Slovenija

Prenova plačnega sistema: Glavno načelo ministrice je vse ali nič

Ljubljana, 21. 03. 2023 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, A.K., Metka Majer
Komentarji
324

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je spregovorila o sprejetih izhodiščih za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Kot je dejala, so spremembe razdelili v dva okvira: najprej bodo odpravili plačna nesorazmerja, nato pa sledi nova plačna lestvica. Da so razočarani, pa že pravijo sodniki: danes so iz vladnih vrst prvič dobili jasno priznanje, da posebnega zakona za obljubljen dodatek 600 evrov za sodnike in tožilce ne bo.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je poudarila, ker si po njenih besedah mnogi sindikati ne želijo prenove plačnega sistema, so v vladi sprejeli načelo: "Dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič." Prav zato želijo najprej odpraviti vsa plačna nesorazmerja, nato pa bodo začeli z implementacijo nove plačne lestvice.

Eni takih, ki so se jim plače v primerjavi z drugimi zmanjševale, so sodniki in tožilci. Predsednik vlade jim je v začetku januarja osebno obljubil 600 evrov dodatka. Pa ga še niso videli.  V letošnjem letu bo, kot je napovedala, prioriteta prav odprava nesorazmerij pri zdravnikih, pa tudi sodnikih in tožilcih. Plačnih nesorazmerij za slednje po njenih besedah ne bodo reševali s posebnim zakonom.

Plače v sodstvu
Plače v sodstvu FOTO: Shutterstock

Ministrstvo za pravosodje je namreč pripravilo interventni zakon za tak dodatek, pa je imela glede njega pomisleke zakonodajno-pravna služba, zato so ga umaknili in ga dali v oceno zunanjim pravnim strokovnjakom, ki ustavne spornosti niso zaznali. A kljub temu torej zakona ne bo: "Zdaj smo pač aktivno stopili v samo prenovo sistema kot takega in v tem trenutku ne dobimo nič tudi sam zakonodajni  postopek ne bi bil bistveno hitrejši kot ostali del dogovora ." 

"Do konca prihodnjega leta bomo torej v okviru pogajanj odpravili vsa plačna nesorazmerja, nato pa se bo začela implementacija nove plačne lestvice in postopen prehod nanjo do leta 2027," je dejala.

Prvi mejnik za odpravo plačnih nesorazmerij predstavlja 1. april, ko bodo vsi tisti, ki dviga niso dobili z novembrom 2021, deležni enega plačnega razreda, do takrat velja tudi zamrznitev stavke. "Lovimo 30. junij, ki ga lovimo. Takrat želimo imeti izpogajano vse," je dejala. Prav s slednjim pa pogojujejo realizacijo. "Z njo bomo začeli, ko bomo izpogajali vse. Higienično je namreč, da najprej počistiš za nazaj in potem začneš graditi na novo," je dejala. Nato pa sledi še odprava plačnih nesorazmerij, leta 2025 pa se začne prehod na novo plačno lestvico.

Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik FOTO: POP TV

Finančni zalogaj

Ob tem je dejala, da vedo, koliko približno jih bo ta prenova plačnega sistema v javnem sektorju stala, a da ne želijo postavljati zgornje meje. "Naslavljamo več elementov, ki jih želimo v prenovo vključiti, prav zato pa o financah ne želimo javno govoriti. To ni enako temu, da ne bi vedeli, koliko bi nas prenova stala," je zagotovila ministrica in dodala, da je vse usklajeno tudi s sodelujočimi ministrstvi.

"V okviru vseh analiz, ki smo jih pripravljali in predstavljali, smo ugotavljali, kje vse imamo t. i. anomalije in kam vse želimo s prenovo plačnega sistema poseči. Zato te finančne učinke delimo na dva dela odprava plačnih nesorazmerij in vzpostavitev nove plačne lestvice." Denar bodo zagotovili iz proračunskih sredstev, predlagali pa so tudi zamrznitev delovne uspešnosti za prihodnje leto. Ocenjujejo namreč, da izplačevanje redne delovne uspešnosti, ki državo stane okoli 100 milijonov na leto, povzroča veliko krivic med zaposlenimi. "Če že moramo kje privarčevati in na ta način hitreje postaviti sistem s pravičnejšimi merili, potem predlagamo, da se tu najlažje zamrznejo sredstva," je dejala.

Poudarila je, da smo bili v preteklih letih priča parcialnemu pogajanju posameznih skupin, kar da ruši enotni plačni sistem. "V različnih letih so si namreč posamezne skupine izpogajale sebi ugodnejšo plačno raven. Potem pa so prišle ostale skupine in, seveda upravičeno, zahtevale enako. Tako smo bili priča številnim krivicam. Zato moramo področje plač v javnem sektorju sistemsko urediti," je pojasnila.

Spregovorila je tudi o zakonu, ki je bil pred tem v obravnavi na vladi. Znova je pojasnila, da tu ni šlo za klasičen zakon, saj da je predstavljal delovno gradivo, s katerim bi lahko nato začeli pogajanja za plačno prenovo v javnem sektorju. "A nato smo se na vladi odločili, da se najprej medresorsko pogovorimo," je pojasnila in dodala, da zakona zato kot delovnega gradiva niso posredovali sindikatom ter da je takrat glavnima sindikalnima pogajalcema to tudi povedala.

'Če do vzpostavitve plačnega stebra ne pride, se pogajanja nadaljujejo'

Kaj pa, če se pogajanja zavlečejo? "Verjamem, da je rok 30. junij mogoč. Urnik do takrat je sicer precej natrpan, vendar pa imata obe strani interes, da se to izpelje," pravi ministrica, ki pojasnjuje, da se, če do vzpostavitve plačnega stebra ne pride, pogajanja nadaljujejo. "Steber ne pomeni zgolj prehod na novo plačno lestvico. Pomeni naslavljanje vseh elementov in pravic, ki vplivajo na plačno politiko, tudi na primer dopuste," je pojasnila ob tem.

Ena glavnih tem trenutnih pogajanj je sicer tudi število delovnih mest. "V zdravstvenem in socialnem varstvu imamo več kot 600 delovnih mest. Pogovarjamo se torej, kako delovna mesta združiti in jih smiselno vključiti v kolektivno pogodbo," je dejala ministrica.

Tudi glede vzpostavitve ostalih plačnih stebrov so se že sestali s predstavniki sindikatov, ki so jih vprašali, kako si zamišljajo novo plačno ureditev v njihovih stebrih. Podrobnejša pogajanja pa bodo še sledila. "Drugi plačni steber je uradništvo. Tu si bomo morali naliti čistega vina in pogledati, kaj se dogaja z nazivi v tem sektorju. Z napredovanjem v nazivu lahko namreč napreduješ tudi za pet plačnih razredov, morda tudi neupravičeno," je povedala.

Odpravljanje plačnih nesorazmerij bo sicer vezano na staro lestvico, na kateri jih bodo tudi odpravljali. Nato pa bodo postopoma implementirali še novo plačno lestvico.

S prihodnjim letom so predlagali tudi zamrznitev delovne uspešnosti, ki se izplačuje v višini približno 100 milijonov evrov letno. Po oceni ministrstva delovna uspešnost namreč povzroča veliko krivic med zaposlenimi, ker da enako obravnava tiste, ki dobro in veliko delajo, in tiste, ki delajo slabo in malo. "Če že kje privarčevati in potem hitreje postaviti sistem z merili, ki bodo pravičneje določena, potem menimo, da se tu najlažje zamrznejo sredstva," je dodala Ajanović Hovnikova.

Po odzivu sindikatov na vladna izhodišča za reformo plačnega sistema in razočaranju zaradi predvidenega časovnega odmika uvedbe nove plačne lestvice je sicer ministrica že poudarila, da prenova plačnega sistema zajema več korakov. Prvi med njimi bo odprava plačnih nesorazmerij. 

Glavna razlika v primerjavi s preteklim krogom pogajanj je po ministričinih besedah obrnjen vrstni red, vlada se bo tako najprej lotila odprave plačnih nesorazmerij. Dodala je, da je časovnica sicer napeta, a prepričana je, da ni nemogoča.

V sindikatih javnega sektorja so medtem ocenili, da zaenkrat znana izhodišča za pogajanja kažejo, da vlada v petek ni sprejela tistega, kar je napovedovalo ministrstvo za javno upravo. Ob tem pa so izrazili tudi razočaranje zaradi predvidenega časovnega odmika uvedbe nove plačne lestvice. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nidani
22. 03. 2023 10.43
+1
Svečkarji, vas je kdo kaj vprašal? 😎
Toshiba2010
22. 03. 2023 09.49
-2
Sodniki moji... Je obljubil ja, marsikaj je že... NAREDIL PA ŠE NIČ!
biggbrader
22. 03. 2023 09.36
+3
Ajanović bo vse rešila. ....do leta 3027 !
jesen?ica
22. 03. 2023 09.33
+4
Glede na to, kako so naši sodniki in tožilci uspešni, imajo že zdej preveč!!!
Krneki 00
22. 03. 2023 09.32
+3
Pol časa se ukvarjajo z Janezom pol pa z javno upravo...vse ostalo pa naj počaka ...tko je že 10 mesecov
lanyy
22. 03. 2023 09.12
+8
Dejmo ustanovit še nekaj ministrstev, nekaj strateških svetov, potem preučujmo, delajmo analize in plesimo.
patogen
22. 03. 2023 09.15
+5
Ne pozabi, da so korenine današnjih levičarjev kardeljanske.
Emtisunce
22. 03. 2023 09.04
+5
Ureditev plačnih nesorazmerij pomeni verjetno tudi to, da bo razmerje 1-7 in ima nekdo z osnovno šolo (1) 900€ neto, bo imel tisti z visoko šolo 2100€. Sedaj je razlika 900€ napram 1200€ zato strokovnega sposobnega kadra v JU ni, za outsorcing pa se troši na miljone €.
patogen
22. 03. 2023 09.14
+2
Ob slovenskem šolskem sistemu, da je stopnja šole osnova za plačo na javnem in državnem, kar dejansko obstaja, je vse skupaj smešno. Ob produkciji magistrov kot po tekočem traku ter družboslovnih faksih. Na realnem nihče ne vpraša za stopnjo, ampak kaj znaš.
biggbrader
22. 03. 2023 09.39
+0
Slovensko šolstvo si lahko zatakneš za uho. Ne rečem za tehnične fakse, kjer dobiš solidno izobrazbo in zanič plačo, družboslovne smeri pa proizvajajo samo neuporaben kader, ki si v večini ne zasluži niti 1200 €.
k.rs30091
22. 03. 2023 08.58
+5
Najgrajevanej v javnem sektorju nikoli ne bo realno, saj se prevečkrat oz. skoraj vedno ocenjuje subjektivno. Kdor je pri koritu, po domače povedano , oziroma kdor je v dobrem odnosu z vodjo tisit več dobi.
zmerni pesimist
22. 03. 2023 08.54
+3
In žakelj bo prazen potem bo pa jok in stok
Krneki 00
22. 03. 2023 08.50
+2
BlA BLA BLA....samo nakladanje ter obljube rezultatov pa nikjer...Golob pa več obljublja kot je sploh možno..... nesposobneži
patogen
22. 03. 2023 08.50
+5
Če smo pod vlado IJJ čitali o izgorelih učiteljicah doma na kavču, am je danes vsaj ta patetika prihranjena.
patogen
22. 03. 2023 08.51
+1
Odnos javnih in državnih ter olobnjaka je enak, kot v tistem starem vicu. Ona hoče, on se pa pretvarja, kot da noče....
patogen
22. 03. 2023 08.51
+0
patogen
22. 03. 2023 08.48
+4
Izvolili so Perjad javni in državni ter žlahta, zato, da jim dviga plače, pa da se že leto dni ukvarja z njimi. Kot neka mehiška nadaljevanjka na TV. Enako je počela Šivilja, pa potem Moralni, pa Serpentinšek. Vzorec je ponavljajoč. Grožnje s štrajki, patetičnost, solzavost, polni mediji, potem pa dvig plač in posledično davkov na realnem, saj jim javni dvignejo davčno osnovo z dvgom svojih plač ter skupne povprečne plače..... Ponavadi je vse skupaj trajalo leto do dve, potem pa je vlada padla. Upam, da bo enako tudi sedaj.
Julijann
22. 03. 2023 08.40
+4
In vidite sedaj kako " teslo" imamo za PV. Kar tako sam od sebe nekaj obljubi, kako je z zakonsko podlago se mu sanja ne. To, kar on govori delajo le absolutni vladarji, on misli, da tak je.
Nidani
22. 03. 2023 08.42
-2
Ubogi trol, s slabim spominom, ki ne seže niti tri leta nazaj...
Julijann
22. 03. 2023 08.48
+5
Lej dečko, take butaste, kot jo je izustil Golob pred sodniškim zborom, pa Janša le ni streljal. Sicer pa, kaj je že dejala Svetlana?
Nidani
22. 03. 2023 08.39
-3
Moto svečk, bogatim še več!
Dark Knight
22. 03. 2023 09.27
-1
Julijann
22. 03. 2023 08.38
+5
Pravi ministrica, da je treba popravit krivice za nazaj. Kaj pa krivice, ki so se delale upokojencem, kdaj bodo pa te popravljene?! Je velika razlika, če je nekdo šel v pokoj po 85% izračunu, kar je veljalo do leta 2000, ali po 57%, 63%. Kje je Mesec? Kaj pa te krivice? Sunce vas nima rado, no, Svetlana bi rekla še kako bol sočno, ker ona obožuje kletvice.
Houdre
22. 03. 2023 08.30
+7
Kera nesposobna faca
proofreader
22. 03. 2023 08.16
+8
Kdo sploh rabi sodnike, če morajo na koncu vse reševati na ESČP.
proofreader
22. 03. 2023 08.15
+9
Ministrica misli, da v casinoju igra ruleto. In je stavila vse na rdečo.
simc167
22. 03. 2023 08.14
-11
Vlada dela odlično. Kar tako naprej, ne pustite se motiti s komentarji par kletnih ubožcev z stotimi nicki. Normalni državljani (85 % slovenskega naroda) vas podpira in upa, da boste počistili vse izmečke, ki jih je nastavil puklasti psihopat. Imamo pa zamere do tega, da še sedaj vladajo služabniki podganje stranke na rtv. To je edina zamera do te vlade.
Dark Knight
22. 03. 2023 09.29
+1
Ti se kar prepričuj, da to perjad še vedno toliko ljudi podpira, vsakič preden greš spat si to reci.
k.rs30091
22. 03. 2023 08.10
+0
Samo, da na koncu ne bodo spet na najboljšem medicinske sestre in učitelji. Oni so si že izpogajali dobro plačo .