Slovenija

Ministra Vizjaka zaradi afere Glupi davki in Zakona o vodah čaka interpelacija

Ljubljana, 27. 10. 2021 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, U.Z., STA
Komentarji
329

Opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so vložile interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka.Med drugim mu očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države, pa tudi sprejem zakona o vodah, ki je po njihovi oceni škodljiv in v nasprotju z zakoni. Vizjak je v odzivu ocenil, da gre za nadaljevanje političnega boja opozicije zoper delo vlade v času zaostrovanja epidemioloških razmer v državi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interpelacija zoper Vizjaka
    03:00
    Iz 24UR: Interpelacija zoper Vizjaka
  • Iz SVETA: Vložena interpelacija zoper Vizjaka
    01:37
    Iz SVETA: Vložena interpelacija zoper Vizjaka

 

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ministru očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države. Medtem ko bi moral biti kot minister varuh okolja in javnega interesa, Vizjak svojo funkcijo razume, kot da je varuh parcialnih interesov, je ocenil Golubović. 

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Luka Kotnik

 

Omenil je afero Glupi davki, o kateri je prva poročala naša televizija. V oddaji 24UR ZVEČER so namreč objavili posnetke ministra Vizjaka, ki je znanemu podjetniku Bojanu Petanu v času prve Janševe vlade in t. i. "vojne proti tajkunom" predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Ob tem mu je ponujal tudi sodelovanje države in nadzornega sveta, če bi pristal na njegove pogoje. Sporna je tudi Vizjakova odobritev povečanja črpanja termalne vode v Termah Čatež v aktualnem mandatu. 

"V zadnjih dneh je bilo slišati, da je ozračje v državi razgreto. Največji delež te odgovornosti nosi vlada s svojo ministrsko ekipo," je dejal Golubović in poudaril, da bi moral Vizjak odstopiti. Spomnil je, da so v preteklosti ministri odstopili tudi zaradi očitkov, podobnih tem, ki zdaj letijo na Vizjaka. 

Kot je dejal, jih koalicija večkrat poziva, naj opozicija prispeva svoj delež k umiritvi razmer v družbi, a po Golubovićevem mnenju ne morejo ostati tiho, ko se krši zakonodaja, ko se ne spoštujejo sodbe sodišč in ko "se skuša brutalno podrediti avtonomne institucije"

Soniboj Knežak (SD) je opozoril, da v času hudih podnebnih sprememb, s katerimi se ukvarja ves svet, oseba, ki jo v Sloveniji to najbolj zadeva, "napada vire čiste pitne vode ter svetuje, kako se izogibati plačilu davkom in družbeni odgovornosti". Po njegovih besedah je povsem jasno, da Vizjak ne more biti minister, "ker je v bistvu sam največja grožnja boju proti podnebnim spremembam, zeleni prehod pa razume bolj kot priložnost za osebno okoriščanje". Kritičen je bil še, ker se zdi Vizjaku "glupo plačevati davke", hkrati pa sam plačo prejema "iz teh istih davkov".

Nataša Sukič iz Levice je ocenila, da minister Vizjak ne more biti minister, ker to ni. Po njeni oceni namreč deluje proti okolju in za kapital, hkrati pa nima integritete. Po njenem mnenju je tudi dvoličen, saj v tujini zastopa druge ukrepe kot v Sloveniji. Andrej Rajh iz SAB pa je dejal, da so ministru največjo nezaupnico izrekli že volivci na julijskem referendumu. 

Vedenje vlade skrbi tudi Jurija Lepa (NeP), ki se je ob vložitvi interpelacije zoper Vizjaka osredotočil predvsem na zadnjo afero ob razkritju posnetka. Glede na to, da člani nadzornih svetov v državnih podjetjih, tudi v Termah Čatež, za svoje delo odgovarjajo s svojim premoženjem in kazensko, politika nanje ne sme vplivati, je poudaril. "Zmotilo nas je, da je želela politika oz. minister Vizjak vplivati preko nadzornega sveta. Vlada je zdaj 'ista' kot tedaj in tako lahko razmišljamo, da se to dogaja tudi danes," je posvaril.

Predlagatelji so Vizjaku ob tem pripisali neposredno odgovornost za sprejem okolju škodljive novele zakona o vodah, ki da je bila v nasprotju z ustavo, mednarodnimi konvencijami in zakonom o varstvu okolja. Prepričani so tudi, da minister načrtno omejuje javno obravnavo, stroko in nevladne organizacije pa izključuje iz postopkov priprave zakonodaje, pri čemer je Golubović poudaril gradbeni zakon in zakon o vodah. 

Spomnimo. Volivci so na referendumu julija letos odločno zavrnili novelo zakona o vodah, referendumska udeležba pa je bila druga najvišja doslej. Vizjak je takrat ocenil, da so se ljudje odzvali čustveno, dejal pa je tudi, da je bil referendum "ugrabljen in zlorabljen" za druge cilje, tudi politične. 

Vizjak: Veselim se interpelacije

Minister se je na vložitev interpelacije odzval v izjavi za medije. Kot je ocenil, gre za nadaljevanje političnega boja opozicije zoper delo vlade v času velikega porasta okužb in hitrega polnjenja bolnišničnih kapacitet. Sicer se veseli interpelacije, saj bo lahko, kot je poudaril, pojasnil svoja stališča. 

"Vseskozi sem se zavzemal za prosperiteto državne lastnine v gospodarstvu, ki so jo nekateri namenoma izčrpavali. Tudi v tem primeru je bilo tako. Šlo je za izčrpavanje podjetja, kar sem hotel kot minister takrat preprečiti. Če ne bi posredoval, bi mi verjetno očitali, da sem ravnal malomarno in nisem naredil dolžnega ravnanja," je dejal.

V okviru interpelacije namerava tako "zelo podrobno" pojasniti poslovne poteze Bojana Petana in z njim povezanih oseb v Termah Čatež. Zaradi tega početja se je zelo zmanjšala vrednost državnega premoženja, davkoplačevalci pa so morali sanirati Petanove dolgove v drugih sistemih, denimo DZS, je dejal.

"Zavzemal sem se za državno lastnino, za davkoplačevalce. Če bi bilo tako, kot je bil takrat načrt države, danes ne bi imeli takega razsula, kot ga imamo," je zatrdil. Petan je za konsolidacijo svojega lastništva uporabil denar Term Čatež in s tem tudi davkoplačevalcev, krepko zadolžil podjetje in naredil veliko škodo. "To je tisto, kar je v tem primeru glupo," je poudaril Vizjak.

Da bo Petan kdaj lastnik deleža Kada v termah, mu Vizjak po lastnih zagotovilih ni nikoli obljubil. Glede sodelovanja nadzornega sveta pa je poudaril, da ne vidi razloga, zakaj ne bi bili kooperativni, če gre razvoj v smeri koristi za družbo.

O referendumu o vodah je dejal, da spoštuje voljo volivcev, še vedno pa je prepričan, da je bil zakon dober in da so nasprotniki temo zlorabili za politične cilje. Verjame tudi, da bo s svojimi argumenti prepričal poslance. 

Odzivi v strankah še skopi 

Predsednik SNS Zmago Jeličnič Plemeniti je poudaril, da imajo vse interpelacije, ki so bile zoper ministre aktualne vlade vložene v zadnjih nekaj mesecih, zgolj en namen – destabilizirati državo in še povečati kaotično stanje. 

Iz NSi so sporočili, da se z vsebino še niso seznanili, zato je ne komentirajo. So pa spomnili, da so v zvezi s posnetki pogovora Vizjaka s podjetnikom Bojanom Petanom svoje stališče že pojasnili. Če bodo nadaljnja razkritja ali preiskave pokazale, da je posnetek pristen in da je Vizjak res nagovarjal k utaji davka, bi moral po njihovi oceni odstopiti. "Če pa se izkaže, da posnetek ni pristen in gre za manipulacijo različnih posnetkov, pa je to po naši oceni nedopusten poskus medijske diskreditacije ministra," so takrat navedli.

Tudi v DeSUS so navedli, da interpelacije za zdaj ne morejo komentirati, saj se morajo najprej podrobno seznaniti z njeno vsebino.

V koalicijskih SDS in SMC pa se na vloženo interpelacijo za zdaj niso odzvali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plavimil
13. 12. 2021 09.30
Do kdaj bo trajalo tole pustovanje, do 22 ure, potem gredo pa mesečniki pančkat, drži, ali pri tem karnevalu lahko pustovanje traja do polnoči in še čez, vprašam Mesca in ono ženšče ?
CEPIN
12. 11. 2021 15.40
-1
Kdo je pa sploh volil stranko SDS ja to je zrihtal sam Pahor in mu naložil če ustvari vlado bo JJ predcednik vlade a nova Slovenija je pa kod nož na dva rezila in naj spomnim stranko Jelenčiča kako je bil v preteklosti proti vsake vlade a sedaj je verjetno dobil nekaj za v žep in zagovarja goreče sedaj vlado JJ a nekoč je bil goreči nasprotnik vlade celo od JJ in stranka SD so neke besede ki ih prav ne razumeš kaj želijo povedati a nekoč je bilo proti JJ a sedaj bo vse šlo v franže cogrunt ales kaput pa. LP
plavimil
13. 12. 2021 09.30
rajko povše
29. 10. 2021 18.32
Jaz sem butl...edino tako mi ne bodo blokirali komentiranja ....Komentiram pa Vizjakov dogodek. Če imaš v stranki Snežiča ,ki na jumbu oglaša izogibanje davkom ,in Matoza ,ki je tipični mošnjiček stranke ,pol je skoraj 99% resnica ,da je magnetogram pristen. On sam pa o tem sumi ...pazi on sumi ,ni prepričan . SDS IN JJ imata res dober način ,da ovce vodita pa tud na glavo bi skakal v prazen bazen ,kar so očital Serpentinšku .Te ovce bi si roke trgale za vodjo...bedno
Amasakul
28. 10. 2021 12.47
+0
Vijzaka še gledat, to je glupo, res je glupo.
rajko povše
28. 10. 2021 09.09
+1
v BISTVU IMA PRAV.GLUPI DAVKI!!! Zgradiš bajto ,se odrečeš dopustom in uživanju ,strižeš pri otrocih ,plačaš za vsak cigu ddv ...pol te pa trefi glupi davk na premoženje ,ki te spremlja do smrti...GLUPI DAVKI . VIZJAK IMA PRAV ,ČLOVEK ULICE.
Walter Pravicek
28. 10. 2021 08.49
+0
Človek,Štajerc iz Brežic je hotel pomagati Dolencu.Pa je bilo zastonj ali kasiranje valute?
silva-d
28. 10. 2021 08.41
+1
kulovci in njihove interpelacije samo se smešite
sinhron
27. 10. 2021 21.09
+2
Če bi imel Vizjak vsaj malo vesti ali morale bi že zdavnaj odstopil in če bi bili volivci , ki volijo sektaške politike vsaj malo razgledani in inteligentni , takih ljudi ne bi volili ! In še veliko takih če jev je , ker ob vsakem teh SDS-.vih politikih se mnogi porajajo , ker ni čisto jasno , kaj , če sploh kaj razmišljajo sektaški volivci in ali morajo tako volit , se tako obnašat , ali morajo častiti nekoga , ki ga vodi kriminal , korupcija in laž ! Ker upa Vizjak na podporo DESUS-ovih in SNS -ovih poslancev ostaja aroganten in samozavesten !
motorka57
27. 10. 2021 20.20
+2
....kaj bi ti ljudje radi? Moje mnenje je, da nimajo kaj početi in nekje se morajo utrudit da lahko spijo, zato vabijo lenobe, da se jim pridružijo... Pendrik čez pleča, pa v kamnolom lenobe brezdelne nagonit....
Solatko
27. 10. 2021 20.20
-3
lažni posnetek kot dokaz interpelacije..pa ta KUL nima več pameti v glavi
Kronanateg
27. 10. 2021 20.16
+1
Konec je s to naso drzavo, ni vec resitve
ćurkl
27. 10. 2021 20.16
+3
Kak sledi, da bo ministrica za šolstvo svetovala staršem cvekarja, da je "šola itak glupa" in naj denar namenjen za šolanje njihovega otroka, raje nakažejo njej v enem kosu. Njihov otrok pa bo dobil maturo ...
ćurkl
27. 10. 2021 20.11
+0
Seveda se ne boji interpelacije, ker bo to imel za izgovor, da bo lahko spet vsak dan pijan. Od živcev, bo opravičeval on ...
M teorija
27. 10. 2021 20.09
+3
Drejček in marsovci kot, da ne bi vedli od kot dobivajo plačo. Od glupih davkov!?
Lukrisa
27. 10. 2021 19.58
+3
Na dijvega prašiča me spominja
Petur
27. 10. 2021 19.49
+1
to je trenutno brezuspesno,skoda casa in denarja,,mogoce le predstavitev narodu,kaj vse se gibljhe v nasi vladi.preizkave so v rokah sektasev,tako da nic iz tega!vedno bolj izrazito,kaj so skode naredili tisti le prodancki desusa!
džonborno
27. 10. 2021 19.47
+3
Pa saj človek ima prav - davki so res glupi
nikandra
27. 10. 2021 19.40
+6
Kakšna interpelacija. Kazenski pregon.
silva-d
27. 10. 2021 19.39
-4
KULOVCI kak ste brezvezni
ValterUdovernik
27. 10. 2021 19.24
+6
Minister Vizjak naj razloži, kako se namerava zoperstaviti smetarski mafiji.