Slovenija

'Ministrica je hudo zašla s kakršnekoli poti, ki bi reševala zdravstvo'

Ljubljana, 28. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
585

"Česa takšnega si doslej ni privoščila še nobena vlada. Je žalitev za zdravnike in spominja na sužnjelastniški odnos." Tako so se zaposleni v zdravstvu odzvali na predlog interventnega zakona, ki ga je vlada vložila v parlament. Zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel sicer miri, da bodo člen dopolnili ter da je bil mišljen zgolj za izredne razmere. Je ta napoved dovolj, da pomiri zdravnike? "Ministrica je hudo zašla s kakršnekoli poti, ki bi reševala zdravstvo," ocenjuje predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Igor Muževič, ki poudarja, da je spornih še več členov zakona, ki so ga na ministrstvu sprejemali po nujnem postopku.

Zdravstvene delavce je razburil 45. člen zakona, ki govori o tem, kako lahko vlada ravna v izrednih razmerah, a besedilo zakona se da brati tudi tako, da izredne razmere nastanejo že, če je zaposlenih v zdravstvu premalo. Torej te vladajo že danes. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel, ki je bila gostja v 24UR ZVEČER miri, da gre za nesporazum, da bodo člen dopolnili ter da je bil mišljen samo za izredne razmere, kot so covid-19, nedavne poplave in žled. A zakaj so v zakon brez socialnega dialoga sploh uvrstili sporni člen?

"45. člen je bil že prej v zakonu, nismo ga uvrstili naknadno, je pa res, da se je tekom javne razprave nekoliko spremenil," priznava ministrica, ki poudarja, da kljub spremembi v njem še vedno govorijo o izrednih razmerah. "To so tiste, ki povzročijo nepričakovano zmanjšanje razpoložljivosti delovne sile oz. kadra v določenih razmerah." A ker da je člen glede na odzive povzročil določene nejasnosti, ga želijo tudi na ministrstvu napisati "na najbolj možno jasen način"

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Aljoša Kravanja

Slednje sicer ne prepriča predsednika Sindikata zdravnikov družinske medicine Igorja Muževiča, ki je v večerni informativni oddaji ocenil, da odgovor ministrice "dokazljivo ne more biti iskren". "Ko je ta dokument za en dan prišel v javno razpravo, je jasno pisalo, da se 45. člen uporablja v primerih množičnih nesreč, kot so covid, žled ipd. Nato pa so ga spremenili. Tudi zdaj ni nič nejasno – piše, da lahko minister brez razglasitve ugotovi, da je premalo zdravnikov in da se uvede prisilno delo iz zasebnega sektorja v javne bolnišnice," je dejal. Kljub njihovi prošnji za sestanek, ki so ga želeli tudi zaradi drugih spornih členov v zakonu, pa do njega po javni razpravi ni prišlo.

Ministrica je klub temu vztrajala, da člena niso spremenili na seji vlade, je pa priznala, da so tekom javne razprave "dobili določene komentarje", zaradi česar so člen naposled spremenili. A tudi ta odgovor ni zadovoljil Muževiča. "Od neznanega deležnika so torej dobili pripombo, po kateri so nato dodali nekaj, kar povsem jasno določa možnost prisilnega dela. Ne vemo, kdo je ta deležnik, vemo pa da smo tudi sami podali določene druge zelo tehtne pripombe pri drugih členih, ki pa niso bile upoštevane niti en promil," je bil kritičen.

'Zakon smo vodili po nujnem postopku, javna razprava ni bila predvidena'

Kljub njihovi prošnji in opozorilu, da bodo konflikt zaostrili, če sestanka ne bo, se ministrica z njimi ni sestala. A Prevolnik Ruplova poudarja, da niti javna razprava o zakonu ni bila predvidena ter da ni bila potrebna, saj da so zakon vodili po nujnem postopku in ne rednem. "Kljub temu smo dali zakon v javno razpravo, z enega dneva smo jo celo podaljšali na pet dni, da bi si lahko vsi deležniki prebrali člene zakona." Slednje ocenjuje kot dobro odločitev, saj da bodo lahko zdaj na podlagi odzivov zakon tudi popravili in dopolnili.

In kateri so še tisti drugi sporni členi v zakonu, ki jih je omenil Muževič? Sogovornik je izpostavil 15. člen, ki razpolavlja dodatek za obremenitev medicinskih sester v ambulantah družinske medicine. "Ta zakon je tako nujen in tako pomemben za reševanje življenj, da je treba razpoloviti dodatek za delo srednjim medicinskim sestram in administratorjem. Prav tako je očitno tudi zelo nujno prepovedati koncesionarju z s.p., da bi se preoblikoval v d.o.o., ker morda ne želi odgovarjati s svojim celotnim premoženjem," je naštel.

Prevolnik Ruplova je sicer pojasnila, da gre za zniževanje dodatka, ki pripada celotnemu timu, ne le medicinskim sestram, ko presežejo opredeljene glavarinske količnike. "Takšnih timov je trenutno v Sloveniji okoli 90 odstotkov, izračun dodatka pa je zdaj narejen na novo, tako da zagotavlja neke finančne zmožnosti zdravstvene blagajne," je pojasnila. Prav tako je dejala, da je bil omenjeni dodatek uveden z zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki pa bi mu sicer potekla veljavnost, če  ga ne bi vključili v novi zakon.

Družinska medicina
Družinska medicina FOTO: 24ur.com

Muževič pa je omenil tudi 8. člen, ki govori o neprekinjenem zdravstvenem varstvu. "Vsak izvajalec neprekinjenega zdravstvenega varstva lahko zdaj zdravnika družinske medicine prosto razporeja iz ambulant družinske medicine na urgenco. Že zdaj nedostopne ambulante družinske medicine bodo tako postale še bolj nedostopne," opozarja ter dodaja, da obstajajo tudi drugačne rešitve, a da jim ministrica ni nikoli prisluhnila.

Je pomemben le denar ali bi lahko družinske ambulante reševali z naslavljanjem drugih faktorjev?

Predsednik sindikata je dodal, da je težava zdravstva trenutno v tem, da si nihče ne želi delati v ambulantah družinske medicine, ter da zniževanje dodatka administratorjem, medicinskim sestram in zdravnikom, kar predlaga ministrica, ne more prinesti pozitivnih učinkov. Izpostavil pa je tudi napoved o zvišanju obremenitev teh timov v obliki spremembe glavarinskih količnikov. "To je recept za hud konflikt in hudo destabilizacijo zdravstvenega sistema. Mislim, da je ministrica hudo zašla s kakršnekoli poti, ki bi reševala zdravstvo. Kvečjemu je ravno obratno," ocenjuje.

Ministrica sicer zagotavlja, da želijo družinskim zdravnikom izboljšati položaj in njihovo delo tudi z drugimi ukrepi. Kot primer je navedla zagotavljanje dodatnega kadra, pogovarjajo pa da se tudi o prenosu kompetenc in odgovornosti na druge zdravstvene kadre v timu. "Finančna nagrada je samo ena od vseh možnosti. Menim, da to ni edina stvar, ki je pomembna zdravnikom in timom. Zelo pomembni so tudi drugi motivacijski faktorji, kot je ustrezna organizacija dela, delitev dela, zavzetost posameznega kadra. Tudi na teh drugih faktorjih je treba delati," je dejala.

Zagotavlja še, da bodo vse ostale zakone, za razliko od tega, sprejemali po rednem postopku. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
13. 02. 2024 10.51
+1
Naši zdravniki so prepričano, da so lastniki rudniku zlata , v katerem delajo za rudniške mezde samo ostalo zdravstveno osebje in ves preostali javni sektor. Glavni sindikalist pred kamero laže ,da zdravniki ne zahtevajo višje plače , on se borijo samo za boljše delovne pogoje . Kdo zahteva za več razredov višje plače , cestarji , smetarji , čistilke..... Če bo vlada popustila tem požeruhom , potem bo prišlo do razpada finančnega sistema v javnem sektor. Ne vem v čem so on boljši stolih strok . Če zdravnikom odvzamemo aparature in medicinsko opremo , vemo, kdo jo je napravil ,potem lahko gredo zdraviti samo še živali.
borjac
01. 12. 2023 16.05
+3
"Česa takšnega si doslej ni privoščila še nobena vlada. Je žalitev za zdravnike in spominja na sužnjelastniški odnos." ubogi revčki so ti zdravniki, TO JE IZJAVA ZMAGOVITE Zdravniške mafije, povezane z farmacevtsko mafijo, ki so si z korupcijo ustvarili tudi močmno politično podporo v parlamentu in birokratskih službah VSEH VLAD v Samostojni Sloveniji, zasebni zdravniki so se v zelo skromnem številu udeležili borbi za človeška življenja v Kovid epidemiji, tako da je ta zakon še kako upravičen, kar pa se tiče ostalega zdravstva, nekateri so bili resnično pod velikimi obremenitvami, vsi ostali pa so POBIRALI MILIJONE IZ Javnega zdravstva, vsak dan je na UKC odsotnih 240 zdravnikov, rekorder med njimi ima 66 dni dopusta, kar ti z enostavnim izračunamo pokaže, da od 12 mesecev delajo samo 9 mesecev, 3 mesece JIH NI, pa tukaj ni vračunanih raznih izobraževanj ?? v eksotičnih letoviščih plačanih s strani Farmacevtske mafije, TA MAFIJA JE ŽE ALI PA POBIRA JAVNO ZDRAVSTVO, V VOJNI ZA REFORME Z VLADO JE ZMAGALA MAFIJA, sedaj pa se praktično IZŽIVLJAJO nad aktualno ministrico, ZDRAVNIŠKA MAFIJA NAMERNO POVZROČA ČAKALNE VRSTE, SAMO ZATO DA BI Z TEMI PRITISKI DOBILI ŠE VEČ IN VEČ IN VEČ ....DENARJA V SVOJE ŽEPE, MI BOLNIKI SMO SAMO OROŽJE V NJIHOVIH ROKAH, KOLIKO NAS ZARADI TEGA UMRE JIM TAKO ALI TAKO NI NIČ MAR, bo že Beovička povedala , ..... danes je umrlo še 1000 bolnikov za Kovidom ...... ali se še spomnite te brezdušne zdravnice, samo še o grožnjah Zdravnikov da bodo šli v Švico, kar izvolite, ampak v Švici se DELA, začnejo ob 8h, brez jutranje kavice do 9h kot to delajo pri nas, potem se dela do 12 h, kosilo do 14 h, in potem se dela do 18h, ko gredo domov, seveda če pride do nujnih primerov, morajo stvar reševati, pa nobenih postranskih del nekje drugje, ker dobijo odpoved, in zato ker Švicarski zdravstveni sistem zahteva celega zdravnika in ne takega ki pride in gre kadar se mu ljubi, pa še tri mesece na leto je odsoten, tako dela ta Mafija v Sloveniji.
Trex
01. 12. 2023 15.19
+2
Koliko casa izgubljamo z tem da debatiramo o stavkah in predlogih javnega sektorja. Kako so preobremenjeni, zahtevajo visje place, kratke urnike, 40 dni dopusta in tecnarijo ko tega ne dobijo. Me prav zanima, ce pride zaposlen v HiSense pred kamero mahat s prstom proti nadrejenemu v Hisensu, ce bo naslednji dan se delal. Tudi zdravniki so samo zaposleni in delodajalec smo mi. S kako pravico pravijo kako bi oni radi delali. Nihce v realnem sektorju ne pravi kako bi rad delal, temvec dela tako kot delodajalec rece, in ce mu ne ustreza, menja delodajalca. Torej, dragi javnosektorci, menjajte delodajalce, pa da vidimo. In, zakaj pa ne bi enkrat glas povzdignili realnosektorci in rekli "dost vas mam" in zahtevali 20 % znizanje plac in 25 dnevni dopust v drzavnih sluzbah. Mogoce bi potem zaprli gobec tem sluzastim podprepnikom
smuuki
30. 11. 2023 14.01
+4
Če še ta ministrica obupa, odstopi bo naslednik izbran naključni prisotni v čakalnici na urgenci. Obstaja velika verjetnost, da bo tudi kaj narejenega. Običajno so tam delovni in pošteni, ki so se poškodovali pri svojem delu
smuuki
29. 11. 2023 15.04
-1
Rdeče perkarji a ste že ugotovili, da nihče razumen ne želi z vami sodelovati. Ostalo vam je samo še vladanje z odloki in prisilo. Ampak to ima omejen in dvojni učinek. Sami si boste zabili zadnji žebelj v vašo krsto. Hvala Bogu da ste tako zabiti
Samo12
29. 11. 2023 16.13
+3
A ti si imel kak pretres? Ali si res tako cuden, ker vse kar si napisal velja za sekto! Daj pravilno prepisuj plonk listek, drugače te vodja ne bo pohvalil, sendvič in pingo sok odpadeta zate
smuuki
30. 11. 2023 18.14
+0
Dežurni plonkarji ste najmanj trije. Ker izhajate iz sebe to pripisujete tudi drugim. Le svinja svinsko misli
Samo12
29. 11. 2023 11.13
+3
Sekti in njihovim velikim Čestitke ob njihovem prazniku Dnevu republike in tistim, ki so tolikokrat romali v Jajce. Enkrat rdeči, vedno rdeči. Raznim koprivam in trolom pa zal niso omogočili prostega dneva, ker morajo dezurat v kvedru
smuuki
29. 11. 2023 09.16
+0
Ta vlada bo pokazala po čem so hruške kmetom, zdravnikom,upokojencem, trajno bolnim. Pozabili pa so, da sp volitve vsak dan za en dan bliže. Če tudi izgleda, da je ta datum še daleč bo prej ko verjamejo tu.
St. Gallen
28. 11. 2023 21.53
-2
mogoce bo reforma uvedba verouka v osn sole bolj uspesna
smuuki
29. 11. 2023 09.19
+0
Perivnik
28. 11. 2023 21.51
+0
Še tiste zdravnike, ki delajo v javnem sektorju, bo ta ministrica prepodila.
periot22
28. 11. 2023 21.14
+0
Ministrica za nič od nič!
tirolec
28. 11. 2023 21.13
+2
TA ministrica nima pojma....Sicer je pa cela vlada neučinkovita in totalno nesposobna.
Raček Pujsaček
28. 11. 2023 20.30
+1
Pol ti pa tako reče! Ne rečem; da to jez rečem , ko morem🤔misliti ; prej ko kaj rečem! ZA 🪧Volitve
M_teoretik
28. 11. 2023 20.21
+2
Upor sužnjev!?
kuncci1
28. 11. 2023 19.49
+1
Fotka pove vse! Žuganje, grožnje….. FIDES s podporo SDSa v polnem zamahu!
prinašalec2
28. 11. 2023 19.26
-2
Prva velika reformna naloga je bla uvajanje otrok v vrtcu k zdravi prehrani. Potrebno ni kaj.
Raček Pujsaček
28. 11. 2023 18.39
+2
ZA 🪧🪧volitve! Nujno
odpisani zasedli vlado
28. 11. 2023 18.26
-3
Me preostane več drugega kot Janšo za predsednika države Logarja pa za premierja namesto pernatega. Pernate podpornike pa vse izgnati na njihov balkan,ker tukaj mešajo drek.
natmat
28. 11. 2023 18.23
+3
V več kot 30 letih so se nekateri dobro založili z javnem denarjem...oziroma so ga prenesli iz javnega v zasebno last...in sedaj ti isti vlečejo koncesije da zopet služijo na ta način...in sedaj so najbolj glasni ko se jim morda malo zapre pipca...vsaj nekdo da se je lotil tega problema...
son?ek11
28. 11. 2023 18.05
+1
Mislim, da so predvsem zdravniki izgubili kompas, saj so prepričani v svoje božje poslanstvo!! No, ne vsi,saj imamo kar nekaj čudovitih zdravnikov
Cupko
28. 11. 2023 17.45
+0
Težavo ima tale privat zdravnik, ki se je ustrašil, da bo moral kdaj tudi malo delati v javnem zavodu, pa bo morda nekaj manj zaslužil. V privatnem sektorju sigurno nima toliko pacientov, dabi dosegal normo (glavarino)
gremnamorje
28. 11. 2023 20.23
+2
fajn je lociti med javnim zdravstvom in zasebniki. Javno zdravstvo so zdravniki v ZD, bolnisnicah in koncesionarji. K njim lahko gres brezplacno oz z napotnico. Koncesionarji so torej del javne zdravstvene mreze. 1 koncesija npr. za kirurgijo ali druzinsko medicino isto stane drzavo (oz. zzzs) kot 1 koncesija npr. v bolnisnici ali ZD. Koncesionarjev je v SLO manj, opravijo pa vec kot polovico vseh storitev. Obstajajo pa se zasebniki h katerim gres samoplacnisko, torej storitev ni v breme ZZZS, ampak v tvoje breme in se enkrat to so zasebniki, kar torej ni enako koncesionarju. Kdor razume kar pravim bo razumel, kdor ne pac ne. Politika in mediji premalo krat te razlike pojasni.
smuuki
29. 11. 2023 14.55
+2
Čigav problem je koliko pacientov ima zdravnik. A zdaj bo en cupko podredil zdravnike svojim nebulozam. Adijo pamet. En zabit osebek bo nadrejen zdravniku. Polje vabi na dan odprtih vrat