Slovenija

'Ministri blokirali delo'

Ljubljana, 11. 04. 2007 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister Zupan zanika, da bi pritiskal na direktorico agencije za tehnološki razvoj, ki je odstopila.

Direktorica Javne agencije za tehnološki razvoj RS (TIA) Marta Svetina je odstopila s položaja. Njen odstop je protestne narave. "S tem, ko odstopam preko medijev, brez zadržkov in brez osebnih interesov, obveščam javnost o kritičnem položaju TIA ter opozarjam na politikantstvo ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministrstva za gospodarstvo," je zapisala v sporočilu z javnost.

Vizjakove trditve o negospodarnosti in nestokovnosti zavrača in poudarja: „Če je strokovnost po njegovem mnenju strankarska pripadnost potem jaz žal te kvalifikacije nimam.“
Vizjakove trditve o negospodarnosti in nestokovnosti zavrača in poudarja: „Če je strokovnost po njegovem mnenju strankarska pripadnost potem jaz žal te kvalifikacije nimam.“ FOTO: Kanal A

Kot pojasnjuje Svetinova, je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan prejšnji teden na delovnem sestanku od nje zahteval, da mora odstopiti. "Njegova zahteva ni vsebovala nobene konkretne osnove. Bila je čista grožnja z neutemeljenimi očitki," je zapisala Svetina. Kot trdi, ji minister gotovo ne more očitati nestrokovnosti dela, prav tako tudi ne nepravilnosti poslovanja.

"Delo nikakor ni bilo blokirano, problem je bil v tem, da ni bilo vsega narejeno, tudi objektivno gledano so bile določene težave. Imenovali bomo novega vršilca dolžnosti. Naredili bomo javnio razpis in imenovali novega direktorja, je še poudaril Zupan.

Gospod Zupan mi je dejansko podal nezaupnico in to je bil razlog, da sem po treh letih napornega dela, ko sem se izpostavljala, enostavno čutila, da je moje delo opravljeno in da odstopim. Iz protesta pa sem odstopila, ker skušajo zvaliti krivdo na mene, ki sem to agencijo vzpostavila in jo ves čas branila. Trudila sem se delati, ministri pa so blokirala to delo“, je poudarila Svetinova. Vizjakove trditve o negospodarnosti in nestrokovnosti zavrača in poudarja: "Če je strokovnost po njegovem mnenju strankarska pripadnost, potem jaz žal te kvalifikacije nimam.“

Minister Zupan začuden

Zupanu so se nesmiselni zdeli tudi nekateri namigi, da naj bi na Svetinovo pritiskal zato, ker naj bi jo v svojem mandatu nastavil nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, prav tako pa se ne strinja z navedbami, da naj bi bil v tem primeru podrejen sedanjemu gospodarskemu ministru Andreju Vizjaku. Kot je dejal, z njim zelo dobro sodelujeta, saj v aktualni vladi ni podrejenih in nadrejenih ministrov, pač pa skupaj predstavljajo enotno moštvo.
Minister za znanost in tehnologijo Jure Zupan je potrdil, da ga je direktorica Agencije za tehnološki razvoj (TIA) Marta Svetina obvestila o nepreklicnem odstopu, kar ga je nekoliko začudilo. Kot je pojasnil, se je z direktorico pogovarjal prejšnji teden.

Zupan je za 24ur.com poudaril, da sta se o delu pogovarjala že pred velikonočnimi prazniki in sta se dogovorila, da se sestaneta na torkovem kolegiju. Vendar pa, kot poudarja Zupan, Svetinove ni bilo na kolegij, niti ne na sestanek po kolegiju. Zupan je zavrnil očitke glede pritiskov o odstopu in dejal, da se je s Svetinovo pogovarjal zgolj o tem, kaj bi bilo oziroma kako bi delo potekalo, če ona ne bi bila več direktorica. Omenil je še, da je dejala, da bo pripravila predloge o tem, vendar se to ni zgodilo. Zupan o konkretnih uspehih ali pomankljivostih njenega dela ni želel govoriti, poudaril pa je, da bi lahko svoje delo opravljala boljše.

Dejal je še, da je bilo na agenciji nekaj težav v zvezi z organizacijo, razpisi in financiranjem in so se že nekaj časa pogovarjali o tem, kako izboljšati razmere.

Vizjak: V TIA je bilo precej nepravilnosti

Direktorico Javne agencije za tehnološki razvoj RS (TIA) Marto Svetino, ki je danes odstopila s funkcije, je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Andrej Zupan pred časom opozoril na precej nepravilnosti v delovanju TIA, je povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.
Minister Zupan naj bi zahteval odstop direktorice agencije za tehnološki razvoj.
Minister Zupan naj bi zahteval odstop direktorice agencije za tehnološki razvoj. FOTO: POP TV

Kot je poudaril Vizjak - TIA sodi pod proračunsko postavko gospodarskega ministrstva -, je tudi njegovo ministrstvo ugotovilo nepravilnosti pri vodenju TIA. Gre predvsem za nenamensko porabo sredstev in zelo neučinkovito delo ter nepripravljenost vodstva pri pripravi programa dela TIA. Zato so programi dela TIA izredno zamujali, delo agencije pa je bilo okrnjeno, je poudaril Vizjak.

Najpogosteje so bila opozorila MG vezana na sprejemanje splošnih aktov v nasprotju s predpisi, negospodarno in nenamensko porabo proračunskih sredstev, nepravočasno posredovanje programov dela in finančnih načrtov za leta 2005, 2006 in 2007 v soglasje Vladi RS ter nepravočasno posredovanje poročil o porabi sredstev, podpis neustreznih pogodb, predvsem pa nepripravljenost direktorice na sodelovanje pri pripravi programov dela glede na predloge Ministrstva za gospodarstvo.

Kot so sporočili z gospodarskega ministrstva, so bila najbolj sporna dejanja direktorice TIA negospodarna in nenamenska poraba proračunska sredstva. Tu gre npr. za drage urne postavke za študentsko delo, pretiran nakup daril za poslovne partnerje s številnimi vabili na poslovna kosila in na operne predstave, najem zunanjih izvajalcev, ki so opravljali naloge, ki bi jih sicer morali zaposleni.

Na ministrstvu tudi poudarjajo, da je direktorica TIA Svetina svoje vodenje agencije postavljala skozi vlogo kreatorja politike, kar ni bilo v njeni pristojnosti. Naloga TIA je namreč opravljanje strokovnih, razvojnih in izvršilnih nalog pri izvajanju nacionalnega raziskovalnega in razvojnega programa, pospeševanja raziskovalne in razvojne dejavnosti in tehnološkega razvoja.

Nad agencijo črni oblaki in vrtičkarski interesi?

"S tem, ko se birokratsko blokira program TIA, smo dejansko brez moči in brez osnove za izvajanje nalog," opozarja Svetinova. Medtem ko je upravi odbor program agencije za leto 2007 potrdil že decembra lani, ga vlada še do danes ni potrdila, brez tega pa ne morejo izvesti nobenega razpisa. "Ocenjujem, da je tak odnos države do izvajalskih institucij največja cokla razvoja gospodarstva," je zapisala Svetinova, ki še opozarja, da podjetja potrebujejo denar za razvojne projekte hitro in brez pretiranih birokratskih postopkov.

Svetinovo je vlada leta 2004 imenovala za v.d. direktorice agencije, ta pa je bila registrirana konec istega leta. "Vzpostavljanje agencije je bilo naporno, saj sem že na samem začetku pri svojem delu občutila odkrito nenaklonjenost državnih uslužbencev do TIA," je zapisala Svetina. Leta 2005 je agencija kljub nasprotovanjem prešla z ministrstva za gospodarstvo pod okrilje novoustanovljenega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Obetaven je bil začetek leta 2006, saj je imel minister za razvoj Jože P. Damijan s TIA velike načrte. "Po njegovem odstopu pa se je nad TIA zgrnil val črnih oblakov in vrtičkarskih interesov," piše Svetinova.

Najprej so agencijo sredi leta 2006 uradno prenesli na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, torej pod "ministra, ki očitno nikoli ni razumel, kako pomembna je vloga tehnološke agencije v razvoju države". Hkrati je finančni nadzor nad agencijo zadržalo ministrstvo za gospodarstvo, odkoder so začeli prihajati očitki, predvsem na račun njihovega poslovanja, pojasnjuje Svetinova.

Poleg tega je ministrstvo za gospodarstvo agenciji odvzelo vse programe, ki jih je nameravalo izvajati preko nje, ter jih oddalo v izvajanje Javni agenciji za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI). Uspelo je tudi izsiliti, da je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo umaknilo kar za 11 milijonov evrov nalog z njihovega programa. Od skupno 24 milijonov evrov jim je tako v letu 2007 ostalo le še 13 milijonov evrov sredstev za razvoj gospodarstva.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojan1@mail386.com
12. 04. 2007 00.34
Ha Tonček Balonček se globoko strinjam s tvojimi komentarji... Gre za raven revije Lady (kdo s kom kaj ima ali nima, se je skregal ali spoprijateljil), kot neke novičke z dvora je vse skupaj!. Ta teden bodo mediji "trajbali" do neumnost, drug teden pa spet kakšno tretjo, če ne bo Lipica, Blejski otok ali Onkološki inštitut, bodo pa na vrsti Janković in ......
sdrago@siol.net
11. 04. 2007 17.08
Kozmetični premiki prav gotobvo ne bodo rešili šolstva.
Tonček Balonček
11. 04. 2007 16.31
Pravzaprav je sploh nesmiselno, da nas mediji obveščajo nekih medsebojnih intrigah in sporih, prijateljstvih in še čem med temi timi. Mene prav nič ne zanima, kaj ima s tem neki Lahovnik, Zupan, Janša, deset monistrov in ne vem koliko svetovalcev. Gre za raven revije Lady (kdo s kom kaj ima ali nima, se je skregal ali spoprijateljil), kot neke novičke z dvora je vse skupaj!. Ta teden bodo mediji "trajbali" do neumnost, drug teden pa spet kakšno tretjo, če ne bo Lipica, Blejski otok ali Onkološki inštitut, bodo pa na vrsti Janković, vrtičkarji, Cerkev uin še kaj, življenje gre pa popolnoma drugo pot! Kja je zdaj z Vzajemno in Adriaticom, to se menda vsem zdi kar normalno ali kaj?
Tonček Balonček
11. 04. 2007 16.14
Ne vem, zakaj bi bilo vse skupaj tako kruto? Končno vsi (ali vse) na te pozicije namestijo politiki, ko so pa ti poslani osebki enkrat ustoličeni, se pa čez nekaj časa zelo (zadnej čase tudi atraktivno) nad odstavitvijo, degradacijo in premestvijo izjemno zgražajo, čudijo in po nekaj dneh s pomočjo komunikologov sestavljajo neke pamflete in proteste o metodah zamenjave. Kako so bili pa imenovani? Na isti način, kot so odstavljeni, odstopljen iin podobno! To so pač funkcije na vetru, tem tipinjam in tipoim pa to ni jasno, namreč da danes si, jutri te pa ni, kot v kakšnem nogometnem klubu! Trenerje menjajo kot po tekočem traku! Pravzaprav zanikajo socializem, po drugi strani bi pa delovali kar po tem sistemu. Sploh za te dame in gospode ni potrebno skrbeti, vse in vsi ne gredo na borzo dela, najdejo jim neke svetovalne funkcije, v bistvu gre za čakalnice, kjer prežijo na nove izzive! Najvišje čakajoče čaka diplomacija (vmes jim plačajo tečaje angleščine, saj jih večina ne zna drugega kot hrvaško in/ali srbsko), nižji kadri pa se porazdelijo po obronkih teh jasli. Ko in če jih je preveč, se pač ustanovi še kakšna agencija ali urad, po možnosti v zvezi z "Evropo" in je čakalnica nekako organizirana, plače tečejo... To je moderno kadrovanje, ne pa tisti socializem, ko so kar "vsi" dobili službe! Nova miselnost je pač taka, da "mi" smo "out", "nekateri" so pa "in". Kaj bi še razpravljali, če je pa sistem tudi v praksi dokazan in deluje 100 na uro! Ali bo morda ga. Svetinova zdaj na borzi dela?! Ne se hecat!
doki007@email.si
11. 04. 2007 12.47
+1
proklet pra*** je ta Zupan, ki se tako obnaša do svojih podrejenih ,.....prej al slej bo tut sam odstopu,...
Tonček Balonček
11. 04. 2007 12.38
Več ali manj so te agencije namenjene pretakanju (beri nemnanemskemu odlivanju) državnega denarja, zato je nujno, da jih vodijo zaupni in kooperativni kadri. Od tam se točijo sredstva marsikam, tako da bodo tam zdaj gotovo namestili svojega človeka, mogoče kakšnega doktorja teoloških znanosti. Važno je, da je naš, kar je pa čisto logično. Enako bi postopali tudi Zares, saj en gre za hec ampak za nekaj deset mio SIT. Spomnimo se le dr.sc. gospoda Šuštarja in njegove žene (ki ni bila na Ministrstvu, le za telefonske in druge kontakte) z Ministrstva za gospodarstvo, ki je ocenjeval "projekte" in "talal" denar za "razvoj", tako "nujen in usoden" za prodor našega gospodarstva. Skratka, ve se za kaj gre in tu ni kaj, denarja je precbveč, da bi ga prepustili "kr eni deklini".