Slovenija

Priprave na protest kmetov se nadaljujejo, Policija pričakuje zastoje

Ljubljana, 15. 03. 2024 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kmetijske organizacije in kmetijsko ministrstvo so zbližali stališča glede protestnih zahtev kmetov, končna odločitev glede za torek napovedanega protesta pa bo znana v ponedeljek. Do takrat bodo namreč kmetje preučili obravnavane rešitve, če jih bodo sprejeli, pa bodo z ministrstvom podpisali sporazum o izpolnitvi protestnih zahtev. Na policiji pričakujejo, da bo na določenih odsekih cest in mestnih ulicah, predvsem na širšem območju centra mesta Ljubljane, v času protesta lahko oviran promet.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sestanek s kmetijsko ministrico
    02:23
    Iz 24UR: Sestanek s kmetijsko ministrico
  • Iz SVETA: Bodo kmetje protestirali?
    02:58
    Iz SVETA: Bodo kmetje protestirali?

Na današnjih pogajanjih so bili poleg ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić prisotni tudi minister za naravne vire Jože Novak in predstavniki ministrstva za finance, saj se nekatere protestne zahteve kmetov nanašajo tudi na področja, ki niso v pristojnosti kmetijskega ministrstva.

"Že od nastopa svoje funkcije 12. januarja sem se seznanila z zahtevami kmetov in se zanje zavzela, da bi poskrbeli za prehransko varnost, da bomo kmetu omogočili, da kmetuje na dostojen način," je po srečanju s kmetijskimi organizacijami dejala ministrica. 

Po besedah Čalušićeve je današnji sestanek trajal nekoliko dlje, kot je bilo predvideno. Na srečanju je vladna stran sicer predstavila svojih sedem zahtev, in sicer tiste, ki so v realizaciji in tiste, ki se še bodo. "Na protestne zahteve smo odgovorili, smo izredno zadovoljni s tem, kar smo naredili in kar smo dali na mizo. Vse kmetijske organizacije smo pozvali, naj do ponedeljka preučijo naše zahteve in podajo svoje odgovore ter kakšni so nadaljnji koraki. V kolikor se bomo do ponedeljka uspeli dogovoriti, bo sledil pisni sporazum za zaključek protestnih zahtev," je še dejala ministrica in dodala, da nimajo časa, da bi se zaustavljali in da bi jim morda vožnja s traktorji preusmerila njihovo pozornost. 

"Razumem stisko kmetov. Moje delo ostaja složno, korektno in zagnano in bo tako tudi v prihodnje," je še dejala ministrica. 

"Dobili smo izhodišča na naše zahteve. Zadeve moramo pogledati, tudi s strokovne plati, prav tako jih bodo pregledali naši organi in organizacije. Kot smo obljubili ministrici, bomo do ponedeljka dali odgovor," je po srečanju povedal predsednik KGZS Roman Žveglič

Predstavnikom kmetov je všeč, "da bodo možni novi vstopi za kmetijsko-okoljske ukrepe in protokol z ministrstvom za naravne vire okoli umeščanja infrastrukture na kmetijska zemljišča, ne samo pri vodnih zadrževalnikih, temveč tudi pri cestah." 

"Malo bolj navzkriž pa smo pri plačilih za pristojbine za gozdne ceste in pri izvzetju izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost iz obdavčitve," je dejal Žveglič. Glede plačil OMD je pojasnil še, da niso dobili zagotovil za izvzem iz obdavčitve, naj bi pa tudi ministrstvo za finance menilo, da bi to lahko bila okoljska in podnebna plačila, ki bi jih bilo potemtakem možno izvzeti iz dohodnine.

"Priprave na protest tečejo naprej, bomo pa potem, ko bodo organizacije predlagano pregledale, videli, ali lahko pride do skupnega dogovora," je poudaril Žveglič in dodal, da bo končna odločitev glede protesta znana v ponedeljek.

Predstavniki kmetijskih organizacij
Predstavniki kmetijskih organizacij FOTO: Bobo

Če bo prišlo do protesta, bo ta potekal v torek ob 11. uri v Ljubljani. Kmetje naj bi se s traktorji pripeljali pred poslopja posameznih ministrstev in pred Trg republike.

Napovedan protest 19. marca 

Organizacije Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Združenje hribovskih in gorskih kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine so v torek napovedale, da bodo 19. marca v Ljubljani pripravile protest. Menijo namreč, da pogajanja z vlado tečejo prepočasi.

Kot je takrat dejal predsednik KGZS Roman Žveglič, je to, ali se bo protest res odvil, odvisno od vlade. Kmetje naj bi bili namreč protest kljub že dorečenim podrobnostim pripravljeni odpovedati. 

Ministrica Mateja Čalušić je predstavnike kmetov povabila na sestanek, da bi skupaj pregledali stanje v kmetijstvu in predvidene rešitve v zvezi z njihovimi zahtevami.

Ministrstvo je po njenih besedah napoved protesta vzelo resno in si želi doseči kompromis. Čalušićeva je pred dnevi napovedala, da bodo preučili, koliko gredo lahko kmetom še nasproti, čeprav ocenjujejo, da so zaenkrat jasno in transparentno sporočali, kje je zgornja meja.

Ob tem je poudarila, da nekaterih zahtev ni mogoče rešiti na hitro, si pa želi, da bi lahko dosegli dogovor, ki bi pomenil preklic protestov, ne zgolj njihove zamrznitve, saj se drugače "v nedogled vrtimo v začaranem krogu in nikoli ne zaključimo zgodbe".

V času shoda v okolici in centru Ljubljane pričakujte zastoje

Policijski inšpektor iz Policijske uprave (PU) Ljubljana Refik Hodžić je v izjavi za medije dejal, da bo Policija ob napovedanem in najavljenem shodu izvajala varovanje shoda, ob tem bodo sodelovali tudi z organizatorji. "Želimo si, da bi shod potekal varno in da ravnanje posameznikov in skupin ne bi povzročalo nevarnosti za ostale udeležence ali naključne mimoidoče," je še povedal Hodžić in poudaril, da mora tudi organizator zagotoviti varnostne službe.

Ob tem na Policiji napovedujejo, da bo zaradi napovedanega shoda, ki se ga bodo udeleženci udeležili tudi s traktorji, v okolici Ljubljane in v mestu prihajalo do zastojev. Ostale voznike zato pozivajo k strpnosti in k upoštevanju navodil pristojnih.

Drugi protestni shod kmetov v središču Ljubljane aprila lani.
Drugi protestni shod kmetov v središču Ljubljane aprila lani. FOTO: Luka Kotnik

Že lani spomladi je v Ljubljani potekal protestni shod kmetov. Središče prestolnice je zavzelo okoli 500 traktorjev, ki so se zapeljali tudi mimo državnega zbora in Trga republike, promet pa je bil ohromljen. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Božje oko
16. 03. 2024 13.46
+0
Svetujem kmetom,da vsi zapustijo zapustijo svoje tržnice za nedoločen čas.
Božje oko
16. 03. 2024 13.35
+0
Lahko nemoteno pluvate po kmetu,zapomnite se pa nekaj,če bi bila tržnica v Ljubljani zaprta en mesec bi polovica ljublančanov pomrla.
NisemBot
16. 03. 2024 12.17
+0
Torej, če ima recimo vojska prenizke plače in bi rada protestirala, lahko kar z svojimi tanki uleti pred parlament? Ali pa gradbici z buldožerji?... Protest kmetov bi z veseljem podpiral, če bi to počeli na kulturen način, ne pa z večtonskimi traktorji!
Jožica55
16. 03. 2024 11.13
+1
Predlagam zaščitne ograje na Kongresnem trgu, kakor tudi pred vsemi ministrstvi tako kot v času vlade puklavega pa še vodni top pripeljite napolnjen s solzilcem !!!!!
Jožica55
16. 03. 2024 11.15
+1
In ko bodo poizkušali špricati z gnojnico jim z vodnim topom to preusmeritev nazaj v njih !!!!😂😂😂😂
Ižanec
16. 03. 2024 11.10
+1
Sedaj se boste še kmetje, ki ste siti in preskrbljeni z subvencijami, zasrali pri nas navadnih ljudeh. Za vsemi temi stavkami stoji Janez Janša, ki hoče za vsako ceno na oblast
Jožica55
16. 03. 2024 10.52
+1
Spoštovani kmetje in to tisti, ki kmetujete na kmetijah višjeležečih in se zares trudite za dobrobit potrošnika vi si zaslužite vso spoštovanje in vi tudi ne boste odšli na proteste, ker tudi v tem času nimate časa. Tudi jaz sem odrasla na eni takih kmetij od katere je bilo samo delo, preživljati pa se družina ni mogla, če ni bil vsaj eden nekje zaposlen. Takrat ni bilo nobenih subvencij še več, bili so visoki davki od kmetije na kateri pa smo pridelali sami toliko, da čisto vsega res ni bilo potrebno kupiti, da bi pa še kaj prodali o tem ni bilo govora. Zato take kmete jaz podpiram, ne morem pa se strinjati s tistimi kmeti ki imajo vsega dovolj in preveč in ravno tisti nimajo nikoli dovolj. Subvencije za nakup strojev, subvencije za gorivo, subvencije za gnojilo, subvencije za vse. Če pa pride še kakšna vremenska nesreča pa zopet povračila za izgubljen pridelek. Sicer pa, saj vsi vemo kdo stoji za vsem in tudi vemo, kdo so tisti, ki bodo v torek zasedli Ljubljano !!!!!
apodgra
16. 03. 2024 09.58
+1
Duhccc Koga ubija nesposobna vlada? Kmet ,če na svoji zemlji s vso potrebno mehanizacijo ni v stanju preživeti sebe in svoje družne , naj preneha kmetovati. Kaj še le da bi viške prodajal o normalni ceni . Vsak privatnik ,ki ne more zagotoviti dovolj dela za svoje zaposlene , bo naprej odpustil višek delovne sile, v končni odločitvi pa zaprl tudi firmo. Nikoli , država tem privatnikom v težavah ni pomagala s nepovratnimi subvencijami . Spomnim se kmeta -politika ,ki je od države dobil ogromna nepovratna sredstva s katerimi je zgradil hladilnico za sadje , za ostanek denarja , pa še razkošno stanovanjsko hišo. Od tega podarjenega denarja država dobiva samo davek na dodano vrednost , enako kot od podjetjih ,ki te subvencije niso prejeli. Ta kmetije pa še danes lepo živi in se šopiri s svojo kmetijo.
apodgra
16. 03. 2024 09.40
+1
Zakaj kmetje ne protestirajo v svojih občinah in tam polivajo gnojnico po cestah. Preprosto zato, ker jih občani dobro poznajo in vedo kako dobro živijo in s kakšno mehanizacijo upravljajo
apodgra
16. 03. 2024 09.34
+1
Pekoči Janšizem je res najnižja in tudi najbolj groba oblika nasilja .
Boskica
16. 03. 2024 09.30
-1
Tu se splača vlagati v kmetijstvo.V Ukrajini denar tak zgine in ga navadna raja ne vidi.Tu raje zdaj za domače ljudi ki nas hranijo poskrbite Al je cilj uničit EU kmete in bomo pol vse z Ukrajine požgane dobili???
apodgra
16. 03. 2024 09.29
+2
Če so ti prepričani, da je pot za njih v Ljubljano s traktorji koristna oziroma racionalna , potem, se naj vsaki dan vozijo po Ljubljani, samo ,da ne bodo ovirali prometa. Gorivo ni voda. Delajo naj raje in da na teh nekaj hektarjih obdelovalne zemlje, ne morejo postati milijonarji in živeti na veliki nogi. Že to dejstvo , s kakšno kmetijsko mehanizacijo razpolagajo , to niso mali denarji ,pove , da so njihovi dohodki , kar veliki. Povprečen državljan, si ne more kar tako kupiti avto visokega razreda. Na račun nepovratnih subvencij ,ki niso male , se šopirijo in nikoli nimajo dovolj. Niti državnih rezev ne moremo napolniti, ker jim kmetje nočejo prodati po ponujeni državni ceni. Za naše kmete je vse kar zraste pri nas najbolj zdravo in kvalitetno in zato mora biti tudi dražje. Podnebje v Avstriji ali Nemčiji je bolj onesnaženo in njihova zelenja ali sadje manj kvalitetna in bolj nezdrava . Kdo koga farba. Sindikalist Medved je eden največji kulak in najbolj koristi državne subvencije in ta človek pravi, da država sovraži kmeta . Potem lahko vsak ,ki odpre obrt od države zahteva , da mu pomaga zgraditi infra strukturo in še dodatno podpira z rednimi letnimi subvencijami. S Slovenij je postala prava folklora , če se ne buniš ali nergaš in kmečko gnojnico polivaš po vladi nisi viden in opazen. Ta vlada je nesposobna , ne dela nič, samo obljublja in veliko govori, na veliko krade , zaposluje samo svoje najbližje , krši človekove pravice in spisek napak je lahko telefonski imenik . Predhodna vlada , tako "dobra vlada" je samo delila še ne ustvarjeni denar in s tem mirila ljudi pred izbruhom človeške nepokorščine . Zdravnike je anormalno nagrajevala z denarjem , tudi tiste ,ki niso imeli nobenega stika s Covidom . Kaj se je dogajalo z ventilatorji , maskami , cepivi in drugo opremo. 5 milijard denarja je bilo zapravljenega , to je tretjini letnega državnega proračuna . Tat uči poštenjaka , kako je treba pošteno živeti , biti pokoren in molčeč. To je demokracija radikalnih desničarjev in avtokrata Janeza Janša.
Jožica55
16. 03. 2024 10.37
+1
Apodgra....VRHUNSKI KOMENTAR IN TAKOJ PODPIŠEM !!!!
Boskica
16. 03. 2024 09.27
+0
Bo pa se ja za kmete tud našo denar.Za Ukrajino se tud vedno.Dajmo vlada pomagajte enkrat raje svojim.
Boskica
16. 03. 2024 09.23
+1
Vsi ste hoteli v eu.Zdaj pa je kot pač je. Kak Bruselj reče tak je.
Belabreza
16. 03. 2024 08.59
+2
Dajmo kmetje, pokažite vso svoje drago premoženje, na plakat spredaj pa napišite BREZ SUBVENCIJ NI KMETA, BREZ SUBVENCIJ NI PRIDELKA BREZ SUBVENCIJ NI MEHANIZACIJE, BREZ SUBVENCIJ NI GNOJIL ...
misekmali
16. 03. 2024 08.58
+1
Občani Središča ob Dravi, Obreža in Ormoža strnite vrste! Pravosodna pravosodna ministrica je v podcastu pojasnila, da se tožilci v zadnjem času zlasti na območju Ljubljane soočajo z velikim porastom kaznivih dejanj. Storilci so večinoma prosilci za azil. Varnostne razmere se po njenih besedah sicer res poslabšujejo. "Žal narašča tudi delež kaznivih dejanj na področju spolnega nasilja, za katerega so osumljeni prosilci za azil," posnetek objavljen 25. 12. 2023
Jožica55
16. 03. 2024 10.39
+0
NisemBot
15. 03. 2024 21.43
+0
Ljubljanski vrtičkarji pridelajo več zelenjave kot ti zarukanci, ki rajši rinejo z gnojnico naokol takrat ko je čas za delat!
NisemBot
15. 03. 2024 21.26
+0
Vidim kako nekateri hrulijo kako bodo šli z cisternami nad mesto... Jah sej drugega, kot gnojnice res ne znate pridelovat. Hvala lepa za tako samooskrbo, Slovenski kmet!
slovenka62
15. 03. 2024 21.26
+2
NisemBot
15. 03. 2024 21.24
-2
Upam, daj jih tokrat MOL močno oglobi!
pekoči paradižnik
15. 03. 2024 21.23
-1
Smrt janšizmu,... svoboda narodu.
Groucho Marx
15. 03. 2024 21.46
+4
... je z zadnjimi močmi izdahnil plesalec, ki komaj še vleče noge za sabo po parketu.