Slovenija

Ministrica na 'nujno' manikuro: 'Svojega dela ne more opravljati neurejena'

Ljubljana, 05. 02. 2021 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
509

Šolska ministrica Simona Kustec se očitno zgleduje po kolegu Koritniku – vsaj kar zadeva obiskovanje kozmetičnih salonov v času epidemije. Decembra si je tako privoščila 'nujno' odstranitev gela z nohtov. Vse lepo in prav, kozmetičarke so pred božičem nekaj dni lahko delale. A zakaj so ji opravili 'nujno storitev' (ki je to postala šele čez nekaj tednov), ko pa bi ji nohte v skladu s takrat veljavnim odlokom povsem brez težav lahko uredili v salonu, ne pa da si jih je "doma nato sama"? Pa še odgovor salona: "V primeru ministrice je šlo za nujne zadeve, saj svojega dela ne more opravljati neurejena."

Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec si – vsaj kar zadeva urejenost in obiske kozmetičnih salonov v času epidemije – (kot kaže) zgleduje po ministrskem kolegu Boštjanu Koritniku. Ta se je, kot smo razkrili oktobra lani, le nekaj ur po tem, ko se je zaradi tesnega stika z okuženim testiral na novi koronavirus, skupaj z izbranko odločil za obisk kozmetičnega salona. Minister za javno upravo je takrat sicer dejal, da mu zdravnik ni svetoval samoizolacije, salon pa da je velik 60 kvadratnih metrov.

Podoben 'lepotni podvig' šolske ministrice zdaj razkriva Reporter, ki piše o tem, kako si Kustečeva ureja nohte v kozmetičnem salonu zraven službe. Resda precej manj 'sporno' početje – Kustečeva naj bi se na manikuro odpravila zdrava, brez kakršnih koli simptomov okužbe, in v prostem času.

"Ne razumem, kaj je to takšnega. Svojim strankam nočem nič slabega, vsak lahko hodi h kozmetičarki. Gospa ni naredila nič slabega, tukaj ni bilo nobene napake."

Da je Simona Kustec kot redna stranka velikokrat pri njih, so za omenjeni novičarski portal potrdili tudi v ljubljanskem salonu Cosmetic Line, ki ima prostore blizu ministrstva. "Zdaj je sicer že dolgo ni bilo. Nazadnje je bila pred novim letom, ko smo ji uredili narastek na nohtih," so dodali.

Čas ministričinega obiska pa se z opravljeno storitvijo ne ujema povsem. Kustečevo so podobno spraševali Reporterjevi novinarji, ki jih je zanimalo, ali je v času prvega in drugega vala epidemije covida-19, ko so bili zaprti vsi saloni, redno hodila na manikuro. Ostali so brez (pravega) odgovora. "Vse osebne zadeve ministrica opravlja v prostem času in na lastne stroške," so jim le na kratko odgovorili na MIZŠ, pa še za ta odgovor so potrebovali kar štiri dni.

Za dodatna pojasnila smo se na ministrstvo obrnili tudi mi. Tudi za 24ur.com so dejali, da ministrica občasno obišče omenjeni salon, a vedno v prostem času, na lastne stroške in ob spoštovanju aktualno veljavnih ukrepov. Smo pa ministrico za dodatna pojasnila večkrat poskušali priklicati po telefonu, a neuspešno.

A če drži, da se je v salonu oglasila pred novim letom, je bilo to torej v času, ko so bili saloni (po krajšem obdobju) znova zaprti.

Ministrica Simona Kustec je redna stranka kozmetičnega salona v bližini MIZŠ.
Ministrica Simona Kustec je redna stranka kozmetičnega salona v bližini MIZŠ. FOTO: Miro Majcen

So pa bili (vsaj za odtenek) zgovornejši v kozmetičnem salonu. Zatrdili so nam, da je bila pri njih v času, ko so lahko delali, okoli božiča. "Decembra smo lahko približno osem dni opravljali skoraj vse dejavnosti razen savn, solarijev in podobnega. Torej tudi urejanje nohtov," nam je dejala Petra Hojak iz omenjenega salona.

Točnega datuma, kdaj je bila Kustečeva pri njih, ni želela razkriti. Najprej nam je v telefonskem pogovoru dejala, da bi morala pogledati v knjigo naročanja, a nam je kasneje v SMS-sporočilu zapisala: "Zaradi varstva podatkov ne bom sporočala datumov obiska svojih strank." (Gospa ima sicer prav, tega ji niti ni treba, a če je v tem primeru šlo za kršitev vladnega odloka – ali ni to v interesu javnosti?)

Po podatkih Reporterja naj bi Kustečevi omenjeni kozmetični salon svetovala zaposlena na ministrstvu in ga priporočila tudi drugim. Potrdili so jim tudi, da k njim prihaja "več gospa z ministrstva, ki so rade urejene".

Še prej pa je opisala tudi storitev, ki so ji jo nudili: "Odstranili smo ji trajni lak tega sam doma namreč ne moreš narediti. Ta narastek je kar moteč, ničesar ne moreš delati. Potem si je sama doma nohte spet nalakirala."  Prej navedeni medij pa piše, da so jim v salonu še povedali, da naj bi v primeru ministrice šlo za "nujne zadeve, saj svojega dela ne more opravljati neurejena"

Hojakova je nato še dodala, da gre sicer za storitev, ki se v sklopu izjem smatra za nujno.

To drži – Vlada RS je namreč po pozivih kozmetičark, naj jim vendarle pustijo delati, med storitve, ki se jih kljub zaprtju salonov odslej lahko opravlja, naknadno uvrstila "medicinsko manikuro in medicinsko pedikuro". Prav tako lahko kozmetičarke strankam z nohtov po novem odstranijo trajni gel, ne smejo pa ga narediti na novo. A vse navedeno med izjeme spada šele od 9. januarja.

In tukaj postane zanimivo: ministrici Simoni Kustec so torej v času, ko so lahko delali vse, naredili le "nujno storitev" – ko bi ji pravzaprav smeli nuditi katero koli, ki pa je to (nujna) postala šele nekaj tednov pozneje.

O nasprotujočih si in (najmanj) zmedenih navedbah priča tudi dejstvo, da v salonu pravijo, da so storitve medicinske manikure ministrici opravili decembra, termin 'medicinska manikura' pa se je v besedišču vlade znašel šele z 11. januarjem. Nenazadnje so kozmetičarke same takrat opozarjale, da to sploh ne obstaja. Kot smo poročali, so vlado, pa tudi takratnega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, večkrat vprašale, kaj s tem izrazom mislijo, saj tega v svoji stroki ne poznajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakorkoli, da gre ministrici očitno res za nohte, sicer priča tudi nedavno vložena interpelacija. To so štiri opozicijske stranke zoper njo vložile v sredo, in sicer z očitki o nestrokovnosti, neodzivnosti in neučinkovitosti, strnjenimi v 20 točk. Ministrica še sama ne upošteva ukrepov, odgovorna je za izgubljene generacije, ni se borila za svoje področje in je zgolj "prenašalka idej, ki so zrasle na zelniku velikega šefa", so jasni v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Sodu pa je dno izbilo nenehno odpiranje in spet zapiranje šol. Kustečeva je interpelacijo medtem ocenila za pričakovano ter dodala, da zanjo to pomeni priložnost za pojasnila o aktivnostih ministrstva.

Kozmetični saloni so (deloma) lahko spet odprti – a le za nujno, zdravniško pedikuro in manikuro.
Kozmetični saloni so (deloma) lahko spet odprti – a le za nujno, zdravniško pedikuro in manikuro. FOTO: Damjan Žibert

Sicer pa se ni prvič znašla pod bremenom domnevnega nespoštovanja veljavnih protikoronskih omejitev. Na septembrski gala večerji Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) se gostje, med njimi pa tudi ministrica, namreč niso držali vladnih ukrepov. Javnost se je (tudi) takrat spraševala, ali za elito res veljajo drugačna pravila kot za vse ostale. Kustečeva se je nato sicer opravičila, a grenak priokus ostaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (509)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komercialka
10. 02. 2021 08.44
Za grebenje in grabljenje potrebuješ kvalitetne nohte po mojem.
cefre
08. 02. 2021 21.00
+2
Za svojo verodostojnost bi morala jasno reči gospodu šefu: dovolj te imam, grem delat svoje delo, ti pa najdi človeka ki ti bo držal hrbet! A očitno svojega osnovnega dela tudi ne zna dobro. Nekdanji sodelavci jo bodo raztrgali če se vrne mednje, po vsem kar je naredila v enem letu neumnosti!
snifff
09. 02. 2021 21.44
To je pa res prav odlicno in seveda realno povedano.
no_name
08. 02. 2021 19.44
+0
Še k psihologu pojdi, kura.
xxyyyyyy
08. 02. 2021 19.08
skret je skret in še stako manikuro ostane
scipio
08. 02. 2021 10.08
+1
Najlepša ministrica doslej v zgodovini te države in ena redkih verbalno šlifanih žensk v slovenski politiki. Urejenost gre z njo sinergično, pri vsem cirkusu, ki ga že ves mandat prestaja.
Tomaž Safran
09. 02. 2021 21.59
ElectroVoice
07. 02. 2021 08.29
+1
Ali si ne more nadeti belih rokavic? Tistih za na vrt?
vicente
07. 02. 2021 08.04
+6
kako bo vodila ministrstvo,če še svojih nohtov ne zna polakira t?
morfo
06. 02. 2021 21.39
+6
Ministrica ne more opravljati svojega dela neurejena?🤔Lari fari, kako potem lahko Krek opravlja?
BETONSKI
07. 02. 2021 14.50
+0
ENO JE MOŠKI ,ČISTO NEKAJ DRUGEGA JE ŽENSKA,BUHTELJ.
Uporabnik1175947
07. 02. 2021 15.04
+1
Torej so po tvojem moški lahko neurejeni, ko so v službi ali pa ko stopijo pred kamere. Me res zanima, kakšen ti hodiš v službo. No ja, možno pa je, da se za tvojim nickom skriva ženska.
mungus
06. 02. 2021 17.29
+5
Naj si raje da urediti stanje v glavi ker ji not očitno nekaj ne funkcionira ...po tem pa šele naj pride roževina na vrsto...če je že tako nujno???
MrKrmar
06. 02. 2021 17.17
+3
Res ste beden medij.
mungus
07. 02. 2021 10.15
-1
MrKrmar zakaj se pa sliniš tu gor če ti je tako beden medij...očitno si ti beden v glavi...zakaj pa ne slediš ta-noro24?'
Ljubo. Krmic.
06. 02. 2021 13.38
+1
Ljubo. Krmic.
06. 02. 2021 13.34
+4
Najprej kadilske zobe zrihtat.
revolucijakorupcijafasizem
06. 02. 2021 12.57
+1
Malo so se zabrisale meje med tem kaj je za javnost koristna informacija in kaj je grobo poseganje v človekovo zasebnost. Če je ti nimaš zakaj bi jo nesposobna ženska imela
ROGIBOS
06. 02. 2021 12.00
+4
Ste pa našli temo in informacijo, ki je izredno nujna, če ne celo urgentna! Ste se spravili na ministrico z takšnimi temami, ki bi navdušile celo pravljičarja Andersena! Res novinarska kultura in znanje na višku! Tonete vse globlje! A je sedaj to sovražni govor?
lakala28
06. 02. 2021 12.31
+1
Aja? Kršitev najvišjih vladnih predstavnikov ukrepov, ki si jih sami in sproti izmišljajo, pa te ne moti? Pa posi8ljevanje s položnicami s strani hojsove politične policije, pa jajotove zdravstvene inšpekcije tudi ne? Ja, razumem: podrepnike jajota moti resnica. Ja, to je huda reč. Vi bi po domače a ne, delali kar bi hoteli? Pa saj to delate. Glede na vse, kar smo doslej videli, bi gospod Marjan Šarc že dvakrat zamenjal celotno vlado, kradovlada pa je očitno nedotakljiva.
pika62
06. 02. 2021 11.59
+3
Brez hrbtenice..
bonkintos
06. 02. 2021 11.54
+0
Ministrica ne ozirajte se na levnuherske komentarje saj ti živijo globoko v komunizmu ...Čas jih je povozil....Poglejte si levnuhi kaj je v Šarčevi vladi počel Pikalo ... NA TARČI MU JE ERIKA OČITALA ...ZAPRAVILI STE preko 400.000eu samo za hotelske sobe ..V Dubaju--Parizu .. ITD ..V glavnem najemal je najdražje sobe v hotelu z pogledom na morje in okolico ...A STE LEVNUHI PODALI KAKŠNO INTERPELACIJO Zoper PIKALA SAJ JE BIL DALEČ NAJSLABŠI MINISTER ŠOLSTVA V ZASNJIH TRIDESETIH LETIH in je rekorder v zapravljanju davkoplačevaskega denarja.
Et54678
06. 02. 2021 12.40
+2
to ne spremeni dejstva da je ženska totalno nesposobna
Joe Porkamotorka
06. 02. 2021 13.08
+3
PrettyBird
06. 02. 2021 11.52
+3
Malo so se zabrisale meje med tem kaj je za javnost koristna informacija in kaj je grobo poseganje v človekovo zasebnost.
lakala28
06. 02. 2021 12.34
-1
Se strinjam. Zato pa smo prebrali toliko obsodb podrepnikov trstenjakove, ko je hojs objavil plače delavcev Policije. Enak merila, a ne? Tisto je re4s bila zloraba načeloma javnih podatkov, tole pa je OBJAVA kršitev ukrepov, za kakršne policisti in inšpektorji pridno pišejo položnice, kreki, rozmani, beovićke... pa nabijajo, da smo državljani krivi, za širjenje virusa, ker se ne držimo ukrepov. Halo?
Sajuz
06. 02. 2021 11.25
+0
maratonci tečejo podčasni krog...
BETONSKI
06. 02. 2021 11.24
-3
DOBRA JE TA VLADA ,DA JE ZA VSE KRIVA,OČITNO ODLIČNO DELA,TIŠLER NI MOGEL DELATI NAPAK,KER NI NČ DELAL,NI MOGEL BITI ZA NIČ KRIV,SAJ NI NIČ NAREDIL,SAMO LAPA NEUMNOSTI,KOT SERPENTINŠEK.
lakala28
06. 02. 2021 12.35
+3
Odlično in rekordno krade in zapravlja davkoplačevalski denar. To je v glavnem vse, kar smo videli poleg nekaj tisoč menjav sposobnih ljudi s podrepniki.
BETONSKI
06. 02. 2021 11.22
-3
DAJMO SAMO DA SE NAPADA VLADP,KI ODLIČNO DELA,PA MAGARI ZARADI MIŠI V VLADNEM URADU.
drago štubljar
06. 02. 2021 11.23
+3