvoju javnega šolstva. Oba pa sta izrazila bojazen še nad verjetnim presežkom delavcev zaradi predvidenega ustanavljanja centrov javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki bi za združene zavode izvajali spremljajoče dejavnosti in poslovodske naloge.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
03. 04. 2007 23.34
nintendo64. Cerkev ima že sedaj svoje šole in vrtce, ki so nabito polni. Obiskujejo jih namreč tudi otroci in mladina, ki niso verni, saj je kvaliteta podajanja znanja in vzgoje mnogo višja. Žal je v javnem šolstvu vzgoja, disciplina in še kaj velik problem.
victoriosus
03. 04. 2007 23.30
Škoda, da ne veš, kako izgleda privatizacija drugod po svetu, pač vse šole so večinoma financirane s strani države, kajti šolstvo je nekaj, kar mora biti zagotovljeno s strani države, je pa lahko v privatnih rokah. In ja, Cerkev že ima šole, in to so odlične šole (Škofijska v Lj imela lani najboljšo maturo v Sloveniji). Pa kaj pol? Če so športne gimnazije, umetniške, Waldorfske, evropske, so tudi lahko cerkvene. Ne vem zakaj vidiš ti problem. Jaz sem hodil celo življenje v katoliške šole in gimnazijo, pa mi čist nč ne fali. So what??
nintendo64@email.si
03. 04. 2007 19.17
Vsakemu je jasno, da bodo ta zakon sprejeli samo zaradi tega, da bo lahko cerkev ustanavljala svoje.
Uporabnik113189
03. 04. 2007 17.54
Nečesa pa res ne morem razumeti. Privatne šole bodo financirane 100 procentno s strani države KAKO PA SO POTEM LAHKO ŠE PRIVATNE?