Slovenija

ZZZS po sestanku z ministrico: 'Iz Štefanove piha malo bolj topel veter'

Ljubljana, 21. 11. 2023 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je po sestanku z direktorji zdravstvenih domov in splošnih ter specialnih bolnišnic danes srečala še z direktorji bolnišnic na terciarnem nivoju. Kot je dejala, je šlo za uvodni pogovor, dotaknili pa so se treh tem: čakalne dobe, nujna medicinska pomoč in poslovanje zavodov. Ministrica se je sestala tudi s člani skupščine ZZZS. S predstavljenimi prioritetami so se člani skupščine načeloma strinjali, a so obenem imeli za ministrico številna vprašanja. Da je danes prišla na skupščino, pa so ocenjevali kot pozitiven znak za prihodnje sodelovanje.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila ministrica, se je včeraj sestala z direktorji zdravstvenih domov in splošnih bolnišnic, danes pa še z direktorji bolnišnic na terciarnem nivoju. Po njenih besedah je šlo za uvodni pogovor, na katerem je predstavila načrte dela. Govorili so o treh področjih, in sicer o čakalnih dobah, načrtih za nujno medicinsko pomoč in poslovanju. 

Glede čakalnih dob so se pogovarjali o tem, kako zapolniti termine, na katere bolniki ne pridejo. Teh je po ocenah ministrice okoli 20 odstotkov. Svetovalec v kabinetu ministrice Marko Ogorevc je na sestanku predstavil nov protokol za urejanje čakalnih seznamov, ki ga pripravlja delovna skupina. "Namen protokola je odpraviti pomanjkljivosti v obravnavi čakajočih pacientov in izboljšati dostopnost za bolnike. Med ključnimi spremembami bodo še zmanjšanje števila stopenj nujnosti napotnic na dve, sistemska omejitev števila napotnic na ena in opolnomočenje napotovalcev. Spremembe vključujejo tudi novo metodologijo za določanje okvirnih terminov, s poudarkom na obveščanju pacientov preko kratkih mobilnih sporočil, elektronske in navadne pošte, saj je v praksi kar 21 odstotkov vseh terminov odpovedanih. Temu bi se v prihodnosti radi izognili," so besede Ogorevca povzeli na ministrstvu. 

Državna sekretarka Eva Vodnik je predstavila vizijo na področju primarnega zdravstva. "Izzivi, s katerimi se trenutno soočamo, so na eni strani starajoča se struktura zdravstvenih delavcev in njihovo omejeno število, na drugi pa naraščajoče zdravstven potrebe prebivalcev in vedno večje število bolnikov." Med glavnimi rešitvami vidi digitalno preobrazbo, načrtovanje kadrovskih virov, vodenje in financiranje primarnega zdravstva ter opolnomočenost pacientov.

Za reorganizacijo mreže nujne medicinske pomoči (NMP) je pristojen državni sekretar Dejan Kordež. "H krepitvi mreže NMP pristopamo stopenjsko in regijsko. Prva stopnja bo uvedba srečevalnega sistema, ki bo razbremenila zdravnike, in preoblikovanje nekaterih programov NMP. Mrežo želimo v prvi vrsti okrepiti, nobene enote ne bomo zapirali ali omejevali, je zatrdil. Po drugi strani želimo s satelitskimi urgentnimi centri (SUC) razbremeniti urgentne centre," je dodal Kordež. Ustanovljene bodo delovne skupine, v katerih bodo obravnavali prenos deleža kompetenc z zdravnikov na diplomirane zdravstvenike.

Državni sekretar je opozoril še na predlog člena v interventnem zakonu, ki opredeljuje dolžnost zdravnikov v vključevanje v delo neprekinjenega zdravstvenega varstva in nujne pomoči. "Vsi zdravniki naj bi se vključevali v to dejavnost, ne več le družinski zdravniki in pediatri," je pojasnil in dodal, da bi bili po potrebi v dežurstvo vključeni tudi zdravniki iz regije, vključno s koncesionarji.

V zadnjem sklopu je državni sekretar Marjan Pintar predstavil celovito analizo poslovanja javnih zdravstvenih zavodov ter pozval k združenim prizadevanjem za reševanje izzivov na tem področju, so še sporočili iz zdravstvenega ministrstva. 

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Aljoša Kravanja

Na skupščini ZZZS s številnimi vprašanji za ministrico

Ministrica se je danes sestala tudi s člani skupščine ZZZS. Poudarila je, da mora Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ostati avtonomen, v večji meri pa mora postati aktiven oz. strateški kupec zdravstvenih storitev, kar po njenih besedah vključuje tudi sprotno prenavljanje obračunskih modelov, da bi ti sledili dejanskim stroškom.

Kot je ocenila, se zdaj obračunski modeli prenavljajo prepočasi tako na specialistiki kot tudi na primarni ravni, kar vodi do tega, da so nekatere storitve podcenjene, nekatere pa precenjene. Če bo ministrstvo s spremembami zakonov in podzakonskih aktov lahko pripomoglo k temu, da bo ZZZS boljše in bolj učinkovito opravljal vlogo aktivnega kupca, bodo to naredili, odprti pa so tudi za vse predloge, je pojasnila ministrica.

Prav tako bo šla po njenih napovedih sprememba zakonodaje v smeri, da se zavodu omogoči izvajanje strokovno-finančnega nadzora. Za nadzor nad izvajalci ima namreč ZZZS trenutno omejene možnosti, saj lahko pregleda le, ali je storitev pravilno obračunana. Želja pa je, da bi imel možnost tudi strokovnega pogleda, ali so bile vse storitve tudi strokovno upravičene. Po besedah Prevolnik Ruplove so naredili preizkus in ugotovili, da pri izvajalcih prihaja tudi do desetkratnih razlik. Ker je šlo za preprosta zdravstvena stanja, pa ta razlika ne more biti posledica različnih strokovnih smernic.

Pri dostopnosti do zdravstvenih storitev je Prevolnik Ruplova izpostavila vprašanje neopredeljenih pacientov, kjer so z anketo po občinah s specialisti splošne medicine ugotovili, da ta problem obstaja le v 15 občinah, in ga je tako treba naslavljati glede na območje, kjer so neopredeljeni. Prav tako po njenih navedbah število neopredeljenih narašča, ker hitro narašča število zavarovanih oseb. Zakaj je temu tako, pa še poskušajo ugotoviti.

ZZZS
ZZZS FOTO: Bobo

Kar zadeva čakalne dobe, ki prav tako vplivajo na dostopnost, se je pokazalo, da rešitev ni le v večanju sredstev, je izpostavila ministrica. Kot je navedla, so se pri posegih, ki so zaključni, čakalne dobe skrajšale, pri storitvah, kjer obravnava ni zaključna, pa še celo podaljšale. Zato je, kot je poudarila ministrica, treba najti druge poti. Pripravili so protokol upravljanja čakalnih seznamov, ki so ga v ponedeljek predstavili direktorjem zdravstvenih domov in bolnišnic na sekundarni ravni, danes pa še direktorjem bolnišnic na terciarni ravni. Nato bo protokol dan v javno razpravo, rešitve pa bo treba izpeljati s spremembo zakona o pacientovih pravicah in pravilnikov o čakalnih dobah.

Sicer pa bi si ministrica, kot je dejala, želela, da bi se deležniki v zdravstvu med seboj dogovorili, razčistili odprte stvari ter začrtali smer, pa tudi da bi se zadeve v medijih komentiralo "na nekoliko manj napadalen način". Preteklih zadev ni želela komentirati. "Ne bi se vračala v zgodovino, kar je bilo je bilo, jaz želim zastaviti zadeve od zdaj naprej," je pojasnila.

'Iz Štefanove piha malo bolj topel veter'

Člani skupščine so poudarjali, da si tudi sami želijo konstruktivnega sodelovanja z ministrstvom. Da se je ministrica odzvala njihovemu vabilu in danes prišla na skupščino, pa vidijo kot pozitiven znak. Kot je dejala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar, "v zadnjem času iz Štefanove piha malo bolj topel veter".

Sicer so člani skupščine predstavljene prioritete večinoma ocenjevali kot korak v pravo smer, a so imeli za ministrico številna vprašanja. Zanimalo jih je, kaj je s pripravo zakona o ZZZS, kako se bo zagotavljala vzdržnost financiranja zdravstvenega sistema ter s tem povezano vprašanje košarice pravic. Ministrico so spraševali tudi o obveznem zdravstvenem prispevku, koncesijah, kadrovskih normativih v zdravstvu, upravljanju zdravstvenih zavodov, soglasjih zdravnikom v javnih zavodih za delo pri drugih delodajalcih.

Prevolnik Rupel je pojasnila, da na ministrstvu trenutno razmišljajo, da se morda sploh ne bi sprejemal nov zakon o ZZZS, ampak bi z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju omogočili omenjeni dve nujni spremembi, da je torej zavod aktivni kupec in da lahko opravlja finančno-strokovne nadzore. Ob tem je ministrica tudi poudarila, da sama ni nikoli govorila o ukinjanju skupščine ZZZS.

Strinjala se je, da so pri upravljanju javnih zdravstvenih zavodov rezerve. Glede sklepanja podjemnih pogodb pa zagovarja, "da se ne gre v prepovedi, ampak v motivacijo zaposlenih, kjer je možno". Če na ta način ne bo možno najti rešitve, pa bo treba zdravstveno politiko ustrezno prilagoditi, je pa ministrica mnenja, da obstoječa situacija ni sprejemljiva. Uvedba konkurenčne klavzule je po njenih besedah ena od rešitev, ki se ji zdi primerna, a morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji. In merjenje efektivnih obremenitev zaposlenih je po njenem mnenju prvi korak v tej smeri.

Kar zadeva financiranje, se bodo, če bo treba, pač vsako leto sproti dogovarjali. Košarice pravic se zaenkrat ne dotikajo, če se je bodo, pa bo to treba nasloviti v nekem širokem konsenzu, je še pojasnila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (298)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iskriv
22. 11. 2023 08.28
+2
Kot kaže je zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel zastavila prave korake k izboljšanju stanja v zdravstvu in lahko pričakujemo opravičeno pozitivne trende . PV Golob je naredil dobro potezo , ko je odstavil Loredana , ki je deloval v dobro privatnih praks s sedanjo ministrico Valentina Prevolnik Rupel , ki deluje v smeri reševanja in posodabljanja javnega zdravstva !
Roadkill
22. 11. 2023 08.26
topli vetrovi
zmerni pesimist
22. 11. 2023 08.25
-1
Pri nas pa sever piha
pamba
22. 11. 2023 08.20
+0
Prejšnja vlada JJ pogreznite se v zemljo niti zaščitnih mask,rokavic niste bili sposobni nabavit sedaj se pa dvigate v nebo tako nizko vodeno zdravstvo kot je bilo takrat še ni bilo nikoli ste do sedaj že našli izgubljeni tovornjak mask verjamem da ne saj ste iskali samo denar
Krneki 00
22. 11. 2023 08.00
+2
Vsak drug komentar je spodaj kako se dve kleti oprancov kregajo....ne morš verjet kolikokrat je jansa omenjen pri vsaki stvari...nisem njegov pristaš a vendar ne vidim razlike med golobom in janso....oziroma ja jo vidim... pod njegovim tako imenovanim fašizmom sem lepše živel ... eni pa še kr nabijajo v 3 krasne z tem golobom
Posteni
22. 11. 2023 09.10
Ni problem v njem ampak njegovih jurisnikih... to pa mnde ja vidis..
Thor78
21. 11. 2023 21.58
+4
Spet ena z novimi časovnicami.......... golobnjak pleše naprej.
Posteni
21. 11. 2023 21.52
+0
3ja izmena .. se 10 minut pol greste pa domov. Mislim na desne 🤣
myomy
21. 11. 2023 21.01
-6
Znanstveniki so ugotovili, da se je homo sapiens potem, ko je prišel na ozemlje današnje Evrope, pomešal z neandertalcem. Tako naj bi še danes v Evropi živelo pribl. 20 % ljudi z neandertalskimi geni, kar se sovpada z odstotkom Ivanovih podpornikov pri nas.
Dark Knight
21. 11. 2023 21.13
+7
Joj kakšna otročad ste levaki 🤣🤣🤣
Dark Knight
21. 11. 2023 20.55
+6
Malo beres komentarje levakov in se zamisliš koliko so te ljudje stari, oziroma v katerem razredu osnovne šole se jim je ustavil mentalni razvoj 🤣🤣🤣
myomy
21. 11. 2023 20.05
-5
Da ne pozabimo - v nobeni kapitalistični državi tega sveta desnice ne vodi bivši komunist. Janša je že v jedru uničil razvoj moderne desnice v Sloveniji.
AliŠeKdoPleše
21. 11. 2023 20.25
+14
Da ne pozabimo - LEVIH NA OBLASTI NIKOLI VEČ!
Janshaari
21. 11. 2023 20.27
-9
Groucho Marx
21. 11. 2023 20.28
+7
V nobeni kapitalistični državi se na premiersko pozicijo ne dokoplje negoden mulo in skrajni lewac, pa čeprav le za nekaj dni.
4890
21. 11. 2023 20.45
-3
2mt8
21. 11. 2023 21.53
+3
Tudi Golob je bil v LDS (bivša Zveza socialistične mladine Slovenije), njegov oče pa preverjen partijski kader.
Marjasc
21. 11. 2023 20.01
+1
Tej k ne pridejo na termin pregleda poslat poloznico....resen problem🤷
Jožajoža
21. 11. 2023 19.52
-11
ni lepšega,ko po zdravljenu po odpustu iz bolnišnice lahko odidete domov, ne da bi vam izstavili račun.enako je ,ko odhajate od zdravnika. pod janšisti bi bilo drugaće.ker so uničevali javno zdravstvo, bi plačevali vsako zdravilo,hospitalizacijo,......iz lastnega žepa.
Groucho Marx
21. 11. 2023 20.29
+6
Ne veseli se prekmalu, kvadratni joža, zdravljenje še traja.
BeliRisko
21. 11. 2023 19.52
-10
Janša uničil zdravstvo v 2 letih do konca,ravno sedaj po covidu so se nabrale čakalne vrste,ker se 2 leti nic ni pregledovalo!
Janshaari
21. 11. 2023 20.28
-6
myomy
21. 11. 2023 19.44
-2
Zdravstvene storitve so v kapitalizmu v službi kapitala tako, kot vse ostalo. Če imate denar, pojdite v Švico. Tako se boste izognili čakalnim vrstam, na voljo pa vam bodo vrhunski zdravstveni specialisti iz vsega sveta. Če ga nimate, pojdite na Kubo, kjer vas bodo prav tako pozdravili - zastonj.
myomy
21. 11. 2023 19.53
-1
Poiščite na tubi; "Michael Moore odpelje prve poškodovane reševalce po terorističnem napadu 11. septembra na Kubo na brezplačno zdravstveno oskrbo." Poškodovani in bolni Američani so jokali od sreče in hvaležnosti do kubanskega zdravstvenega osebja, ki jih je pozdravilo. Nekaj, kar si v lastni domovini (za katero so se žrtvovali) niso mogli privoščiti.
Groucho Marx
21. 11. 2023 20.31
+3
Misliš tako v Švico, kot sta šla velika zagovornika vsega javnega mali sivi škrat in drugarazredni...
kiropraktik
21. 11. 2023 19.39
+4
Ali tudi ona rešuje "slovence" iz Gaze?
myomy
21. 11. 2023 19.38
-7
Urejeno zdravstvo za vse prebivalce imajo izključno samo komunistične države. Dejstvo.
Slabnick
21. 11. 2023 19.49
+8
Švica ni komunistična, pa vemo kako živijo tam.
myomy
21. 11. 2023 20.00
+1
Kako pa? Milijonarji živijo dobro, trgovke pa slabo. Enako, kot pri nas.
myomy
21. 11. 2023 20.01
-2
Slabnick, sem bil v Švici dlje kot vsi janšisti skupaj, btw.
Husavik
21. 11. 2023 20.47
+0
Husavik
21. 11. 2023 20.48
+0
Husavik
21. 11. 2023 20.49
+0
myomy
21. 11. 2023 21.50
+0
Mekenzi
21. 11. 2023 19.33
+6
Obulaje prevelike, čevlje, opekla se bo, tako kot, vsi do sedaj, preveč je lovk za denar v zdravstvu, vprasajte, Kučana. 😪😪
Uporabnik1908615
21. 11. 2023 19.25
+11
SLO tava pri zdravstvu v hudi zablodi zato, ker hočejo imeti levičarji v zdravstvu komzunizem in dravno zdravstvo brez cenejše, učinkovitejšega in bolj dostopnega zasebnega zdravstva, pa čeprev s tem ustvarjajo nepotrebne čakalne vrste in plačujejo na desetine milijonov hrvaškim zasebnim klinikam za njihove zdravstvene soritve, kamor veselo pošiljajo naše paciente zaradi peredolgih čakalnih dob in nagajanju SLO zasebnim klinikam, zdravnikom in zobozdravnikom, ki bi te storitve lahko operavili v SLO, če bi jih ZZZS tudi plačala in ne bi bilo treba, da SLO drava vlaga svoj denar v razvoj hrvaških zasebnih klinik, saj hoče domače onemogočiti in uničiti
Japa Jade
21. 11. 2023 19.24
-10
SLABNICK : si pozabil na odlok JANŠE, obvezno cepljenje v javni upravi. Kako kratkega spomina ste nekateri...
Slabnick
21. 11. 2023 19.37
+12
Nisem v javni upravi me ne zanima. V Avstriji so se mogli čisto vsi ne samo javna uprava.
Janshaari
21. 11. 2023 20.29
-5
Castrum
21. 11. 2023 19.16
+17
Glede na to, da gospa Valentina izgleda čisto v redu gospa, z jasnimi stališči, deluje načelno in predvsem - ne palamudi, ampak govori zbrano, strnjeno in argumentirano.....torej, glede na to ji dam dva , mogoče tri mesece v tej vladi. Več ne bo zdržala med temi .....😎