Slovenija

Ministra Slovenije in Italije v Novi Gorici o projektu EPK 2025

Nova Gorica, 20. 03. 2023 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
7

V Novi Gorici sta se srečala ministrica za kulturo Asta Vrečko in njen italijanski kolega Gennaro Sangiuliano. Osrednja tema pogovora je bil projekt EPK 2025, skupni projekt Nove Gorice in Gorice. Oba ministra sta se srečala še z obema županoma, novogoriškim Samom Turelom in goriškim Rodolfom Ziberno.

Kot je po pogovorih povedala ministrica Asta Vrečko, sta se s kolegom dogovorila, da bosta obe strani Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 obravnavali kot nacionalni projekt. Dodala je, da gre pri EPK 2025 sicer za nadnacionalni projekt, ki povezuje tako obe mesti, slovensko Novo Gorico in italijansko Gorico, kot obe regiji in državi ter tako simbolizira vse prvine, ki jih Evropska prestolnica kultura mora imeti: kako prek kulture in umetnosti povezati lokalno skupnost in prebivalstvo ter kulturo in umetnost, da določen kraj oživi oziroma zaživi v novi luči in odpira nove teme.

EPK 2025 naj bi, tako ministrica Vrečkova, obe državi prikazal v novi mednarodni, evropski in svetovni luči, da bo mednarodna javnost videla, da ta regija ni pomembna zgolj zaradi turizma in kulinarike, ampak tudi zaradi kulture in predvsem sobivanja in sožitja obeh mest in kultur.

Ministrica Vrečko je ob tem dodala, da je sodelovanje zelo pomembno, ne le, ker sta Slovenija in Italija neposredni sosedi, ki jih družita tudi skupna zgodovina in kultura, ampak je pred obema državama nekaj skupnih projektov, od katerih je najpomembnejši prav projekt EPK 2025.

Državi tako ne druži samo EPK 2025. Slovenija, ki bo častna gostja na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, bo namreč to štafeto oktobra letos predala Italiji, Slovenija pa bo naslednje leto častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni. Za programska sredstva EPK je s slovenske strani trenutno namenjenih 10 milijonov evrov.

Italijanski minister za kulturo Sangiuliano je po pogovorih izrazil prepričanje, da se bodo vplivi EPK občutili ne samo na lokalni ravni, ampak tudi po celotni Evropi. Zanj je najpomembnejši razmislek, kaj se bo zgodilo po letu 2025, kaj bo zapuščina tega projekta, kako bo ta projekt zastavljen, da bo na različnih področjih, najprej na področju kulture in umetnosti, potem pa na področju sociale in gospodarstva, imel dolgoročne učinke.

Glede finančne podpore z italijanske strani se minister o natančnih številkah ni hotel izraziti, je pa povedal, da goriški župan Ziberna ve, da bo prejel vso možno podporo.

Prav o pomoči obeh ministrstev projektu EPK sta se ministra pogovarjala z obema županoma. Kot je povedal novogoriški župan Turel, so govorili tudi o o predlogih za odpravo administrativnih ovir v okviru izvajanja prireditev na samem območju Trga Evrope. To bi lahko bil zgled za druge dele Evrope, da je mogoče na čezmejni ravni odpreti sicer meddržavna vprašanja in jih na čim bolj učinkovit oziroma pragmatičen način tudi rešiti.

Gre za željo, da bi na območju Trga Evrope vzpostavili enotno brezmejno območje, ki bo omogočalo organizacijo čezmejnih prireditev brez podvojene administracije in dvojnih stroškov, kar bi lahko bil pomemben korak in precedenčni primer za številne druge podobne kraje po Evropi.

Župan mesta Gorica Ziberna je izrazil veselje, da sta ministra za kraj njunega srečanja izbrala Novo Gorico in ne Bruselj ali Rima, kar je po njegovih navedbah pomemben signal, prek katerega sta oba ministra izrazila podporo projektu EPK 2025 in se zavedata, da ne gre zgolj za predstavitev majhnega območja, dežele Furlanije - Julijske krajine ali dveh občin, ampak širšega območja tako v Italiji kot Sloveniji.

EPK 2025 je po njegovih besedah tudi priložnost, da postane nekakšna delavnica, v kateri bi lahko na novo zapisali določene evropske zakone, saj življenje na meji zaradi razlik v zakonodaji velikokrat predstavlja težave.

Ziberna je podobno kot italijanski minister za kulturo prav tako opozoril na dolgoročni razmislek ne samo o letu 2025, ampak vse do leta 2055, saj je EPK 2025, kot je dejal, tudi izjemna priložnost, da se poudari poslanstvo območja ne samo na področju kulture in turizma, ampak tudi na področju zaposlenosti in izobraževanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lokson
21. 03. 2023 10.08
Daj Joža umiri se. Kako jih ni sram. Nedolgo nazaj smo bili deležni člankov o vzponu Fašizma ob zmagi Melonijeve in zdaj ti pametuješ nekaj brez osnove .Kar naenkrat je pa to super. Joooojjj
Jožajoža
20. 03. 2023 19.42
-1
no končno, da imamo ministra,ki ne poveličuje fašizem. tudi italjnski minister si je oddahnil, da ni več na oblasti pokvarjenih kradljivih komunistov.
Jožajoža
20. 03. 2023 19.43
+1
ministrice,ki jo sogovornik zelo spoštuje.
Slavko BabIč
20. 03. 2023 19.17
+2
hidžab ni verska svoboda, zapomnite si to!
Castrum
20. 03. 2023 18.19
-1
Naši bratje Slovenci, ki so po zaslugi komunistov ostali v Italiji, že 30 let "prosijo" da se proti Italiji obrnjen napis TTITO izbriše, saj imajo zaradi tega same težave in so deležni žaljivk in nesramnosti....
pekoči paradižnik
20. 03. 2023 18.12
+2
Lepa, pametna in kulturna ministrica.
lokson
21. 03. 2023 10.11
Ja seveda in krave tudi vozijo motokros. 100%