Slovenija

Nov stanovanjski zakon: več javnih najemnih stanovanj in nakup stanovanj tudi za prekarce

Ljubljana, 14. 10. 2019 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za okolje in prostor je v 45-dnevno javno obravnavo dalo osnutek novega stanovanjskega zakona, ki bo po navedbah ministrstva prinesel ukrepe za reševanje stanovanjske problematike. Med drugim naj bi omogočil več javnih najemnih stanovanj, nakup stanovanja tudi prekarcem in učinkovitejše upravljanje večstanovanjskih stavb.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kje bomo pa jutri spali?
    02:16
    Iz SVETA: Kje bomo pa jutri spali?
  • Iz SVETA: Kakšne spremembe prinaša novi predlog stanovanjskega zakona?
    03:17
    Iz SVETA: Kakšne spremembe prinaša novi predlog stanovanjskega zakona?
  • Iz SVETA: Še dober mesec časa za pripombe na vrednotenje nepremičnin
    01:07
    Iz SVETA: Še dober mesec časa za pripombe na vrednotenje nepremičnin
  • Iz 24UR: Novi stanovanjski zakon
    02:38
    Iz 24UR: Novi stanovanjski zakon

"Mislim, da zakon zelo dobro naslavlja težave, s katerimi se danes soočamo glede stanovanjske problematike, sploh glede dostopa do stanovanj bolj ranljivih skupin - mladih s prekarno zaposlitvijo, mladih družin, socialno ogroženih. Rešujemo težave tako glede najemnih stanovanj kot samega nakupa stanovanj," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil minister Simon Zajc.

"Mislim, da zakon zelo dobro naslavlja težave, s katerimi se danes soočamo glede stanovanjske problematike.
"Mislim, da zakon zelo dobro naslavlja težave, s katerimi se danes soočamo glede stanovanjske problematike. FOTO: Bobo

Osnutek predvideva zamenjavo sedanje neprofitne najemnine s stroškovno. Ta bo višja, kot je sedaj neprofitna, se pa za uporabnike ne bo spremenilo nič, saj bo razliko pokril stanovanjski dodatek, bodo pa upravičenost do takšnega najema preverjali vsako leto. Republiški stanovanjski sklad in občinski skladi bodo tako dobili več denarja, ki ga bodo lahko namenili za vzdrževanje in gradnjo novih stanovanj, napoveduje ministrstvo.

Ministrstvo za okolje in prostor je danes predstavilo predlog novega stanovanjskega zakona.
Ministrstvo za okolje in prostor je danes predstavilo predlog novega stanovanjskega zakona. FOTO:

Stanovanjski sklad RS bo ustanovil javno najemniško službo

Po sedanjem sistemu (po katerem subvencije za neprofitna stanovanja plačujejo občine, subvencije najemnikov tržnih stanovanj pa polovico občine in polovico država) so občine lani za subvencije namenile 12,4 milijona evrov, država pa 3,8 milijona evrov. Po novem sistemu (po katerem bodo občine subvencionirale tržni najem tistih, ki ne bodo dobili javnega stanovanja) naj bi občine za stanovanjski dodatek namenile 12,3 milijona, država pa 28,5 milijona evrov letno.

Stanovanjski sklad RS bo ustanovil javno najemniško službo, ki bo najemala stanovanja na trgu in jih oddajala kot javna. Državni sekretar na ministrstvu Aleš Prijon je kot prednost za lastnike navedel, da ne bodo imeli opravka z oddajanjem - javna služba bo lastniku plačala najemnino, poiskala najemnika, skrbela za to, da bo stanovanje vrnjeno v prvotni obliki ... Ministrstvo po grobih ocenah pričakuje, da bi lahko na ta način na trg prišlo od 20.000 do 30.000 (od 170.000 uradno praznih) stanovanj. Lastniki bodo lahko prejeli znesek stroškovne najemnine.

Ta bo izračunana na podlagi stroškovne cene (novega) stanovanja, ki bo letno ažurirana, in sicer bo najemnina lahko znašala do 5,2 odstotka te stroškovne cene. Po navedbah ministrstva bo stroškovna najemnina, odvisno od lokacije, znašala med 5 in 7,30 evra na kvadratni meter.

Državne garancije za posojila za mlade in mlade družine

Zakon prinaša tudi državne garancije za posojila za mlade in mlade družine, ko sedaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. V primeru, da upravičenec ne bo mogel več odplačevati posojila, bo lastništvo stanovanja in posojilo prevzel Stanovanjski sklad RS, upravičenec pa bo lahko ostal v stanovanju in plačeval stroškovno najemnino.

Predviden je dvig omejitve za zadolževanje občinskih stanovanjskih skladov za gradnjo stanovanj, in sicer na 50 odstotkov kapitala sklada (sedaj 10 odstotkov). Zakon postavlja tudi pogoje za stanovanjske zadruge.

Novosti so predvidene tudi glede upravljanja večstanovanjskih stavb. Med drugim bo mandat upravnika omejen na pet let (sedanje pogodbe za nedoločen čas bodo z zakonom avtomatično spremenjene v pogodbe za pet let), lastniki se bodo glede upravnika odločali s 50-odstotno večino. Tudi sicer so predvidene spremembe pri soglasjih - kjer je sedaj zahtevano 100-odstotno soglasje, bo po novem 75-odstotno, kjer je sedaj 75-odstotno, pa bo po novem 50-odstotno soglasje.

Upravniki bodo morali za rezervni sklad za vsako stavbo odpreti ločen fiduciarni račun, rezervni sklad bodo lahko upravljali le skupaj z etažnimi lastniki.

Stroški se ne bodo več delili po številu uporabnikov stanovanja, ampak glede na površino stanovanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 16.16
+1
Zakaj komunisti ne živijo v komunizmu? Saj jih je v Sloveniji vsaj par 100.000, ni vrag, da kdo izmed njih ni kakšen gradbenik, projektant, arhitekt, zdravnik, itd. Če je kdo dober organizator, se boste z zelo malo organizacije združili, skupaj navrgli € za prostore in živeli skupaj. Kupili boste še kakšno njivo, pridelali svojo hrano in zmagali. Zakaj to ne deluje? Zato, ker se bo sistem zalomil čisto takoj, ko bo nekdo, ki je v sistemu res potreben (zdravnik in ostali pridni) poštudiral, da vas od 200.000 polovica ne naredi prav ničesar za skupnost. Vsaj ne ničesar, kar bi na mizo prinašalo hrano, ali komu drugemu olajšalo kakšno življenjsko skrb. In ko bo odšla večina teh bolj pomembnih, boste v enem letu v povprečju shujšali za 20 kil po glavi in začeli jesti lubje. Seveda boste spet okrivili kapitalizem, pa če vas vsi na svetu pustijo pri miru ali pa ne.
estelle.r
15. 10. 2019 14.59
+1
Finance so objavile tudi druge predloge, med drugim omejitev tržne najemnine. Lol. Bo črni trg še bolj cvetel.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 14.39
+0
Si predstavljaš? Delaš celo življenje, se odrekaš marsičemu, prideš do nepremičnine. Plačuješ goro davkov + kredit na banki. Imaš še 5 let odplačevanja in boš zmagal. Potem pa se zgodi tole. A) Na oblast pride ameba z nickom TheVenusProject in ti nabije 2% nepremičninskega davka. Kar naenkrat moraš ob plačevanju kredita plačevat še 2% vrednosti nepremičnine na leto, kar za tvojo 120k€ vredno nepremičnino znese 2400€ letno ali 200€. Kar naernkat si poleg vseh teh bedarij dolžan plačevati še 200€ nepremičninskega davka na mesec. Kako biser TheVenusProject to opravičuje? Ja, da se bo vrednost nepremičnin zmanjšala in tako bodo mladi prišli do nepremičnin. Se pravi boš v končni fazi odplačal 120k€ nepremičnino, ki bo čez noč izgubila par 10.000€ na vrednosti. Pošteno a ne. Ampak teh 200€ te bo ubilo in banka ti bo hišo vzela. Nazaj boš dobil neke male pare, s katerimi si lahko v nekem pajzeljnu v najemniškem razmerju nadaljnih 20 let. In kaj bo potem? Ta biser TheVenus bo prisluhnil narodu, ki bo v stilu drugega paramecija NietCheja predlagal, da se hiše v lasti bank nacionalizira in da tistim, ki niso ubrali težje poti. Se pravi živel boš v neki luknji kot podnajemnik, v tvoji hiši, ki si jo zgradil z lastnimi žulji, pa bodo živele nebodijihtrebe, ki bojo oproščene tako plačevanja kredita, kot plačevanja nepremičninskega davka. Še isti dan vzamem bencin, stanovalce zatrajbam na polje in hišo zakurim do temeljev.
HorstWiesel
15. 10. 2019 14.49
-2
..v bistvu jih sploh ne bi zatrajbal na polje......z njihovimi idejami bi jih pustil v hiši in potem tako kot si rekel
El Koronito
15. 10. 2019 15.10
-2
Lepo si spisal ... Sicer z davkom nimam nič, ker jaz prve nepremičnine, kjer živimo sploh ne bi obdavčil. Ostale pa vsako bolj. Ti si lep primer, kako si lahko človek zapravi kvalitetno življenje, samo zato da si postavi hišo, ki jo oddaja, živi pa pri materi v garsonjeri. Ker si ti trpel, bi morali trpeti tudi vsi ostali. Žal so ti časi mimo. Je pa res, da vedno rabimo ljudi za operativo (tu so desničarji neprecenjivi. Zlaganje polic in čiščenje vam gre res dobro od rok). Intelektualno nadgradnjo pa le prepustite pametnejšim in sposobnejšim. Če bi bilo po vašem, bi še vedno živeli v srednjem veku.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 16.10
-1
Zanimivo mi je to, da ste levičarji prvi, ki kakšno delo zaničujete (čiščenje in zlaganje polic), obenem pa pravite, da ste za delavski narod. Videno že 200x. Res si intelektualec, če ne moreš priti do nepremičnine. Včeraj si napisal, da si nekakšen podjetnik in priznal pa životariš. In tu je problem, da takšni kot si ti, sami sebe nazivajo z intelektualci. Podedoval v življenju nisem ničesar, imam 2 nepremičnine, ko stopim iz hiše imam razgled in mir, sem brez kreditov, do penzije imam še nekje med 30 in 40 let. Zdaj glede na povedano imaš dve možnosti. Prva možnost je, da jaz zlagam police in čistim, ti si pa nesposoben podjetnik, ker lahko čistilec pride do 2 nepremičnin med tem ko ti sanjaš kako bi komu kaj ukradel. Druga možnost pa je, da ne zlagam na police in ne čistim, ti pa si še vedno nesposoben podjetnik, ki precenja svoje sposobnosti. V obeh primerih si ti nesposoben, samo odloči se kater primer ti bolj leži. Meni je pravzaprav vseeno. To o tem kdo zapravi kvalitetno življenje, mi boš pa povedal čez recimo 20 let, ko mi boš opisal svoj delavnik, svoje finančne skrbi in ceno, ki jo plačuješ za najem luknje nekje v 3. nadstropju kjer imaš za soseda Fudota in Đafota.
El Koronito
15. 10. 2019 16.52
-2
Milton ... Čestitke. Tega da gravitiraš na desno res ne moreš skriti. Brez smisla za humor (pomanjkanje inteligence), osamljen in zagrenjen. Tako vas tudi opisujem. Večinoma tudi brez družice in družine, ker vas ženske zaradi stremuške narave in intelektualnega deficita, večinoma ne marajo. No nič hudega ... še vedno imaš dve nepremičnini, ki ti bosta v tolažbo, ko boš nekega dne spoznal, da tvoje življenje nima neke prave vrednosti. Glede na zdaj povedano imaš dve možnosti: Prva: pokloniš eno nepremičnino migrantski družini in končno storiš nekaj plemenitega ne tem svetu. Druga: še naprej pridno zlagaš police in dokupiš še tretjo nepremičnino in v njej ostaneš do bridkega osamljenega konca.
CestniKolesar370Wattov
16. 10. 2019 13.17
+0
Moja družica ena in ista že 10+ let. Težko bi rekel, da sem osamljen, tako da si mimo falil že tako v štartu. Če v bizi vpišeš moje ime, boš našel 2 podjetji in nobeno ni v dejavnosti zlaganja polic. Mogoče bi bila pa to tvoja pot do uspeha, saj si kakšen dan nazaj povedal, da si podjetnik in životariš. Pri zlaganju polic boš imel vsaj kruh na mizi in ne boš cel shujšan kot nek černobilski revež. Mogoče bi te celo povabil na srečanje, da ti podarim košček trdega kruha in kozarec mlačne vode, da ne boš jedel lubja podjetnik kakršen si. Ampak rajši ne hodi mimo, ker nočem fasati kakšne bolezni. Mogoče (spet) povozim kakšnega mačka na cesti in ti pošljem lokacijo kjer se roadkill nahaja. Mogoče ti zraven pustim plastične vilice in kakšen plastičen nož, da boš vsaj od daleč zgledal kot kakšen uglednež. Upam, da imaš GPS.
El Koronito
15. 10. 2019 13.14
+9
Rešitev so ugodni brezobrestni krediti za mlade družine, za tiste socialno šibkejše pa neprofitne najemnine. Ni potrebno, da se vsaka generacija ukvarja IZKLJUČNO z eksistencialnimi problemi. Al mislite, da če ste vi potrebovali celo življenje, da ste nekaj zgradili in se odrekali vsemu, morajo to početi tud naslednje generacije? V socializmu se nihče ni ukvarjal s tem, ker smo vsi imeli delo in stanovanje po sprejemljivih cenah. Gradili smo na kvaliteti življenja, medsebojnih odnosih in solidarnosti in bili zaradi tega veliko srečnejši kot večina vas danes.
El Koronito
15. 10. 2019 13.17
+3
Razumem, da se večina tistih, ki je celo življenje životarila, da bi si čimveč nagrabili, slini ob oderuških najemninah, ki bi jih zaračunavali mladim družinam in eksistencialno ogroženim. Upam, da vam bodo temeljito prekrižali načrte.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 13.50
+3
Eni so plačali goro davkov za hišo in ti bi se slekel do nagega, se vrgel v to goro denarja, ki je nastal z znojem in stresom in si počupkal ven za svojo lastno rit po lažji poti. Verjetno si bil v prejšnem življenju kralj, katerega so nosili po rokah.
HorstWiesel
15. 10. 2019 13.54
+1
če eni ljudje ne bi gradili nepremičnin, jih ne bi kupovali, jih ne bi oddajali,..... bi bilo še precej več ljudi brez strehe nad glavo.
HorstWiesel
15. 10. 2019 14.01
-3
Sicer pa, namesto 500€ za mesečno najemnino dvosobnega stanovanja v LJ, vzameš kredit za 30 let in si kupiš svoje dvosobno stanovanje v LJ.
HorstWiesel
15. 10. 2019 14.03
-2
Če pa še oba s partnerico nehata kaditi, pa prišparata 250-300€ na mesec, je pa taka kreda otročje lahka.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 14.16
-2
Mlada družina brez rešenega stanovanjskega problema. Genijalna mlada družina.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 14.19
-5
Problem je, ko pogledaš kaj spada pod "eksistencialno ogrožene". Tisti, ki je do 40. leta živel doma, konstantno bentil čez sistem, govoril kako je monetarni sistem slab in krivičen in da bi morali živeti v komunah, ta je ogrožen že v svoji glavi in naj spi v Rogu še naprej. Dokler ga ne podremo seveda in steramo nebodijihtrebe na polje.
HorstWiesel
15. 10. 2019 14.50
-3
Un, ki bi rad živel v komunah naj izvoli na metelkovo al pa rog med hašarje.
bmwfanatik
15. 10. 2019 17.20
+3
Povej mi kdo dobi kredit z mesecnim obrokom 500 eur. Ti kar sam povem. Tisti ki ima placo 1500 bruto. Si med njimi? Nisi, tako kot 70% prebivalstva ne. Zato ne morejo do svojih 4ih sten. To vsi vemo da raje za najemnino das za kredit ko pa prides na banko po kredit ti pa rece da ga dobis 30 jurjev. To se za skret ni.
Srecko Sojic
05. 12. 2019 16.34
Sorry jaz sem vzel 35 jurjev kredita pri addiko banki in si kupil lepo dvosobno stanovanje,če pa gledaš da bi rad novo stanovanje na visoki ravni,da je vse picikato pol je pa to premalo keša ja.Če si z povprečjem zadovoljen pol ni nobenega problema.Lp
SadButTrue
15. 10. 2019 13.07
-2
A kdo ve kje se da priti do besedila predloga zakona?
HorstWiesel
15. 10. 2019 12.53
+0
"Ta bo izračunana na podlagi stroškovne cene (novega) stanovanja, ki bo letno ažurirana, in sicer bo najemnina lahko znašala do 5,2 odstotka te stroškovne cene. Po navedbah ministrstva bo stroškovna najemnina, odvisno od lokacije, znašala med 5 in 7,30 evra na kvadratni meter."........... Zdej najemodajalec za dvosobno stanovanje 56m2 v LJ računa najemnino 600€ in od tega plača državi 25% davka. Torej mu ostane v žepu 450€. Po novih predlogih bi mu v žep kanilo bistveno manj. Torej se bo najemodajalec raje odločil sam oddajat svojo nepremičnino in ne preko države.
butalistan
15. 10. 2019 12.52
+4
butalci pripravljajo še en butalski zakon. Butale forever
ggugziuig
15. 10. 2019 12.50
+6
Joj sami problemi v tej mali Sloveniji. Stanovanj po Sloveniji je polno, vendar jaz opažam problem v tem da hočejo vsi živeti pa recmo v centru Lj za primer. Vsak bi hotel imet 5min do sihta samo enostavno to ne gre tako. Pejte malo na obrežje Ljubljane kjer se sigurno najde kakšno cenejše stanovanje in se bodo problemi rešili sami od sebe.
HorstWiesel
15. 10. 2019 12.50
+10
Neumno v več točkah. ...."Stroški se ne bodo več delili po številu uporabnikov stanovanja, ampak glede na površino stanovanj."........ torej bo ena vdova z mizerno pokojnino za vodo, odvoz smeti, čiščenje stopnišča,..... plača enako kot štirje (dva otroka) v sosednjem površinsko enakem stanovanju.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 12.31
+3
Zanimivo bi bilo videti statistiko koliko služb zamenja povprečen Slovenec v svojem življenju. Rekel bi, da manj, kot je povprečje v Zahodnih državah. Zakaj? Ker se mi zdi, da v službah, kjer ponujajo minimalca, vse preveč ljudi obvisi. Všeč jim je sigurnost, čeprav je ta sigurnost mizerna. Mentaliteta bi morala biti, da so takšne službe začasne in vsakomur bi moralo biti jasno, da mu ni v interesu v takšni službi preživet celotnega življenja. Tako bi ljudje iz takšnih služb odhajali veliko pogosteje, delodajalci bi morali vsakega novega delavca prvih par mesecev učiti istih stvari in ko bi dojeli, da to predstavlja dodaten strošek in padec produktivnosti, bi 2x premislili koliko bo pri njih znašala minimalna plača. Preprosto. Kdo je kriv, da temu ni tako? Verjetno kakšna jugoslovanska mentaliteta, ko ljudje dlje ne vidijo dlje od prve lokalne tovarne za vogalom.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 12.16
+9
Za minimalca lahko delaš že takoj po srednji šoli pri 19ih letih. Potem imaš pa par možnosti. Ena je kredit za avto, da boš en redkih 19-letnikov, ki bojo imeli rabljenega BMWja. Lahko boš lovil pleharce, jih vozil okrog. Dolgo itak ne bo trajalo in ko te bo zadela stvar, ki se ji reče življenje, te nobena izmed teh pleharic ne bo več pogledala. Imaš pa drugo možnost. Če rabiš avto, kupiš eno podrtijo, samo da se pelje. Namesto da frajariš okrog, malo razmisliš kako bi prišel do večje plače. Če v službi garaš kot konj, greš z lahkoto po 6 mescih do delodajalca in ga vprašaš kakšne so možnosti za napredovanje. Če jih ni, najdeš drugo službo. Lahko greš v storitveno dejavnost in garaš. Če se ti zdi, da si premalo plačan, preprosto odpreš svoj s.p. in temu grdemu kapitalističnemu delodajalcu konkuriraš s svojimi cenejšimi in boljšimi storitvami. Poznam človeka, ki je za minimalca pospravljal vozičke v enem večjih nakupovalnih centrih. Po 10 letih je bil v istem nakupovalnem centru, prigural pa je do ene višjih pozicij marketinške ekipe. Ker je bil priden (in zraven visoko sposoben) so šefi to opazili, investirali v njegovo izobrazbo in danes ima 3 nepremičnine in življenje urejeno do konca. Že razlika med 700€ in 1200€ je 500€ mesečno, kar več kot pokrije tvoj stanovanjski problem in če se ti za to ne da borit, potem si več od tega ne zaslužič. Pri 20ih letih si rosno mlad, poln energije in pri teh letih imaš čas ustvariti temelje za svojo prihodnost, kasneje bo vedno težje. Ponavadi je tako, da so tisti, ki so pri 20ih največji frajerji, pri 40ih v najtežjih življenjskih situacijah. Namesto da greš po 8 urah domov ležat in razmišljat kdaj bo naslednji mesec 15. spet prikapljal minimalec, da ga streseš v alkohol, posvetiš kakšno uro na dan iskanju druge službe. Imaš ves čas na tem svetu. V parih letih lahko pridobiš novo znanje, dojameš kako svet funkcionira, od kje pride denar in če nisi pri svojih 25. letih vsaj na 1000€ neto na mesec, potem delaš nekaj hudo narobe. Pri 25ih imaš že lahko partnerko s katero si splaniraš življenje in tudi ona ima 1k€ mesečno, kar je skupaj 2000€. Lahko imata takoj otroka in možnosti za življenje v bedi se vama bojo močno povečale. Lahko pa reskirata par let svojega življenja za boljšo prihodnost in grizeta čez mesce. Ko sem začel delat, sem imel vsak mesec po 50+ nadur, včasih celo 100+ in minimalec je postal solidna plača. Ko smo imeli 2 tedna kolektivca, sem se vozil 1 uro v eno smer 6 dni na teden, da sem fušal preko kolegove napotnice po 10 ur na dan). Sodelavci so se iz dopusta vrnili sveži, jaz pa uničen. Moja starša sta leta imela po 2 službi, da sta prišla do temeljev za svojo prihodnost. Če nisi doživel vsaj polovice tega, potem je kruta realnost ta, da nimaš kaj jokat in spoznat moraš, da si sam kriv za svojo prihodnost. V bistvu je še najlažje ostat na minimalcu in do konca življenja doma pred TVjem za svojo situacijo krivit sistem.
emilzapata
15. 10. 2019 12.56
+1
ti milton me pa spominjaš na moje srednješolske učitelje, ki niso imeli pojma o realnem življenju, tvoja molitev se sliši kot poezija, samo kaj, ko nas na vsakem vogalu čaka nepredvideno presenečenje, tako da krasti čas bogu in nam s svojim predavanjem.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 13.48
-2
Ti me pa spominjaš na človeka, ki je ubral lažjo pot in niti ni poskusil ničesar radikalnega, kar bi mu omogočilo boljšo prihodnost.
El Koronito
15. 10. 2019 15.18
+0
Sori ampak tole je res en dolgocajtn lajf ...Z muko sem bral do konca.
Madkupe
15. 10. 2019 11.40
+8
Vsi tisti,ki mislite,da je najemnikom tako krasno pač nimate blage veze o dejanskem stanju. Vsak bi bil najraje na svojem,pa žal to ni mogoče.Marsikdo dela precej pa s plačo se ne da.Tudi stare tete nimajo vsi da bi kej kapnilo ko pobrca.Najbolj ste pa pametni tisti,ki ste dvosobna stanovanja pokupili po 10.000 mark današnjih 5.000 eurov.Za ta denar bi ga vsakdo kupil. Predlagam,da se zgledujem po ZDA,so ja najbolj socialna država na svetu.Če nimaš za svojo luknjo pa pod most,ali pa še bolje z mosta,otroke pa v sirotišnice. Empatija,dragi moji,ker tudi vas kdaj doleti kaj slabega pa vas zato noče še sosed potolči,ko ste že na kolenih. Pa lep dan še naprej.
estelle.r
15. 10. 2019 14.50
-1
Ravno zato, ker prihajam iz socialnega dna in vem, kdo je tam, nimam empatije. Slednjo imam samo za bolne ljudi. Da bom pa jaz Karitas in nekomu oddajala stanovanje po 150 eur na mesec malo morgen.
Cisto na hitro
15. 10. 2019 11.27
-3
Milan pomagaj!
hotchilipoper
15. 10. 2019 11.05
+5
Zaradi take države bo slovenski narod izumrl.To velja tudi za vas uradniki,ki si zatiskate oči pred zahtevami lastnega naroda
Zsolt1
15. 10. 2019 10.25
+9
SMC in njegov član Dušan Verbič, so omogočili ne sprejetje zakona o konverziji chf kreditov. SM je ponovno zelo jasno stopil na stran kapitala (v tem primeru tujih bank) in ponovno zelo jasno omogočil ropanje Slovenskega naroda še naprej. SMC čim prej na smetišče zgodovine. Naj spomnim SMC in Alenka sta prodala Adrio Nemcem.
emilzapata
15. 10. 2019 11.35
+6
saj je že dolgo jasno, bolj kot so najvišji funkcionarji formalno izobraženi, bolj je butalska politika in s tem oblast, temu je dokaz SMC in LDS.
Uporabnik518700
15. 10. 2019 09.56
+28
Kako lahko Butalci v naši preljubi državi obdavčijo mojo lastnino. ( Hišo katero sem zgradil in pri gradnji plačal DDV moram vsako leto plačevati nek DDV (nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča) katerega sem sam lastnik). Vsako leto plačujemo davek na lastno premoženje. Ma kaj smo nori, da to dopuščamo!
El Koronito
15. 10. 2019 10.04
+21
»Gospodar se menja, bič pa ostane…zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!«
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 10.32
-9
Davki so bistvo socializma in ogromnega državnega aparata, zakaj se pritožuješ nad njimi NietChe?
oježeš
15. 10. 2019 10.51
+3
Sama uporaba zemlje bi morala biti zastonj. ker zemlja pripada vsem živečim bitjem na njej. Drugo je za izgradnjo infrastrukture in vzdrževanje te, kamor pa zemljiški prispevek ne spada. Kdorkoli je gradil ali kupoval, je vedno plačal saj za kupljeni material davek. Če kdo komu pomaga brezplačno (prijatelji, itd), tega ne bi smelo brigati nikogar, še najmanj birokratske službe in tega se ne bi smelo ne obdavčiti ne kaznovati. To je ena izmed neumnosti človeštva z lakomnostjo po denarju. Namesto dela na čim preprostejšem preživetju človeka, birokrati gledajo le, kako človeku zagreniti življenje in ga oropati z raznimi davki, draženjem teh. Saj se ve, da davki morajo biti, vendar bi morali biti v razumnih mejah, ne zaradi lakomnosti, plačevanja preobširne administracije, kraje denarja v osebno korist, kršitelje, ki so na javnih funkcijah pa ščititi pred zakoni. Se kdaj našel kdo, ki bo imel toliko razuma in moči in se zavedal, da je življenje človeka lahko preprosto, da mora biti dostojno in brez neumnosti birokratov, ki so prepričani, da so najbolj pametni, v resnici pa le s svojimi domislicami otežujejo življenje ljudem.
Amasakul
15. 10. 2019 09.56
+8
denar je, sam na drugih računih... Moj sosed ima 12 krat večjo plačo kot jaz, popapa pa enako, nič več ne spravi v vrečo.
METKA102
15. 10. 2019 09.51
+6
Zakaj se ne zgradi nekaj tisoč cenovno ugodnih stanovanj. Saj ni treba neskončno dragih materialov in še česa vanje vgrajevati. In tudi kvadratura naj bi bila manjša, zato bi spodbudili stanovalce, da bi si čim prej pridobili svoje lastno stanovanje. Tako pa so v moji bližini po 100 m2 in več neprofitna stanovanja. Le zakaj? Če živijo v takem stanovanju, naj še plačujejo tržno najemnino, ne pa tisti 100 ali še manj €.
El Koronito
15. 10. 2019 08.49
+9
Jest bi to hitr uredil ... progresivno bi obdavčil lastništvo vsakega dodatnega stanovanja. Vidim, da je oddajanje stanovanj nacionalni šport pri nas. Mladi, če ste pametni, ne plačujte oderuških najemnin, ker s tem polnite žepe najemodajalcev, namesto da bi trajnostno reševali svoj bivanjski problem. Je bolje, da ste do 30. leta doma, privarčujete in greste potem na svoje.
Gunnar
15. 10. 2019 09.49
+3
argumenti da bi vam nekdo dal nekaj na pol zastonj ali zastonj so pa?
EkonomskaSvoboda
15. 10. 2019 09.54
+5
NietChe: tudi to kar predlagaš je rešitev. Vsak se odloča po svoje. Vsaka napremičnina, travnik, gozd .... je že danes obdavčen! In niti ni tako zelo malo, sploh v centru Ljubljane. Predlagam, da kar nacionaliziramo, pa da se prenehamo sprenevedati o davkih.... Nacionalizacija in dodelitev tistim, ki nimajo. Repriza dogajanja 1946-1955. Kam je to pripeljalo sicer vemo, a trde buče se ne naučijo.
El Koronito
15. 10. 2019 10.00
+1
Kdo je rekel zastonj? Ugodni brezobrestni krediti za mlade družine, za tiste socialno šibkejše neprofitne najemnine. Ni potrebno, da se vsaka generacija ukvarja IZKLJUČNO z eksistencialnimi problemi. Al mislite, da če ste vi potrebovali celo življenje, da ste nekaj zgradili in se odrekali vsemu, morajo to početi tud naslednje generacije? V socializmu se nihče ni ukvarjal s tem, ker smo vsi imeli delo in stanovanje po sprejemljivih cenah. Gradili smo na kvaliteti življenja, medsebojnih odnosih in solidarnosti in bili zaradi tega veliko srečnejši kot večina vas danes.
Gunnar
15. 10. 2019 10.07
+2
dokler so to generacije, ki od svojih srednješolskih časih iz živega dolgčasa demolirajo vse možno, jim pač nihče ne bo ugodno rihtal stanovanjskega problema, ker enostavno nimajo spoštovanja do ničesar. Poglej samo železniške in avtobusne postaje kaj ostane za njimi, razbita okna, polomljena vrata, vse posprejano, požgano, poscano, posrano in nasmeteno do kolen. Kdo pri zdravi pameti bo pa kaj oddajal takim? prodajal pod ceno kar je večino časa vzdrževal, izboljševal, trgal kruh od ust?
El Koronito
15. 10. 2019 10.09
-1
Jasno. Osebno bi takoj nacionaliziral stanovanja v lasti cerkve in bank, ter jih po neprofitnih najemninah oddal mladim družinam, oz. vsem ki jih potrebujejo. Nacionalizacija pa je bila dobra rešitev, ki nas je popeljala v najlepše obdobje naše mlajše zgodovine. SOCIALIZEM. Za današnje stanje pa se lahko v prvi fazi zahvališ osamosvojitelju janušu forintu in neoliberastičnim hlapcem v parlamentu.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 10.27
+3
"Nacionalizacija pa je bila dobra rešitev, ki nas je popeljala v najlepše obdobje naše mlajše zgodovine". Se pravi, če jaz nekoga pretepem, mu ukradem težko prigaranih 1000€ in tebi dam 200€, bom potem jaz tisti, ki te bo pripeljal v najlepše obdobje tvojega mizernega življenja. Imam dve nepremičnine. Za njih sicer nimam kredita. AMPAK. Če bi ga imel in bi mi nekje na 75% poti nekaj sfalilo in mi jih banka vzame, potem pa država nacionalizira in notri naseli nekega nebodigatrebo kakršen si ti zastonj, grem drugi dan na posest, tebe vržem ven, nepremičnine polijem z bencinom in kresovanje se začne.
El Koronito
15. 10. 2019 13.10
+0
Nisi dobr razumel .... Če na kup zbereš elitistično bando, jim pobereš vse kar imajo in to razdeliš med tiste, ki res nujno potrebujejo, si naredil dobro delo. Bo šlo?
El Koronito
15. 10. 2019 13.12
+0
Boli me k za tvoje nepremičnine. Če bi država dajala brezobrestne kredite za nakup stanovanj in dovolj neprofitnih stanovanj v najem, si lahko svoje nepremičnine veš kam zatlačiš.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2019 13.51
-1
Kdo je ta elitistična banda po tvoje? Verjetno vsak, ki ima nad 1500€ na mesec, ali pa kdorkoli, ki ima več kot 50 kvadratov zase. Poberi se s temi komunističnimi floskulami.
HorstWiesel
15. 10. 2019 14.09
-1
Verjetno je za njega elitistična baraba tisti, ki je si je svojo nepremičnino pošteno prigaral, podedovano od svojih staršev, tudi pošteno prigarano, pa oddaja za realno in tržno najemnino, iz katere financira kredit za tretjo nepremičnino, tudi z namenom oddajanja. Aja, mogoče bi bilo bolje, da bi jo kar porušil al pa zakajenim lenim rogovcem šenku.
Mayte88
15. 10. 2019 08.25
+5
Vse te sklade socialne kuhinje, stanovanja in ostalo podpiranje lenobe bi morali ukinit vključno z vsemi temi službami rdečega Komunizma in kruhoborcev, spodobne plače, pa res pošteno plačilo za delo in sposobnost posameznika naj bosta v prihodnje temelj države, ne pa trebuharje, črede tujih otrok in sociala za vse tujce, socialno stanovanje bo lohka uporabnik imel največ deset let v teh letih pa naj poskrbi zase saj je pri svojih letih vsak zdrav, normalen ne parazit tega sposoben. Ne ribo ribiško palico je potrebno dati človeku v pomoč, pri nas pa so levi teroristi to izboljšali ne ribiško palico, ribo jim je potrebno spečt ter nahranit njega cel njegov trop otrok in še njihovo vas po vrhu. Slovenija je zadnji socialistično Komunistični propadli projekt v Evropi in iz njega ne bo nikoli splavala.