Slovenija

Ministrica za mizo z direktorji bolnišnic: Vsi smo zaskrbljeni

Ljubljana, 26. 01. 2024 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, U.Z., Maja Pavlin, N.V.
Komentarji
522

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izteku drugega tedna zdravniške stavke sedla za mizo z nekaterimi direktorji zdravstvenih ustanov. Sestanek je bil namenjen seznanitvi s potekom dela v času stavke, z direktorji pa so se pogovorili tudi o morebitnem zaostrovanju stavke ter kaj bi lahko to pomenilo. Medtem pa je Fides ministrico znova pričakoval na stavkovnih pogajanjih, ki pa se jih ne ona ne vladna stran nista udeležila. Istočasno so namreč potekala pogajanja za zdravstveni steber. "To lahko razumemo tudi kot zaključek stavkovnih pogajanj s strani vlade," so zato dejali v Fidesu. Da vladne strani na ta pogajanja ni bilo, pa po besedah ministra za javno upravo Franca Propsa ne pomeni, da se iz njih umika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrica za zdravje na sestanku z vodstvi zdravstvenih domov
    03:55
    Iz 24UR: Ministrica za zdravje na sestanku z vodstvi zdravstvenih domov
  • Iz SVETA: Koliko si zaslužijo zdravniki?
    02:06
    Iz SVETA: Koliko si zaslužijo zdravniki?
  • Iz SVETA: Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel o stavki
    10:56
    Iz SVETA: Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel o stavki

Ob 12. uri so bila napovedana pogajanja za zdravstveni steber, v okviru katerih bi vlada reševala tudi nekatere stavkovne zahteve zdravnikov. A v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so že pred tem napovedali, da jih na stebrna pogajanja ne bo. Vlado so medtem ob isti uri povabili na pogajanja o stavkovnih zahtevah. Ker gre za dve pogajalski skupini, namreč menijo, da udeležba vlade na njihovih stavkovnih pogajanjih ne bi smela biti problematična.

Vendar pa vladne strani nanje pričakovano ni bilo. "To lahko razumemo tudi kot zaključek stavkovnih pogajanj s strani vlade," je v izjavi za medije dejal odvetnik Damijan Gregorc. Predsednik sindikata Damjan Polh se strinja, da bi lahko oba sestanka potekala istočasno.

Je pa ob tem komentiral tudi sestanek ministrice Valentina Prevolnik Rupel z direktorji zdravstvenih ustanov. Kot je v sredo dejala ministrica za zdravje, so se za sestanek z vodstvom zdravstvenih ustanov odločili, ker jih skrbi za bolnike. Kot pravi, upajo, da se stavka ne bo preveč zaostrovala in da bo čim prej dosežen nek dogovor.

"Njeno mesto je tu, saj zastopa resor zdravstva, ki mu trenutno ne gre dobro. Pred našimi očmi se sesuva sistem, ki je kadrovsko podhranjen. Njena osnovna naloga bi mora biti, da se zavzame za to, da se stavka zaključi, ne pa da se v tem času sestaja z direktorji. Moje mnenje je, da s tem le zaostruje stavko," pravi Polh.

Da bi se morala ministrica sestati s predstavniki Fidesa in se o zahtevah zdravnikov ter stavki pogovoriti, je po sestanku s Prevolnik Ruplovo dejal tudi direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić. "Za to mizo absolutno sodi tudi ministrica za zdravje.  Damjan Polh in ministrica lahko za nedoločeno število ur tudi sama sedeta za skupno mizo in predebatirata," je dejal, a ob tem dodal, da na današnjem sestanku o tem sicer niso govorili.

Prevolnik Ruplova je v izjavi ob prihodu na sejo vlade pojasnila, da sama ni članica pogajalske skupine in se zato pogajanj ne udeležuje. Verjame pa, da ministrstvo za javno upravo in tudi celotna pogajalska skupina kompetentno vodijo pogajanja.

Predsednik Fidesa: Imamo zaveze, ki se jih vlada ne drži

Kot je pojasnil Polh, po dveh letih ugotavljajo, da ni bilo storjeno nič. "Smo tu, kjer smo, želeli smo si napredka, bodisi v reformi bodisi v konkretnih dogovorih," je poudaril. "Na strani politike ni bilo sogovornikov, to obžalujemo. Žogica je zdaj na njihovi strani, da stopijo za pogajalsko mizo."

Predsednik Fidesa Damjan Polh
Predsednik Fidesa Damjan Polh FOTO: 24UR

Dodal je, da je stavka zoprna zadeva tudi za njih in bi jo želeli čim prej zaključiti, vendar brez zavez in jamstev tega ne morejo storiti. Kar se pa vlade tiče, čakajo njihov odziv. "Mi smo dali jasno vedeti, kaj je minimum, da prekinemo stavko. Ujeti smo v slepi ulici, v katero nas je porinila vlada s škodljivimi sporazumi z drugimi sindikati javnega sektorja," je opozoril. "Imamo zaveze, ki se jih vlada ne drži. A je to pravna država? Se bomo tako obnašali?"

Polh je poudaril, da bodo šli do konca, dokler se ne zgodi nekaj, kar bi jih prepričalo v iskrenost te vlade. Kot so sporočili iz Fidesa sedaj zbirajo obrazce z umiki soglasij za nadurno delo. Po Polhovih besedah je odziv množičen, umike trenutno preštevajo, njihovo število pa bodo razkrili v ponedeljek po zborih stavkajočih, ki bodo potekali v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

Props: Vladna stran danes na pogajanjih o zdravstvenem stebru, a to ne pomeni umik iz pogajanj s Fidesom

Props, ki po novem vodi pogajanja za plačni steber zdravstva in socialnega varstva, je pojasnil, da so s sklicem stebrnih pogajanj pohiteli tudi zaradi zahtev Fidesa. Stvari, ki jih sicer želi Fides urediti ločeno, po njegovih besedah sodijo na stebrna pogajanja, vključno z odpravo plačnih nesorazmerij z novimi delovnimi mesti za zdravnike in zobozdravnike.

Minister za javno upravo Franc Props
Minister za javno upravo Franc Props FOTO: Bobo

S sklicem stebrnih pogajanj pa so jasno pokazali, da si želijo reševati vprašanja, ki jih naslavlja tudi Fides, "a ne na način, da damo denarne odmene za leto 2024" in tudi ne na način, "da bo ena od skupin znotraj javnega sektorja tista, ki si bo lahko zaradi svoje moči, ki jo realno ima, izborila neke ugodnosti".

Ob tem je Props zanikal, da se vladna stran umika iz stavkovnih pogajanj s Fidesom, kar so ji v sindikatu očitali, ker njenih predstavnikov danes na stavkovna pogajanja ni bilo. Vlada želi s Fidesom nadaljevati pogajanja, je zagotovil Props in dodal, da jih bo vladna stran verjetno že za ponedeljek povabila na ta pogajanja. Današnjih pa se niso udeležili, ker so istočasno potekala stebrna pogajanja, za katere so sindikatu poslali vabilo v sredo. A je Fides naknadno za isti termin poslal vabilo na stavkovna pogajanja. Zaradi sodelovanja pogajalcev v obeh skupinah so se udeležili stebrnih pogajanj. To pa pomeni, da bodo pogajanja s Fidesom v zvezi z njihovim stavkovnim sporazumom preložili za dan ali dva.

Na vprašanje, ali jih ne skrbijo posledice zaostrovanja zdravniške stavke, pa je Props odgovoril, da mu je žal, da prebivalci, posebej pa ranljive skupine, v bistvu postajajo "živi ščit" neke skupine, kot je Fides.

Irena Ilešič Čujovič
Irena Ilešič Čujovič FOTO: Bobo

So se pa današnjih stebrnih pogajanj udeležili predstavniki drugih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Kot je po pogajanjih dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, jo veseli, da se stebrna pogajanja nadaljujejo. Želja na sindikalni strani je, da se bi se zaključila v prvi polovici letošnjega leta, seveda v dobro vseh zaposlenih v tej dejavnosti, je dodala.

Kot je pojasnila, so vladni strani danes znova predstavili predlog, ki so ga podali že pred skoraj štirimi meseci in ki ostaja nespremenjen, in sicer tudi v zvezi s pogoji dela. Vladna stran pa je podala svoje videnje, pri čemer so se dogovorili, da bo sindikatom v roku 14 dni podala celovite, konkretne predloge. Nato pa se bodo stebrna pogajanja nadaljevala.

Ilešič Čujovičeva obžaluje, da se predstavniki Fidesa pogajanj o plačnem stebru niso udeležili. Sama verjame, da je zdravstvo celota in da se morajo v okviru teh pogajanj vsi skupaj pogovoriti in dogovoriti za vsa delovna mesta, pač vsak v okviru svojih pristojnosti na sindikalni strani.

Kot je še dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje, stavko zdravnikov ostali zaposleni v zdravstvu kot sodelavci v timu občutijo tam, kjer je več stavkajočih, kjer nekatere storitve zdravstvene odpadajo. Občutijo pa jo seveda tudi preko reakcij pacientov, ki različno sprejemajo to, da stavka že dlje časa poteka.

'Na srečo še nikjer ni prišlo do pomembnih motenj v delovanju bolnišnic'

So se pa z več direktorji zdravstvenih zavodov in ministrico pogovorili o vplivu stavke na obravnavo pacientov in delo zavodov. "Na srečo še nikjer ni prišlo do pomembnih motenj v delovanju bolnišnic oz. v delovanju sistema," je dejal ter dodal, da so odstotki prenaročanja različni v različnih ustanovah. Gibljejo se sicer med 10 in 20 odstotki. 

Kasneje so se seznanili z različnimi scenariji v bolnišnicah, ki so preigravali možnost nadaljevanja in zaostrovanja stavke. "Torej v smislu odvzemanja soglasij za prekomerno obremenitev. V primeru tega dogajanja smo vsi izrazili zaskrbljenost, saj lahko v manjših bolnišnicah, kjer imajo tudi manjše kolektive, to privede do velikih težav pri številčnosti ekipe in njihovem delovanju," je dejal.

Direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić
Direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić FOTO: POP TV

Koliko zdravnikov pa razmišlja o umiku soglasja za prekomerno obremenitev? Kot je povedal Kovačić, naj bi bil v nekaterih bolnišnicah ta odstotke precej visok. "Največji, za katerega sem slišal, je bil 90 odstotkov." V primeru množičnega umika soglasij, se bodo držali zakonskih omejitev in ljudi razporejali v skladu z zakonodajo.

"To pomeni, da bodo najbolj trpele specialistične ambulante, saj moramo pokrivati delovišča po urgencah, kjer so življenja ogrožajoča stanja," pojasnjuje, ob tem pa poudarja, da se na urgencah ne stavka. "Zaenkrat nimamo še nobenega poročila na nobeni urgenci po Sloveniji, da obravnave ne bi potekale normalno," je dejal.

Za urgencami so nato na vrsti oddelki, nato pa še specialistične ambulante. "Najslabši možen scenarij je, da bi tudi na nekaterih manjših oddelkih zmanjkalo ljudi, kar pomeni, da bi nato združevali stroke," pravi. Želijo si sicer da do tega ne bi prišlo, saj bi to zniževalo standarde v Sloveniji.

Dodal je, da so vsi do zadnjega direktorja izrazili veliko skrb za ohranitev javnega zdravstva, s tem pa da se strinja tudi ministrica. "Vsi smo tudi urgirali, da se obe strani pogajata čim hitreje, da so to čim bolj intenzivna pogajanja, ki bi tudi čim prej privedla do konkretnih rezultatov in dogovora, ki bi prekinil to stavko."

In koliko obravnav je v tem času odpadlo?

"Izpad storitev je okoli 10-odstoten, v prvih dveh tednih se še ne pozna tako močno, saj je to nekako sovpadalo s povečanjem respiratornih obolenj in z veliko poškodbami zaradi hladnega vremena. Če bo stavka trajala še naprej, pa se bo ta odstotek začel poviševat in tudi pacienti bodo to bolj občutili," priznava.

Dodal je, da je obisk urgence v zadnjih dveh tednih izrazito večji, vendar ima občutek da ne toliko zaradi prenaročanja ali ker pacienti niso mogli priti do ambulante, temveč prav zaradi respiratornih okužb in poškodb.

Stavka v UKC Ljubljana
Stavka v UKC Ljubljana FOTO: Bobo

Kot je pojasnila, na ministrstvu sproti spremljajo stanje odpovedanih terminov, realizacijo, vsak dan dobivajo podatke z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdravnike so pozvali oz. jim svetovali, da izdajajo bolniške liste, ker to lahko vpliva tudi na delovna razmerja in vodi v socialne stiske, kar zagotovo vpliva tudi na zdravje bolnikov. 

Na ministrstvu pa so naknadno pojasnili, da so na današnji sestanek povabili generalna direktorja obeh univerzitetnih kliničnih centrov, direktorje splošnih bolnišnic in direktorja Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Če se bo izkazala potreba, pa bodo v prihodnje na sestanek povabili tudi direktorje ostalih javnih zdravstvenih zavodov.

Danes popoldan v Fidesu pripravljajo tudi glavni stavkovni odbor, na katerem bodo poročali, kako stavka poteka in sprejeli odločitve, kako bo stavka potekala prihodnji teden. Tako bodo na njem odločali tudi o tem, ali bodo stavko znova zaostrili, je v izjavi za medije dejal Polh.

Prevolnik Rupel: Za bolnike po zagotovilih direktorjev zavodov kljub stavki dobro poskrbljeno

Za bolnike je kljub stavki sindikata Fides po zagotovilih direktorjev zdravstvenih zavodov dobro poskrbljeno, je po sestanku z njimi povedala ministrica za zdravje. V bolnišnicah naj bi doslej večinoma odpadlo od pet do 10 odstotkov storitev. Kot je po sestanku v izjavi za medije dejala so jo direktorji "relativno pomirili". Oskrba pacientov je namreč kljub stavki zagotovljena na strokovni in varni ravni, za kar se je zahvalila zdravstvenemu osebju.

Ministrica in direktorji so se na sestanku dogovorili glede scenarijev, če bi se stavka nadaljevala. "Vodstva bolnišnic oziroma zdravstvenih domov so mi zagotovila, da pripravljajo scenarije oziroma se pripravljajo tudi na določene ukrepe v prihodnosti, odvisno od tega, kar se bo zgodilo," je povedala.

Direktorji so ministrici zagotovili še, da paciente dnevno obveščajo o morebitnih odpovedih terminov. Število odpovedanih terminov zdravstvenih storitev se po besedah direktorjev razlikuje glede na posamezne oddelke, je pojasnila ministrica. Na oddelkih kirurgije je bilo odpovedanih tudi do 30 odstotkov terminov, na drugih oddelkih pa med pet in 10 odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (522)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nagec123
31. 01. 2024 15.12
Zakaj je zakon samo za navadne smrtnike, recimo če si policaj ne moreš imeti popoldanski s.p. varovanje. Zdravniki vse to lahko in še več.
Pojma_Nimaste
30. 01. 2024 15.13
+1
Itak da se nič ne zmenijo če usi buljijo v dekolte od bjonde :D
falconficko
28. 01. 2024 14.06
Kako pišete sem zelo malo prebral ampak potem ne bi bila stavka,če bi bila vlada prisotna ampak bi na javnem mestu potekale zahteve in pogovori za katere se je potrebno bolje pozanimati in kot nekaj časa vidim je to tudi medijska vojna in katere agencije so v zakulisju in svojo namensko usmeritvijo plačujejo kaj smo ljudje kaj ali vam sploh gre za zaupat ali vsak svojo stran podpira odvisno iz kje denar prihaja in po vaše naj potem na lažeh zrastemo?
andraa
28. 01. 2024 08.14
skrbi take ki lahko kar preko čakalnih vrst pridejo na operacijo
periot22
27. 01. 2024 16.17
+1
Lažnivci samo za denar se vam gre niti na Tel se vam ne ljubi oglašat!
Špinača
27. 01. 2024 15.57
+4
pravilno, pritisnit mora na direktorje to je njeno delo in ne, da se pregovarja s fidesom. za to so drugi določeni.
andraa
27. 01. 2024 15.28
+3
se že kažejo posledice prenaročanja,opuščanja nenujnih pregledov in posegov,čakalne vrste se še bolj podaljšujejo,za poslabšanje zdravja in umrljivost pa so po nijz kriva drva
jahta
27. 01. 2024 14.35
+3
Samo ukinitev dvojnega zaslužkarstva je rešitev in vsi bodo radi in upam tudi dobro delali v javnem ali samo v zasebnem,TO MINISTRICA ŠE PREDOBRO VE IN POTEZA JE NA NJEJ IN POLITIKI!!!
ArkaMast
27. 01. 2024 12.35
+3
5 jurjev je premalo za dohtarja. enga jurja gor pa za dve uri skrajšati delavnik, da bo šel lahko prej k privatniku fušat. Tam ni čakalnih vrst. Samo ene trije pacienti so, sicer s tako debelo denarnico za 100 povprečnih. Čist vredu se da furat, a ne :)
TriCERARtops
27. 01. 2024 10.55
+1
ba.ba je prepovedana beseda haha pa te riti poptevejevske niso normalne... bomo mogli začet čistko pri njih
TriCERARtops
27. 01. 2024 10.51
kar ba ba vodi vedno propade ... zapomnite si to
Težeklojz
27. 01. 2024 10.14
+3
Zaskrbljeni smo lahko povprečni državljani. Nekdo na ministerskem položaju z vajetmi v rokah, pa zaskrbljen? Preveliki čevlji? Prevelika žlica?
JanezNovakJohn
27. 01. 2024 09.52
+2
Upam da ob dveh ženskih avtogolih pripravljajo kaj resnega in to hitro. Vsaj tri gole v prava vrata.
JanezNovakJohn
27. 01. 2024 09.54
+0
Najmanj to jih lahko reši. V nasprotnem hiter bo pogreb te vlade.
JanezNovakJohn
27. 01. 2024 10.49
Da se razumemo: Umrli po letu in pol, pokopali jih bomo po štirih letih. Upam da bodo vstali od mrtvih, predno jih bomo pokopali.
Slava b
27. 01. 2024 09.27
+5
Ministrica vzdržite,mi smo z vami.Fidesu treba streti prašnike.
Finfer
27. 01. 2024 09.17
+6
Sindikalistov je več kakor zdravnikov in bolnikov skupaj tako da bi bilo najbolje da razpustijo celotno zdravstvo in nam vrnejo denar ki ga že leta in leta plačujemo za to bolano zdravstvo v katerem vlada samo kaos in ropanje denarja iz zdravstvene blagajne!!
zoran pušenjak
27. 01. 2024 08.13
-3
Ona pa zaskrbljena. Bla bla Že iz katere stranke prihaja pa je vse povedano.
Covid 19
26. 01. 2024 21.55
+5
Vsi so zaskrbljeni pravi ministrica.. Nad čim pa? Nad lagodnostjo brezdelja,ali nad tem,da si kmalu ne bodo upali na ulice?Kdor je zaskrbljen nad obravnavo pacienta in čakalnimi dobami naj dvigne roko?? Ok nobeden... nad miselno prenizkimi plačami a realno ene najvišjimi v državi? Vsi.Glasovanje zaključeno,lahko greste domov,jutri vam ni potrebno hoditi v službo,lahko stavkate od doma.. Efekt je isti... do konca stavke,greste lahko tudi kaj postorit v svoje vile in apartmaje na morju,ali nazaj na Maldive.. srečno pot, samo v medijih se prosim ne pojavljajte več,mi nočemo zaradi vas hoditi nervozni na delo služit za zdravstveno zavarovanje..
ThorStorm666
26. 01. 2024 21.54
+4
Dol z to kradljivo levo nesposobno vlado
komarec
26. 01. 2024 21.53
+7
Čudno je da Fides pod prejšnjo vlado ni sprožil nobene stavke, kljub temu, da so bile razmere v bolnicah za časa kovids stalno na nitki, zdravstveni sistem tik pred zlomom, ljudje izgorevali, ambulante pa prazne. Pa se niso odločili stavkati zaradi težkih razmer v zdravstvu. Sedaj, ko ni kovida pa še bolj pregorevajo, delajo ogromno nadur, razmere so nevzdržne....... Ja pa kdo je tu nor?
komarec
26. 01. 2024 21.47
+6
Več kot boste stavkali bolj bomo podpirali vlado.