Slovenija

Ministrica ne zaupa niti službi za notranjo revizijo, naročila še zunanjo

Ljubljana, 09. 02. 2024 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žiga Bonča
Komentarji
157

Afera o nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani je močno načela tudi odnose na ministrstvu za pravosodje. Ministrica Dominika Švarc Pipan ne zaupa niti svoji službi za notranjo revizijo na ministrstvu, ki jo vodi Suzana Hötzl. Obstaja dvom v neodvisnost in nepristranskost revizorke, so sporočili z ministrstva. Ministrica je zato že zahtevala, da se pripravi zunanjo revizijo nakupa sodne stavbe. Ista revizorka je pregledala najem poslovnih prostorov ministrstva na Gospodarskem razstavišču in našla sume kaznivega dejanja zlorabe položaja. Na ministrstvu pa: "Objavljen je osnutek revizije, ki krni ugled ministrstva." In kako sta afera o nakupu sodne stavbe in najem prostorov na Gospodarskem razstavišču sploh povezana?

Sojenje v zadevi Kavaški klan poteka kar v prostorih na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Najem teh prostorov pa ministrstvo za pravosodje na leto stane dobrih 200.000 evrov, kaže osnutek revizijskega poročila najema, ki ga je objavil portal Siol.

Revizijo je lani brez vednosti ministrice Dominike Švarc Pipan odredil državni sekretar Igor Šoltes, opravila pa jo je Suzana Hötzl. Osnutek izpostavlja predvsem Lucijo Remec, ki je bila, preden jo je na ministrstvu zamenjal Simon Starček, vodja službe za nepremičnine in investicije.

Osnutek Remčevi očita, da je nad nekaterimi zaposlenimi na ministrstvu izvajala psihične pritiske, vsebuje pa tudi domnevne besede Remčeve o razlogih za najem prostorov na Gospodarskem razstavišču: "Ker je bil čas covida, ko so veljale izredne razmere, Gospodarsko razstavišče pa ni imelo nikakršnih dohodkov, se je iz tega razloga odločila zanje. Dodala je tudi, da so se v tem projektu v veliki meri prilagajali potrebam in zahtevam Gospodarskega razstavišča."

Prostori na Gospodarskem razstavišču
Prostori na Gospodarskem razstavišču FOTO: POP TV

 

Ministrstvo pa odgovarja, da gre za podel poskus diskreditacije Remčeve in da objavljeni osnutek revizije blati njeno dobro ime, čast in dostojanstvo. Prav Lucija Remec je bila denimo leta 2021 na ministrstvu prejemnica priznanja za nadpovprečne delovne uspehe.

Generalni sekretar na ministrstvu Uroš Gojkovič, ki ga je vlada že razrešila, je Remčevo zamenjal, četudi je za upravljanje z nepremičninami skrbela od leta 2012. Omejili so ji dostop do informacij glede nakupa stavbe na Litijski, in kot pravijo na ministrstvu, je Remčeva Simona Starčka opozarjala na nepravilnosti v postopku in dokumentaciji.

Ista revizorka, ki sumi, da je Remčeva zlorabila svoj položaj, naj bi zdaj skrbela še za revizijo nakupa sodne stavbe. "Prepričana sem, da bo notranja revizija pokazala, da s poslom ni bilo nič narobe. Sem se pa že pred 10 dnevi odločila, da ne glede na svoje dvome o ustreznosti notranje revizije v vsakem primeru naročimo tudi zunanjo neodvisno revizijo celotnega posla," pravi Švarc Pipanova. Poraja se namreč dvom v neodvisnost in nepristranskost revizorke Suzane Hötzl, sporoča ministrstvo.

Tako njo kot tudi Uroša Gojkoviča smo prosili za komentar, a sta nas oba usmerila na službo za odnose z javnostjo na ministrstvu.

"Končujemo pripravo evidenčnega javnega naročila za naročilo zunanje neodvisne revizije. Zahtevala sem, da je eden od pogojev za ponudnike tudi ta, da imajo tudi licenco za cenitve," je dejala ministrica. Da bi torej ob vseh, ki so jih do zdaj že naročili, izdelali še četrto cenitev.

Glede najema prostorov na Gospodarskem razstavišču pa je Policija potrdila, da je začela preverjanje morebitnih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
12. 02. 2024 19.37
kdo pa pravi, da bo ravno ta zunanja revizija taprava.. Dans že redko kaj najdeš ko kdo koga ne "pozna". Bo še ona malo zapravila preden gre....
marker1
10. 02. 2024 21.51
+1
Levičarji vedno iščejo notranjega ali zunanjega sovražnika za svoj obstoj. Zdaj ko jim ne gre, poskušajo prepričati volivce, da so za nakup podrtije na Litijski krivi vrinjenci stranke SDS in ne ministrica, ki je podpisala nekaj, kar ni preverila. V vseh levih medijih omenjajo sprego SD+SDS v tem poslu. Ta povezava je absurdna. Kakor da bi hotel spoprijateljiti psa in mačko. Levičar nikoli ne prizna svojih napak, ampak vedno krivi druge. Notranji sovražnik levičarjev je SDS, po potrebi še NSi, zunanji pa Orban in trenutno Melonijeva.
zmago56
10. 02. 2024 15.15
+0
In kdo bo te zunanje nadzornike plačal? Do šlo to iz dominikinega žepa? Bo morda golob glavni zunanji nadzornik?
pekoči paradižnik
10. 02. 2024 15.20
-2
ne, starček, gojković, garvasova in še kakšen iz kleti, če bi janševci izbirali.
pekoči paradižnik
10. 02. 2024 14.30
-2
SD(S) plenilska koalicija, ki že trideset let pleni po ministrstvih je doživela hud udarec.
pekoči paradižnik
10. 02. 2024 14.29
-1
janševci še vedno kritizirajo ministrico, ker ni odstopila,.... vsak dan več je ljudi, ki spoznavajo, da je bilo to pravilno obnašanje, ker bi sicer člani SD(S) koalicije vse pospravili pod preprogo.
peresni
10. 02. 2024 13.40
+0
Tokrat v reviziji ne bo SD in SDS plačancev....ji bo lahko verjela.
Dark Knight
10. 02. 2024 16.05
+3
Lepinja
10. 02. 2024 11.51
+5
Naj delajo kar želijo, le preplačano kupnino naj vrnejo člani SD ja.
pekoči paradižnik
10. 02. 2024 14.25
-2
Andrej Lon?ar3
10. 02. 2024 11.41
+1
Le kdo še zaupa njej??
pekoči paradižnik
10. 02. 2024 14.26
-2
Vsak dan jih je več,... tistih, ki pa zaupajo SD(S) plenilski koaliciji je pa vsak dan manj.
marker1
10. 02. 2024 11.21
+10
Za podpis brez odgovornosti na kupoprodajni pogodbi ne potrebujemo dr. prava. To lahko podpiše vsaka mimoidoča dežurna čistilka.
Darko32
10. 02. 2024 11.50
+4
Zelo dobro izhodišče in dobra smer v zvezi pisanja pogodb. Vidiš Ljudje gremo po pomoč za pisanje neke pogodbe k odvetniku, kateri NAJ bi bili pošteni. Tukaj pa vidimo ODVETNICO, kateri je glavni moto kako bo goljufala narod in tukaj je ODVETNICA KLEMENČIČEVA pogorela na dolgi rok na celi črti. Tukaj vidimo primer, kjer odvetnica dela sicer za stranko in sočasno ga oblati do onemoglosti samo zato, da potegne čim večjo provizijo za svoj žep. JAZ PRAVIM, DA ČE HOČEŠ IMETI MIR IN UGLED SE IZOGIBAJ TAKŠNIM ODVETNIKOM V VELIKEM LOKU, KER TE BODO OBRALI IN SOČASNO NAREDILI TI VELIKO BLAMAŽO. Pisanje pogodb bi naj bilo kot dokaz poštenja. A tukaj vidimo, da so kar v to krajo vpleteni vsi po vrsti. PIPANOVA je podpisala a videli smo šolski primer podtikanja in to tistih, kateri vlečejo po 5000€ plače na mesec in nimajo nobene odgovornsoti. Zato če gradiš ekonomijo na krajah, sleparstvu in ponarejanjih, kar očitno je, da gradi ekonomijo pri nas v javni upravi, sodstvo in Policiji se takšni naciji ne piše dobro.
pager
10. 02. 2024 12.20
+0
pa bo vedla kaj je podpisala, oz kaj noče podpisat
Teofil
10. 02. 2024 13.54
+3
Odvetnica Klemenčič je zastopala prodajalca in delo opravila z odliko,tako ji je pridobila na ugledu in upam da bo ta primer odlično unovčila
marker1
10. 02. 2024 14.36
+2
Odvetnica Klemenčičeva je dobro zastopala prodajalca, Pipanova pa je slabo zastopala kupca, oz. državo. Klemenčičeva je uspela, Pipanova pa je pogorela. Pogodba pa je veljavna. Pipanova je podpisala in je bila dolžna preveriti nakup. Zdaj pa krivi druge.
marker1
10. 02. 2024 10.42
+8
Po občinah in UE imamo zaposlene v pravni službi. Vendar jo občine in UE je ne uporabljajo, raje naročijo za davkoplačevalski denar zunanjo storitev. Zakaj potem ne ukinejo svojo hišno pravno službo, če njeno delo opravi zunanji izvajalec? Tako gre denar namenjen za komunalo, gradnjo in urejevanje cest za zunanje izvajalce. Ko pa občani zahtevajo popravilo ceste in pločnika, jim na občini povedo, da ni denarja. Seveda ga ni, ker ste ga zapravili za zunanje izvajalce. Ta način se je razširil po celi državi.
kapljač1
10. 02. 2024 10.37
+4
Pravilno ! Samo enkrat se gre na led .
zoran pušenjak
10. 02. 2024 10.35
+8
To je samo v Sloveniji, kjer lopov sam sebe preiskuje
marker1
10. 02. 2024 10.33
+4
"Ministrica ne zaupa niti službi za notranjo revizijo, naročila še zunanjo" Vse zaposlene, ki jih imamo v službi za notranjo revizijo je treba odpustiti, če jim ministrica ne zaupa in draži postopek. Lažje in ceneje pa bi bilo odpustiti ministrico.
borjac
10. 02. 2024 10.29
+8
Dejstvo je da je delovanje birokratov na vseh ministrstvih kontaminirano z korupcijo, enostavno ne morejo sami sebi izvajati nadzora, ali revizije, kaj ti nihče ni vreden zaupanja, zato je pravilno da pride do zunanje revizije, že pri Komisijah v Zdravstvu ki bi morale raziskati zdravniške napake vidimo da se enostavno pokrivajo in ščitijo, ker imajo vsi maslo na glavi, po teh skorumpiranih birokratih po ministrstvih mora zaorati NPU z kazenskim pregonom, kajti drugače jih lahko te ljudi samo premeščajo in nič od tega..... kradejo naprej.
Darko32
10. 02. 2024 10.25
+8
Tukaj vidimo lepo sliko delovanja sistemske korupcije in kako tisti, ki so v teh krogih zaupajo lastnim sodelavcem. Namreč PIPANOVA je naredila potezo, katera je odprla pandorino skrinjico pregona sistemske korupcije v javni upravi, sodstvo, državnem tožilstvu in POLICIJI. NAmreč sami sebe kontrolirajo in potem se hvalijo, da so neodvisni. Pqa to je navadna kriminalna združba in nič drugega.. To, da sami sebe ocenjujejo in delajo poročila za svoje delo in se kobajagi prestavljajo za neodvisne pove vse o podnu SLOVNSKEGA SODSTVA. Zato ABSOLUTNO PODPIRAM PIPANOVO, KER JE ZAČELA Z LOGIČNIM RAUMIŠLJANJEM. NE MOREŠ SAM SEBE PREVERJATI IN DAJATI POROČILA. Zato s ene smemo čuditi, če so v te barabije vpleteni ljudje z pravosodnimi izpiti ali pa upravnimi in še ODVETNIKI zraven. Torej vsi tisti, kateri naj bi branili zastavo in ustavo.
Teofil
10. 02. 2024 10.44
+3
In zakaj je naredila to potezo,samaje bila del tega sistema,leto in pol je trpela kako krivičen sistem vodi ,potem pa je končno vse razodela
marker1
10. 02. 2024 10.47
+2
Ministrica je že del te združbe, ki se zdaj s tunkanjem sodelavcev v blato vleče iz zagate, zato je ne hvali, ker je ni vredna.
Darko32
10. 02. 2024 11.07
+0
marker1 Nič ne tunka lastnih sodelavcev. Vsi njeni bivši sodelvci in sedanji so vezani, da bodo spoštovali zastavo in ustavo in bili v servisu naroda. Tukaj pa vidimo, da so vsi delali po liniji najmnanjšega odpora in se šli krajo. To, da kupiš objekt, katerega je ptorebno rušiti in zgraditi na nove, ker kolikor vidim že grmovje raste iz njega pove vse.
Teofil
10. 02. 2024 10.17
+2
Ministrica ne zaupa v ministerstvo ki ga vodi,mi bi pa morali vrjeti v pravno državo.To je eno samo zavajanje in še ministrica sploh ni podala odstopa z ministerskega položaja,kakor je tudi laž,da ga je PV sprejel
Darko32
10. 02. 2024 10.29
+5
PIPANOVA je odprla pandorino skrinjico SISTEMSKE korupcije v sodstvu, tožilstvo in POliciji. To, da sami sebe kontrolirajo je lep dokaz kriminala. To je sito, kot bi šef kriminalcev dal naročilo svojim pod njim, da naredijo nadzor ali kradejo ali ne. Tukaj pa je isto.
brezveze13
10. 02. 2024 09.49
+6
lopovi se sedaj branijo z vsemi štirimi, vsi so vse vedeli in tako so vsi vpleteni kriv toliko tisti ki krade kot tisti ki drži vrečo, za nadalnje menjaver predlagam da sd vključi avtoodpadarja feštajna ta ima kar nekaj prakse pri nečednih poslih in prevarah
Julijann
10. 02. 2024 09.20
+6
Aha, a prej pa ni zahtevala poročilo svojega cenilca. Kako se z lune vidi, da bo storila vse, ker je ogrožena njena bolestna ambicija.
marker1
10. 02. 2024 10.51
+2
Ko sem gledal njen nastop na tv na začetku razkritja, je povedala da so naročili svojega cenilca in svojo revizijo. Vendar je zavajala, ker tega ni storila. Tudi glede statusa haške tožilke je zavajala.
BakaŽvaka
10. 02. 2024 09.16
+12
Ta narcisoidna ženska se je totalno zaplezala. Mene samo zanima, kakšne bodo sankcije, kdo bo vrnil ta denar v NAŠO blagajno? To me najbolj moti, da ko politiki naredijo takšne kikse, samo odstopijo in stvar je rešena, državljani, ko pa nekaj ne plačajo pa jih država terja do smrti in jim rubi hiše ... torej, kakšne bodo sankcije, bo vrnila denar?
Julijann
10. 02. 2024 09.12
+11
Je Zgaga že kaj obvestil Bruselj?